Lagbanner
Mason Mount klar för Manchester United
Blått blir rött när Mason Mount lämnar Chelsea och landar i Manchester United.

Mason Mount klar för Manchester United

En tidsfråga har det väl egentligen varit innan Manchester United presenterade sitt första nyförvärv inför säsongen 2023/24. Mason Mount hämtas in från Chelsea och har skrivit kontrakt till sommaren 2028, med option på ytterligare ett år.

En tidsfråga skrev jag i ingressen, och det har väl absolut varit känslan. En oändlighet av rapporter har senaste månaden publicerats kring Mason Mount och Manchester United, från att han varit klar, till att priset varit för högt och att United dragit sig ur – men till slut befann han sig faktiskt i Manchester.
Nu behöver vi inte spekulera längre, Mason Mount är en Red Devil. Välkommen!

Den 24-åriga mittfältaren med många strängar på sin lyra lämnar Chelsea, klubben han kom till som sexåring, och flyttar norrut för omkring 55 miljoner pund. Förutom alla år i Chelsea har det blivit två låneäventyr, ett till nederländska Vitesse och ett till Derby County. Det spelar ingen roll var Mount än befunnit sig, han har ofta skrivits upp som en av de mest spännande brittiska spelarna.
Men det är inte bara en spännande talangfull spelare United får in, han har hunnit bygga upp ett gediget CV längs vägen. En titel i VM för klubblag och en Champions League-titel slår högst, och individuellt har han blivit säsongens spelare såväl i Vitesse som två gånger i Chelsea (20/21 och 21/22).

58 mål och 53 assist på 279 klubblagsmatcher imponerar, dessutom har han blivit en viktig pusselbit i det engelska landslaget med fem mål på 36 matcher och en EM-final som största merit. Nu kommer han till att börja med spela i United de kommande fem säsongerna, och att statistikkolumnerna fylls på hoppas vi så klart.

Men vad säger vi om värvningen av Mount? För att reda ut vad United får tar vi hjälp av Marcus Sundell och Calle Törnebohm från Unitedredaktionen.

1. Så är han då till slut presenterad, Mason Mount. Vad säger ni, hur är de spontana känslorna kring värvningen – gör den United bättre till rätt pris?

Marcus: Känslan är bra. Om vi räknar bort förra året då ingen Chelsea-spelare var godkänd, så tycker jag att Mount varit en av deras bästa spelare de senaste åren. Det var länge sen vi kunde göra en sådan här värvning, när vi tar en toppspelare från en direkt konkurrent. Jag får lite RVP-känsla på denna värvning. Sen att vi vet att han valde oss framför Liverpool som hade honom högst upp på sin önskelista skadar ju inte. Denna värvning kommer göra oss bättre.

Calle: Rent generellt gillar jag värvningen av Mason Mount. Han är i rätt ålder, plockad från en direkt(?) konkurrent och viktigast av allt - han är britt! Jag är av skolan som förespråkar en stark brittisk kärna i Manchester United - där tror jag att Mount kan bli en viktig byggsten.

2. Mount ska ha en plats i startelvan, antar jag, men frågan är väl var. Hur ser ni att Ten Hag ska formera laget med detta tillskott?

Marcus: Jag tror han kommer spela med Mount och Fernandes framför Casemiro i de flesta matcherna. Sen finns ju även möjligheten att Mount kan utgå från en kant i vissa matchere. Tror vi kan se en Ten Hag som roterar lite mer i startelvan i år också vilket är positivt.

Calle: Mount verkar vara en ganska flexibel spelare som absolut inte är låst till att spela innermitt. Likt Bruno kan jag se honom utgå från en kant i vissa matcher. Helst ser jag honom dock bredvid Bruno strax framför Casemiro som bör kunna agera ensam sköld för backlinjen i flertalet matcher.

3. Nummer sju på ryggen blir det alltså, rätt eller fel?

Marcus: Lite blandade känslor runt numret faktiskt. Hade hellre sett Garnacho fått detta nummer om ett år eller två när ha vuxit in i rollen ännu mer. Samtidigt visar väl detta att klubben verkligen tror på Mount och det ser jag som positivt.

Calle: Det här känns däremot inte bra, inte alls faktiskt. Likt kaptensbindeln är tröjnummer viktigt i min värld och #7 i Manchester United förpliktigar! Jag hade gärna sett att man vilade sjuan ett tag, kanske för en Garnacho att växa in i. Mason Mount är ingen #7 i Manchester United - prove me wrong please.

4. Sommarens första nyförvärv har inställt sig på Carrington, åt vilket håll ska siktet nu ställas in?

Marcus: Siktet verkar vara riktat mot Onana från Inter. Är en riktigt vass målvakt jag tror kommer göra sig bra i spelet Ten Hag vill spela. Annars är väl det stora för mig att hitta en renodlad anfallare. Där pratas det som Hojlund (20 år) från Atalanta. Honom ser jag mer för framtiden och blir det att vi köper honom tror jag vi kan räkna med att Rashford kommer spela mer som central anfallare i år.

Calle: Nu känns det som att en förlängning med De Gea är avlägsen men jag hade inte haft några som helst problem med att signa spanjoren ett år till eller två. Visst, finns pengarna för att plocka en striker på översta hyllan samt en Onana så gör det då. Jag tycker dock att problemet med målskyttet är mer akut än De Geas tillkortakommanden med bollen vid fötterna.
Ge mig en nia som smäller in 20+ i ligan på årlig basis så är jag nöjd!

Mina tankar

Initialt var jag absolut inte övertygad om att Mount var rätt spelare att lägga en bra del av sommarbudgeten på. Han kändes bäst i Bruno-rollen, men Bruno-rollen ska såklart Bruno ha.
Ju mer jag funderat, läst och sett har dubierna omvandlats och jag är överlag positivt inställd. För ett år sedan var jag själv med i en panel när Christian Eriksen presenterades och konstaterade att det kunde bli en för offensiv balans på mittfältet, men sen kom ju Casemiro in och löste mycket på egen hand. Och är det något som synts mot de bästa lagen, typ City, är det att United saknat tempo och presspel centralt – där kommer Mount passa som handen i handsken.
Känslan är väl att han tillsammans med Bruno kommer växeldra som åttor och tior, och att båda två dessutom erbjuder flexibilitet på flera offensiva positioner tänker jag bara kommer göra gott.
Men nummer sju, nja, känns inte helt rätt...
Måste hålla med båda paneldeltagare, visst är det gött att plocka en spelare från ett annat stort lag i England – att de blir lite sura. Blir bra detta.
Till sist, Rashford vill jag se på kanten - siktet ska riktas mot en nia!

Vad tänker ni kring värvningen av Mount? Är han rätt spelare för United, är sjuan rätt nummer? Dela med er av era tankar i kommentarsfältet!

TV: Mounts snyggaste fullträffar i Premier League
 

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2023-07-05 19:28:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham