Lagbanner
Manchester United 2030: En titt in i framtiden - en profetia
Manchester Uniteds emblem är ett av världens mest kända klubbmärken, som står för så mycket mer än bara fotboll.

Manchester United 2030: En titt in i framtiden - en profetia

Vi är den mest anrika klubben i England. En av de anrikaste i världen. Men de senaste åren har vi dessvärre hamnat snett. Vi är dock på väg tillbaka till stigen som bär mot framgång. Detta är en profetia om var vi befinner oss i framtiden. En ideologisk vision men även en tro och förhoppning på att återtåget är inlett.


’’There's nothing on earth like being a Red’’

- Sir Matt Busby


Så sa den eviga ikonen Sir Matt Busby. Och visst hade han helt rätt! 

A legend of the game
Det senaste decenniet har varit otroligt tungt sett med Manchester Unitedögon. Den 19 maj 2013 gjorde Sir Alex Ferguson sin sista match vid rodret som Unitedboss, i en galen tillställning på The Hawthorns. Matchen spelades mot ett mittplacerat West Bromwich och slutade hissnande nog 5-5. Men efter slutsignalen handlade det mesta inte om faktumet att United släppt in fem mål mot just West Bromwich. Istället var det faktumet att United för första gången på 26 säsonger nu skulle stå utan demontränaren Sir Alex vid bänken.

Under hans tid i klubben bärgade Manchester United bland annat hela 13 ligatitlar, fem FA-cuptitlar och två Champions League titlar. Totalt blev det hela 38 titlar under årens lopp. En otrolig bedrift och anledning nog till att kalla honom historiens främsta tränare.

Ökenvandringen
Men efter att han lämnat stod vi vid ett vägskäl. Var skulle vi hän? På inrådan av Sir Alex själv plockades skotten David Moyes in för att befästa lagets makt och position i engelsk fotboll. Men som vi alla vet blev det dessvärre ett bottennapp och efter tio månader tvingades han lämna jobbet. Därefter togs holländaren Louis Van Gaal in, som ska ha uppskattats av stora delar av truppen. Men även han tvingades inse faktum och lämna sin post. Först när José Mourinho togs in inför säsongen 2016/2017 började laget få vind i seglet igen och redan under den första säsongen bärgades den första titeln sedan Sir Alex dagar, då man vann FA Community Shield. Därtill hann han också bärga ligacupen 2016/2017 och Uefa Europa League 2016/2017, innan även portugisen fick sparken 2018. Under hans tid fick laget stor kritik för sitt defensiva spel, och ärligt talat så var det väl inte den mest underhållande fotbollen. Portugisen själv har sagt: ’’Min största bedrift inom fotbollen är att sluta tvåa i ligan med Manchester United, utifrån det materialet jag hade’’. Trots de troféer han vann under sin tid i klubben så skrek supportrarna efter en ligatitel. Man kunde inte riktigt glädjas åt det man lyckades med då det inte såg ut som det Manchester United supportrarna vill se.

Spenderarbyxorna på
Efter att portugisen lämnade sin post har det varit en rejäl ökenvandring och torka i troféskåpen. Inte en enda titel har bärgats även om möjligheterna till det har funnits. Men både innan och efter Mourinhos intåg och uttåg i klubben så har United gjort sig kända för att spendera hutlösa summor, både i övergångar och i lönekostnader, till spelare som dessvärre inte levererar tillräckligt bra. Listan kan göras lång men för att nämna några som tagits in och fått pengar mer eller mindre kastade på sig kan vi nämna Alexis Sanchez, Romelu Lukaku och Angel Di Maria. De lämnade efter relativt kort tid utan att lämna något större avtryck.

Utöver de stora summorna på så kallade ’’stjärnor’’ kan vi där till addera spelare som värvats in helt utan tydlig riktning och plan. Som exempelvis Memphis Depay, Henrikh Mkhitaryan, Bastian Schweinsteiger och Donny Van de Beek.

Sedan 2013, det vill säga sedan Sir Alex dagar, har Manchester United spenderat över 1,4 miljarder pund (!), vilket motsvarar nästan 18 miljarder svenska kronor… Och detta utan att ha vunnit någon tung titel som ligan eller Champions League.

’’Once you bid farewell to discipline you say goodbye to success’’

- Sir Alex Ferguson



En ny era – eller?
Efter Mourinho tog ikonen ’’Babyface’’ Ole Gunnar Solskjaer över som huvudtränare. Stundtals såg det bra ut men även han fick till slut lämna sitt uppdrag. Nu kändes det på riktigt som att vi var inne i en sjuk och otroligt känsloladdad limbo vad gäller tränare, spelare och eventuell framgång. Ingenting verkade ju fungera. Spelarna läckte uppgifter till media, osämja i truppen och rykten om tappad respekt gentemot tränare. Detta var Uniteds verklighet under de tio år som följde efter Sir Alex Fergusons avsked. Det nådde sin kulmen under det halvår som tysken Ralf Rangnick, gegenpressingens fader, styrde skeppet som tillfällig tränare. Utan någon som helst framgång.

Men så en dag i april. Närmare bestämt den 21 april 2022, presenterades Erik ten Hag som ny tränare för Manchester United. Ryktena hade hopat sig under lång tid innan det slutligen var officiellt att succétränaren från Nederländerna anslöt. Han som hade gjort stor succé som tränare i Ajax där han gjorde sig till en notorisk vinnare genom att stapla framgångar som ligatitlar, cuptitlar och varit så nära att ta Ajax till Champions League final 2018/2019.

Erik ten Hag hade ett rykte om sig om att vara en ny Pep Guardiola. Han var delvis skolad under hans tid i Bayern München. Hans rykte gjorde även gällande att han drillade sitt lag hårdare än någon annan, satte upp regler som skulle följas till punkt och pricka och var samtidigt inte rädd för bestraffningar, oavsett vem det gällde. Så långt lät detta som något lämpat för Manchester United. Förhoppningsvis skulle han kunna vara just den nyckelfaktorn som skulle kunna transformera klubben. En person som kunde komma in och sätta tydliga ramar och visa att han inte räds något för att nå framgår. Det var ju det som saknades. Var han kanske den rätta?

Inledningsvis såg det tufft ut. Men sakta men säkert började man se en tydlig förändring hos spelarna och deras prestationer. Nu började United rada upp segrar och hållna nollor. Erik ten Hag hade lyckats med något som saknats i många år, nämligen att sätta ett grundspel och en tydlig idé hur vi ska spela. Med nyckelvärvningar så som Casemiro, Christian Eriksen och Lisandro Martinez har han nu transformerat Manchester United till ett lag med stark disciplin, en tro på både tränaren och lagets ambitioner och ett hopp om att tävla om de allra tyngsta medaljerna.

''Good is not good enough, heh''

- Erik ten Hag


Besten som skall resa sig
När vi nu tar ett framtidsgrepp och utgår från år 2030 så behöver vi göra det med en tydlighet, visionär touch och en strimma av hopp. Någonstans blev vi ’’besten som föll’’, men som nu skall resa sig igen. Detta är således inget manifest om vad Manchester United bör stå för eller vad vi rimligtvis förväntas vara. Detta är ett tydligt budskap om vilka vi är och alltid har varit.

Under Erik ten Hag, och det styre som förhoppningsvis ansluter inom en snar framtid, kommer Manchester United åter vara en stor drake i de europeiska finrummen. Det må låta naivt, men utifrån de förändringar som klubben gjort, vill göra och kommer att göra, kan man bara dra slutsatsen att det inte går att göra det sämre än vad vi sett de senaste tio åren. Med det sagt är det inte heller en självklarhet att vi ska vara det Manchester United många av oss växte upp med, men det finns delar i de förändringar vi nu ser som kommer ligga till grund för vart vi är på väg. Och det väljer jag att tro på. Vi genomför just nu, i skrivande stund, det stora återtåget, och det med Erik ten Hag vid rodret.

Det stora återtåget innebär att vi genomför strukturella förändringar i det företag som är Manchester United. Det innebär också att vi har en tydlig sportslig struktur där investeringar görs för klubbens bästa. Där vi äger vår situation, bra som dålig. Där vi har ett team som kan samarbete för lagets bästa och som också har förtroende för varandra. Just detta känner jag mig trygg i att vi till viss del har, men också har möjlighet att få in ännu mer av vid ett ägarskifte.

Så, var befinner vi oss 2030?
Den frågan är rent praktiskt inte helt enkel att svara på. Men som jag tidigare nämnt är detta en profetia om vilka vi är och alltid har varit, kombinerat med en visionär touch och en strimma hopp. Profetian är således att Erik ten Hag har tagit United till toppen, och med det innebär det minst en bärgad ligatitel, utöver cuptitlarna vi redan nu slåss om. Jag tror att vi kan komma att tävla om en titelseger inom två-tre år.

Truppen är än starkare än idag. Grundbultar som Bruno, Casemiro, Martinez och Rashford kommer att vara navet i ett framgångsrikt United, som är på jakt efter att bli ännu mer framgångsrika och bärga europeiska titlar.

Demografin i brittisk fotbolll kommer fortsätta vara säregen i förhållande till de andra stora ligorna, vilket innebär att pengarna som kan erbjudas kommer att kunna lock vem som helst. Det leder mig osökt in på frågan om vi kommer värva någon av låt säga Mbappes dignitet? Svaret är enligt mig enkelt. Ja! Med utgångspunkten av att ett ägarskifte genomförs, där de nya ägarna är villiga att investera, så kommer det göra att Manchester United förblir slagkraftiga på marknaden. Med sportsliga framgångar av ten Hag så kommer det att locka de största stjärnorna, igen. Så även spelare som Mbappe, förutsatt att möjligheten till att värva finns.

Slutligen vill jag avsluta denna profetia med att säga att jag tror att brittisk fotboll är på väg in i en förändringsfas. Vi, Arsenal och lägre rankade lag börjar sakta klättra och utmana, vilket kommer förändra fotbollen på öarna. Jag tror att en möjlig toppsexa år 2030 kan vara: Manchester United, Man City, Arsenal, Liverpool, Newcastle och Chelsea. De rikaste och mest framgångsrika klubbarna kommer att utgöra toppen, där Newcastle får räknas in som nykomlingar.

United’s flag is deepest red
It shrouded all our Munich dead
Before their limbs grew stiff and cold
Their heart’s blood dyed it’s ev’ry fold
Then raise United’s banner high
Beneath it’s shade we’ll live and die
So keep the faith and never fear
We’ll keep the Red Flag flying here
We’ll never die, we’ll never die


- Old Trafford


 

Johan Åkesson@aakessonjohan2023-02-06 18:20:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham