Lagbanner
Ole Gunnar Solskjaer lämnar Manchester United
Förlusten mot Watford blev Solskjaers sista match som huvudtränare i Manchester United

Ole Gunnar Solskjaer lämnar Manchester United

Efter en längre period av dåliga resultat har Solskjaer fått lämna sin roll som huvudtränare för Manchester United. Förlusten mot Watford blev den sista droppen och nästa tränare som tar över kommer att få en hård uppgift att få ihop det splittrade laget.

Solskjaer tog över rollen i december 2018 när José Mourinho fick lämna posten. Först som en kortvarig lösning men efter vändningen mot PSG i Champions League blev han erbjuden ett treårs kontrakt. Sedan dess var Solskjaers karriär som tränare för Manchester United en berg- och dalbana.  

Norrmannen har varit kritiserad i majoriteten av sin United karriär. Kritiken är välförtjänad med tanke på vilka värvningar som har gjorts och hur spelet har sett ut. Formen under årets säsong har varit katastrofal med flera förödmjukande förluster. Två raka förluster mot de två värsta rivalerna och deras största förlust sedan 1989 mot ett uppflyttat lag. Försvaret har också varit ett stort bekymmer med 29 insläppta mål. Norwich och Leicester är de två lagen med ett värre facit med 30 insläppta.  

Solskjaer ledde laget till två raka topp fyra platser och tog Premier League-rekordet med 29 raka utan förlus på bortaplan. Solskjaer har även visat sig vara viktig i utvecklingen för flera ungdomsspelare. Främst Marcus Rashford och Mason Greenwood som har växt under hans tid som tränare. Det främsta problemet som Solskjaer hade i sin tränarroll var att det aldrig fanns en konkret spelidé. Istället förlitade han sig mest på individuell briljans vilket inte visade sig att bli långvarigt. Solskjaer kommer att lämna ett starkare lag på pappret än vad han fick när han tog över men klubbens tillstånd har inte förändrats sen Mourinho lämnade. Michael Carrick kommer att leda laget som huvudtränare tills en ersättare har hittats.


I nyhetspanelen gällande Solskajer har vi med oss Calle Carlsson och Tobias Nilsson.


Solskjaers har lämnat Manchester United. Hur ser du tillbaka på hans tid som tränare för klubben? 

Tobias: Som en person som borde varit caretaker och sen låtit en mer erfaren tränare ta över efter säsongen. Det var ett bra beslut efter JM då hela truppen var psykiskt nere, att ta in en glad och trevlig person alla gillar för att få upp humöret. Men Woodward och Glazers är inte direkt kända för att ta bra sportsliga beslut. Var ju dessutom nyligen som dom valde att förlänga hans kontrakt igen, helt otroligt korkat. 

Calle: Jag ser tillbaka på en tid med en mysig norsk gutt som seglade på lite för djupt vatten. Visst kändes det tryggt med Oles lugn efter turbulensen med Mourinho och nog vände han väl ändå skutan åt rätt håll. Jag väljer att minnas att han fick oss på rätt köl igen.

Tror du att hans tränarkarriär har ändrat hur folk ser honom som en legendar i klubben? 

Tobias: Som spelare kommer han alltid vara legendar. Som tränare kommer hans namn associeras med de sämsta vi någonsin haft. Namnet Solskjaer kommer inte bringa fram samma underbara minnen som det tidigare gjort. 

Calle: Nej! Kort och gott för att han inte är en legendar enligt min mening. En kultfigur - javisst, men absolut ingen legendar. Hans tränarkarriär matchar ju på något tragikomiskt sätt hans spelarkarriär. Han var bäst som inhoppare.

Hur skulle du jämföra Solskjaers tid med de andra tränarna som har fått sparken i post-fergie eran? 

Tobias: Skulle väl säga att Solskjaer fått bossa över den absolut bästa truppen vi haft på mycket länge, jämför man denna trupp med tex LVG så är det enligt mig en stor skillnad, även om det är hål på mitten. Men både LVG och JM vann titlar, även om det inte var dom största. Solskjaer har inte fått i gång något spel, verkar inte kunna hantera sina största stjärnor och dessutom inte vunnit något. Extra stort problem är det när vi dessutom inte har kompetens bakom honom som sköter träningar osv. 

Calle: Solskjaer gjorde en hel del gott för klubben, det ska inte glömmas bort. Man kan dock inte bortse ifrån vilka ofantliga summor som har spenderats under hans tid i klubben. Truppmässigt har nog inte United sett så bra ut som nu sedan Sir Alex lämnade. Om jag tror att Van Gaal eller José hade fått ut mer ur det här laget än Ole? Absolut!

Vem kan realistiskt ta över nu och få United i rätt riktning?

Tobias: Conte var realistisk, men vi var för passiva. Zidane känns mest trolig just nu, även om jag personligen har lite reservationer för just skillnaden på uppdrag om man jämför Real Madrid och United. Rodgers känns också trolig, även om jag inte vill se en ex-Liverpool tränare som dessutom inte är tillräckligt bra.
Ten Haag vore det ideala valet, men tror inte han lämnar mitt i säsong. Sen finns det vissa bubblare som Rangnick men förmodligen inte troligt. Min gissning är att de blir Zidane.

Calle: Jag har väldigt svårt att se en realistisk lösning på det här. Personligen gillar jag Laurent Blanc men har för mig att han sitter på en bänk i Qatar och lyfter lön. Potter är intressant men en för hög gamble. Jag får väl vara tråkig och säga Zidane, han kanske tom kan skrämma liv i Pogba?

Mina tankar:

Det kändes att det var en tidsfråga innan Solskjaer skulle lämna som huvudtränare för United. Att han fick stanna efter landslagsuppehållet var ett misslyckande från vår ledning eftersom förluster mot våra rivaler var själkrossande. Det kvittar vad man heter men förlorar man 5-0 hemma mot Liverpool så ska man få kicken. För mig är Solskjaer en legend i klubben för han har gjort mer än bara målet på camp nou. Han har varit avgörande i flera av Uniteds stora stunder och valde att stanna kvar trots erbjudanden från andra klubbar. Solskjaer känns som det första tränaren efter Sir Alex Ferguson som genuint har brytt sig om Manchester United. Därför har det varit ännu mer smärtsamt att se Solskjaers misär i de senaste omgångarna.

Om jag jämför Solskjaers tid med de andra tränarna har jag blandade känslor. Vår trupp var mer sammansvetsad, vilket alla vändningar och bortarekordet är ett bevis på. Samtidigt har han haft störst budget och borde ha lyckats bättre med den nuvarande truppen. Att han fått spendera dessa summor beror på att ledningen gav honom det förtroendet, så vem ska man skylla det på? I slutändan skulle han ha gjort det bättre med den nuvarande truppen som sågs kunna vara titelkonkurrenter.

Solskjaer kom i en tid då vi behövde honom som mest. Klubben kändes själlös i slutet av Mourinho och vi behövde en sympatisk tränare. Han var den perfekta kortsiktiga lösning som fick en uppgift som blev för stor för honom att hantera. Vem ska ta över rodret nu i det sjunkande skeppet?


United redaktionen tackar Ole Gunnar Solskjaer för hans tid som tränare i Manchester United.

Eric Länje2021-11-21 11:48:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham