Lagbanner
Säsongskrönika 20/21

Säsongskrönika 20/21

Säsongskrönika – ett bitterljuvt uppdrag efter en andra plats i ligan samt Finalförlust i Europa League.


Förlorare?

Ole Gunnar Solskjaer väntar fortfarande på att få lyfta sin första trofe som tränare för Manchester United. Frågan är; Har Norrmannen nu cementerat sig som en förlorare? Är det han som inte får ut den enorma potential som finns i det här Unitedlaget. Rashford borde kunna utmana om skytteligan. Cavani användes inte tillräckligt mycket. Pogba har fortfarande inte hittat sin ultimata plats i laget och van de Beek glömdes bort.
Vissa skulle säkert påstå att det är just så. Oles jobb är att få ut max av sina spelare och det börjar bli uppenbart att han inte klarar av arbetsbeskrivningen.

Ihåligt bygge

Tänk om det faktiskt är så att Solskjaer har fått ut ungefär så mycket ur den här truppen som det går? 

Cavani är 34 och kan omöjligen spela hela tiden. Rashford behöver mogna i sitt beslutsfattande på planen och Pogba kanske helt enkelt lämpar sig bättre för den Italienska ligan.

När Donny i sin ligadebut lyckades promenera in en boll mot Crystal Palace tyckte jag att det såg såpass lovande ut att jag sade till en bekant: "Jag tror att vi kan ha fått den bästa ur det där Ajaxlaget, van de Beek såg riktigt intressant ut!" - ett uttalande jag såhär i efterhand får backa ett par steg ifrån. Holländaren kan mycket väl komma in i det bättre med en säsong under bältet men jag befarar att han inte har vad som krävs om United skall göra anspråk på trofeer framöver. 

Enligt mig har Ole gjort vad han kan med ett ganska ihåligt bygge. Det saknas stabilitet och det saknas djup – på flertalet positioner. 

Han var bäst när vi var sämst

Med risk för att låta som en supporter till ett lag som inte har vunnit någon riktig titel på länge, vilket jag ju faktiskt är. Det kommer bli bättre. Ett par byggklossar till behöver komma på plats och  några lite väl mediokra truppspelare behöver rensas ut. 

Det Ole behöver göra till nästa säsong är att bestämma sig för vilken målvakt som gäller. Vem han än väljer – de Gea eller Henderson så kommer det bli bra. Spanjoren må vara sämst på straffar men en dålig målvakt är han inte. Henderson har inte samma höjd i linjespelet men med en stabilare backlinje skall det inte vara speciellt utslagsgivande. Det är mycket möjligt att vi har fått bevittna ett skifte på målvaktsfronten den här säsongen och visst är det kittlande med en Engelsman mellan stolparna. 

Har nu David de Gea gjort sin sista match i Manchester United förtjänar han en stående ovation på vägen ut. Jag har sett en hel del målvakter sedan jag började följa laget i början av nittiotalet och frågan är om han inte är den mest talangfulla vi har haft.
Vår egen Gustav Kulle skrev det så väldigt fint att jag kopierar det rakt av: "Vår i särklass viktigaste spelare sen SAFs avsked och troligtvis lagets viktigaste spelare i minst 5 av hans 10 säsonger. Vill inte ens tänka på hur vår poängskörd hade sett ut utan honom: han var bäst när vi var som sämst!"

Kaptenen, Talangerna & Fansen

Det jag tar med mig från den här säsongen – förutom hur tråkigt det kan vara att titta på fotboll utan publik är följande: Harry Maguire ÄR en bra mittback. Hans ohyggligt höga prislapp har förblindat folk från att inse vilket lugn han ger till sin backlinje och ja han är en värdig lagkapten för Manchester United. Det märkte vi om inte annat de sista matcherna på säsongen när han helt plötsligt inte stod där.

Bruno fortsätter leverara – 58 matcher, 28 mål och 17 ass. enough said.

Rashford, Greenwood, Wan-Bissaka, Henderson och Diallo – ingen är över 24. Det finns gott om unga talanger i det här United-laget och ger vi dem bara lite tid kryddat med ett par nyförvärv av klass kan det här bli riktigt bra!

Debaclet med Super League. Det finns styrka hos supportrar även utan 51%-regeln. Ingen vill se fans som stormar en arena men kraften som visades
upp av de tusentals upprörda i flera delar av England i slutet av April och början på Maj var mäktigt. Om Manchester United hade gått med i Super League och därmed uteslutit sig själva från både inhemskt spel samt turneringar anordnade av UEFA så hade det förmodligen inneburit slutet för mig som supporter och jag hade troligtvis inte varit ensam. 

För alltid United

Jag kommer för alltid vara United trogen – men det hade inte varit mitt United. Jag vill ha ligamatcher mot Burnley, West Brom och Newcastle. Jag vill se en bortamatch i FA-cupen mot Wycombe, Plymouth eller Crewe. 

Det är det som är mitt Manchester United och det är det jag vill se även säsongen 2021/2022.

Calle Carlssonstatoilcalle@gmail.com2021-05-31 10:26:26
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham