Lagbanner
MUWomen’s Barmy Army: Vilken roll har nyförvärven spelat?
Irene Guerrero firar tillsammans med Rachel Williams, Leah Galton och Melvine Malard.

MUWomen’s Barmy Army: Vilken roll har nyförvärven spelat?

Inför säsongen skedde stora förändringar i Manchester Uniteds trupp, vissa påtvingade och vissa självvalda. Tillsammans skulle de göra att United tog ytterligare ett kliv och faktiskt kanske kunde knipa ligatiteln. Men säsongen har inte blivit som vi önskade. Marc Skinner har tidigare fått hård kritik för brist på rotation, men hur har det sett ut denna säsong – hur har han hanterat alla nya spelare. Vi tar en titt.

Under förra säsongen valde Marc Skinner ett gäng spelare för sin startelva, och sedan gick han stenhårt på dem. Rotation var något Skinner inte använde sig av, och utifrån kom kritik för att vissa spelare med potential blev fast på bänken. Men om vi ska ställa oss på Skinners sida så hade United varken Europa-spel eller slutspel i ligacupen, det vill säga färre matcher, och man ändrar ju inte ett vinnande lag. Hade laget blivit bättre av att rotera in Vilde Bøe Risa och Martha Thomas mer, kanske, kanske inte. United gjorde trots allt sin bästa säsong någonsin. Men bristen på speltid gjorde att vissa spelare i periferin lämnade för andra lag, och dessutom försvann två bärande startspelare i Alessia Russo och Ona Batlle.

Till denna säsong skulle antalet matcher bli fler, och nytt blod behövde komma in. Då skulle en större rotation behövas, något Skinner själv också påtalade. Nio nya spelare kom till United under sommaren och skulle ge bättre spets och bredd.
United har spelat 17 matcher denna säsong, vilket blir 1620 minuters fotboll. Så hur har det gått, har det roterats och hur har spelarna som kom till United under sommaren presterat? Vi tar en titt helt enkelt.

Phallon Tullis-Joyce – OL Reign
Målvakt
4 matcher (360 minuter)

Ryktena om Mary Earps vara eller icke vara i United fortsätter, och dels för att stärka upp bakom henne men kanske också redan få in hennes ersättare värvades Phallon Tullis-Joyce för en världsrekordsumma för målvakter. Hittills har det dock inte varit något snack om vem Skinner prioriterat i målet – Mary Earps. Den engelska landslagsmålvakten har inte presterat på riktigt samma höga nivå – bäst-i-världen-nivå – som förra säsongen, men hon är ändå svårpetad. Tullis-Joyce har fått nöja sig med fyra matcher i ligacupen där hon stått för några riktigt fina räddningar. Känslan är att det flåsas mer i nacken på Earps nu än tidigare säsonger, och skulle Tullis-Joyce ta över startplatsen är jag säker på att vi har en toppmålvakt i ligan även då.

Gemma Evans – Reading
Försvarare
10 matcher (430 minuter)

Tre starter i ligacupen och några korta inhopp i ligan har det blivit för Gemma Evans, vilket känns rimligt sett till vilken roll hon förväntades ha i laget. Hon var aldrig tänkt att gå in i en startelva, däremot skulle hon komma in och ge bredd och rutin. Täcka upp både som mittback och vänsterback när det behövs – spela när ordinarie spelare behöver andningspaus. Evans har absolut inte gjort bort sig, hon har tagit sin roll på ett fint sätt och fyller en viktig funktion i den annars tunna backuppsättningen. Kanske att hon hade kunnat få några ytterligare minuter för att låta Mille Turner och Maya Le Tissier vila lite, men speltiden ligger ungefär där den bör ligga.

Gabby George – Everton
Försvarare
4 matcher (278 minuter)

De 278 minuter Gabby George spelat är de 278 första minuterna av säsongen. Hon värvades från Everton och kom tillbaka till sitt Manchester United, men säsongen tog snabbt slut. Efter fyra raka starter hann det bara gå några minuter i matchen mot Leicester innan korsbandet brast och en lång rehabilitering inleddes. Skadan på George innebar ett tungt slag för United som tappade en tilltänkt startspelare. När Ona Batlle lämnade öppnades ett enormt hål på ytterbacksplatsen, och när George då gick sönder stod United kvar utan särskilt många alternativ och allt ansvar faller på Hannah Blundell och Jayde Riviere. Rotation i backlinjen blev genast mer bekymmersam för Skinner, men det är också fullt legitimt att kritisera United för hur backsidan är byggd – särskilt numerärt.

Evie Rabjohn – Aston Villa
Försvarare
1 match (28 minuter)

18-åringen Evie Rabjohn anslöt från Aston Villa, och är så klart värvad för framtiden. Men med tanke på att backsidan är tunn med både George och Mannion borta fanns ändå ett visst utrymme för speltid. Tanken var nog egentligen att Rabjohn skulle spendera hösten hos United och sedan våren på lån där hon kunde få speltid. Ett inhopp har det blivit, innan även hon gick sönder och riskerar att missa stora delar av säsongen. Här finns en väldigt ljus framtid, men säsongen har inte blivit som vi hoppats och hennes möjlighet till speltid försvann när skadan dök upp.

Irene Guerrero – Atletico Madrid
Mittfältare
3 matcher (99 minuter)

Mittfältet är ett av de stora diskussionsämnena i United. Marc Skinner har sin bestämda syn där vissa spelare är mer eller mindre opetbara, vilket gör det otroligt svårt för nya spelare att slå sig in. Skinner har också lite av en låsning kring att det är så väldigt annorlunda att spela i Women’s Super League jämfört med andra ligor och att spelare behöver byggas upp i oändlighet innan de kan få matchtid i United. Guerrero är en etablerad spelare som kom från ett av de bättre lagen i spanska ligan och har dessutom landslagsmeriter. Men hon har bara fått två korta inhopp och en start på totalt 99 minuter – svårt att anpassa sig till en ny liga när man aldrig får chansen att göra det. Visserligen kan Skinner peka på att Guerrero missat nio matcher med skada, men det har ändå funnits möjligheter för henne att spela – särskilt som United saknar tempo och dynamik på mitten. Skador absolut, men också få chanser att imponera.


Hinata Miyazawa.

Hinata Miyazawa – Mynavi Sendai
Mittfältare
12 matcher, 1 mål (617 minuter)

En som dock fått chansen på mittfältet är succéspelaren från VM, Hinata Miyazawa. Efter några inhopp började hon cementera sig i startelvan, men det finns en oroande röd tråd här som säger att hon då skulle gå sönder. Mycket riktigt, en fraktur i foten under landslagsspel med Japan gör att hon nu missat en dryg handfull matcher och inte beräknas vara tillbaka förrän i början av april. Här fick vi se en spelare som faktiskt bidrog med något som de andra på mittfältet inte gör, snabba fötter och finurligt beslutsfattande. Detta är en spelare United kommer ha mycket nytta av, dessvärre försvinner en stor del av säsongen och den flexibilitet Skinner söker minskar.

Emma Watson – Rangers
0 matcher

Det var kanske inte tänkt att 17-åriga Watson skulle kliva rakt in i startelvan, men nog var det tänkt att hon skulle få en hel del minuter. Hon kom – trots sin ringa ålder – till United från en stor roll i Rangers med CL-erfarenhet och var även en del av det skotska landslaget. Men detta förbaskade landslagsspelande skördade ännu ett offer när Watson drog korsbandet innan säsongen ens dragit igång. Vi kommer inte få se henne i United-tröja denna säsong, men för många år framåt har vi en otroligt lovande och skicklig mittfältare till förfogande.

Geyse – FC Barcelona
Anfallare
15 matcher, 2 mål (905 minuter)

Här var det inte tal om att saker skulle ta tid och att det var någon rollspelare som kom. Geyse värvades från FC Barcelona med liga- och CL-titel i bagaget. Ett riktigt stjärnförvärv. Men någon succé har det inte riktigt blivit. Nog hade man förväntat sig mer än två mål på elva starter och fyra inhopp. Här ligger ett ansvar på Geyse själv som inte varit klinisk i avslutsögonblick alla gånger och har en del att utveckla i beslutsfattande, men det faller också ansvar på Marc Skinner som i mitt – och många med mig – tycke under långa stunder använt henne på fel position. Hon är rörlig över stora ytor, kan löpa med bollen och snirkla sig förbi motståndare som få andra, men hon är inte en goalgetter i straffområdet som alltid är på plats. Då ter sig valet att spela henne som nia och Melvine Malard som ytter märkligt. Det ger inte Geyse möjlighet att utnyttja sina spetskompetenser på samma sätt. Här finns mycket höjd att ta under våren.


Gabby George och Melvine Malard.

Melvine Malard – Lyon
Anfallare
15 matcher, 7 mål (642 minuter)

Det går absolut inte att klaga på målskörden från Malard som kom in sent från Lyon och dessutom missat några matcher. Sju matcher från start har det blivit, men likt Geyse har hon kanske inte fått spela på sin bästa position alla gånger. Flera av hennes mål är riktiga målskyttsmål där hon vinner dueller i straffområdet och stångar in inlägg när hon når före försvarare – varför ska hon då inte sättas i de positionerna så ofta som möjligt? Visserligen har hon gjort det bra även på kanten, men en skadefri Malard från start som nia under våren kan ge en hel drös mål. Alessia Russo lämnade ett tomrum, men hon var aldrig en utpräglad målskytt. Det kan däremot Malard vara, och dessutom kan hon också bidra mycket i spelet. Här finns inget att klaga på när det kommer till vem som efterträtt Russo, bara att hon behöver spela mer än hon gjort.

Vad kan vi dra för slutsatser?

I sammanhanget är det även värt att nämna Jayde Riviere och Lisa Naalsund. Båda kom till United i januari 2023 men gick skadade mer eller mindre hela våren och blev i praktiken nyförvärv till denna säsong. Tanken var nog att Riviere skulle spelas in sakta men säkert – detta är trots allt hennes första säsong som professionell fotbollsspelare – men på grund av skador i försvaret har hon fått ta enormt ansvar på högerbacksplatsen. Efter en lite tuff inledning har hon varit en av Uniteds mest framstående spelare, och det finns ännu mer att ta av här.
Naalsund har spelat tolv matcher, men bara sex från start – och här går det verkligen att ifrågasätta matchningen av henne. Hon slängs mellan starter mot de bästa lagen till att sedan sitta på bänken och knappt få beträda planen. Viss skadeproblematik har funnits, men hon har varit tillgänglig större delen av säsongen och fått förvånansvärt lite speltid. Likt Guerrero kan hon bidra med fart, tempo och en dynamik som Katie Zelem och Hayley Ladd saknar. Hennes inhopp mot Chelsea kan fungera som en ypperlig ögonblicksbild för detta.

Vad kan vi dra för slutsatser om detta? Till att börja med ska vi så klart notera och nämna att flera av nyförvärven har dragits med längre skador och inte varit tillgängliga, vilket så klart påverkar antal matcher och minuter de kunnat spela. Skadeproblematiken – som United mer eller mindre var helt förskonad från förra säsongen – påverkar rotationen, flexibiliteten och utvecklingen. Så är det utan tvekan.
Trots detta går det att ställa en del frågor kring hur Skinner tagit sig an de nya spelarna och laguttagningar. Det finns säkerligen en tanke kring positionsval för Geyse och Malard, men här är det ändå lätt att tänka att Skinner övertänkt vissa saker i sina försök att utveckla United och ta dem till en ligatitel. Som Lars Lagerbäck upprepade i Viaplays studio, det enkla är det geniala.
På mittfältet är det kanske tvärtom de enkla valen som går att ifrågasätta. Katie Zelem är kapten och Hayley Ladd en stoppkloss, men när det i flera matcher blivit övertydligt att United brister i tempo och fart är det svårt att förstå att Naalsund och Guerrero blir sittande på bänken. Här borde Skinner bli mer experimentlysten och till exempel ge Naalsund flera matcher i rad från start, när det kan ändras och justeras i andra lagdelar så ska det väl gå att göra även på mittfältet.

Trots att två startspelare försvann inför säsongen finns det idag – skador till trots – en viss bredd i truppen. När vi nu inlett andra halvan av säsongen måste Skinner se till att hitta rätt plats för rätt spelare, då kan vi fortfarande få en fin avslutning. Han får ta emot en hel del kritik, viss är rättmätig medan annan är onyanserad. Det finns ursäkter och möjliga val har gått om intet, men hittills har nyförvärven inte fått möjligheten eller gjort den inverkan vi önskat.

Till sist…

… efter träningslägret på Malta är United tillbaka i matchspel. Först blev det en tämligen bekväm 5-0-seger mot Newcastle i FA-cupen, men sedan gick man på pumpen mot Chelsea. Efter en svag inledning och tidigt underläge gick det inte att hämta in någon poäng trots en fin andra halvlek. 3-1 till regerande mästarna. Sedan var det dags för derby mot Manchester City i ligacupen, avslutande gruppspelsmatchen. Trots en ganska bra första halvlek blev det 2-1-förlust.

… Safia Middleton-Patel har gått till Watford på lån resten av säsongen. Med både Mary Earps och Phallon Tullis-Joyce framför sig kan hon få värdefull speltid där.

… Marc Skinners kontrakt med United löper ut efter denna säsong. Nu har han berättat att det finns en dialog om fortsättning, men att fokus behöver ligga på resterande del av säsongen. Även om jag tror att Skinner kan hitta tillbaka till vinnarspåret är det klokt att avvakta och se hur säsongen fortlöper innan United tar något beslut.

… sociala medier alltså, debattklimatet och det upplevda tolkningsföreträdet där… haveri. Saker slängs ut till höger och vänster, mycket blir personligt och inte konstruktivt på något vis. Blir så trött.

… Nikita Parris kom till United inför förra säsongen efter en misslyckad sejour i Arsenal, och det var inte en värvning som fick United-supportrarna att hoppa upp och ned. Men hon gjorde en helt okej första säsong, och denna har hon exploderat målmässigt. Elva mål på femton matcher – riktigt imponerande, och att hon är så skicklig på huvudet hade jag inte räknat med.

… i skrivande stund är United vidare i ligacupen som en av de två bästa tvåorna i gruppspelet. Men, Aston Villa spelade med en cup-tied spelare i sin sista gruppspelsmatch mot Sunderland – vilket är emot reglerna. Detta kan få inverkan på Uniteds fortsatta ligacupspel. Vissa tänkbara straff för Villa gör att United slås ut, andra att United går vidare. Här får vi helt enkelt vänta och se vad som händer, men att United skulle slås ut på grund av ett annat lags administrativa schabbel känns inte rättvist.  

… Marc Skinner har flera gånger pratat om vikten av att förstärka bredden i laget, vilket behövs särskilt i de bakre leden. Men hittills är det tomt på nyförvärv.

… Lucía García är en riktigt härlig spelare, hon har seglat upp som en favorit i dagens trupp.

… ryktena om Mary Earps vara eller icke vara i United fortsätter. Betyder utlåningen av Middleton-Patel något, vad betyder Earps agentbyte? Vi vet inget, vi får helt enkelt vänta och se. Men världens bästa målvakt blev hon utsedd till av FIFA.

… förlusten mot Chelsea gör att United nu har tio poäng upp till serieledarna, och hela sju poäng till en CL-plats. Det kommer krävas en vår där segrarna staplas på hög om säsongen inte ska summeras som en misslyckad sådan.

… Nu väntar ligamatcher mot Aston Villa och Brighton innan det blir FA-cupen mot Southampton. Sedan är det hyperviktig match mot Arsenal på bortaplan i ligan. Ska United ha något med topp tre att göra gäller det är börja gå rent.

Månadens spelare: Lucía García



Månadens mål: Ella Toones 1-0 mot Newcastle. Väldigt fin individuell prestation och ett grymt vänsterskott. Det hela görs inte sämre av att hon bär mask och blir någon slags superhjälte.

Resultaten går inte Uniteds väg och avståndet till toppen ökar. Vad behöver United göra under andra halvan av säsongen? Är det något av nyförvärven som stuckit ut, någon som borde spela mer? Diskutera i kommentarsfältet!
 

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2024-01-26 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

MUWomen’s Barmy Army: Marinbiologen som räddar allt
Tre tankar och spelarbetyg efter segern mot Manchester City
Inför: Manchester City – Manchester United