Lagbanner
Old Trafford, 2023-02-08 21:00

Manchester U - Leeds United
2 - 2

Manchester United 2 - 2 Leeds
Delad pott på Old Trafford.

Manchester United 2 - 2 Leeds

Med insläppta mål i början av både halvlek nummer ett och två fick United en rejäl uppförsbacke att ta sig an. Men efter ett piggt Sancho-inhopp och ytterligare ett mål av stekhete Rashford lyckades Manchester United ta sig tillbaka till 2-2, vilket även blev slutresultatet. En stark upphämtning, men ett extremt onödigt poängtapp.

Sammanfattning:
55 sekunder tog det, sedan hade Wilfried Gnonto satt 1-0 till bortalaget Leeds efter ett slarvigt Bruno-bolltapp på egen planhalva. Mardrömsstarten var ett chockerande faktum som givetvis präglade både matchbilden och Manchester Uniteds taktiska spel. Hemmalaget tvingades gå framåt direkt och upplevdes inledningsvis som både stressade och pressade, framförallt när varken Garnacho eller Sabitzer lyckades kvittera trots högkvalitativa chanser. Leeds kunde istället reda ut Uniteds tidiga anstormning och gå till paus med en oväntad 1-0-ledning.

Trots en beslutsam avslutning på den första halvleken fick United återigen en mardrömsstart i inledningen av den andra. Efter knappt tre minuter hade Raphaël Varane styrt in bollen i egen bur till 0-2, och uppförsbacken blev brant på riktigt för hemmalaget. Erik ten Hag valde där och då att rotera laget på några positioner och satte upp en osynlig Rashford på topp, som efter timmen spelad lyckades nicka in reduceringen till 1-2. United tryckte på rejält och den pigga inhopparen Jadon Sancho kunde till slut sätta kvitteringen med drygt 20 minuter kvar att spela. Trots ett tappert försök till att trycka in ett segermål lyckades man däremot inte få in något mer framåt. 2-2 blev därför slutresultatet, vilket både kändes extremt oväntat och extremt onödigt.

Manchester United (4-2-3-1): de Gea - Dalot (Malacia 82’), Varane, Martínez, Shaw - Fred, Sabitzer (Lindelöf 82’) - Rashford, Fernandes, Garnacho (Pellistri 59’) - Weghorst (Sancho 59’)

Leeds (4-2-3-1): Meslier - Ayling, Koch, Wöber, Struijk (Firpo 23’) - Adams, McKennie (Joseph 90’) - Sinisterra (Summerville 8’), Harrison (Aaronson 63’), Gnonto (Greenwood 90’) - Bamford (Rutter 63’)

Statistik
Målskyttar (assist):
Gnonto (Bamford), Varane (självmål), Rashford (Dalot), Sancho
Bollinnehav (%): 66 - 34
Avslut (på mål): 24(7) - 8(2)
Hörnor: 6 - 5
Gula kort: 1 - 3

Bäst i United: Jadon Sancho

Fem tankar om matchen

1. United straffades vid olyckliga tidpunkter

Efter ett alldeles för tidigt insläppt mål var det som om United plötsligt inte gick att känna igen. Det övertygande, metodiska och målmedvetna ten Hag-receptet byttes istället ut mot ett stressat, slarvigt och hetsigt spel. United upplevdes pressade redan från minut ett, vilket resulterade i konstanta anfall och stressade beslut under den första halvleken.

När det andra insläppta målet sedan kom knappt tre minuter in i den andra halvleken, fick United den värsta tänkbara starten även på halvlek nummer två. Däremot upplevde jag att hemmalaget hade större kontroll på spelet i den andra halvleken och således var mer igenkännbara. Trots att man faktiskt gjorde en stark upphämtning till 2-2 går det i efterhand inte annat än att konstatera att United släppte in gårdagens mål vid extremt olyckliga tidpunkter i matchen. Och det blev tyvärr helt avgörande för slutresultatet.

2. Sancho tillbaka i poängprotokollet
Efterlängtad är Jadon Sancho och hans comeback tillbaka till spel för Manchester United. Den lovande yttern byttes in igår, precis som för en vecka sedan, och fick en dryg halvtimme på planen. Med facit i hand kan vi konstatera att United faktiskt hämtade upp ett 0-2-underläge till 2-2 under dessa 30 minuter, där Jadon Sancho lämnade planen som en högst avgörande spelare med ett vackert mål på kontot. Mycket av Uniteds forcering gick via lagets vänsterkant, och därmed via Sancho som var inblandad i det mesta. Han såg riktigt het ut vilket trots resultatet ändå lämnar en lovande känsla inför framtiden.

Det var verkligen otroligt fint att återigen få se Sancho tillbaka på en fotbollsplan, men desto roligare att få se honom bidra i poängprotokollet igen. Det tar jag verkligen med mig från gårdagen.

3. En isolerad Rashford hittade rätt till slut
Marcus Rashford startade gårdagens match på högerkanten när Alejandro Garnacho tog hand om vänstersidan. Den unga argentinaren var högst inblandad offensivt och skapade många lägen, vilket tyvärr resulterade i att Rashford blev ganska osynlig under de första 45 minuterna. Utifrån kändes det som ett tveksamt drag att starta Rashford på högerkanten, med tanke på hans otroliga form när han spelat till vänster.

Denna insikt landade nog även hos Erik ten Hag till den andra halvleken, som då bytte plats på Rashford och Garnacho. Sakta men säkert började engelsmannen jobba sig in i matchen, och när han efter en timme fick kliva upp på topp istället för utbytte Weghorst kunde han direkt nicka in reduceringen till 1-2. I slutforceringen var Rashford högst delaktig och, tillsammans med Sancho, Uniteds klart vassaste spelare framåt. Det är såklart lätt att säga nu i efterhand, men det var ändå märkligt att Rashford inte fick komma till sin rätt på vänsterkanten tidigare i matchen. Då hade resultatet kanske blivit annorlunda.

4. Ett svagt och oväntat poängtapp
Inför den här matchen var jag inne på att det inte var mycket som talade för Leeds. Lagets facit på bortaplan var extremt svagt samtidigt som United etablerat sig extremt starka på hemmaplan. När klubben dessutom precis sparkat sin tränare i en utsatt tabellposition var det nog inte många som trodde att Leeds skulle ta poäng på Old Trafford. Men det gjorde de, mot alla förhandsodds, och kanske säger det något om att man inte ska förlita sig alldeles för mycket på statistik.

Ska man vara ärlig var det rent av svagt av United att tappa poäng i gårdagens match, trots att man lyckades komma tillbaka till 2-2. Leeds imponerade inte direkt och United borde verkligen slå ett sådant lag alla dagar i veckan, med tanke på den nuvarande formen. Nu tappade man istället poäng i en på förhand enkel hemmamatch, vilket känns extremt surt och onödigt. Framförallt med tanke på chansen vi hade att eventuellt klättra lite i tabellen, nu när de andra topplagen ska möta varandra.

5. Casemiros österrikiske ersättare
Slutligen måste jag även nämna något om Marcel Sabitzers startdebut. Österrikaren fick inte helt oväntat chansen från start igår för att ersätta avstängde Casemiro. Givetvis stora skor att fylla, om inte omöjligt stora, men med tanke på vad man rimligtvis kunde förvänta sig av honom måste jag ändå säga att Sabitzer inte gjorde mig besviken igår. Han fördelade spelet väl, höll ett högt bolltempo och visade kvalité i passningsspelet. Dessutom gav han oss ett litet smakprov på hans vassa avslutsfötter, som dessvärre inte resulterade i något mål.

Med det sagt är det i dagsläget omöjligt att ersätta Casemiro till fullo sett till hans egenskaper. Jag vågar säga att brassen besitter en rutin, ett lugn och en spelförståelse som inga andra defensiva mittfältare i dagens fotboll besitter. Men av gårdagens prestation av Sabitzer att döma tycker jag ändå att vi supportrar kan känna oss trygga i att vi fått in en fin mittfältare som håller en bra nivå. Sabitzer ska definitivt vara med och konkurrera om en startplats på Uniteds mittfält under våren, och det är en bra förstärkning som vi kommer ha nytta av i ett tätt spelschema.

TV: Sancho poängräddare mot Leeds
 

Sebastian LuukTwitter: @sebastianluuk2023-02-09 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham