Lagbanner
Manchester United 3 – 0 AFC Bournemouth
En brasiliansk Rolls Royce på mittfältet.

Manchester United 3 – 0 AFC Bournemouth

Nytt år och nya möjligheter som United tog vara på. Erik ten Hag fick inleda det nya året med en ännu komfortabel seger på Old Trafford. Vinsten innebär att man nu ligger på samma poäng som Newcastle United på tredje platsen med en match tillgodo och 2023 kanske kan bli ett efterlängtat optimistiskt år för United.

Sammanfattning
Lisandro Martinez startade inte matchen men hyllades för sin VM-triumf på Old Trafford med bland annat en enorm argentinsk flagga med en slaktarkniv för slaktaren. Som förväntat startade United med bollinnehavet men hade det svårt att bryta sig igenom Bournemouth försvaret. Donny Van de Beek försökte få saker att ske men överkompenserade i spelet och inledde matchen med några riktiga jordfräsare. Men resten av laget hängde inte med då det var ett långsamt matchtempo i inledning av ett United som gjorde fyra byten i startelvan från vinsten på Molinuex. Mittfältsduon Eriksen och Casemiro skulle ändra på detta. Rashford som gjorde att Adam Smith hade en svettig tisdagskväll ordnade en frispark. Dansken hittar sen på frisparken en rusande Casemiro som styr inlägget upp till krysset för att ge United ledningen. Eriksen skulle vara nära att utöka ledningen igen på ännu en fast situation, men var en nick ifrån ett frisparksmål. Van de Beek fick avgå i första halvlek efter en brysk tackling och var i seriös smärta. Nederländarens otur i Unitedtröjan verkar tyvärr vara permanent.

Med Van de Beeks byte klev Fernandes in som tia och United rappade upp tempot i andra halvlek, Luke Shaw både startade och avslutade anfallet med högerfoten efter en 70 meters löpning. Garnacho som bara hade spelat några minuter fick göra assisten och skulle leta efter tredje målet, vilket han kom nära med en stolpträff och allmänt fartfyllt spel. Men Bournemouth skapade två chanser direkt efter målet och de Gea fick stå för två viktiga räddningar inom tio sekunder. Sydkustlaget som borde ha gett upp efter andra målet orsakade lite problematik när de sökte en reducering. United kunde tillslut avsluta matchen och givetvis var det Rashford igen som gjorde mål för den fjärde raka matchen och United höll fjärde raka nollan i första Premier League matchen 2023.


Manchester United (4-2-3-1): de Gea – Wan-Bissaka (Dalot, 68´), Maguire, Lindelöf (Martinez, 88´), Shaw – Eriksen (Fred, 68´), Casemiro – Fernandes, Van de Beek (Garnacho, 47´), Rashford – Martial (Elanga, 68´)

AFC Bournemouth (4-4-2): Travers – Smith, Senesi, Kelly, Mepham – Anthony, Cook, Lerma, Billing – Solanke (Moore, 76´), Christie (Dembele, 76´)


Statistik: 
Resultat: 3 – 0
Målskyttar med assist: Casemiro (Eriksen), Shaw (Garnacho), Rashford (Fernandes)
Bollinnehav: 59 - 41
Avslut på mål: 6 - 4
Gula kort: 0 - 3

Bäst i United: Casemiro

Fem tankar om matchen

1. Oförväntade startelvan
Jag tror ingen förväntade sig att Maguire och Lindelöf skulle gå in i mittlåset, samt att Van de Beek skulle få chansen från start. Jag tycker att mittbackarna gjorde det bra och skönt att de fick inkassera den fjärde raka hållna nollan. Van de Beek fick chansen och verkar att ha åkt på en allvarlig skada då något antagligen vred sig vid landningen. Nederländaren har haft enorm otur då han har drabbats av antingen skador eller har haft begränsade spelminuter. Jag tror det blir bäst för både United och honom personligen att gå skilda vägar, för det är en bra spelare men som inte fungerar i United. Just nu hoppas jag på en snabb återhämning för honom. Det känns som han befann sig i United under fel tid och under fel tränare. 

2. Bruno Fernandes 150:e match
Portugisen har nu gjort 150 matcher för United och har varit en succé sen han anlände. Matchen idag däremot var ingen höjdare då han slarvade bort flera chanser och man får leva med hans risktagande. För det ger utdelning tillslut för han gör trots allt en assist för att stänga matchen och assisterade även Rashfords vinstmål på Molineux. Det känns som att det finns mer att ge av Bruno i årets säsong då Portugisen skapar många chanser och borde kanske ha haft lite bättre siffror om han bara hade bättre avslutare på topp. Bruno är också väldigt uppoffrande i sin defensiva roll och tar på sig ledarrollen ute på planen. Lägg även till siffror som: 53 mål och 44 assist på 150 matcher. Snacka om portugisk succé!

3. Røde dansken briljerar
Vår röda dansk har börjat få ihop ett rätt så fint assistprotokoll då han har gjort sju assist i alla tävlingar. Fernandes har varit den stora kreatören framtills hans ankomst men nu har vi ännu ett offensivt vapen med Eriksen. Det som skiljer sig dansken från portugisen är hans fasta situtioner som alltid blir farliga, oavsett om det är frisparkar eller hörnor. Eriksen fungerar även som länken i övergången mellan anfall och försvar, vilket underlättas när man har Casemiro som är en brasiliansk Rolls Royce.

4. Fjärde raka hållna nollan
David de Gea har nu åtta hållna nollor och United har inte släppt in ett mål sen omstarten. Även om försvaret har förbättrats måste man nämna betydelsen som spanjoren fortfarande har. Stod för tre viktiga räddningar i andra halvlek och håller fortfarande med sin klass. Uniteds stora bekymmersområde förra säsongen var försvaret och det verkar man har löst nu. Trots dagens målrika vinst, kommer offensiven att behöva förstärkas om man ska kunna konkurrera i andra halvan av säsongen.

5. Martials fortsatta offensiva frånvaro
Fransmannen har inte riktigt kommit i gång än i vare sig målskyttet eller spelet. Martial kommer faktiskt till bra lägen i matcherna men kan inte avsluta något i nuläget. Rashford får fortsätta att bära det offensiva målskyttet och ten Hag kommer nog vilja få in ett annat alternativ i januari. Det har ryktats mycket om anfallaren Marcus Thuram, som jag tror är en klockren värvning. En löpstark och avslutskunnig nia som gör allt det man förväntar sig, samt att det inte spränger budgeten. En komfortabel seger med flera bra prestationer av många spelare, men det visade samtidigt några av förbättringsområdena i United som kan bli orosmoment om man inte agerar i januarifönstret. 

GGMU

ERIC LÄNJE2023-01-04 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham