Old Trafford, 2021-04-29 21:00

Manchester U - Roma
6 - 2

Manchester United 6 - 2 AS Roma

Demolitionen av romarna är ett faktum. Ett formsvagt Roma fick återuppleva urkraften på Old Trafford som kan ha gett United finalplatsen

Manchester United startelva:
De Gea; Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw; McTominay, Fred;
Rashford, Fernandes, Pogba; Cavani

AS Roma startelva:
Pau Lopez; Smalling, Cristante, Ibañez; Karsdorp, Diawara, Veretout, Spinazzola;
Pellegrini, Mkhitaryan; Dzeko

Summering:
Manchester United tog tag i matchen direkt och ledningsmålet rullades vackert in i nionde minuten, signerat Bruno Fernandes. Tyngre gick det för Roma som tvingades till tre byten innan klockan ens hade nått minut 40. Trots det gick italienarna till halvtidsvila med en uddamålsledning. Skulle det komma att bli kvällen då romarna tog revansch för den stora förnedringen i kvartsfinalen av Champions League 2007? Nej, det var inte ens nära.

I andra halvlek kom britterna ut och visade vilka som är störst, bäst och förtjänar finalplatsen mest. Offensiven sprudlade och totalt skrevs avsluten till 20-6, fördel Manchester United. Sex av dessa i nät och en hel del som faktiskt förtjänade ett bättre öde.

Tilläggas bör dock att Roma stundtals fick för sig att sticka upp där både Rick Karsdorp och Henrik Mkhitaryan understödde Dzeko som smög runt centralt i straffområdet. Bosniern skulle komma att få utdelning. Matchen i matchen mot Cavani tog han ledningen i när han satte 2-1 målet, efter att Pellegrini kvitterat från elva meter. Ledningsmålet som kom till då Lindelöf fick för sig att stöta och istället för att täcka upp i backlinjen fick McTominay också för sig att trycka upp. I den luckan som uppstod mellan Fred, McTominay och kvarvarande försvarare i straffområdet smög Dzeko in och hittade luckan som skulle komma att generera ledningsmålet för AS Roma. Det hjälpte inte heller att varken Shaw eller Maguire misslyckades kommunicera vad gäller offsidelinjen och målet var då ett faktum.

Manchester Uniteds offensiv försökte leta sig in centralt med utgångspunkt på kanterna och allt som oftast var avståndet mellan mittfält och försvar hos Roma allt för stora och man hamnade på fel sida i nästan varje anfall.
Redan i start av andra halvlek gick matchen åt ett håll. Med Pogba, Cavani och Bruno i spetsen så rasslade det till gång på gång bakom inbytte Antonio Mirante.

Slutresultat: 6-2
Målskyttar: Bruno x2, Pellegrini, Dzeko, Cavani x2, Pogba, Greenwood
Bäst i Man Utd: Bruno

Mina tankar:
På förhand hade jag svårt att föreställa mig ett Roma som gick till halvtidspaus med uddamålsledningen. Än mindre rimligt var det då att de skulle kunna klara av att hålla undan och åka hem med alla tre poäng. Roma fick utdelning och med den äran men matchen tillhörde United rakt igenom. Inte bara för att man lyckades trycka in sex bollar utan även för hur spelet såg ut. Trots att det var felpassningarnas afton från båda lagen så hade man full kontroll förutom vid några få tillfällen i eget straffområde. Styrkan i att då hålla nere de tillfällena bör byggas vidare på. Backlinjen och de defensiva mittfältarna behöver utan tvekan träna mer på att ge varandra understöd i trängda situationer men i de lägen så är det då också väldigt behagligt att återerövra bollen för att fördela den framåt i banan. Då vet man att kontrollen kommer bevaras, så skickliga är Pogba, Bruno, Rashford och company med bollen.

I brittiska tabloider och fansforum har det talats om att demolitionen i Champions League för 14 år sedan skulle kunna komma att upprepas. Det kunde inte komma närmre än så. 6-2 och finalplatsen är således mer eller mindre garanterad. Jag ser det som svårt, om inte omöjligt för Roma att vända på detta, speciellt sett till deras rent ut sagt usla form i ligan den senaste tiden. Dagens prestation visar inte på någon förändring på den fronten.

Nu blickar vi fram mot helgens drabbning mot ärkerivalen Liverpool innan vi nästa vecka åker till Rom för att inkassera finalplatsen.