Lagbanner
Säsongsbetyg Manchester United - mittfältare, anfallare och tränare
Manchester Uniteds framtid firar FA Cuptriumfen

Säsongsbetyg Manchester United - mittfältare, anfallare och tränare

Redaktionen summerar säsongen med att betygssätta samtliga aktörer - igår målvakter och försvarare och idag har det blivit dags för resterande lagdelar.

1 – Sälj!
2 – Usel
3 – Underkänd
4 – Godkänd
5 – Bra
6 – Mycket bra
7 – Best



Mittfältare:

Kobbie Mainoo: 6
Matcher: 32
Poäng: 6 (5+1)

Säsongen 2023/24 kommer förmodligen för alltid att förknippas med Kobbie Mainoos inträde på världsscenen. Den unge engelsmannens debut från start mot Everton markerade någon slags milstolpe hos de flesta Unitedsupportrar. Superlativen börjar ta slut, men kanske är det den största talang Manchester United någonsin har fostrat. Unik.

Bruno Fernandes: 5   
Matcher: 48
Poäng: 28 (15+13)

Den bitvis utskällde kaptenen inledde säsongen knackigt och såg mestadels frustrerad ut. Spelade upp sig rejält efter jul och mot slutet av säsongen nådde portugisen nivåer som vi inte har sett på ett par säsonger. Ständigt ifrågasatt och uträknad levererar Bruno trots det flest poäng i laget och visar vägen med sitt stora klubbhjärta. Vad hade Manchester United varit utan Bruno?   

Scott McTominay: 4
Matcher: 43
Poäng: 13 (10+3)

Ryktades bort från klubben inför säsongen, men fick relativt omgående ett stort förtroende – mycket drivet av skadekaos. I sin nya, mer offensiva roll började skotten plötsligt ösa in mål och växte ett tag ut till en nyckelspelare för Ten Hag. Mattades av mot slutet av säsongen men gör allt som allt en klart godkänd säsong och känns som en given truppspelare inför nästa säsong.

Hannibal Mejbri: 3
Matcher: 10
Poäng: 1 (1+0)

Det tunisiska yrvädret gjorde en bra försäsong och någonstans i höjd med kanonskottet mot Brighton ansågs han av en del hipsterfans vara given i truppen. Det blev bara en start i Premier League och lånesejouren i Sevilla har inte heller inneburit något större lyft i karriären. Med ett utgående kontrakt ser framtiden oviss ut för Hannibal.    

Casemiro: 2
Matcher: 32
Poäng: 8 (5+3)

Fotbollsvärlden har fått bevittna ett antal hastigt slocknande stjärnor, men frågan är om inte Casemiro tar priset? Dominerade under långa stunder fjolårssäsongen och nämndes i samma andetag som Rodri i City. Kom tillbaka efter sommaren så där lite typiskt brassefet – ett tillstånd som de flesta viftade bort med hänvisning till det som någon slags naturlag. Dessvärre för alla iblandade lyfte aldrig brassens säsong och med undantag för ett par godkända insatser går det inte att sortera in Casemiros säsong i annat än rubriken; h a v e r i. Ryktas gudskelov bort från klubben.  

Sofyan Amrabat: 2
Matcher: 30
Poäng: 0

Plockades in sent i fönstret, till synes enbart tack vare prestationerna under VM. Inledde Unitedkarriären med att inte vara tillgänglig och trots ”succén” som inverterad vänsterback mot Crystal Palace b-lag i ligacupen blev det inte mycket till säsong för marockanen. Lyckades på något vis skramla ihop till 30 matcher i den röda tröjan, där max tre av dem får anses som godkända.

Christian Eriksen: 2
Matcher: 28
Poäng: 4 (1+3)

Har likt Casemiro stagnerat kraftigt efter en lyckosam debutsäsong. Har inte längre benen att spela i en tvåvägsroll men är fortfarande för bra för att sitta på bänken i Premier League. En comeback i Brentford känns inte osannolik. Kanske kan ingå i en deal med Ivan Toney?

Mason Mount: 2
Matcher: 20
Poäng: 2 (1+1)

Prestigevärvningen fick aldrig riktigt chansen att visa upp sig utan blev i stället sinnebilden av Uniteds skadehaveri under säsongen. Lär komma heltaggad till nästa säsong – frågan är bara i vilken position Mason ska användas.  

Donny van de Beek: 1
Matcher: 2
Poäng: 0

Personifierar Manchester Uniteds fiaskoartade värvningsstrategi sedan Sir Alex släppte kontrollen av klubben. Ser ut att få starta om i någon obskyr europeisk liga för att överhuvudtaget få någon speltid.

Anfallare/Yttrar:

Alejandro Garnacho: 5
Matcher: 50
Poäng: 15 (10+5)

Uniteds argentinske guldklimp har under säsongen på allvar presenterat sig som en av ligans mest spännande talanger. Utmanar ständigt sin försvarare och står alltid för en gedigen arbetsinsats. Sett till skapade chanser är poängproduktionen trots allt aningen i underkant. Behöver slipa på sina avslut och sin beslutsfattning för att ta steget upp på den absoluta världstoppen.

Rasmus Höjlund: 4
Matcher: 43
Poäng: 18 (16+2)

Förväntningarna på den danske centertanken var lika höga som prislappen antydde. Efter en blytung höst i ligaspelet lossnade målfabrikationen rejält och ett tag flög Rasmus fram. Eftersom anfallare trots allt mäts på antal gjorda mål får 16 mål på 43 matcher ändå ses som godkänt. Med rätt uppbackning lär Höjlund ta nästa steg i höst.

Amad Diallo: 4
Matcher: 16
Poäng: 3 (2+1)

Efter den lyckade lånesejouren i Sunderland trodde nog de flesta att Ivorianen var redo att utmana om speltid. En skada på försäsongen satte dock stopp för Amads förväntade integration i matchtruppen. Sent omsider fick Diallo till slut chansen och visade med eftertryck att han blir att räkna med framöver.  

Marcus Rashford: 2
Matcher: 43
Poäng: 13 (8+5)

Marcus Rashford såg ut att ha världen under sina fötter efter att understundom dominerat Premier League under en period efter VM. Få kan därför förklara engelsmannens kollaps under säsongen. Även om laget har gått blytungt känns det svårt att hitta andra ursäkter än bristande mentalitet och inställning. 26-åringen står nu vid ett vägskäl i karriären – studsa tillbaka i United eller byta miljö.   

Facundo Pellistri: 2
Matcher: 14
Poäng: 1 (0+1)

Den lille uruguayanen har inte haft någon lyckad tid i United – på 24 framträdande har det blivit noll mål och två assist. Även om Pellistri har fått en del speltid i Granada under säsongen känns det osannolikt att han får förnyat förtroende i den röda tröjan.  

Omari Forson: 2
Matcher: 4
Poäng: 1 (0+1)

Engelsmannen har inte lyckats ta steget från ungdomslagen trots en hel del mål där. Lämnar därför inte helt oväntat klubben efter säsongen.

Antony: 2
Matcher: 38
Poäng: 5 (3+2)

Miljardförvärvet gjorde en godkänd debutsäsong men har inte alls fått det att stämma under den beryktat svåra andrasäsongen. Brassen har sannerligen inte särskilt många bundsförvanter i och kring Manchester United och ter sig alltmer oönskad. Frågan är bara; vart ska han ta vägen?

Anthony Martial: 2
Matcher: 19
Poäng: 3 (2+1)

De flesta är nog överens om att fransmannens tid i United kunde (och borde) ha blivit så mycket bättre. Sett till talang och star quality har Martial i stort sett alla beståndsdelar som krävs för att lyckas på den högsta nivån. I stället för att ägna denna text åt att förklara varför det blev som det blev väljer vi glädjen och tackar Anthony för showen och önskar lycka till.  

Jadon Sancho: 1
Matcher: 3
Poäng: 0

Har bevisligen inte lyckats etablera sig ordentligt i Premier League och även om han bitvis har glimtat till har poängproduktionen varit på tok för svag. Lyckades med konststycket att bråka sig tillbaka till tryggheten i Dortmund där det i ärlighetens namn inte heller blivit något lyft. Få, om ens någon, tror på en fortsättning i United. Schas!

Tränare:

Erik ten Hag: 3
Matcher: 52 (25-8-19 – 88–85)

Säsongen 2023/24 var tänkt som spelåret då Erik ten Hag skulle ta Manchester United till nästa nivå. I stället har det mesta gått åt skogen. Nederländaren har misslyckats med att implementera sin spelidé och trots att skadorna har varit en betydande del av förklaringen går det inte att skylla enbart på det. Åkte ur Champions League med buller och bång och ledde laget till den sämsta ligaplaceringen någonsin i Premier League.
De flesta, inklusive undertecknad, tappade förtroendet och Ten Hags dagar var räknade. Men på något vis lyckades den före detta Ajaxtränaren resa sig på nio och ta en imponerande skalp när han luggade självaste Pep Guardiola på FA Cup-titeln och på kuppen ”räddade ansiktet” med en Europa Leagueplats. Räcker det för att förtjäna en fortsättning i Manchester United? Kanske. Vill jag det? Jag vet inte. Vill klubbledningen det? Den som lever får se.

Håller du med om ovan betyg? Tyck till i kommentarsfältet nedan. 

GGMU
 

Micke Martinsson2024-06-09 14:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham