Lagbanner
Martial på lån till Sevilla
Kommer Martial tillbaka till United efter lånet?

Martial på lån till Sevilla

Anthony Martial kommer att spendera resten av 2021/22 säsongen på lån hos Sevilla. Den spanska klubben kommer att betala ca sju miljoner euro till United.

Den franska anfallaren har länge ryktats bort ifrån United då han har fått få spelminuter. Han lyckades dock senast med sina få spelminuter mot West Ham bidra till ett sent segermål. Martial kommer bli United andra lån till ett lag i La Liga, då Facundo Pellistri befinner sig i Deportivo Alavés.

Sen Martial kom 2015 till Manchester från Monaco har han gjort 79 mål och vunnit FA-cupen, ligacupen och Europa League. Men supportrar kommer ihåg honom främst för sitt debutmål mot Liverpool och hans sena vinstmål i FA-cup semifinalen mot Everton.

Martial har varit en av många spelare som ha ryktats bort ifrån United när Rangnick tog över. Förutom fransmannen har även Lingard ryktas att lämna klubben och Van de Beek verkar att närma sig ett lån till Crystal Palace.

I panelen om den franska anfallaren har vi:

Calle Carlsson: 36-årig tvåbarnsfar vars största fotbollsmerit är att ha vaktat målet för laget som gick obesegrat genom den lokala korpenserien 2013. Något jag är orimligt stolt över.

Tim Jonsson: Optimistisk, uppstudsig och för tillfället smått alkoholiserad 22-årig student från Uppsala. Älskar ord, United och vin och kombinerar gärna dessa så ofta som möjligt, vilket innebär att jag ofta har en öl eller ett glas vin i kroppen när jag skriver. Följande frågor har dock besvarats spiknyktert på grund av allmän livshets.

Johan Åkesson: 27 årig avdankad forward som nu studerar till journalist. Född på Öland, bosatt i Stockholm. Varvar dagarna med studier, fotboll och Fifa. Främsta merit på planen är delad skytteligavinst i Bullerby Cup som 12-åring. Slukar allt som har med Manchester United att göra. GGMU

Blir detta slutet på Martials Unitedkarriär?

Calle: Förhoppningsvis. Jag hoppas på en lyckad lånesejour i Spanien följt av en permanent affär i sommar. Jag tror däremot att det kommer bli en halvlyckad utflykt där fransmannen som vanligt hänger med huvudet och ser allmänt "cool" ut. Det hela följs upp med ett säsongslån i sommar till valfri klubb i Qatar. En flytt som skulle passa Anthony som handen i handsken.

Johan: Svårt att säga, det beror nog på två faktorer som jag ser det. Dels kommer det bero på hans prestationer i Sevilla och den andra delen hur villig han är att sänka sin lön vid en eventuell permanent affär. Jag har svårt att se någon klubb vara villiga att erbjuda honom 200.000 pund i veckan som han har idag. Det återstår dock att se men det som går att konstatera
är ju att det onekligen ser ut att vara början på slutet då han är långt ner i hackordningen för tillfället och med United på jakt efter en permanent ordinarie anfallare

Tim: För hans egen skull hoppas jag det. Han har tappat sin roll i den nuvarande truppen helt och hållet, och när vi nu försöker hitta tillbaka till någon typ av normal tillvaro för eget anfallsspel finns det yngre och bättre förmågor att grunda det på. Det skulle nog kunna finnas en väg tillbaka, framförallt beroende på vem som nu tar över, men det känns som att det passar honom bättre att vara en nyckelspelare i Sevilla än att rotera mellan vänsterytter och någon form av nia, och dessutom göra det med flera andra, i detta Manchester United. Jag hoppas han blir kvar i Spanien, det känns som en miljö han kan frodas i.

Är det rätt beslut att låna ut Martial?

Calle: Alla beslut som tar Martial bort från Carrington är rätt beslut. Man hade ju helst sett en permanent övergång - det är dock förståeligt att en sådan var extremt svår att sy ihop. Vi fick det näst bästa antar jag, någon annan som betalar hans lön.

Johan: Utan tvekan. Martial behöver spela och som det ser ut just nu är han inte speciellt nära på att få de minuter i benen som han vill ha och behöver.

Tim: Den här lånestrategin klubben går stenhårt på detta fönster är på många sätt rimlig, och på flera andra något desperat. Man måste väl ändå förhålla sig till det utifrån samtliga enskilda spelares fall, och i fallet Martial tror jag det handlar om att driva upp priset för honom inför en försäljning i sommar, mest troligt till samma klubb. Lyckas det och Martial hittar farten i Sevilla tror jag absolut att det är rätt beslut, men det är som så mycket annat klubben gör på transfermarknaden lite av ett hasardspel. Hade man kunnat sälja honom hade man nog gjort det, men det är väl bevisligen inte helt lätt att hitta lämpliga, långsiktiga lösningar för alla parter i januari. Det här är nog det närmaste man kommer en sådan i detta fall.

Hur ska man summera Martials tid i den röda tröjan?

Calle: Man kan inte summera det på något annat sätt än ett misslyckande. Han kom som en frisk fläkt för alldeles för mycket pengar, snurrade upp ett par Liverpoolbackar på läktaren och placerade in en boll i bortre gaveln. Sedan dess har han mest tjurat.

Johan: Upp och ner. Det går inte ta ifrån honom de fina stunder han bringat klubben med säsongen 2019/2020 som kronan på verket. Martial hade direkt när han anlände en enorm press på sig och spåddes att bli ''the next big thing'', den pressen är nog en del i att så inte blev fallet.

Tim: Det är en otroligt bra fråga. Under perioder har han varit lagets absolut bästa offensiva spelare. Hans prestationer i det återupplivade United i den återupplivade upplagan av Premier League våren -20 var helt makalösa, bland annat. Under väldigt långa andra perioder har han varit komplett osynlig. Jag landar nog i det som man landar i med så många andra post-Fergie-värvningar, att hans tid hittills lämnar en bitterljuv eftersmak av ”what could have been”. Det som verkligen inte får glömmas bort i fallet Martial är klubbens egna del i hans stagnerade utveckling, som verkar bli någon form av typexempel så fort man oroar sig för att andra (Läs: Rashford och Greenwood) skall gå samma väg till mötes. Martial är hittills kanske det största individuella offret för klubbens riktningslöshet under de senaste åren, och att det inte blev mer än det blev skall inte alls enbart beskyllas fransmannens egna, stundtals loja inställning.

Vill du se honom tillbaka i United efter lånetiden?

Calle: Absolut inte!

Johan: Nej! Martial behöver en dynamisk omgivning där han får en stor portion förtroende - vilket han inte har hos oss. För hans egen del önskar jag att han
hamnar i en klubb likt Sevilla eller en med motsvarande dignitet för att få fart på karriären igen. I mina ögon kommer Martial inte att lyckas i en Unitedtröja.

Tim: Egentligen tycker jag att han har en del kvar att uträtta i United, men jag tror inte att han själv känner det och då är det lika bra att låta honom gå vidare och spela för en tränare som litar på honom fullt ut. Det verkar som att Lopetegui gör det, så då kan vi i vår tur lita på att han kommer stanna och göra absolut kaos i Sevilla. Om inte Lopetegui kommer till United då, vilket väl är lika otroligt som omöjligt att utesluta. Då ska han göra kaos här istället.


Mina tankar

Martial kommer att minnas som Tim skrev, att han var en av dessa ”what could have been” spelarna. Talangen har alltid funnits där och han har producerat ikoniska stunder. Målet mot Everton är personligen en av mina favoritminnen som jag har med United. Men det har alltid känts med fransmannen att pressen har varit för hög och att han inte kunde nå upp till dessa förväntningar. Samtidigt har han blivit utkonkurrerad av akademispelarna i Greenwood och på senare tid Elanga. Jag tror att detta är slutet på Martials tid i United. Martial har nog varken ambitionen eller drivet att försöka ta sig in i truppen igen när det finns yngre och hungriga spelare. Förhoppningsvis kan han hitta sin form igen i Sevilla och ”Tony Martial scores again!”

Eric Länje2022-01-26 17:22:25
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham