Lagbanner
MUWomen’s Barmy Army: Skinner skinnar truppen?
Manchester United firar segermålet mot Tottenham.

MUWomen’s Barmy Army: Skinner skinnar truppen?

Säsongen går in mot den sista och avgörande delen – och just nu toppar Manchester United tabellen. Men frågan är om det kommer hålla hela vägen. Och frågan är om Marc Skinner har hanterat, och hanterar, sin trupp på bästa möjliga sätt. Vi tar en titt på hur det sett ut.

För andra månaden i rad kan denna text inledas med ett himla härligt konstaterande; Manchester United leder Women’s Super League.
Visserligen har United en match mer spelad än Chelsea på andraplatsen. Men lagen möts i mitten på mars, så att säga att United inte är med i titelracet vore nog att spela ner Uniteds möjligheter lite väl mycket. 13 av 22 matcher är spelade, och när tabellen blir friskförklarad och slutar halta kan vi ha fyra lag inom en handfull poäng – Manchester United, Chelsea, Manchester City och Arsenal.

Även om titel finns där och hägrar är det ändå en topp tre-placering som är det första målet. Spel i Champions League nästa säsong kan visa sig vara helt avgörande för truppbygget, åtminstone för att behålla stommen och bygga utifrån den – något jag resonerade om i förra månads text.
Om United ska vara med hela vägen in krävs fräscha spelare, spelare i form och ett lag i harmoni.
Har då United detta? Resultaten pekar på det, men röster höjs ständigt och jämnt kring Marc Skinners sätt att hantera truppen – och det finns en utbredd oro över hur det kommer påverka säsongsavslutningen.



Samma elva – styrka eller svaghet?

I de 13 ligamatcher som spelats har Marc Skinner valt att formera en mer eller mindre oförändrad startelva mest hela tiden. Förutom för några påtvingade förändringar på grund av skador är det egentligen bara en enda position som haft någon form av rörlighet. På alla positioner förutom höger ytterforwards-platsen är elvan satt i sten.
Hela sex spelare har startat alla ligamatcher, och ytterligare fem spelare har startat tio eller fler.
När det är dags för match är det inte så att man direkt hoppar till när elvan kommer, den ser mer eller mindre alltid ut så som på bilden ovan.
Den enda spelare som på riktigt nosat på en startplats utöver de usual suspects är Lucia Garcia som vid något tillfälle tagit Nikita Parris plats. Därutöver är det bara Maria Thorisdottir (tre matcher) och Lucy Staniforth (två matcher och nu såld till Aston Villa) som startat.
Det innebär att det endast är fjorton spelare som startat i ligan under hela säsongen – och frågan är då om det är en styrka eller om det kommer visa sig bli Uniteds fall.

Nu har visserligen Erik ten Hag roterat en del i elvan, men känslan är att det är mer på grund av skador och det väldigt täta matchandet snarare än att han egentligen vill göra en massa förändringar. Lite samma skrot och korn verkar Marc Skinner vara gjord av – här roteras det inte om det verkligen inte behövs.
Det ska sägas att Skinner roterat i cupspel, till exempel har ett etablerat nyförvärv som mittbacken Aissatou Tounkara startat fyra cupmatcher men endast fått känna på ligaspel i ynka fem minuter.
Är det då ett problem? Jag tycker faktiskt inte det.
Först måste det nämnas att United denna säsong inte har något Europaspel, för det andra är en WSL-säsong bara 22 matcher lång. En brasklapp ska eventuellt in för att de bärande spelarna spelar en hel del landslagsspel, och många kommer från ett långt och framgångsrikt EM i somras.
Men bara för att göra en liten jämförelse så har Ella Toone denna säsong spelat strax över 20 matcher i klubb och landslag, medan Marcus Rashford i skrivande stund är uppe i 36 matcher bara för United – vilket visserligen kanske är någon match för mycket för att han ska hålla sig fräsch säsongen ut.
Sett till resultaten och ligapositionen så finns det enligt min mening att se på det ingen anledning till mycket mer rotation i ligan så länge laget håller sig skadefritt och tuggar på i den takt man gör nu.


Marc Skinner.

Matchcoachning och att förändra matchbilder

Däremot finns det ett legitimt argument för att under matchers gång göra vissa förändringar – dels för att ändra matchbilder men även för att hålla spelarna som är utanför startelvan uppe i tempo – rätt vad det är behövs de när en skada kommer.
Men inte heller i denna del har Marc Skinner varit särskilt sugen på att förändra speciellt mycket.
Hittills har Manchester United spelat 1170 ordinarie minuter i WSL, och det är faktiskt tre spelare som spelat alla dessa – Mary Earps, Millie Turner och Katie Zelem. Dessutom har Maya Le Tissier spelat alla minuter utom fem, och det är ytterligare tre som spelat över tusen minuter.
Bakom de tolv som spelat mest – startelvan plus Lucia Garcia – är det oerhört sparsmakat med minuter på plan för resterande spelare. Till exempel har Vilde Bøe Risa bara spelat 93 minuter, Rachel Williams 99 minuter och Adriana Leon 81 minuter.

Om jag inte såg några problem med att Skinner har sin elva och kör på den så har jag mer synpunkter på detta. Det är inte så att jag förespråkar en massa byten bara för sakens skull, men det har funnits anledning till att göra fler och tidigare byten vid mer än ett tillfälle.
Till exempel finns det ju goda skäl till att inte vänta med byten till minut 85 när man lett matchen med 3-0 redan i paus, då finns alla möjligheter till att lufta truppen och ge minuter till fler spelare. Likaså har det funnits flera lägen där Skinner valt att inte göra några byten trots att United jagat mål eller varit på väg att tappa grepp om matchen. Ett exempel är 0-0 matchen mot Everton där han väljer att bara göra två av fem möjliga byten.
Att man spelar som man tränar brukar upprepas av tränare på alla möjliga nivåer – och det är ju helt sant. Men är det inte minst lika viktigt att man spelar som man spelar. Du kan träna hur mycket du vill, det blir ändå inte samma sak som när du faktiskt är i skarpt läge och spelar match.


Marc Skinner tillsammans med Alessia Russo och Vilde Bøe Risa.

Att utnyttja sina byten lite mer i olika situationer gör ju också att det är lättare att hålla spelare fräscha – och då blir den oroterade startelvan heller inte några som helst problem, förmodligen stärker man bara konkurrensen.
Men Skinner är oerhört mån om att spelarna ska skapa relationer med varandra och vill då undvika att göra förändringar när det inte krävs. Sen kan man ju ifrågasätta hur dessa relationer ska kunna skapas för de som inte ingår i startelvan, och vad tanken varit med vissa nyförvärv som knappt fått spela – men vi får väl hoppas att han har idéer även om det.
Det går så klart att argumentera för vem som ska starta och vem som ska bytas in – alla blir saliga på sin tro. Men hittills är det svårt att säga emot när tabellplaceringen ser ut som den gör.
Marc Skinner är inte perfekt, men jag tror att han har koll på läget – och jag hoppas att han även haft resterande del av säsongen med i beräkningen redan från början.

Till sist…

… förra månaden skrev jag om Uniteds januarifönster, men det hann hända en hel del på månadens sista dag. Arsenal la ett världsrekordbud på Alessia Russo, och en stund såg det ut som att anfallaren skulle flytta till London. Men United sa nej och hon blir kvar åtminstone till sommaren. Visar ändå vad United vill uppnå denna säsong.

2-1 seger mot Sunderland i FA-cupen, 0-0 mot Everton och 2-1 seger mot Tottenham i ligan. Där har ni matcherna och höjdpunkterna från senaste tiden.

… Millie Turner gjorde sin 100:e match för United mot Tottenham, och några dagar tidigare hade hon förlängt sitt kontrakt över säsongen 24/25.

… mot Tottenham fick Ella Toone rött kort efter att ha knuffat en motståndare. Men United överklagade och hennes tre matcher långa avstängning hävdes, istället görs en utredning kring Eveliina Summanens agerande när hon överdrev kontakten med Toone.

… trots många skapade målchanser har målskyttet hackat en del senaste tiden, där behöver skärpan upp.

… ytterligare kontraktsnyheter; 18-åriga försvararen Jess Simpson och 18-åriga målvakten Safia Middleton-Patel har skrivit sina första proffskontrakt med klubben. Middleton-Patel höll sedan också nollan i sin landslagsdebut för Wales – härliga dagar.

… Ona Batlle har nu gjort 50 WSL matcher för United, låt det bli många fler.

… när FIFA presenterade de tre bästa målvakterna för 2022 fanns Mary Earps med som en av dem – välförtjänt efter hennes imponerande spel i United och för England i EM.

… för de utlånade spelarna är det fortsatt Kirsty Hanson som skiner starkast, mot Brighton stod hon för ett mål och tre assist. Även Grace Clinton har återigen varit i målprotokollet för Bristol.

… innan transferfönstret stängde lånades Jade Moore ut till Reading resten av säsongen.

… härnäst väntar Durham i FA-cupen och sen kommer Leicester och Chelsea i ligan. Den sistnämnda kommer jag se på plats och det är inte omöjligt att nästa månads text kommer bjuda på några observationer därifrån.

… Alessia Russo har utsetts till hedersdoktor vid Cantenbury Christ Church University tack vare sina sportsliga prestationer och hennes roll i att skapa uppmärksamhet för damindrott runt om i världen.

Månadens spelare: Hannah Blundell



Månadens mål: Nikita Parris 1-0 mot Sunderland. Inte ett enormt mål, men detta är ett så himla fint exempel på det Ona Batlle gör match efter match. Det är nästan så att man kan räkna in en assist på henne innan matchen ens börjat.  

Mycket har sagts om Marc Skinner, och det finns mycket att säga. Jag är kanske en av få som överlag är positiv till honom, vad säger ni? Är han rätt man att leda United, och vad tycker ni om hans sätt att leda laget?
Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet här under!

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2023-02-21 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

MUWomen’s Barmy Army: Marinbiologen som räddar allt
Tre tankar och spelarbetyg efter segern mot Manchester City
Inför: Manchester City – Manchester United