Lagbanner
Ralf Rangnick klar som tillfällig tränare
Ralf Rangnick kommer att leda Manchester United framöver

Ralf Rangnick klar som tillfällig tränare

Rangnick tar över rollen som huvudtränare och blir ersättaren för Ole Gunnar Solskjaer. Tysken har skrivit på ett kontrakt som varar till juni. Därefter kommer tysken ta på sig en konsultationsroll för Manchester United i två år.

Tysken lämnar sin roll som sport- och utvecklingschef för den ryska klubben Lokomotiv Moskva. 63-åringen ses av många att vara gudfadern till modern coaching inom den tyska fotbollen. Förutom sin roll i den ryska klubben har Rangnick varit i Hannover, Shalke 04, Hoffenheim. Han är mest känd för sin roll som fotbollsdirektör i RB Leipzig och hade ett stort inflytande när laget tog sig från fjärde divisionen till Bundesliga. 

Rangnick var inte tränare för Manchester United på söndag när laget mötte serieledarna Chelsea på Stamford Bridge. Detta berodde på att tysken väntade på sitt arbetstillstånd. Tysken kan däremot att vara på sidlinjen när Manchester United möter Arsenal på Old Trafford på torsdagen om arbetstillståndet hinner bli klart.

Enligt The Athletic är ambitionen i Uniteds ledning att hitta en permanent tränare efter säsongen. Mauricio Pochettino verkar att vara favoriten att bli Manchester Uniteds långsiktiga satsning. 

Nyhetspanelen om tyska fotbollens ”gudfader” och ersättare för Ole Gunnar Solskjaer består av: Calle Carlson, Viktor Rundlöf och Gustav Kulle. 

Ralf ragnick är ersättaren för Solskjaer. Hur mycket känner du till om tysken?


Calle: Innan ryktena om att tysken skulle komma till United - typ att han hade gjort ett grymt jobb i Hoffenheim samt Leipzig. Nu när man har forskat lite så verkar han ju vara klockren - speciellt med den utökade rollen efter interimtiden.

Viktor: Jag har inte jättebra koll på Rangnick, även om det man sett och läst verkar positivt. Han har bland annat hyllats mycket för sitt jobb Leipzig, där tysken haft en stor roll i att bygga upp klubben. Han är uppenbarligen ett respekterat namn i Tyskland och har gjort bra resultat där. Sejouren i Lokomotiv Moskva har jag ingen vidare koll på, men det är nog inte den man ska bedöma Rangnick på.

Gustav: En hel del ändå. Han har ju varit aktiv i Tyskland i flera decennier nu. Men själv lärde jag först känna honom i sin första sejour i Schalke 04. Men visst är tveklöst så att hans avtryck varit stort främst som sportsligt ansvarig för Red Bull-klubbarna Leipzig och Salzburg. Båda som lyckats prestera relativt sätt otroligt bra både i inhemskt och i Europa.

Vad är din spontana tanke om anställningen?

Calle: Jag är nöjd och lite förvånad då det hela känns ovanligt genomtänkt. Man går inte efter det största/flashigaste namnet som finns tillgängligt. Det osar sunt förnuft om Rangnick - vilket man inte har varit bortskämd med som Unitedsupporter de senaste åren!

Viktor: Jag är positiv, det känns som att Manchester Uniteds styrelse för en gång skull agerat kompetent i anställningen av Rangnick. Jag tror att han passar perfekt som interim tränare då han förespråkar en fartfylld fotboll, något som är positivt. Sedan gillar jag tanken att tysken ska få en rådgivarroll nästa säsong. Rangnick verkar kompetent i rollen som sportchef och får han stort inflytande i beslutsfattandet inom Manchester United tror jag det kan vara enormt positivt för klubben.

Gustav: Ogillar först och främst att behöva anställa en tillfällig tränare i första början. Jag tycker det är ovärdigt en klubb av bör dignitet. Med det sagt, så ser jag Ragnick som det tveklöst bästa alternativet av de namn som det diskuterats där ute. En man med god meriter, bevisligen stort fotbollskunnande och pondus nog att leda en klubb som Manchester United

Vad tror du att Rangnick kommer att erbjuda som interim tränare?

Calle: Jag hoppas att han kommer in och bygger sig en ordentlig uppfattning om vad som behöver göras på lång sikt. Att han fortsätter styra laget efter sommaren och ser till att en vettig tränare med rätt inställning anställs för det långa loppet.

Viktor: Förhoppningsvis ingjuter tysken ny energi i truppen med sin fartfyllda fotboll och får ut mer av spelarmaterialet än hans föregångare. United har en bra trupp på pappret och jag tror att den fotboll Rangnick förespråkar passar perfekt. Jag hoppas att tysken kommer in och ställer höga krav på spelartruppen, då det behövs i dagsläget. Jadon Sancho är en spelare jag tror kommer att höja sig rejält under tyskens ledning. Jag tror att engelsmannen kommer att få en nyckelroll i Rangnicks spelsystem och nu får Sancho chansen att visa vilken kvalité han besitter.

Gustav: Jag tvivlar inte alls på styrkan i den här truppen, så det handlar först och främst om att få mig som supporter att känna att vi presterar på den nivå som är värdigt de här spelarna. Nu har det varit bitvis väldigt svaga prestationer under hela säsongen, så det handlar förstås om att vända trenden; hitta tillbaka till ett tryggt försvarsspel och tydligare grunder i sitt anfallsspel. Jag tror att alla pusselbitarna finns där, så det är upp till bevis om Rangnick kan börja bygga ihop motivet under sin 6-månaders period.

Kommer Rangnick lösa den nuvarande krisen som Manchester United går igenom? 

Calle: Min tes har konstant varit att "allt går i vågor". Manchester United var en dominant klubb i England i över 20 år - det är inte normalt. Att man har haft en rejäl dipp efter SAF är bara naturligt. Nu kan det vara dags för nästa storhetstid - med Rangnick som organisatör. Jag tror på det här!

Viktor: Ja, det tror jag

Gustav: Ja, det tror jag. Det blir som oftast en motivationshöjare när en ny röst kommer in om ett lag har kört fast. Och om kvaliteten i truppen är tillräckligt stor, vilket jag tror, så ska den förändringen kunna vara ihållande. Fotbollskunnandet finns tveklöst där, så jag tror att det här kommer bli en bra lösning där vi kanske på sikt även ser Rangnick i en roll i klubben efter sitt initiala halvår på tränarbänken. Låt oss hoppas att detta är början på nästa nivå som klubb. En resa som Solskjaer påbörjat och nu går vidare.

Mina tankar

För en gång skull känns det som att vår ledning faktiskt har tagit ett väl resonerat och välgenomtänkt beslut. Som Calle skrev, ”Det känns ovanligt genomtänkt”. Jag har känt till namnet Rangnick ett tag, speciellt med hans roll i RB Leipzig. Det som känns intressant med Rangnick är att United för en gångs skull faktiskt tittade på kompetensen, snarare än namnet. Att han tar på sig en roll som en sportchef efteråt är bara en bonus. 

Kommer det klicka direkt under Rangnick då? Tror inte det men det kommer att finnas en tydlig idé. Alla spelarna vet exakt var de ska befinna sig, hur de ska pressa och försvara. Det som United under Solskjaer saknade mest var en tydlig spelidé, något som vi får under Rangnick.

Jag tror att spelare som Sancho kan nog trivas under Rangnick och vissa kan få ett lyft. Tänker mest på Lingard som är exceptionell i presspelet och som jag tror kommer att få många minuter under tysken. 

United med ”heavy metal” football som byggs på tysk gegenpress och disciplin. Vad finns det inte att gilla? Ja sehr gut! 

United redaktionen välkomnar Ralf Rangnick till Manchester United  

Eric Länje2021-11-29 12:35:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham