Lagbanner
MUWomen's Barmy Army: Inför 2020/21

MUWomen's Barmy Army: Inför 2020/21

Efter lång vänta är det så äntligen dags för Manchester Uniteds damer att dra igång den nya säsongen om en dryg vecka, och det blir stormöte direkt mot regerande mästarna Chelsea. Vi ser hur det gått på försäsongen, kikar på några spelarrykten och laddar upp inför den nya säsongen.

När vi för en månad sedan tog en titt på hur silly season sett ut för United hade spelarna ännu inte samlats inför den nya säsongen, men det har de nu. Några träningsmatcher har spelats och uppladdningen trappas upp inför premiären av WSL den 6 september mot Chelsea.
 
Träningsmatcher ja, tre stycken har spelats. Tyvärr har rapporteringen från dessa varit ytterst sparsam och alla tre matcher har spelats bakom stängda dörrar på Leigh Sports Village, men lite finns det i alla fall att rapportera om.
 
Den första spelades mot skotska Glasgow City som laddade upp inför Champions League-slutspelet i Spanien. United tog greppet om matchen direkt från start och Ella Toone kunde sätta 1-0 redan i den fjärde minuten efter att ett Kirsty Hanson-inlägg nått henne i straffområdet. Knappa tjugo minuter från slutet hittade Hanson Sigsworths panna med ett nytt fint inlägg och det var 2-0. Av bara farten gjorde Sigsworth även matchens tredje mål innan Hanson fastställde slutresultatet till 4-0.
Casey Stoney gick runt på en del spelare, som det ju ofta ser ut på försäsongen, och gjorde sju byten i paus. Men det finns en del intressanta saker att notera, bland annat att nyförvärvet Ona Batlle spelade till vänster i backlinjen. Personligen hade jag trott att hon var tänkt som högerback, men Stoney pratade efter matchen om ett fint samarbete med Galton så kanske är det till vänster vi får se Batlle under säsongen. I så fall tuff konkurrens för Lotta Ökvist.
Även Ivana Fuso fick ta på sig den röda United-tröjan för första gången och spela en halvlek, medan det tredje nyförvärvet Lucy Staniforth var skadad och inte tillgänglig.
Kirsty Hanson är en spelare jag tror mycket på denna säsongen, hon tog stora kliv förra säsongen och ett mål och två assist här lovar gott. Även Jess Sigsworths två fina nickmål lovar gott, vi har ju här resonerat en del kring vem som ska vara den som gör målen. Att Sigsworth kan göra mål vet vi, även om hon inte fick så stor utdelning förra säsongen, kanske att det lossnar ordentligt i år.
Vad säger då 4-0 mot Glasgow City? Det är ett lag som laddade upp för kvartsfinal i Champions League, där de visserligen fick stryk med 9-1 mot nu finalklara Wolfsburg, så absolut en fin start på försäsongen.
 
Sen har det spelats match först mot Championship-laget Blackburn Rovers och mot nykomlingarna i WSL Aston Villa. Från dessa matcher har det inte lämnats mycket information, förutom lite bilder. På några av bilderna kan man se att Lauren James, som skadade sig just innan förra säsongen avbröts, var tillbaka ute på plan, precis som Lucy Staniforth som gått lite skadad sedan hon kom till United.
Snacket på internet säger i alla fall att det blev en 6-0 seger mot Blackburn och att två av målen gjordes av Jackie Groenen, hennes första mål i United. Mot Aston Villa finns lite säkrare rapporter som säger att det blev 4-1 seger, däremot har vi ingen information om vilka som gjorde målen i den matchen. Ta mig inte på orden här då det inte finns officiella bekräftelser på dessa resultat, men rapporter nära laget säger i alla fall att det ska stämma.
Alltså inte mycket att gå på när man ska försöka analysera hur Stoney ställer upp laget, vilka spelare som sticker ut eller hur nyförvärven ser ut. Men tre raka segrar och mycket mål framåt känns ju bra.
 
Silly season och rykten
 
För en månad sedan gick vi igenom vilka spelare som lämnat United i sommar, vilka som skrivit nya kontrakt och att det hittills kommit in tre nyförvärv. Finns att läsa här om ni missat.
Sedan dess har inga förändringar skett i truppen, men transferfönstret är öppet till 10 september och det ryktas om förstärkningar på väg in. Och då är det inte vilka förstärkningar som helst, det är amerikanska landslagsspelarna Tobin Heath och Christen Press som sägs vara nära.
Den amerikanska ligan sattes på paus precis som övrig sport världen runt när pandemin bröt ut, och först såg det inte ut att bli någon återstart förrän framåt sommaren 2021. Detta har resulterat i att några spelare redan har sett sig om efter nya klubbar för att få spela fotboll, och flera spelare rykas till klubbar i Europa. Till exempel har Manchester City värvat in den amerikanska duon Rose Lavelle och Sam Mewis.
Nu står det dock klart att det bli en komprimerad höstsäsong i USA ändå, vilket så klart kan påverka övergångar som inte är helt klara. Men uppgifter som brukar ha bra insyn i amerikansk damfotboll, vad jag förstår det som, säger att både Tobin Heath och Christen Press är överens med Manchester United om avtal som sträcker sig över kommande säsong. Lyckas United få till de sista detaljerna är det ingen tvekan om att det skulle vara två fantastiska offensiva förstärkningar.
 
Tobin Heath spelar för Portland Thorns och ses som en av de mest tekniskt skickliga spelarna i världen och kan göra riktigt fina saker med bollen från kanten eller strax bakom en anfallare. Med sina 32 år har hon även mycket rutin och spelat hela 168 landskamper för USA och gjort 33 mål. Med USA har hon vunnit OS-guld två gånger och VM-guld två gånger, senaste förra sommaren i Frankrike.

Christen Press har också hon vunnit två VM-guld med USA, och gjort 58 mål på 138 landskamper. Press är mer av en renodlad anfallare som verkligen vet vart målet finns. Hennes stora genombrott kom faktiskt i Sverige där hon spelat både för Kopparbergs/Göteborg och Tyresö, som hon även spelade Champions League-final med 2014. Hon spelar just nu för Utah Royals och togs 2019 ut i säsongens elva i NWSL (amerikanska högstaligan), en elva hon redan varit med i tre gånger tidigare under karriären.
 
Ni ser, det är inga dåliga spelare vi pratar om här. Så nu väntar vi bara på att det ska komma bekräftelse på att övergångarna verkligen går i lås, även om man så klart är van vid utdragna transfersagor som kränger fram och tillbaka.
 
En spelare som har lite oklar status i Manchester United är Mollie Green. Hon var en stor del i laget under säsongen i Championship, men fick bara spela två ligacup-matcher förra säsongen innan hon lånades ut till Sheffield United. Hon fanns inte med nu i första träningsmatchen, har inte synts till på några bilder eller videoklipp från träningar men står fortsatt med i truppen. Kanske att det finns någon skada som spelar in, även om det inte nämnts, vem vet. Oavsett, och med tanke på förra säsongen, lär det bli svårt för Green att få speltid på mittfältet nu när Staniforth också kommit in. Återstår att se om vi får se mer av Green i United-tröjan.
 
Vad har vi att se fram emot?
 
Att ligan drar igång igen har vi så klart att se fram emot. Än så länge har bara spelschema för de första två matcherna släppts, och premiären blir som tidigare nämnts hemma mot Chelsea den 6 september. Helgen efter är det bortamatch mot Birmingham City.
Innan dess spelas ett genrep mot Liverpool den 30 augusti, sista chansen att slipa på detaljer och hitta rätt inför tävlingsmatcherna.
 
Chelsea är regerande mästare och spelar Community Shield mot Manchester City den 29 augusti, de lär vara väl förberedda för den nya säsongen. En tuff inledning för United så klart, men Chelsea hemma i en premiär har ju klubben fina minnen av efter att herrarna vann med 4-0 förra säsongen.
Två 1-0 förluster blev det mot Chelsea förra säsongen i jämna och välspelade matcher, och Chelsea har till denna säsong förstärk laget med landslagsmittfältarna Melanie Leupolz från Tyskland och Jessie Fleming från Kanada, och anfallaren Niamh Charles från Liverpool. Men trots ett väldigt starkt Chelsea med Magdalena Eriksson som kapten och Jonna Andersson på ytterbacken kan United verkligen se fram emot matchen med tillförsikt och har alla möjligheter att få med sig ett bra resultat.
 
Förra säsongen blev United fyra i ligan, och även om topp tre och en CL-plats så klart är det man hoppas och drömmer om så är det en tuff uppgift. Chelsea, Arsenal och Man City har alla förstärk, precis som en del av lagen bakom United. Att kunna befästa sin plats som fjärdelag och sedan hota uppåt och närma sig topp tre känns som ett rimligt mål. Ska topp tre nås krävs nog att något mer nyförvärv kommer in.
 
Som sagt är det svårt att spekulera allt för mycket kring hur United kommer ställa upp när vi inte fått se något från träningsmatcherna och inte vet hur Stoney har spelat laget där. Men några saker ser jag fram emot och har ögonen på.
Till exempel kampen om målvaktsplatsen mellan Mary Earps och Emily Ramsey. Earps ses kanske som tydlig etta med sin erfarenhet från landslaget och sin rutin, hon gjorde även en bra säsong förra året, men Ramsey är ung och tar stora kliv i sin utveckling. Under våren var hon utlånad till Sheffield United och imponerade där, så jag tror att vi kan få se en rejäl kamp om vem som ska ta den där platsen.
Som jag tidigare nämnt hade jag gärna sett ett ytterbackspar med Ona Batlle till höger och Lotta Ökvist till vänster. Och det handlar inte bara om att det är kul att se en svensk spelare, utan om att Lotta visade prov på kvalitéer som de andra ytterbackarna inte riktigt besitter. Och med ett år i England i ryggen tror jag hon kan vara redo att ta en plats i elvan. Men nu verkar Stoney spelat Batlle som vänsterback under försäsongen, det lilla vi vet, och då är det nog troligt att Kirsty Smith tar platsen till höger. Något att hålla ögonen på framöver.
Hur ska mittfältet formeras med Staniforth ny i laget, går Fuso in från start, får Ella Toone sitt stora genombrott, kan James ta steget från bästa unga spelare till en av de bästa i ligan och vilket är egentligen hennes bästa position? Finns spännande saker att följa.
 
Många år till med Casey Stoney vid rodret har vi också att se fram emot, i alla fall om hon själv får bestämma. Och det har vi väl inget emot, hon har gjort ett riktigt bra jobb i United. När Phil Neville nästa år lämnar sitt uppdrag som förbundskapten för England bollades Stoneys namn upp som tänkbar ersättare fram tills Sarina Wiegman i augusti fick jobbet. Men själv såg hon hela tiden sin framtid i United, med tydliga mål om att nå Champions League, så småningom vinna CL och vinna ligan. Hon är tydlig med att saker får lov att ta lite tid, att det är viktigt att bygga på rätt sätt och långsiktigt. Och då låter det ju extra fint att höra att nyförvärven har smält in i laget och redan känns som en del av inredningen i klubben.
 
Några fans på läktaren lär vi tyvärr inte få se i ligapremiären. Uniteds match mot Chelsea är en av matcherna det pratas om kunde fungera som ett test för att släppa in ett begränsat antal supportrar på arenan. Men nu verkar det inte som att det kommer bli så, utan vi får helt enkelt vänta lite till innan vi får höra Barmy Army sjunga och skapa den fina ljudkuliss på matcherna de gjort de två senaste säsongerna.
 
Till sist säger vi ett stort grattis till Jackie Groenen som fick priset PFA’s Community Champion, samma pris som Marcus Rashford tilldelades på herrsidan. Jackie fick priset för den positiva påverkan hon haft på fans och det lokala samhället sedan hon anlände till United förra sommaren. Bland annat har hon vid flera tillfällen besökt Girl’s Regional Talent Club och inspirerat unga tjejer i deras fotbollsspelande, dessutom besökte hon Royal Manchester Children’s Hospital och är sedan i vintras ambassadör för Johan Cruyff Foundation som arbetar för att ge barn möjlighet att idrotta världen över.
 
Vi är fortsatt i väntans tider, men bara en dryg vecka kvar att ladda upp och spekulera kring första startelva innan vi äntligen får se Uniteds damlag spela igen. Nu kör vi, glory glory!

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2020-08-26 17:15:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham