Lagbanner
Old Trafford, 2022-12-27 21:00

Manchester U - Nottingham
3 - 0

Manchester United 3 – 0 Nottingham Forest
Martial och Rashford blev målskyttar för United.

Manchester United 3 – 0 Nottingham Forest

United vann komfortabelt omstarten i Premier League och årets sista match på Old Trafford när man kasserade in tre viktiga poäng inför bortamatchen på Molienux. Nu befinner sig United bara en poäng bakom Tottenham på fjärde platsen och verkar att ha hittat formen.

Sammanfattning
I ett typiskt Manchesterväder på Old Trafford skulle United spela 2022 sista hemmamatch mot Nottingham Forest. Med Casemiro uppflyttat på mittfältet fick United tryck framåt och två stora chanser inom de första fem minuterna av matchen. Marcus Rashford kom till ett avslut men dröjde lite väl för länge och fick sitt skott blockerat. Tyrell Malacia var med på returen och fick sitt skott räddat av Wayne Hennessy som parerar ut skottet med lite hjälp av stolpen. Efter den heta starten började Nottingham ställa till med problem genom omställningsspel och några fina aktioner av Ryan Yates. Raphael Varane som var tillbaka efter bara nio dagar från VM-finalen, ställdes på prov direkt och stoppade flera kontringar.

United skulle ta ledningen på en hörnvariant då Rashford får två screens och bollen serverad på ett silverfat av Christian Eriksen. United främsta målskytt blev assisterad av den främsta assistspelaren. Rashford skulle vara involverad i ett mål igen i ett fenomenalt lagmål. Casemiro med en bollvinst, Bruno med en framspelning till Rashford på djupet som letar upp Martial som avslutar anfallet. Det krävdes bara fyra passningar för att utöka ledningen. 

Till början av andra halvlek valde Erik ten Hag att ha en oförändrad elva. Spelet till skillnad från första blev mer stökig och gynnade Nottingham. Men däremot kunde United använda sig av kontringsspelet. Både Rashford och Fernandes var involverad igen och chansen dök upp för Antony som inte kunde avsluta chansen. United kunde ha lett med fyra eller fem kassar vilket skapade lite nerver i slutet, då Nottingham Forest började med desperations fotboll. Men brasilianskt samarbete i slutet av matchen mellan Casemiro och Fred dödade matchen och 2022 sista hemmamatch slutade i en komfortabel 3–0 vinst.

Manchester United (4-2-3-1): Dubravka – Wan-Bissaka, Varane (Maguire, 76´), Shaw, Malacia – Casemiro, Eriksen (Fred, 76´) – Antony (Garnacho, 64´), Fernandes, Martial (Van de Beek, 64´) – Rashford (Elanga, 86´)

Nottingham Forest (4-3-3): Hennessy – Aurier (Williams, 74´), Worall, Boly, Renan Lodi (Toffolo, 62´) – Yates, Freuler, Mangala (Dennis, 62´) – Johnson, Awoniyi (Surridge, 62´), Lingard (O’Brien 53´)


Statistik: 
Resultat:
3 ­– 0
Målskyttar med assist: Rashford (Eriksen), Martial (Rashford), Fred (Casemiro)
Bollinnehav: 66 – 34
Avslut på mål: 8 – 3
Gula kort: 3 – 1

Bäst i United: Casemiro

Fem tankar om matchen

1. Ännu en komfortabel vinst
Med tanke på målchanserna kunde United ha återskapat samma resultat från det förra mötet i 1999. Man börjar att se ett mönster i anfallen och variation på målskapande. En hörnvariant och två bra spelmål. Effekten av att ha en ensam sittandes mittfältare med Casemiros kvalité har äntligen visat sig. Det lättare spelschemat kan man hoppas gynnar oss framöver och för en gångs skull behöver man inte sitta med hjärtat i halsgropen när United spelar. Spelet känns lugnt och behärskat och United tar framsteg för varje match. 

2. Mittbackskonstellationerna
Mot Burnley var Casemiro och Lindelöf mittbackar. Idag blev det en ny mittbacksduo med Varane och Shaw som vänstermittback. Återigen kändes det stabilt trots att Shaw spelade ur sin vanliga position. Däremot känns det nästan att Shaw fungerar bättre som en vänster mittback än en vänsterback, vilket han spelade under ett långt tag under Solskjaer som använde sig av tre mittbackar. Tills nästa match vill jag gärna se vår förstavals mittbacksduo med Martinez och Varane, då vi tenderar att ha det svårt borta på Molineux. 

3. MBE Rashford
Inför matchen diskuterade jag om hans betydelse i årets säsong, vilket syntes mot Nottingham. Nu har han lyckats att göra tio gjorda mål i alla tävlingar för United, vilket är dubbelt så många jämfört med förra säsongen, då han enbart gjorde fem på 32 matcher. Det är inte bara målskyttet utan även framspelningar, då han bör ha fått en hockeyassist när Antony brände sitt stora läge. Rashford kunde ha lämnat som tvåmålsskytt och är vår nyckelspelare i offensiven i nuläget. Det är inte många försvarare i nuläget som lär vilja möta Rashford. 

4. Är Martial tillbaka på riktigt?
Skadefri, pressar på offensiven och målfarlig. Är Anthony Martial tillbaka på riktigt i Unitedtröjan? Det verkar så då han lätt bör ha gjort minst två mål och ha två bra prestationer i benen. Orosmomentet är fortfarande om han kan vara skadefri resterande av säsongen, vilket kan förklara bytet i andra halvlek av ten Hag. Om nederländaren har lyckats att få igång både Rashford och Martial under samma säsong bör det ses som en bedrift i sig, då båda spelarna saknade allt självförtroende i fjol. Martial gör att spelet blir mer spetsigare och att det finns ett bättre flöde. United tappade Gakpo till Liverpool, men behövdes han om Martial fortsätter att prestera? Det återstå att se. 

5. Casemiros betydelse
Jag nämnde det lite kort tidigare men Casemiro fortsätter att imponera och man bara undrar vart han har varit hela mitt liv? Något som han särskilt gör extremt bra är att omvandla försvar till anfall. Ibland blir hans bollvinster nästan en framspelning direkt. Samt att brassens defensiva roll öppnar upp det för Eriksen som kan ta sig längre fram på planen och bli en länk i spelet. Han har varit värt varenda krona för United hittills. 

GGMU

TV: Rashford visade vägen mot Nottingham Forest

Eric Länje2022-12-28 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham