Lagbanner
MUWomen’s Barmy Army: Ursäkta röran, vi bygger om

MUWomen’s Barmy Army: Ursäkta röran, vi bygger om

Väntan är äntligen över, Women’s Super League drar igång igen och Manchester Uniteds damlag startar säsongen på Old Trafford. Ett på flera vis nytt United, både strategiskt och truppmässigt. Hur långt kommer det räcka? Vad kan vi förvänta oss? Trots en turbulent inledning av sommaren finns all anledning till hopp och tillförsikt. Nu sparkar vi igång detta, underbart!

En sprillans ny säsong står för dörren. Det är också ett sprillans nytt Manchester United som gör sig redo för att ta emot West Ham på Old Trafford i säsongspremiären – eller åtminstone ett till viss del nytt Manchester United. Vi kan åtminstone sträcka oss till att det är ett lag i ombyggnad, och med det kommer en viss röra.
Efter förra säsongens bakåtsteg – vinsten i FA-cupen räddade mycket, men ligaspelet var inte godkänt – fick tränare Marc Skinner förnyat förtroende. Visserligen bara en förlängning över denna säsong, inte direkt ett skrika-från-hustaken-förtroende. Men engelsmannen är kvar efter att ha styrt hem klubbens första stora pokal samtidigt som laget lotsades till den sämsta WSL-placeringen under klubbens historia.
Trots förnyat tränar-förtroende och en pokal i prisskåpet behövde förändringens vindar blåsa över Manchester. Med INEOS inträde och positiva ord kring Uniteds damlag kom sommaren med varma vindar och tillförsikt. När Sir Jim Ratcliffe sedan i en intervju med Bloomberg fick frågor om planerna för damlagets framtid svarade han: Vi har inte gått in på så mycket detaljer gällande damlaget än. Vi har varit fokuserade på hur vi löser problemen i förstalaget, den miljön, det har krävt fulltidsarbete under de första sex månaderna. Han bekräftade också att arbetet med damlaget ligger i framtiden.

Visst kan man ge den gode Ratcliffe någon form av beröm för ärligheten, men det finns så klart stora problem med hur han uttalade sig. Dels att de inte verkat lägga någon större energi på damlaget trots uttalanden om vikten av just damlaget när de kom in som ägare, men också ordvalet förstalaget. Semantik kan tyckas, men faktum är att Manchester United inte har ETT förstalag – klubben har TVÅ förstalag. Ord har betydelse, hur man uttrycker sig har betydelse och ger följdeffekter.
Detta uttalande kom också i svallvågorna efter att Sir Jim valde bort damlagets FA-cupfinal på Wembley till förmån för en trött ligamatch för herrarna på ett regnigt Old Trafford, och rapporterna om att damlagets nybyggda faciliteter på Carrington ska nyttjas av herrlaget när träningsanläggningen byggs om. Damlaget får helt enkelt inackordera sig i andra lokaler.
Det här är ett sätt att både talk the talk och walk the walk. Men nog hade man önskat att både snacket och promenerandet varit av annan karaktär.


Sir Jim Ratcliffe och Avram Glazer.            

Med allt detta som bakgrund kom sommaren och transferfönstret. Målvaktsstjärnan Mary Earps kontrakt löpte ut och hon skrev på för PSG samtidigt som lagkapten Katie Zelem också lämnade landet när kontraktet tog slut och flyttade till Angel City i USA. Publikfavoriten och de stora matchernas spelare Lucía García flyttade till Mexiko och med sig på planet hade hon Irene Guerrero – det blev bara en säsong i United för spanjorskan som aldrig fick chansen att visa vad hon går för.
Vad var egentligen på väg att hända här? Det var inte utan att jag tänkte på en gammal Pulp-låt: when you think you´re treading water, but you´re just learning how to drown, and a song comes on the radio, telling you that ”The Only Way is Down”.

Men så plötsligt, när allting var på väg ned kom Dan Ashworth och sa: ursäkta röran, vi bygger om. Eller, han sa kanske inte så ordagrant, men han agerade på det viset. Han besökte Uniteds damlags träning, pratade med spelare och tränarstaben. Och så började det hända saker på transfermarknaden.
Marc Skinner har varit duktig på att plocka in äldre spelare han tidigare arbetat med – som också kommit att lämna United innan man hunnit lära sig deras tröjnummer – men den devisen har nu frångåtts. Istället har yngre förmågor hämtats in, spelare som vill komma till United och bär med sig ett driv att utvecklas och vara en del av att ta laget hela vägen till toppen. Spelare som det kan byggas kring över tid. Förhoppningsvis är detta startskottet för ett strukturellt och tydligt arbete med Uniteds damlag som tidigare saknats och mer varit avhängigt individer.

Nyförvärv

Dominique Janssen (29) – Wolfsburg, försvarare
Anna Sandberg (21) – BK Häcken, försvarare
Simi Awujo (20) – USC Trojans, mittfältare
Celin Bizet (22) – Tottenham, anfallare
Melvine Malard (24) – Lyon, anfallare
Elisabeth Terland (23) – Brighton, anfallare

Spelare som lämnat

Mary Earps (31) – PSG, målvakt
Gemma Evans (28) – Liverpool, försvarare
Irene Guerrero (27) – Club America, mittfältare
Katie Zelem (28) – Angel City, mittfältare
Lucía García (26) – Monterrey, anfallare
Nikita Parris (30) – Brighton, anfallare

Dominique Janssen är 29 år gammal, i övrigt är det spelare mellan 20 och 24 år som kommit in och blåser nytt liv i laget. En tydlig riktningsförändring som ger hopp om långsiktighet.
Konkurrensen i WSL är benhård. Inget utrymme för snedsteg finns om möjligheten till en topplacering ska hållas öppen. Trots den negativa ingången till sommaren har känsloläget ändrats – efter några spännande värvningar och leende träningsbilder riktas förhoppningarna direkt mot toppen. Och nog vill man välja optimismen när en ny säsong står för dörren.
Här är det ändå inte bara ett val som måste göras, det finns god grund för optimism.


Grace Clinton, Ella Toone och Elisabeth Terland.

Att tappa Mary Earps kan vid första anblick kännas som ett slag i magen, och det är ingen hemlighet att United gärna haft henne kvar. Men även om Earps är en toppmålvakt är hon inte omöjlig att ersätta. Nu kommer istället förra sommarens rekordförvärv Phallon Tullis-Joyce få chansen som tydlig etta – behöver inte alls vara ett nedköp, mitt enda lilla frågetecken är hur väl hon hanterar spelet med fötterna.
I försvaret kommer vi få se några förändringar när truppspelaren Gemma Evans försvinner, men den platsen täcks direkt upp och uppgraderas av Gabby Geroge som nu äntligen är tillbaka från den korsbandsskada som höll henne ur spel mer eller mindre hela förra säsongen. Ytterligare förstärkning på ytterbackspositionen är svenska Anna Sandberg som hämtats in från BK Häcken, hon får ses som en form av ersättare till konstanten Hannah Blundell. I Blundells fall handlar det dock varken om skada eller försäljning, hon missar kommande säsong på grund av en betydligt mer positiv anledning – hon är gravid och väntar sitt första barn. En som kommer in och förstärker både kvaliteten och numerären är Dominique Janssen som kan spela både mittback och på en kant. Detta skapar möjligheter för rotation och taktiska val utifrån motstånd, överlag måste försvarssidan betraktas som uppgraderad. Dock är känslan att högerbackspositionen känns tunn, det finns inget riktigt naturligt alternativ till Jayde Riviere.

Bland det sista Katie Zelem gjorde som United-spelare var att lyfta FA-cuppokalen, ett minst sagt värdigt avslut för en spelare som fostrats i United och sedan också varit med på hela resan från nystartat damlag till toppklubb. Det smärtar lite att se henne försvinna från United, men sett till vad som nu kan uträttas på fotbollsplanen är jag oerhört spänd. Marc Skinner har spelat Zelem nonstop och ibland – enligt mitt tycke – fel. Hon har alltid fått spela, men när det valet inte längre finns för Skinner öppnas det upp för flera nya taktiska disponeringar som ger United möjlighet att bli snabbare och mer effektiva i presspelet. Det största hålet Zelem lämnar efter sig är hennes ledarskap, ett hål Maya Le Tissier nu ska fylla med kaptensbindeln om armen. Trots sin ringa ålder på 22 år har hon sedan första sekund i United agerat som en ledare och redan hunnit samla på sig mängder med erfarenhet – hon har faktiskt spelat varenda WSL-match sedan januari 2020, det är 91 raka ligamatcher. Spelare som Millie Turner och Hayley Ladd fanns med i diskussionen, men Ella Toone blir vicekapten. Le Tissier är utan tvekan ett bra val, hon är en spelare att bygga kring och det är ytterligare ett bevis på den riktning klubben valt när man satsar ungt och hungrigt. Att dessutom se Sir Alex Ferguson gratulerar henne och tro på hennes förmåga att leda laget och medspelarna… hud: gås.
Hur mittfältet kommer formeras är den kanske mest spännande frågan inför säsongen. Egentligen finns bara Hayley Ladd som renodlat defensivt ankare, kanske kan unga Simi Awujo skolas in i den positionen. I övrigt är det fullproppat med box-to-box-spelare och spelare som har en offensiv spets. Rimligtvis borgar mittfältsuppsättningen för ett högenergiskt och bollsäkert lag som vill stå på framfoten snarare än lägga sig i defensiva block – inte mig emot. Klart är åtminstone att Grace Clinton måste få chansen efter sitt succélån hos Tottenham där hennes prestationer gav henne utmärkelsen som ligans bästa unga spelare förra säsongen. Även Emma Watson kommer aspirera på speltid och kan nästan ses som ett nyförvärv efter att hon missade hela föregående säsong med en korsbandsskada.

Melvine Malard som var i United på lån förra säsongen köps loss från Lyon och kan användas både på en kant och centralt. Samtidigt hämtas Celin Bizet in från Tottenham och skapar ytterligare konkurrens på de offensiva positionerna. Att förra säsongens skyttedrottning Nikita Parris lämnar kan kännas märkligt, särskilt som United nyss förlängde hennes kontrakt. Men detta är inget annat är smart business, att Parris skulle kunna leverera på samma nivå igen är svårt att se plus att förlängningen gav United pengar in på kontot vid en försäljning snarare än att låta henne lämna gratis. I motsatt riktning kom istället sommarens mest efterlängtade nyförvärv, Elisabeth Terland. Äntligen får United den där nian och utpräglade målskytten som länge saknats. Att omgärda henne med kreativitet från spelare som Geyse, Malard, Toone, Clinton och Miyazawa ger mig skytteligavinnarkänsla.

Detta nya United har alla möjligheter att både prestera på en hög nivå men också bli roligare att titta på. Marc Skinner har tidigare lyckats få United att prestera på högsta nivå, även om förra säsongen blev ett misslyckande. Jag har inga problem med att han faktiskt får en möjlighet att nu visa vad han går för under nya förutsättningar – förutsättningar där kraven på utveckling sätts högre när klubben valt en ny riktning. Att United ska vinna ligan kanske är att dra det för långt, men att United ska kunna ta en topp tre-placering är inte alls omöjligt – det är där målsättningen måste vara. Vi vill se ett fartfyllt, hungrigt och intensivt United. Förutsättningarna finns, kraven på Skinner måste också ställas därefter.
Efter röran började ombyggnationen – nu ska vi få se hur väl grunden är satt och vilka sprakande detaljer som byggs på.

Till sist…

… Manchester United inleder säsongen klockan 13:00 mot West Ham på Old Trafford den 21 september. En riktig panginledning med andra ord. Därefter väntar Everton borta innan det är hemmamatch mot Liverpool i ligacupen. Stormatcherna avlöser varandra, 6 oktober reser United till London för att möta Chelsea innan Tottenham tar sig till Manchester.

… jag tror så mycket på Grace Clinton att det blev hennes namn som hamnade på Uniteds nya tredjetröja – givetvis är det tredjetröjan som gäller i år, den kommer dessutom högt på listan när Uniteds bästa tröjor under 2000-talet rankas.

… var är Hannah Blundell? Det gick man och undrade när hon inte syntes till, men så fick vi förklaringen. Hon är gravid, därmed missar hon denna säsong. I samband med beskedet förlängdes också hennes kontrakt över nästa säsong. Vi önskar Hannah all lycka och ser fram emot att se henne på plan igen.

… United har spenderat en del av försäsongen på St. George´s Park och sedan en härlig tid i varma Marbella. Även om det är svårare att få tag på uppdateringar från försäsongsmatcher än att hitta en nål i valfri höstack kan vi konstatera att United vunnit med 3-0 mot Durham och 3-1 mot Newcastle – Terland har börjat fint med mål i båda matcherna. Mot Leicester blev det 2-0 seger och mot Tottenham förlust med 1-0. Men helt ärligt, en skriftlig matchrapport på hemsidan är väl det minsta man kan begära från försäsongsmatcherna… vill man att publik ska komma på matcherna behöver man också bygga upp för det.
 
… om vi ska få svenska inslag i United verkar det vara vänsterback man ska spela. Lotta Ökvist gjorde en och en halv säsong i United men lyckades aldrig ta en ordinarie plats. Anna Sandberg kommer med både CL- och landslagsmeriter och borde ha goda möjligheter till mycket speltid. Visst finns konkurrens, men det är inte så att de andra är flera nivåer över henne – kommer bli ett nöje att följa under säsongen.

… tidigare har de WSL-matcher som sänts på Sky Sports och BBC i England visats på Viaplay i Sverige, det verkar fortsätta denna säsong. Nytt är istället att resterande matcher som tidigare sänts på FA Player nu ska sändas på WSL:s Youtube-kanal. Det är kommunicerat att matcherna ska sändas globalt, vilket vi får anta innebär att de går att se i Sverige. Uniteds två första matcher för säsongen ska gå att se på Youtube.

… unga Evie Rabjohn hade just kämpat sig tillbaka från en skadefylld säsong när korsbandet gick. Vi önskar Evie all lycka i rehabiliteringen och ser fram emot att se henne på plan igen.

… lottningen till ligacupens gruppspel är klar; United ställs mot Liverpool, Everton och Newcastle.

… tips:
ligaplacering: trea
skyttedrottning: Elisabeth Terland
utropstecken: Grace Clinton
överraskning: Simi Awujo
värvning: Elisabeth Terland

… när allt ska ställas på sin spets och ligasäsongen avslutas står United inför ett oerhört tufft schema. De tre sista matcherna är Chelsea hemma, Manchester City hemma och Arsenal borta. Där finns allt att vinna men också mycket att förlora.

… som vanligt går Chelsea in i säsongen som favorit, de kan inte vara annat när de vunnit år efter år efter år. Men frågan är hur de hanterar livet efter Emma Hayes, där finns en utmaning för nya Sonia Bompastor. Arsenal och Manchester City ska vara med i toppen, Tottenham och Liverpool vill båda röra om i toppgrytan och Aston Villa vill studsa tillbaka. WSL börjar nå en nivå där det inte längre finns några lätta matcher, United kommer bli utmanade från alla håll och kanter men har en trupp för bra positioner.

… så här skulle jag inte ha något som helst emot att premiärelvan såg ut.



Äntligen är det dags för Manchester Uniteds damlag att inleda säsongen. Visst finns det mycket att se fram emot, men hur tror ni det kommer gå för United? Vilka spelare kommer sticka ut, finns det något som saknas till truppen?
Dela med er av tankar och funderingar i kommentarsfältet här under!

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2024-09-19 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham