Lagbanner
Old Trafford, 2021-12-08 21:00

Manchester U - Young Boys
1 - 1

Manchester United 1 - 1 Young Boys
Det var faktiskt lika mycket Wan-Bissakas fel.

Manchester United 1 - 1 Young Boys

Det är en rolig känsla att se fram emot en totalt betydelselös match mot ett ganska tråkigt motstånd. Men så är det när man är nykär! Det blev dock ingen bländande insats från Rangnicks Rascals, men desto viktigare speltid till många behövande och faktiskt några vackra fotbollsmål också.

Sammanfattning:
Nej, det blev verkligen inte mycket till insats att skriva hem om, föga förvånande givet den rotationspräglade och betydelselösa matcher. Tja, för Young Boys var det inte speciellt betydelselöst, då de hade möjlighet att vid vinst blanda sig in i kampen om Europa League-platsen. och de gick verkligen för ett resultat. Initialt ledde det till att United ofta lyckades öppna upp och hitta in i de enorma ytor Young Boys släppte till, men ju längre matchen gick desto mindre fotboll blev det och mer brunkpress från schweizarna, vilket också märktes av i hur målen föll ut. Två fantastiska mål, skall sägas, där Uniteds kommer redan i minut 9 efter ett rakt spel, när United fortfarande spelar någorlunda som Rangnick vill, och kulminerar i ett av Mason Greenwoods bättre avslut (vilket inte säger så lite). Men om man orkade hålla i pressen och intensiteten i ungefär en timme mot Crystal Palace i lördags höll man inte mer än hälften av tiden nu, och när Young Boys började flytta upp positionerna mer slarvades det mer och mer. Just ett sånt slarv låg bakom 1-1-målet då Donny van de Beek (kanske lite nonchalant) försöker kortpassa en frånkopplad (helt klart nonchalant) Aaron Wan-Bissaka strax utanför eget straffområde. Fabian Rieder snappade upp bollen och om det var ett av hans bättre avslut kan jag inte svara på, men det mesta tyder på det.

Andra halvlek var verkligen inte mycket till fotboll. Kul med ynglingar, mer om det nedan!

Startelvor:
Manchester United: (4-2-2-2): Henderson (Heaton 68’) – Wan-Bissaka, Bailly, Matic, Shaw (Mengi 60’) – van de Beek, Mata (Savage 89’) – Amad (Shoretire 68’), Lingard (Iqbal 89’) – Greenwood, Elanga

Young Boys: (4-4-2): Faivre –  Maceiras, Camara (Lauper 77’), Lustenberger, Lefort – Ngamaleu, Aebischer (Sierro 62’), Martins, Rieder (Hefti 62’) – Elia (Maier 87’), Pefok (Kanga 62’)

Målskyttar (assist): Greenwood (Shaw), Rieder
Gula/röda kort: 1 - 0
Bollinnehav: 48 - 52
Avslut på mål: 5 - 4

Bäst i United: Mason Greenwood

Fem tankar
1. Formationen?!
Är det den på förhand mest offensiva elva Manchester United ställt upp med post-Fergie? Det sattes på förhand upp som en 4-2-2-2 med projekten Mittbacks-Matic och The Sitting Juan, men verkade ändras flera gånger under första halvlek då Greenwood och Elanga växeldrog mer åt kanterna och Lingard föll ner för att bilda en mer 4-2-3-1-aktig uppställning. Detta kan ses som en indikation på att Rangnick är mer intresserad av en idé och tanke på hur spelet skall se ut än en faktisk formation, något som också rapporterats om. Det kan också ses som en indikation på att de här spelarna inte har samma kvaliteter (just nu) att ta till sig av taktiska instruktioner som de mer ordinarie, eller helt enkelt inte haft lika mycket aktiv tid att göra det. Jag tror både teorierna stämmer till viss del.

Funkade det i övrigt? När United hade boll och inte slarvade tyckte jag nog det, men det blev tufft för mittbackarna och van de Beek att försvara så mycket yta centralt när United tappade boll i uppspelsfaserna (Matas maxlöpningar är smärtsamma att se). När man sedan blev mer nerpressade och dessutom hade byten som var planerade på förhand blev det än jobbigare, men givet förutsättningarna var det kanske ändå rätt att bara låta matchen ha sin gång ändå. Om inte annat pekade det på hur gravt felbalanserad Uniteds trupp (och i synnerhet mittfält) är just nu.

2. Vilka tog chansen?
Luke Shaw tror jag har en ganska säker plats ändå och Juan Mata kan tyvärr inte anses ens vara med i diskussionen om en startplats längre. Men Henderson, Bailly, Matic, van de Beek, Lingard – det var många som behövde göra en bra match för att hota om just startplatser. Desto färre gjorde det. En kort resumé över dessa i stigande ordning: Allt tyder på att Jesse Lingard verkligen vill bort från Manchester United, det var lite av en icke-insats från en spelare som annars hade kunnat glänsa i en liknande miljö. Projektet Mittbacks-Matic gjorde det helt okej och kommer säkerligen få fler liknande matcher men lär också veta sin plats i truppdemografin. Van de Beek hade en svår match men gjorde det ganska bra, framförallt i defensiven, och visade att han kan vara med och hota om en av de två sittande rollerna. Bailly var Bailly och var lika delar spektakulär och bra, han lär hoppas på fler chanser att visa att hans förmåga att täcka stora ytor passar ganska bra in i Rangnicks idéer. Samma kan sägass om Henderson, som verkligen inte kan lastas för målet och kom ut bra flera gånger och skyddade backlinjen och avvärjde inlägg. Mason Greenwood underströk att han bör få speltid i varenda match United spelar.  

3. Att köpa sig förtroende som ny United-tränare 101
Om det är något alla är överens om är en del av ”The United Way” är det att ge ungdomar chansen. Att då komma in som utomstående och direkt ta hänsyn till det är enkelt att prata om att göra, men en helt annan att faktiskt göra det. Visst, det var enkelt att göra idag, men viktigt att komma ihåg om man vill försöka anklaga Rangnick för att tjäna enkla poäng idag är att han satte in Elanga vid 0-0 mot Palace i lördags. 

Nu till det viktiga. Elanga, Amad, Shola Shoretire, Teden Mengi, och sen mot slutet vännerna Zidane Iqbal och Charlie Savage. Och Tom Heaton! Alla debutanter i Champions League, och för iqbal och Savage (och Tom Heaton!) var det dessutom seniordebuter. De får också chansen i ett läge där U19 har egen match mot Young Boys i Youth League, där Hannibal Mejbri är på turnering i Asien och många av de mer ordinarie i u-lagen inte är tillgängliga för spel för att de inte har varit i klubben tillräckligt länge. Det finns en enorm bredd i Uniteds ungdomsled just nu, och många av spelarna har dessutom ruskigt hög potential.

Hur det gick för U19 trots dessa massiva spelartapp? Tja, de var redan klara för åttondel Yyouth League men passade på att vinna med 2-1 mot Young Boys. Bara sådär. The United f**king way.


4. Skifte på högerbacken?
Undrar ni varför inte Wan-Bissaka rabblades upp två punkter tidigare? Han får en egen. För han som varit ohotat förstaval sedan han kom från Palace 2019 kanske inte är det längre. Med tanke på Wan-Bissakas form redan under Solskjaers sista period, på Dalots förtroendeingivande period som avlöst tidigare nämnda, och så slutligen Wan-Bissakas insats idag, är det inte omöjligt att vi ser ett skifte på högerbacksplatsen. Som grädde på det riktigt äckliga moset behövdes Wan-Bissaka dessutom ledas av planen på bår efter att ha kolliderat med en reklamskylt, och även om vi hoppas att det inte är för allvarligt är vägen lång tillbaka till en ordinarie startplats. Hans offensiva tendenser och hans rapphet i tanke och kropp är helt enkelt för dålig. Med tanke på att Ethan Laird också gör ett helt fantastiskt lån i Swansea går högerbacksplatsen i startelvan en ruskigt spännande utveckling till mötes.

5. Insatsen i perspektiv
Det är alltid bra att relativisera även marginaliserade insatser mot liknande sådana, för att kunna säga åtminstone något mer om sådant som man annars inte kan säga så mycket om. Vi har faktiskt spelat en liknande, betydelselös match på senare år – mot Astana borta i Europa League 2019. Då var laget kanske ännu yngre, men motståndet var också ännu sämre och då förlorade United med 2-1 (Lingard, Greenwood och Mengi var med i båda matcherna). Tidigare i höstas förlorade vi dessutom mot Young Boys, då med bland annat Bruno Fernandes, Paul Pogba och Cristiano Ronaldo på planen. Att gå in och inte förlora och faktiskt spela helt okej stundtals, mot ett Young Boys som dessutom hade allt att spela för, med dessa förutsättningar, är absolut inget att skämmas för. Det blev precis som det skulle bli, ingen förlust, otroligt värdefull speltid för många spelare och vila på än mer värdefulla ben inför juletider. Goda sådana, hoppas vi! Jag begär inte mycket i julklapp, bara minst 5 mål per match, hållna nollor och att vi är ikapp åtminstone ett av de tre ”bästa” lagen innan nyår. Send to: Tomten Ralf Rangnick.

GGMU
 

Tim Norinder Jonsson2021-12-09 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham