Manchester U - Villarreal
2 - 1

Manchester United 2 – 1 Villarreal
Solskjaer och Ronaldo nöjda efter den viktiga vinsten

Efter att ha varit utspelade i majoriteten av matchen tog Manchester United tre viktiga poäng. Cristiano Ronaldo gjorde mål i 95:e minuten men den riktiga matchhjälten var David De Gea som såg till att hoppet i Champions League lever.

Sammanfattning:
Manchester United sparkade av en extremt viktig match på ett fullsatt Old Trafford. De rödklädda kom ut med fart direkt och blev bollförande. Detta berodde på att Scott McTominay tog en djupare roll och Paul Pogba kom längre upp på planen. Efter att United såg bra ut inledningsvis, fick Villarreal sin första av flera målchanser på en kontring. Högerbacken Diogo Dalot var inte på plats och Arnaut Danjuma fick ett friläge mot David De Gea. Men spanjoren parerade enkelt undan skottförsöket. Några minuter senare skulle Danjuma testa De Gea igen och den formstarke målvakten gjorde en klassräddning.

Bortalaget stod för de bästa chanserna i första halvlek. Danjuma hade ett klart övertag över Dalot på sin kant. Efter att ha dribblat bort portugisen hittade han Paco Alcacer med ett inlägg. Anfallaren fick till en bra nick från kort avstånd och De Gea räddade United ännu en gång. Villarreal hade en hög press vilket satte Manchester United i stora bekymmer. När United fick kontroll på bollen hade de stora problem att bryta ner det organiserade försvaret. Bortalaget dominerade första halvlek och kunde ha lett med minst fyra mål om det inte var för De Gea.  Till andra halvlek behövde Ole Gunnar Solskjaer ändra upp det taktiskt mot Unai Emerys 4-3-3.

Solskjaers mannar kom ut till andra halvlek med målet att försöka ändra matchbilden. Men det var Villarreal som fick ett välförtjänt ledningsmål. Bortalaget fortsatte att spela genom Danjuma som fortsatte att ha ett enormt övertag. Dalot hängde återigen inte med nederländaren och yttern kunde lugnt servera ett mål för Alcacer. Det krävdes individuell briljans från Manchester United att ta sig tillbaka in i matchen igen. En perfekt frisparksvariant precis utan straffområdet på högerkanten när Bruno Fernandes la ett diagonalt inlägg till Alex Telles som kvitterade på en volley och visade upp vad hans fina vänsterfot kunde göra.

Efter kvitteringen började Manchester United rycka upp sig i spelet lite. Misstagen blev färre och förtroende i hela laget höjdes. Hemmalaget klev högre upp i sin press och var nära att göra ännu ett mål. Sancho fick bollen precis utanför straffområdet men halkade precis innan skottet. Solskjaer väntade länge med sina första byten när han tog in Nemanja Matic och Edinson Cavani. Cristiano Ronaldo flyttades ut till kanten när uruguayanen tog nummer nio rollen.

I slutet av matchen behövde De Gea göra en dubbelräddning på ett målförsök av Boulaye Dia för att förhindra Villareal att lämna med tre poäng. Spanjorens prestation visade sig att blev avgörande för Manchester United. I matchens allra sista minut får inbytte Jesse Lingard ett inlägg från Fred och med en lätt touch på bollen gav han Ronaldo ett läge att vinna matchen. Portugisen avlossade ett stenhårt skott för att ge Manchester United en tung vinst i turneringen.

Manchester United (4-2-3-1): De Gea – Dalot, Varane, Lindelöf, Telles (Fred, 89´) – McTominay, Pogba (Cavani 75´) – Greenwood (Lingard, 89´), Fernandes, Sancho (Matic: 75´) – Ronaldo

Villareal (4-3-3): Rulli – Foyth, Albiol (Mandi 73´), Torres, Moreno (Pena, 73´) – Parejo, Capoue, Trigueros (Estupinan, 61´) – Pino (Gomez, 73´), Alcacer (Dia, 58´), Danjuma

Statistik:

Resultat: 2 - 1
Målskyttar med assist: Alcacer (Danjuma), Telles (Fernandes), Ronaldo (Lingard)

1: Matchhjälten David De Gea

Det blev såklart Ronaldo som gjorde segermålet. Spelaren som har gjort flest matcher i turneringen vann matchen på Fergie time framför Sir Alex Ferguson. Men det var De Gea som höll Manchester United levande mot bortalaget som dominerade. Fyra världsklass räddningar i första halvlek och en avgörande dubbelräddning i slutet. De Gea är anledningen till att United vann och spanjoren fortsätter med sin fina form. Var man tveksam innan om De Gea borde vara första alternativ mellan stolparna bör det vara uppenbart nu.

2: Solskjaer under kritik igen
Rent spelmässigt skulle United inte ha vunnit mot Villarreal. Spanjorerna dominerade mot United i nästan alla aspekter. Statistiken kan vara lite vilseledande där eftersom enligt siffrorna var det en jämn match. Med lite tur lyckades Solskjaer att sänka den gula ubåten för första gången någonsin i Manchester Uniteds historia. De andra fyra mötena mot Villarreal i Champions League har slutat 0-0. United under Solskjaer har visat sig att vara ett bevis på att individuell briljans kan räcka för att vinna matcher. Kan låta hårt men det är så jag upplever det. Taktiken kanske inte är den bästa men norrmannen har en fantastisk förmåga att få gruppens spelare enade. Solskjaer har även den speciella förmågan att kunna vända matcher. Det är inte första gången United vinner sent.

Till Solskjaers förtjänst gjorde hans byten påverkan i matchen. Cavani som löpte konstant skapade oro i Villarreal försvaret och med Matic fick United det lugnet som saknades i mittfältet. Lingard låg återigen bakom ett viktigt segermål när han spelade fram Ronaldo. Det som man undrar är varför Solskjaer inte gjorde dessa byten tidigare utan väntade till 74:e spelminuten? Vinsten är helt underbar men samtidigt känns det inte hållbart på längre sikt. Men en vinst är en vinst i slutändan.

3: Högerbacksfrågan
Dalot hade ingen trevlig kväll på Old Trafford mot Danjuma. Aaron Wan-Bissaka får mycket kritik men blir väldigt sällan slagen och man känner sig aldrig riktigt orolig med honom på högerkanten. Det uppstår inga problem där tills han inte är tillgänglig och frågan är om United borde ha köpt Kieran Trippier i somras? Vi har sett betydelsen konkurrens har haft för vissa spelare. Bara kolla på hur De Gea och Shaw har presterat när kraven höjdes. Lätt att vara efterklok men kanske Solskjaer borde ha haft kvar Brandon Williams och låtit Dalot gå på ett lån? Dalot har valt att stanna kvar och tävla mot Wan-Bissaka. För att ta över engelsmannens plats krävs det betydligt bättre prestationer än detta.

4: In med Cavani i startelvan
Jag tycker att Cavani är en alldeles för bra anfallare att ha på bänken. Uruguayanen kan komplettera Ronaldo bra på toppen med hans rörelsemönster och fotbollsintelligens. Samt att han aldrig slutar att springa. Det fanns en situation när Matic skulle spela djupledsboll till Ronaldo men den blev alldeles för lång. Portugisen slutade att spela och bollen var påväg ut till en inspark. Men Cavani kom löpandes från andra sidan planen och höll bollen levande. United behöll sin press och sådana aktioner älskar man att se från spelare. Det är dags att lämna 4-2-3-1 och hitta något annat. McTominay eller Matic kan lösa den sittandes rollen själv. Det allra bästa scenariot är om de köper in en ny defensiv mittfältare i januari. Men annars tror jag att skotten är full kapabel att klara av det ensam.

5: Betydelsen av vinsten
Vinsten håller Uniteds hopp om att gå till slutspel levande. Innan matchen skrev jag att detta verkligen var en ”Make or Break” läge för Champions League kampanjen. Vi gjorde jobbet och tog vinsten. I många turneringar kvittar det hur det ser ut, utan det gäller att ta sig vidare. Champions League har visat sig vara en jobbig turnering för Solskjaer och därför känns vinsten ännu bättre. Man kan tycka vad man vill om Solskjaer. En del supportrar begär att han ska avgå och även jag kritiserar spelet som vi har haft under Solskjaer. Samtidigt känner jag att han alltid lyckas på något sätt och det var längesen United hade en trupp som är så här sammansvetsade. Jag har fortsatt förtroende i norrmannen och kommer backa honom som tränare tills dagen han lämnar. Ligan kommer att vara jämn i år och Solskjaer måste hitta sitt spelsätt för att United ska konkurrera om en trofé.