MUWomen's Barmy Army: Mars
Precis som för herrlaget och stora dela av sportvärlden är säsongen på paus för Manchester Uniteds damlag. Men vi kör på här ändå och tar en titt på hur det gick för spelarna som representerade sina landslag innan det blev spelstopp. Vi dyker även ner i Leah Galtons väg till United. Häng gärna med och få ett andningshål från allt som händer runtom en liten stund.
Senaste matchen Manchester United spelade var 3-2 segern borta mot Everton, där Leah Galton gjorde två mål. Just Galton ska vi bekanta oss med lite längre ner i texten.
Så istället för att rapportera om några matcher för United tänkte jag att vi kunde ta en liten titt på hur det gick för de Unitedspelare som representerade sina landslag i början av mars i olika träningsturneringar runt om i världen.
Sverige åkte till Portugal för att spela Algarve Cup, en turnering med flera andra väldigt starka landslag. När Juventus mittback Linda Sembrant stoppades från att resa till Portugal kallades Lotta Ökvist in till truppen. Efter att ha varit gjuten i u23-landslaget kom nu chansen för Piteå-tjejen att göra debut för a-landslaget.
Sverige inledde med att förlora en jämn match mot Tyskland med 1-0, där Magdalena Eriksson imponerade i mittförsvaret och blott 17-åriga Hanna Bennison tog för sig på mittfältet. Någon speltid för Lotta Ökvist blev det tyvärr inte. Men den skulle komma.
I andra matchen, mot Danmark, startade hon som wingback till vänster. En position som passar Lotta fint där hon får mer utrymme att verkligen visa upp sina styrkor offensivt och sin precisa vänsterfot.
Sverige tog ledningen genom Lina Hurtig, men Danmark kvitterade och satte även segermålet i sista minuten.
Lotta Ökvist fick 87 minuter på plan, och måste vara nöjd med sin landslagsdebut trots resultatet. Hon tog för sig mer och mer ju längre matchen led, värderade bra och hade några fina inlägg som så när ledde till mål.
Hon startade sista ligamatchen innan uppehållet, första starten i ligan sedan början av säsongen, och med lite mer speltid i United framöver borde hennes namn på allvar figurera i Peter Gerhardssons tankar när det vankas tävlingslandskamper längre fram.
Det två inledande förlusterna innebar att Sverige fick spela match om sjundeplatsen mot Portugal. Ingen Lotta Ökvist i laget denna gång, men Sverige hade inga bekymmer med att avfärda hemmanationen och vinna med 2-0 efter mål av Sofia Jakobsson och Fridolina Rolfö.
Lotta var inte ensam om att spela landskamp. Abbie McManus var del av den engelska trupp som spelade SheBelieves Cup i USA mot Japan, Spanien och USA. Abbie fick följa de två första matcherna, förlust mot USA med 2-0 och vinst mot Japan med 1-0, från bänken. Men i sista matchen, mot Spanien, tog hon plats i startelvan och spelade 90 minuter. Trots det blev det spansk seger med 1-0, och England hamnade på tredjeplats i turneringen.
Kul att notera att Alex Greenwood, kapten i United förra säsongen, fortsatt utvecklas i Lyon och fortsätter göra det bra som vänsterback i landslaget.
Kirsty Smith, Lizzie Arnot och Jane Ross åkte med Skottland till Spanien för att delta i Pinatar Cup. Alla tre startade och spelade dryga timmen i en övertygande seger med 3-0 mot Ukraina.
Skottland fortsatte på vinnarspåret mot Island, 1-0, dock utan någon Unitedspelare i startelvan. Ross fick följa hela matchen från bänken och Smith missade de två sista matcherna helt och hållet. Lizzie Arnot fick hoppa in, men till sista matchen mot Nordirland var hon tillbaka i startelvan.
Väl där blev det tredje raka segern efter att ha vänt 1-0 underläge till 2-1. Ross kom in från bänken och hjälpte till att spela hem segern i den första upplagan av Pinatar Cup.
I Frankrike drogs också en ny turnering igång, Tournio de France, med idel starka landslag. Unitedinslaget här var Jackie Groenen för Nederländerna.
Hon spelade hela matchen på mittfältet i första matchen mot Brasilien. Det blev en tät historia som slutade 0-0, där Nederländerna hade de farligaste chanserna.
I andra matchen var Kanada det lite starkare laget, men även denna match slutade 0-0 och Jackie fick göra ett inhopp för de orangefärgade laget.
Till sista matchen mot Frankrike var hon tillbaka från start, och då blev det verkligen målexplosion. Nederländerna gick upp till 2-0 innan Frankrike kom tillbaka och kvitterade. Nederländerna tog sedan tillbaka ledningen men fransyskorna gav inte upp utan lyckade hitta en kvittering med matchens sista spark.
Tre raka kryss räckte ändå till en andraplats i turneringen för Nederländerna, mot hemmanationen Frankrike fanns inget att göra efter att de vunnit sina två första matcher.
Det engelska u21 landslaget spelade två träningslandskamper mot Frankrikes dito i Burton och vann med 1-0 respektive 2-0. Unitedspelarna Emily Ramsey, Aimee Palmer och Ella Toone spelade från start i båda matcherna, så United har en ljus framtid i dessa tre spelare.
Det var en liten uppdatering kring landslagsspelarna för att stilla begäret nu när det inte varit någon match i United-tröjan.
Månadens profil: Leah Galton
I förra ligamatchen, den mot Everton som vanns med 3-2, gjorde Leah Galton två mål, så visst passar det väl bra att kika lite på hur hennes karriär sett ut.
Leah föddes den 24 maj 1994 i Harrogate strax norr om Leeds. Fotbollsspelandet började efter att hon redan som liten följt med sin pappa när han spelade matcher och som femåring började hon själv spela i Knaresborough Celtic, och sedan Harrogate Railway.
Men det var i Leeds United (tycker inte vi kan hålla det emot henne, hon är ju i rätt United nu) som karriären tog fart. De fick upp ögonen för hennes talang, och efter att ha avancerat genom ungdomsleden där tog hon en plats i a-truppen och gjorde sitt första mål redan som 16-åring i september 2010 mot Newcastle United.
Sammanlagt blev det 38 matcher och nio mål för Leeds i högstaligan och cuperna under två säsonger.
För Manchester Evening News berättar Galton: ”När jag var 18 år, och eftersom jag förstod vikten av utbildning, accepterade jag erbjudandet att flytta till Hofstra University i New York på ett fotbollsstipendium. Det är fantastiskt vart fotbollen kan ta dig. När jag kom till New York i en ung ålder fick jag snabbt anpassa mig till deras sätt att spela. Jag hade aldrig riktigt blivit introducerad till att träna på gym eller intensiv träning varje dag, men jag insåg att fotbollen i USA är väldigt fysisk”.
Detta nya sätt att träna gav verkligen resultat. Under sina fyra år på college gjorde hon 48 mål och 26 assist vilket är rekord i programmet, och hon utsågs också till årets bästa collegespelare på östkusten tre gånger.
2016 skulle en ny dröm slå in när hon fick skriva på sitt första proffskontrakt efter att i januari ha blivit draftad som nummer 13 in i den amerikanska ligan av Sky Blue FC.
Det blev två år i Sky Blue FC, 30 matcher och fem mål. Under denna perioden blev hon också uttagen till det engelska landslaget men tvingades tacka nej på grund av en ryggskada som höll henne borta från fotbollen i fem månader.
Efter tiden i USA kände hon att hon ville flytta närmre hem igen, och när tyska storklubben Bayern München erbjöd ett kontrakt i december 2017 valde hon att flytta dit.
Men tiden i Tyskland blev inte lyckad.
I samma intervju med Manchester Evening News berättar hon att hon började ta tyskalektioner för att lära sig språket och fortsätter: ”Alla mina lagkompisar kunde prata engelska men inte till den utsträckning att jag verkligen kunde vara mig själv. Min partner reste fram och tillbaka, och min familj kunde knappt hälsa på. Jag tyckte inte det var lika roligt att spela fotboll längre, och fick svårt att balansera mitt liv runt fotbollen”.
I mars, bara några månader efter att hon kom till Bayern, tog hon en paus från fotbollen.
Fem månader senare, utan att Galton sparkat en boll under den tiden, ringde Casey Stoney och berättade om Manchester Uniteds nya damlag och det projekt som skulle inledas. Suget för fotboll var tillbaka, och Leah Galton skrev på för det nystartade laget på sommaren 2018, ett kontrakt som förlängts ytterligare under denna säsong.
Hon matchades försiktigt in under början av förra säsongen men ju längre den gick desto större roll fick hon.
Med nummer 11 på ryggen, en fantastisk vänsterfot och en direkt spelstil som vänsterytter påminner hon en hel del om en kille som spelade några säsonger i Uniteds herrlag. Han vann ju en del titlar, och det siktar även Galton mot.
Fyra mål på 21 matcher förra säsongen blev det, och hittills har det blivit fyra mål på 14 matcher denna säsongen. Strax efter årsskiftet åkte hon på en skada som höll henne borta en bra stund, men comebacken mot Everton visade verkligen vilken spelare hon är.
Som vi tidigare nämnde försvann chansen att debutera för a-landslaget 2016 på grund av en skada, och det har inte blivit debut där än trots att hon representerat England från u15 upp till u23.
I höstas var hon aktuell och Phil Neville hade ögonen på henne. Men Galton bad om att inte bli uttagen för att istället skynda långsamt tillbaka in i fotbollen. Casey Stoney gav ett uttalande om detta där hon bland annat beskrev Galton som en av Englands bästa yttrar och fortsatte genom att säga: ”För mig är det viktigast att se spelarens behov först som människa. Leah börjar återfå kärleken till fotbollen och jag stöttar henne fullt ut i att inte vara redo för nästa steg ännu”.
Att det där steget ska komma om hon själv känner för det och fortsätter så som hon gjort sedan hon anlände till Manchester United känns inte långt borta.
Leah är numera också ambassadör för Sport Recruiting USA, ett företag som hjälper till att ge unga tjejer stipendium och möjligheten till samma resa som hon själv tagit, där hon vill kunna ge tillbaka till sporten hon älskar och hjälpa unga tjejer att få bästa möjliga förutsättningar för att förverkliga sina drömmar.
Vad har vi att se fram emot?
Ja, ingen fotboll för Manchester United under april månad i alla fall. Och inte för någon annan heller i England för den delen. Först blev det bestämt att ligan skjuts upp till fjärde april, sedan kom nya besked som innebär att fotbollen är pausad till åtminstone sista april.
Givetvis är människors hälsa och välmående det som är viktigast, och fotbollen blir sekundär i sådana här extrema tillfällen. Så att skjuta upp spel är självklart, när det kan återupptas återstår att se. Man får bara invänta nya besked. Men om fotbollen kan dra igång i maj igen blir Uniteds första match hemma mot Chelsea den 12 maj.
Hittills är det sex matcher som flyttats fram, förhoppningsvis kommer de kunna spelas längre fram, men det får vi som sagt vänta och se.
Jag tänkte att nu när det inte blir några nya matcher under nästa månad och många håller sig hemma kan man ju glädja sig genom att titta tillbaka på höjdpunkter från några fina matcher under säsongen.
En match man direkt tänker på är så klart den första segern i Women´s Super League där också de första målen kom. Dessutom var det derby mot Liverpool, blir inte mycket bättre än så. Höjdpunkter från den tillställningen hittar ni här.
11-1 segern i ligacupen mot Leicester sticker så klart också ut, fem mål av Ella Toone bland annat, och de höjdpunkterna ser ni här.
Sist men inte minst, derbysegern mot Manchester City i ligacupen måste så klart lyftas. Fina mål i solen i Manchester njuter ni av här.
För en månad sedan fick vi bekräftat att EM-premiären 2021 skulle ske på Old Trafford, men i och med att herrarnas EM nu är framflyttat till samma sommar vet vi inte hur det blir med det. Just nu är inga beslut tagna kring huruvida även damernas EM kommer skjutas fram en sommar till 2022 istället.
Tycker Magdalena Eriksson resonerade väldigt klokt när hon var med i Viaplay Sport Live kring beslutet som väntar för UEFA. Att inte bara ta ett slentrianmässigt beslut och flytta fram damernas EM ett år, utan verkligen utreda de olika scenarion som finns. En hel fotbollssommar nästa år med både herr och dam EM, hur härligt som helst men funkar det, kommer publik, finns tv-tittarna till det? Eller skjuta det ett år framåt och ha ett mästerskap per sommar?
Jag hoppas UEFA verkligen utreder detta, det finns ju tid att ta ett beslut kring detta som inte behöver stressas fram. Vi lär få återkomma till det längre fram.
Något som nästan kan ta beslutet åt UEFA är att OS i sommar, där flera Unitedspelare är aktuella, också skjutas upp till 2021. Att genomföra två fotbollsmästerskap där några lag ska spela både EM och OS känns spontant osannolikt. Så att EM flyttas till 2022 låter mest troligt, men vi inväntar en bekräftelse på det.
En spelare som gynnas av uppehållet som är just nu, i rent fotbollsmässiga termer, är Lauren James. Hon har skadat sin fot och hoppar för tillfället runt med kryckor och ”pjäxa” på foten. Förhoppningsvis går rehabiliteringen fort och vi får se henne i spel innan säsongen är slut, om den nu kommer igång igen.
Ytterligare ett litet tips från mig för att fördriva tiden är att läsa intervjun med manager Casey Stoney från manutd.com om hur säsongen varit hittills, där hon bland annat berättar: ”Fyra (i ligan) är ett väldigt positivt resultat, men jag är också besviken över att vi inte är närmre lagen framför oss. Vi har tappat poäng i matcher som vi inte skulle, vi vet det, och vi måste bli jämnare”. Hela intervjun hittar ni här.
Ta hand om varandra där ute, och var försiktiga. Styrka till alla som är drabbade av detta hemska virus, och ett stort krya på dig till Marouane Fellaini som för några dagar sedan bekräftade att han testats positiv för viruset.
Glory Glory!