Lagbanner
Sammanfattning av United-spelarnas insatser under VM 2022
Mästarna Argentina firar VM-segern

Sammanfattning av United-spelarnas insatser under VM 2022

Så var VM slut för den här gången och dags att återgå till rutiner och ligaspel igen. Men innan vi börjar blicka fram emot Premier League på allvar så ska vi ta en titt på hur de Manchester United-spelare som deltog under vinterns mästerskap presterade tillsammans med sina respektive landslag.

Argentina – Mästare efter finalseger mot Frankrike

Lizandro Martinez – 2 starter, 5 inhopp
Vart ska man annars börja än hos den nyblivna världsmästaren? Allas vår nya favorit fick vara med och vinna nationens första VM-guld sedan Maradona dansade på Mexicos gröna gräsmattor 1986. En stark säsong i United till trots, var han överraskande nog inte lika given i förbundskapten Scalonis startelva som han varit i Ten Hags dito. Nej faktum är att han enbart noterades för två starter under mästerskapet då man istället valde ett mittlås bestående av Spurs Romero och City-bekantingen Otamendi. Speltid fick han dock under Argentinas samtliga matcher fram till det så efterlängtade guldet. Stod för gedigna insatser och användes ofta som rollspelare för att täppa till försvarsspelet ytterligare. Särskilt minnesvärt var blocken sent mot Australien som förhindrade en kvittering i åttondelsfinalen. Behövde även motvilligt posera med sociala medier-fenomenet ”Salt bae” som på något outgrundligt vis lyckats nässla sig in till firandet. Mycket ska man behöva vara med om…

Brasilien – Utslagna i kvartsfinal mot Kroatien

Alex Telles (Lån Sevilla) – 1 starter, 1 inhopp
Hann enbart stå för två framträdanden under mästerskapet då han skadade sig i mötet med Kamerun och missade således resten av turneringen.

Antony – 1 starter, 2 inhopp
Fick framförallt agera inhoppare i ett offensivt välställt Brasilien. Utöver konkurrenssituationen drogs även kantspelaren med sjukdomssymptom under delar av mästerskapet vilket säkerligen påverkade att det inte blev mer speltid än det till slut blev.

Casemiro – 4 starter, 0 inhopp
Helgjuten och monumental på det brasilianska mittfältet turneringen igenom. Han vilades dock i den betydelselösa matchen under gruppspelet mot Kamerun.
Spelade med en pondus och auktoritet som vi gärna ser följa med till återstarten av Premier League. Gjorde även ett mycket vackert mål i mötet med Schweiz.

Fred – 2 starter, 2 inhopp
Lite på samma tema som för Antony fick även Fred känna på en konkurrenssituation under mästerskapet, där den givna Casemiro ofta fick Paquetá bredvid sig på centralt mittfält.

Danmark – Ej vidare från gruppspelet

Christian Eriksen – 3 starter, 0 inhopp
Startade och spelade samtliga minuter under mästerskapet för sitt Danmark. Ett Danmark som av många tippades vara en potentiell kandidat till att nå slutspelets senare delar. Men så blev det inte. Efter ett kryss och två förluster blev det respass direkt efter gruppspelet. Dessutom med enbart ett gjort mål framåt. En fiaskoartad insats och en av få ljusglimtar var det faktum att Christian Eriksen återigen fick beträda en gräsmatta i ett mästerskap, detta knappt ett och ett halvt år efter de otäcka scenerna på Parken under det senaste EM-slutspelet.

England – Utslagna i kvartsfinal mot Frankrike

Harry Maguire – 5 starter, 0 inhopp
Mittbacken som fått utstå massiv kritik bland både United-supportrar och fotbollsvärlden i stort, gör en mycket bra VM-turnering tillsammans med John Stones i mittförsvaret. Han spelade med ett lugn och en enkelhet i spelet som man inte vanligtvis ser till vardags när den röda tröjan är på.

Luke Shaw – 5 starter, 0 inhopp
Precis som kollega Harry Maguire startar Luke Shaw samtliga Englands matcher i mästerskapet. Gör även han en bra turnering från sin vänsterbacksposition.

Marcus Rashford – 1 starter, 4 inhopp
Trots att han mestadels fick agera avbytare under turneringen, så kändes Marcus Rashford som Englands vassaste offensiva pjäs. Han inledde med att göra mål i premiären mot Iran efter att ha varit på plan i enbart en minut. Därefter följde han upp detta med att göra två mål i prestigemötet med Wales, varav det ena på en mycket vacker frispark.

Frankrike – Silvermedaljörer efter finalförlust mot Argentina

Raphaël Varane – 6 starter, 0 inhopp
Efter att ha varit åsidosatt i premiäromgången mot Australien, ingick den så på sistone skadedrabbade mittbacken i den franska startelvan genomgående under turneringen. Han gör tillsammans med övriga lagkamrater en fin turnering som räckte ända till final. En gastkramande final man däremot till slut förlorade efter straffsparkar mot mittbackskollega Martinez Argentina.

Nederländerna – Utslagna i kvartsfinal mot Argentina

Tyrell Malacia – 0 starter, 0 inhopp
Det blev tyvärr ingen speltid under årets VM.slutspel för vänsterbacken, valet föll istället på Inters Denzel Dumfries.

Tunisien – Ej vidare från gruppspelet

Hannibal Mejbri (Lån Birmingham) – 0 starter, 1 inhopp
Det blev bara ett kort inhopp i Tunisiens öppningsmatch mot Danmark för Hannibal. Mest minnesvärt från hans turnering är annars att han blev varnad från bänken efter att ha kastat en boll på en australiensisk spelare under lagens möte i gruppspelet.

Portugal – Utslagna i kvartsfinal mot Marocko

Bruno Fernandes – 4 starter, 0 inhopp
Är som vanligt viktig för sitt Portugal och gör bland annat bägge målen i den viktiga matchen mot Uruguay. Ett Portugal som blandade och gav under turneringen och som sedermera åkte ut i kvartsfinal mot turneringens stora överraskning, Marocko.

Diogo Dalot – 3 starter, 0 inhopp
Inledde mästerskapet på bänken, men från och med sista gruppspelsmatchen mot Sydkorea var det Dalot som tog hand om högerbackspositionen. Detta trots konkurrens från Manchester-grannen Joäo Cancelo. Fortsätter att ta kliv i sin utveckling och gör totalt sett en godkänd turnering.
*
Uruguay – Ej vidare från gruppspelet

Faucundo Pellestri – 2 starter, 1 inhopp
Var med på planen under samtliga Uruguays matcher under mästerskapet och bjöd på energi och frenesi i ett annars trögt och defensivt inriktat Uruguay. Åkte ut i gruppspelet efter en dramatisk sista omgång, där de trots seger mot Ghana fick se Sydkorea knipa andraplatsen i gruppen efter att ha slagit gruppsegrarna Portugal.



*Fotnot, under mästerskapet bröts kontraktet med Portugals Cristiano Ronaldo och därmed nämns han inte i denna sammanfattning

TV: Se Brasiliens mittfältare Casemiros höjdpunkter från hösten i PL.

Andreas Astegren@astegren2022-12-24 12:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham