Lagbanner
Säsongsbetyg Manchester United - målvakter och försvarare
Harry Maguire motbevisade kritikerna och får symbolisera en märklig säsong för Manchester United

Säsongsbetyg Manchester United - målvakter och försvarare

Med ett par veckors distans till den underbara FA Cuptiteln har det blivit dags att betygssätta säsongens insatser. Redaktionen går sedvanligt igenom lagdel för lagdel. Först ut; målvakter och försvarare. Imorgon söndag betygssätts mittfältet och anfallarna.

1 – Sälj!
2 – Usel
3 – Underkänd
4 – Godkänd
5 – Bra
6 – Mycket bra
7 – Best


Målvakter:

André Onana: 4
Matcher: 51
Hållna nollor: 13

Bjässen från Kamerun hade en svajig säsong innehållandes en skakig höst och en helt okej vår – formligen kastade in bollar i Champions League-gruppspelet men klev också fram och räddade laget i flera matcher under våren. Att Ten Hag tvingades lotta backlinjen under stora delar av säsongen hade säkert en bidragande orsak till att Onanas offensiva spel inte kom i närheten av Inter-sejouren. I stället fick Onana fokusera på att stoppa bollar, något han gjorde med den äran - 149 räddningar, mest i ligan. Godkänd debutsäsong.    

Altay Bayindir: 3
Matcher: 1
Hållna nollor: 0

Den 26-årige turken värvades in från Fenerbahce med knappa 150 matcher innanför bältet. Många såg honom som en stabil backup med god chans till spel. Uppenbarligen lyckades den gode Altay inte imponera på Erik ten Hag under träningspassen. Om inte annat blev Onanas dagspendlande till AFCON ett bevis på det. Blir han kvar?


Försvarare:

Diogo Dalot: 6
Matcher: 50
Poäng: 8 (3+5)

Portugisen står för en ruskigt stark säsong trots att han tvingats till att fungera i en backlinje med värre personalomsättningen än ett bemanningsföretag på steroider. Har framför allt utvecklat sitt offensiva spel med både djupledslöpningar och distansskott som nya verktyg i den alltmer kompletta verktygslådan. Kan han slipa lite på sitt en-mot-en-försvar och bygga vidare förmågan att invertera upp på mittfältet från sin ytterbacksposition – då har han få övermän i ligan.    

Harry Maguire: 5
Matcher: 31
Poäng: 6 (4+2)

Det lär skrivas böcker om mannen som reste sig från rännstenen trots att en hel fotbollsvärld hånade honom. Gick från en vandrade meme till att återigen nämnas som en av ligans bästa defensiva backar. På sin topp nästan omöjlig att passera när han får spela rättvänd. Är dock fortfarande beroende av sin omgivning för att komma till sin rätt. Gör en av sina starkaste säsonger i Unitedtröjan trots den fullständiga hönsgård han tvingats verka i.

Lisandro Martinez: 4
Matcher: 14
Poäng: 1 (0+1)

”The Butcher” tog Premier League med storm när han motbevisade elaka kritiker under sin debutsäsong. Stressades tillbaka efter fotskadan och fick därför aldrig riktigt momentum i sitt spel innan nästa skada spolierade hela säsongen. När han väl spelar skapar han trygghet i hela laget. Visade klassen i FA Cupfinalen när han helt neutraliserade det norska monstret. Extremt viktig för Manchester United.

Jonny Evans: 4
Matcher: 30
Poäng: 1 (0+1)

När Nordirländaren dök upp i laget under försäsongen gjorde sig många förståsigpåare lustiga över att United övervägde att skriva ett längre kontrakt än den månatliga provanställningen som erbjudits den rutinerade landslagsbacken. Få trodde nog att Jonny Evans skulle göra särskilt många minuter i sin roll som femteval. När vi nu summerar säsongen kan vi konstatera att åldermannens andra sejour i United visade sig vara kritisk för att undvika en än värre katastrof.  Ryktena om förlängning ter sig nu inte lika osannolika.

Raphael Varane: 4
Matcher: 32
Poäng: 1 (1+0)

Den väldekorerade franska giganten har haft en skadefylld tid i Manchester United – den gångna säsongen inget undantag. När Varane väl är skadefri är han fortfarande en maktfaktor. Tyvärr kan man aldrig riktigt känna sig säker på fler än max två-tre matcher från start innan nästa skavank uppenbarar sig. Även om det smärtar att klubben väljer att släppa i väg honom så känns det väldigt logiskt sett till den enorma lönepost han suttit på.   

Willy Kambwala: 4
Matcher: 10
Poäng: 0 (0+0)

Den unge fransmannen klev fram från ingenstans och stängde ner Liverpools superstjärnor i en minnesvärd match. Imponerade med en enorm fysik och moget spel i ett lag i fullständig disharmoni. Blir mycket spännande att följa Willys utveckling framöver, lär bli att räkna med.

Victor Lindelöf: 3
Matcher: 28
Poäng: 2 (1+1)

Såg ut att ha spelat upp sig i hierarkin efter en urstark vårsäsong ifjol. I stället blev det ännu en mellanmjölksäsong med skadeproblem och halvdana insatser. Ser ut att ha gjort sitt i den röda tröjan efter sju säsonger.  

Luke Shaw: 3
Matcher: 15
Poäng: 1 (0+1)

Vi känner igen mönstret; varannan säsong levererar engelsmannen klassinsatser på löpande band för att säsongen därpå mest stapla muskelskador på varandra. Inte ens 30 år fyllda känns framtiden oviss för landslagsmannen. Ett starkt mästerskap skulle säkert väcka intresse hos europeiska toppklubbar även om det mesta talar för att den gode Luke blir kvar i rött.  

Aaron Wan-Bissaka: 2
Matcher: 30
Poäng: 3 (0+3)

”The Spider” har inte kommit till sin rätt under Erik ten Hag. Kan fortfarande göra kliniska insatser oavsett dignitet på motståndaren – näst intill omöjlig att passera om han har sin dag. I det mer kollektiva försvarsspelet och framför allt när kraven på det offensiva ytterbacksspelet skruvas upp ser han ut att ha svårt att anpassa sig. Skulle nog må bra av ett klubbyte.  

Håller du med om ovan betyg? Tyck till i kommentarsfältet nedan. 

GGMU

Micke Martinsson2024-06-08 12:20:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham