Lagbanner
Old Trafford, 2022-02-15 21:15

Manchester U - Brighton
2 - 0

Manchester United 2 – 0 Brighton & Hove Albion
Portugiska duon löste vinsten för United

Manchester United 2 – 0 Brighton & Hove Albion

Det var inte vackert men det var ett resultat som behövdes. Ett tio-man Brighton fortsatte att utmana United som kunde andas ut efter att Bruno Fernandes satte spiken i kistan med matchens allra sista spark

Sammanfattning:
Innan matchen startade fick en sjuk Raphael Varane ersättas av Victor Lindelöf som gjorde sin första match efter inbrottet. Starten var ingen höjdare för Uniteds del då gästerna hade vind under vingarna. I de första fem minuterna dominerade Brighton och Fred som kom in för Paul Pogba, var helt vilsen. På egen planhalva gav brasilianaren iväg bollem till en Brighton spelare och Jakub Moders som blev framspelade fick se sitt skott bli räddat av David De gea. Det krävdes ett Brighton misstag för att United skulle få sin första målchans. Lewis Dunk var lite väl nonchalant med bollen och såg inte en löpandes Cristiano Ronaldo bakom sig. Portugisen hittade Jadon Sancho som kom överlappningen. Yttern stod för en bra chans men Robert Sánchez stod för en bättre räddning.

Till skillnad från de tidigare matcherna var United slarviga med bollen i första halvlek. På 15 minuter tappade man bort bollen i farliga lägen i fem tillfällen. Efter en kaotisk start lugnade matchen ner sig och inget av lagen skapade verkligen något. Brighton hade ett klart övertag med i bollinnehav och flöde i spelet. Som mest hade Seagulls 60% i bollinnehavet. Old Trafford blev alltmer upprört och supportrarna krävde mer av det röda laget. 

Andra halvlek började likt den första med Brighton som hade bollen. Men United skulle ta ledningen trots allt. Scott McTominay vann bollen högt på planen. Ronaldo fick bollen och avslutade med kraft utanför straffområdet för att ge hemmalaget en oförtjänad ledning med tanke på hur spelet såg ut. United skulle även få ett övertag när Dunk såg rött och rev ner Anthony Elanga som sista man. Hade Dunk inte dragit ner Elanga hade svensken förmodligen gett United en tvåmålsledning. I en liten stund såg man att Ralfs gegenpress faktiskt kan fungera i United. Ronaldo som bröt sin måltorka och gjorde sitt nionde Premier League mål kom nära att göra sitt andra för dagen när ett inlägg av Bruno Fernandes äntligen hittade rätt, men Sánchez parade undan nicken. Spaniens landslag har ett rätt så hyfsat urval av målvakter.

United kunde stängt av matchen helt men det ska inte finnas några lätta vinster. Sánchez slarvade helt i passningsspelet och gav United ett gratisläge. Fernandes behövde bara lägga in bollen men gick på kraft och träffade spanjoren. United som sen skulle bara spela ut matchen hamnde under press av Brighton, trots att United var en man mer. Moder som var nära i första halvlek träffade ribban och Fernandes testade Sánchez igen. Inbytte Danny Welbeck var nära att bevisa att släkten är värst. Tillslut fick Fernandes upprättelse och avgjorde med den allra sista sparken på en snabb kontring av Pogba. Fjärde gången som Pogba assisterar Fernandes i årets säsong. 

Manchester United (4-2-3-1): De gea, Dalot, Lindelöf, Maguire, Shaw, McTominay, Fred (Pogba,73´), Sancho (Telles, 79´), Fernandes, Elanga (Rashford, 79´), Ronaldo
 
Brighton & Hove Albion (4-1-2-1): Sánches, Veltman, Dunk, Webster, Cucurella, Bissouma, Gross (Alzate, 60´), Mac Allister, Moder, Maupay (Welbeck, 70´), Trossard (Lamptey, 60´)

Statistik:
Resultat: 2 – 0
Målskyttar med assist: Ronaldo (McTominay), Bruno (Pogba)
Bollinnehav:  50 – 50
Avslut: 19 – 10
Avslut på mål: 7 – 3
Hörnor: 10 – 2
Gula/röda kort: 3/0 – 1/1

Bäst i United: Ronaldo 

Fem tankar om matchen

1: Måste kunna knyta säcken tidigare
Det blev äntligen en vinst men det var ingen promenad i parken. Brighton med en man mindre hade övertag de sista 15 minuterna. Hade det inte varit för Dunks röda kort hade det varit jämnare och vi hade fått en fjärde raka 1-1 match. Vinsten var den senaste 2-0 vinsten sedan mars 2021. Bruno avgjorde sent men något stämmer inte helt med portugisen nu. Detta tar mig till den andra punkten.

2: Fernandes behöver vila
Han gjorde mål men Fernandes har sett helt uttömd efter matcherna. Han är väldigt uppoffrande i sin roll och löper konstant. Men det känns som att han behöver få vila. Det är många fel beslut och brända målchanser. Läget han bränner precis framför mål är inte likt honom. I en trupp med en normal bredd skulle han säkerligen få vila. Problemet är att det inte finns tillräckligt med alternativ på den positionen, vilket gör att utlåningen av Van de Beek verkar alltmer orimlig. Fernandes är en viktig pjäs och kommer bli avgörande ifall det blir topp fyra. Han har faktiskt skapat över 70 chanser i årets Premier League.

3: Brighton gav United matchen
Det var snarare att Brighton gav United chanser än att United skapade chanserna själva. Samtidigt tog man vara på dessa till skillnad från andra matcher. Ronaldo visade sin klass med avslutet och Elanga fick Dunk utvisad. Ser man på United farligaste lägen kommer dessa från slarv från Brightons sida. Detta höll för vinst mot Brighton men mot lagen i det kommande schemat måste det finnas en egen spelidé offensivt. Lite av detta såg vi mot Brighton.

4: Vi kan gegenpress (ibland)
Ronaldos mål och det röda kortet uppstod på grund av slarv ifrån Brightons sida. Men samtidigt skedde dessa eftersom United lyckades med sin press. McTominay tog bollen från Yves Bissouma och fick assisten för Ronaldos mål. Dunk hamnade under press av Elanga och fick inget annat val än att dra ner svensken när han var förbi. Efter det röda kortet var United faktiskt som hade kontroll på matchen, men mot slutet gav initiativet tillbaka till Brighton. I små stunder kan man se att Rangnicks taktik kan fungera men det sker alldeles för sällan. Tr

5: Tillbaka i topp fyra, för nu i alla fall.
Vinsten tog United upp i topp fyra igen. Visserligen har andra lag några matcher tillgodo men det känns fortfarande skönt att vara där igen. Målet är att nå topp fyra och det kommer att bli ett riktigt getingbo. Det är tuffa matcher som kommer och en klurig åttondel i Champions League. Det börjar redan på söndag med rosornas krig på Elland Road. 

GGMU

Eric Länje2022-02-16 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham