Lagbanner
Old Trafford, 2021-12-30 21:15

Manchester U - Burnley
3 - 1

Manchester United 3 – 1 Burnley
Manchester United avslutade året på bästa sätt när man besegrade Burnley med 3-1.

Manchester United 3 – 1 Burnley

Manchester United avslutade 2021 på bästa sätt genom att besegra Burnley. Trots att spelet inte var det mest underhållande tog Ragnicks mannar vara på chanserna och närmar sig övriga konkurrenter i toppen.

Sammanfattning:
Inledningsvis var det ett Burnley som chockade Manchester United med sitt höga presspel. Chris Wood var riktigt nära att ge bortalaget ledningen med en farlig nick som gick tätt över.  Men United skulle ta kontroll över matchen relativt snabbt, Ronaldo tog sig till ett friläge, som han nog borde gjort mål på. Hemmalaget skulle dock få utdelning senare när Ronaldo misslyckades med en mottagning som landade framför en rusande Mctominay som snyggt dunkade in ledningsmålet bakom Wayne Hennessey. United fortsatte att fylla på och drygt 20 minuter senare skulle Shaw och Sancho samarbeta fint på vänsterkanten. Nyförvärvet från Dortmund löpte in i straffområdet och lyckades vricka in bollen via Ben Mee. Tyvärr noterades det som ett självmål men Sancho var hjärnan bakom verket. Ronaldo skulle tillslut få utdelning efter flera missade lägen tog vara på returen från ett distansskott från matchens spelare, Scott Mctominay. Avslutet träffade stolpen, hamnade hos Ronaldo som inte gjorde något misstag och rakade in sitt fjortonde mål. Burnley skulle även få in en reducering via Aaron Lennon innan Jon Moss satte pipan i munnen och förkunnande halvtid.

United gick till paus i en komfortabel ledning, utan att egentligen imponera. Andra halvlek skulle bli något av en transportsträcka för Ralf Ragnicks mannar. Utöver ett par halvchanser skapade inte gästerna inte särskilt mycket. Så trots en svajig defensiv och ett svagt passningsspel lyckades Manchester United avsluta året på bästa sätt och ge en tidig 80-årspresent till Sir Alex Ferguson. Nu gäller det att ta med momentumet från segern och besegra Wolverhampton den tredje januari.

Manchester United (4-2-2-2): De Gea - Wan-Bissaka, Bailly (Varane 66’), Maguire, Shaw - Mctominay, Matic - Sancho, Greenwood (Dalot 81’) - Cavani, Ronaldo

Burnley (4-4-2): Hennessey - Lowton, Tarkowski, Mee, Taylor - Gudmundsson, Westwood, Cork (Stephens 58’), Mcneil (Pieters 84’) – Lennon (Vydra 74’), Wood

Statistik:
Resultat: 3–1
Målskyttar med assist: Mctominay (Ronaldo), Självmål: Mee (Sancho), Ronaldo, Lennon
Bollinnehav (%): 58% - 42%
Avslut: 18 - 10
Avslut på mål: 6 - 3
Gula/röda kort: 0/0 - 0/0

Bäst i United: Scott Mctominay

Fem tankar om matchen

1. Tre poäng utan att imponera
Det gäller att ta segrar trots att spelet inte alltid sitter till 100% och så var fallet idag. Trots tre mål framåt var det stundtals inte något skönspel Manchester United bjöd på. Inledningsvis hade “The Red Devils” problem med ett aggressivt Burnley och det hade kunnat bli en mardrömsstart. Men vi lyckades reda ut det och när vi väl fick in ledningsmålet kändes det som United skulle lösa tre poäng. Dock tycker jag inte att spelet sitter riktigt än under Ragnick. Vi kladdar med  bollen alldeles för ofta, gör många individuella misstag, slarvar i passningsspelet och lyckas inte med återrövningspressen utan låter motståndarna få alldeles för mycket tid med bollen. Jag tror vi måste finna oss i att det kommer ta några matcher innan Rangnick har allt på plats och då gäller det helt enkelt att få med oss resultat trots att spelet inte alltid ser vackert ut.

Därför är det gynnsamma schemat Manchester United är inne i, positivt. För när vi möter bättre lag kommer vi bli straffade om inte spelet blir bättre. Jag tror Rangnick kommer göra United till ett bättre lag, men det känns helt klart som laget just nu lider lite av eftereffekterna av Oles avgång. Men så länge segrarna kommer klagar jag inte.

2. Scott Mctominay med en Scholesinsats
Det råder inga tvivel vem som var “matchens lirare”, nämligen Scott Mctominay. Skotten dominerade mittfältet och fyllde på bra in i straffområdet samt visade prov sitt fina distansskott. Det är uppenbart att Unitedprodukten mår bra av att ha en mer defensivt balanserad mittfältare, likt Matic bredvid sig. Då slipper han ta lika stort ansvar i försvaret och får mer av en box till box roll. Mctominay är otroligt löpstark och gillar att fylla på i offensiven, något han inte får göra lika ofta när skotten spelar med Fred. Gårdagens insats gjorde att man fick lite vibbar av en viss Paul Scholes, både i hur Mctominay rörde sig och hans tillslag på bollen. Jag personligen är en stor supporter av Unitedprodukten främst på grund av passionen han visar på planen och hur mycket han älskar att spela för klubben. Mctominay tillhör en utdöende spelartyp. Visst, han är inte den bästa spelaren och kanske inte bör starta Manchester United, men skotten är oerhört lättälskad. Därför var insatsen igår glädjande att se. 

3. En pånyttfödd Luke Shaw?
 Sedan Rangnick tagit över har det skett ett skifte på ytterbackspositionerna. Wan-Bissaka och Shaw har fått se sig bänkade till förmån för Dalot och Telles. Men idag var duon tillbaka och den sistnämnde tog iallafall chansen att utmana Telles. Shaw och Sancho hittade ett bra samspel på vänsterkanten och lyckades flera gånger kombinera sig in i straffområdet, inte minst vid 2–0 målet. Kan engelsmannen fortsätta på det här spåret bör han kunna ta en ordinarie vänsterbacksplats.

När det kommer till kollegan på högerkanten känns det allt mer som att Dalot kopplar ett tydligare grepp kring högerbackspositionen. Wan-Bissakas insats imponerade inte. Han hamnade ofta fel i positionen och såg klumpig ut. Tyvärr tog han inte chansen och jag tror att Dalot och Shaw kommer bli de ytterbackar Rangnick väljer att satsa på framöver.


4. Fortfarande svajigt defensivt
Att sätta få ordning på defensiven i Manchester United verkar var ett omöjligt uppdrag. Trots att “The Red Devils” bara släppte in ett mål såg det stundtals skakigt ut i försvaret. Burnley lyckades fler gånger ta sig in Uniteds straffområde relativt enkelt och flera gånger tappade försvararna markeringen på bortalagets spelare. Som tur var lyckades inte Sean Dyches manskap ta vara på misstagen, men hade United mött ett bättre lag hade det med all sannolikhet slutat annorlunda. Harry Maguire får ta emot den mesta av kritiken i backlinjen och med all rätta. Unitedkaptenen ser fortsatt riktigt svag ut i nästan varje aktion och snart måste det bli dags för en bänkning.

Så hur ska Rangnick får ordning på de defensiva problemen?  En start är att välja en backlinje som tysken vill satsa på. Jag tycker det är uppenbart att Victor Lindelöf saknas i försvaret och ser gärna att svensken tar en plats så fort han är frisk och kry. Bredvid honom bör Raphael Varane starta, då jag tror duon kan komplettera varandra bra samt att fransmannen håller en otroligt hög nivå när han är som bäst. För att sammanfatta ser jag gärna att Rangnick ställer upp med den här backlinjen när alla är friska: Dalot, Lindelöf, Varane, Shaw. Då kommer de defensiva problemen lösas enligt mig.

5. Häng på topp fyra
Inför matchen skrev jag om vikten att inte tappa fler poäng för att ha en realistisk chans på topp fyra. I och med gårdagens vinst har läget ljusnat lite, Nu är Manchester United fyra poäng bakom Arsenal med en match mindre spelad och hoppar upp till en sjätteplats. “The Red Devils” har ett par gynnsamma matcher i ligan under den närmsta tiden samtidigt som flera andra topplag (bland annat Chelsea och Liverpool) går in i tuffare perioder. Därför gäller det att börja rada upp segrar och vinna de matcher man på pappret ska vinna, då kommer vi lyfta i tabellen. Segern mot Burnley gör att Rangnicks mannar går stärkta in i det nya året och förhoppningsvis har vi en spännande vår att vänta både i ligan och europaspelet.

GGMU
 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2021-12-31 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham