Old Trafford, 2023-02-26 17:30

Manchester U - Newcastle
2 - 0

Manchester United 2 - 0 Newcastle
Första titeln på sex år för Manchester United när man vinner Carabao Cup-finalen med 2-0 mot Newcastle.

Manchester United tar sin första titel sen säsongen 16/17. En match som avgjordes i första halvlek med två snabba mål av United inom loppet av sex minuter. Trots att det bara är sex år sedan senaste titeln har jag glömt bort hur skönt det är att vinna titlar. Bilderna på en dansande Erik ten Hag, Antony och Martinez efter slutsignalen är helt underbara att se.

Sammanfattning:
Något avvaktande inledning där båda lagen känner på varandra. Både Newcastle och United fyller ändå på när de kan offensivt utan att något av lagen kommer till någon riktigt klar målchans. Närmast för Manchester är Weghorst som plockar ner en boll i offensiva straffområde och vänder bort sin försvarare, men avslutet blir alldeles för tamt. Newcastle med den första farliga chansen efter 30 minuter när Saint-Maximin vänder bort Dalot och kommer till avslut. Men De Gea får upp en hand och gör en typisk De Gea-räddning. Strax efter detta fixar Rashford en frispark på offensiva planhalvan. Shaw hittar Casemiros huvud och 1-0 är ett faktum. Efter 39 minuter så passar Weghorst fram Rashford som med lite tur får in 2-0 när bollen styrs på backen i båge över en chanslös Karius. Dan Burn är nära att reducera när han från nära håll nickar strax utanför stolpen efter en hörna. Weghorst med halvlekens sista chans när han drar iväg ett bra skott som Karius verkligen får sträcka ut på för att nå.  2-0 kanske inte är helt rättvist men United tar verkligen tillvara på lägena de får.

Lagen gör varsitt bytte i halvtid. Det är Isak som kommer in i Newcastle istället för Longstaff. I United går Dalot, som drog på sig ett gult kort tidigt i matchen ut, och in kommer Wan-Bissaka. United kommer annars ut bäst och styr spelet i början av halvleken. Ett Newcastle som går mer offensivt ju längre halvleken går och ett United som backar hem ju längre halvleken pågår. Newcastle har även det mesta av spelet men har väldigt svårt att komma till klara målchanser. Istället är det Rashford som får ett fint skottläge för att avgöra matchen, men Karius sträcker ut och räddar skottet. Närmast för Newcastle är inhopparen Murrphy som får iväg ett bra skott som skruvar sig precis utanför stolpen. Men känslan är ändå att United är närmare ett 3-0 mål än att Newcastle ska göra ett reduceringsmål. Bruno har en jättechans att punktera matchen i slutet men avslutet är tyvärr inte tillräckligt bra.

Glädjescener så klart när när domaren Coote blåser av matchen och Manchester kan fira sin första titel på sex år. En bra match som United vinner rättvist tillslut även om Newcastle stod upp bra, speciellt i första halvlek.

Manchester United (4-2-3-1): De Gea - Dalot (Wan-Bissaka 46`), Varane, Martinez, Shaw - Casemiro, Fred (Sabitzer 69`) - Antony (Sancho 82`), Fernandes, Rashford (Maguire 88`) - Weghorst (McTominay 69`)

Newcastle: (4-3-3): Karius - Trippier, Schar, Botman, Burn - Longstaff (Isak 46`), Guimaraes (Willock 78`), Joelinton - Almiron (Anderson 92`), Wilson (Ritchie 92`), Saint-Maximin (Murrhy 78`)

1.  Första titeln för Erik ten Hag
Då vart det minst en titel redan första året med Erik ten Hag som tränare. Vissa säger att Ligacupen är den som är värd minst att vinna och kanske har de rätt. Men för oss just nu är känslan att denna titel var oerhört viktig. Sättet vi tar den på tyder på ett lagspel som jag inte sett sen Sir Alex tider. Visst har vi vunnit titlar efter det men då har det oftast känts som att individuella prestationer varit helt avgörande för oss. Medan idag vinner vi som ett lag.

Vi ska även komma ihåg att detta bygge som Erik ten Hag håller på med inte är färdigt än. Mycket stämmer redan men vi kommer bli ännu bättre är min känsla.

2.  Weghorst
Jag ville inte se Weghorst och Rashford starta tillsammans i denna match, men ack så fel jag hade. I mina ögon var Casemiro bäst på planen men Weghorst var inte långt efter. Sättet som han sprang och pressade på idag var beundransvärt. Han ligger även bakom Rashfords mål med en läcker framspelning. Nej det är bara lyfta på hatten för vår långa nederländare uppe på topp. Oj så viktigt han var idag.

3. Försvarspelet
Så som vi stänger ner matchen i andra halvlek är något vi inte har sett på många år. Det jobbet Erik ten Hag har gjort med vårat försvar är beundransvärt tycker jag. Vi ligger rätt och stänger ytor hela tiden. Visst har vi äntligen fått in en defensiv mittfältare i världsklass som vi har längtat efter i många år. Även mittbacksparet Varane och Martinez, som för tillfället känns som världens bästa mittbackspar, gör ju såklart att försvaret ser bättre ut. Men trots det tycker jag man ser hur Erik ten Hag har jobbat med försvarsspelet under detta år. Hela laget känns som de vet vad de ska göra hela tiden i sina defensiva positioner och det känns så bra!

4. Bytena
Redan i halvtid gör Erik ten Hag sitt första byte när han tar ut Dalot, som även blivit varnad. In med Wan-Bissaka som enligt mig gör sin bästa halvlek för säsongen när han totalt stänger ner Saint-Maximin som var Newcastles bästa spelare i första halvlek.

Tycker även bytena att ta in Sabitzer och McTominay är bra byten som verkligen stänger ner mittfältet. Sabitzer gör ett väldigt bra inhop där han stoppar flera anfall och han serverar även Rashford till en fin chans som han skulle gjort något bättre av.

Detta tyder på en fingertoppskänsla av Erik ten Hag tycker jag. Vi har sett det i fler matcher i år hur han vrider lite på hur vi spelar och får väldigt bra utdelning av det.

5. Mittfälltskampen
Om jag nu ska gnälla på något så är det att jag tycker Erik ten Hag gick lite fel med just mittfältskampen i första halvlek. Casemiro gör sitt jobb men Fred kommer inte riktigt rätt tycker jag. Med det sagt så gör han ingen dålig första halvlek men problemet är att Newcastle spelar med tre centrala och vi med två. Bruno har rollen att fånga upp Guimaraes men tappar honom vid ett par tillfällen som gör att de får övertaget på mitten. Trots detta så leder vi ju med 2-0 i halvlek så ska inte gnälla för mycket. När Newcastle sen går ner på två centrala i andra halvlek får vi bättre kontroll mittfältet.

Så skönt med en titel igen. Vad har ni för känslor efter matchen? Skriv gärna i kommentarena.