Manchester United 2-1 Brighton & Hove Albion

Efter flera veckors uppehåll var Premier League tillbaka under påskhelgen. Flera av utmanarna till topp 4 tappade poäng vilket gjorde att vid eventuell vinst kunde United utöka sitt försprång. Detta blev även utfallet men det var ingen lätt väg dit för Solskjaers mannar.

Manchester Uniteds startelva: Henderson; Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw; Pogba, Fred; Greenwood, Fernandes, Rashford; Cavani

Brighton & Hove Albions startelva: Sanchez; White, Dunk, Veltman; Gross, Lallana, Bissouma, Moder; Trossard; Maupay, Welbeck

Summering
Första halvlek var relativt slarvig och tempofattig där Brighton var aningen vassare. United öppnade matchen ganska bra och efter 10 minuter var Greenwood nära på att ge hemmalaget ledningen men såg sitt skott gå i stolpen. Efter första tio börjar Brighton komma in i matchen och det ger snabbt utdelning. Efter att Pogba tappat bollen slår Maupay in ett inlägg där den en gång så lovande Danny Welbeck kom rusande och kunde tillslut nicka in sin egen retur. Påpassligt av Welbeck men slarvigt försvarsspel av Lindelöf och Wan-Bissaka som ger han två chanser.
United ökade tempot en kort stund efter Brightons mål men hade svårt att skapa chanser mot ett Brighton som försvarar sig bra. De flesta anfall hos United slutar i inlägg som första försvarsspelare kan skicka bort. Brighton skapar en del chanser genom fasta situationer där Dunk har en nick och Moder skjuter ett skott tätt utanför men första halvlek slutar 1-0 till gästerna. United måste öka tempot i andra om man vill vända detta och har inte ett enda skott på mål i första vilket summerar det mesta av det offensiva spelet. Potters mannar å andra sidan gör det bra som är organiserade defensivt och har ett farligt kontringsspel när man vinner boll.

United får som väntat intiativet i andra halvlek men det ser fortsatt slarvigt ut, framförallt i sista tredjedelen. Men så en kvart in i andra så bryter Cavani bollen högt upp och får ner den till Fernandes. Han driver framåt och släpper sen ut till Rashford som väldigt behärskat placerar in bollen i bortre. United ökar tempot ytterligare efter målet och ett ledningsmål ser inte ut att vara långt borta. Brighton är dock farliga när de kontrar och det är framförallt anfallsduon som orsakar problem. I minut 70 slår Maupay återigen in ett inlägg som Welbeck sånär får en fot på, helt ensam mot Henderson. Welbeck ropar på straff då Maguire var på och skavde och lagkaptenen skall vara glad att han kommer undan i den situationen. James kommer in mot Rashford och är med och skapar nästa stora chans för United. Ett skott från Fernandes tappar Sanchez ut till James som lägger upp den för Greenwood men passningen är svår och Greenwood får slänga sig fram när han skjuter bollen en liten bit över.
Men Greenwood skulle dock få en till chans och denna gång gör han inga misstag. Fernandes lyfter in en boll mot Pogba som klipper till på volley. Fransmannen får snedträff men bollen studsar ner till Greenwood som slängnickar in bollen i mål. Ledning för United med cirka 10 minuter kvar och Brighton måste nu snabbt framåt. McTominay kommer in mot Pogba för att säkra upp och även Van de Beek hade slängts in mot Cavani en stund innan. Brighton kommer aldrig särskilt nära utan United håller undan och tar tre poäng.

Slutresultat: 2-1
Målskyttar: United: Rashford och Greenwood. Brighton: Welbeck
Bäst i Man United: Bruno Fernandes

Mina tankar
United vinner utan att imponera idag. Som många andra matcher mot sämre lag ser anfallsspelet segt och slarvigt ut. När lag backar hem som Brighton gör idag är det naturligt att en del av anfallsspelet består utav inlägg och detta måste inte vara fel men då måste kvaliteten på inläggen vara betydligt bättre. Cavani var rätt osynlig och frustrerad i dagens match men det är svårt som anfallare att uträtta något när varje boll rensas på första gubbe eller i målvaktens famn. Men som det ofta sägs är det en kvalitet att även vinna matcher man inte imponerar i och detta lyckas United med idag. Extra viktigt då lag som Leicester, Tottenham och Chelsea alla tappade poäng under helgens omgång. Sen får man även ge Brighton att de gör det svårt för United då det är ett bolltryggt lag med flera duktiga spelare som kan hota inte minst Welbeck som återigen gör ett mål mot sin gamla klubb.

På torsdag spelar man nästa match då den första kvartsfinalen i Europa League mot Granada skall spelas. En relativt lätt lottning med tanke på vilka lag som finns kvar men då gäller det att man hittar en högre nivå än man gör idag. Solskjaer har sagt att man kommer satsa för att gå hela vägen i Europa League så det lär ställas ett starkt lag på plan. Champions League är i princip säkrat så Europa League titeln är inte någon större trofe i sig men Solskjaer är i behov av titlar för att ta det det sista steget i United just nu och då krävs det en mer jämn nivå. Men för tillfället tar vi med oss tre nya poäng och hoppas att man kan avsluta säsongen starkt.