Lagbanner
Ramon Sanchez Pizjuan, 2023-04-20 21:00

Sevilla - Manchester U
3 - 0

Sevilla 3 – 0 Manchester United
Sänkta huvuden och besvikna miner, United var aldrig nära att slå ut Sevilla i Spanien.

Sevilla 3 – 0 Manchester United

Efter den där mardrömsavslutningen på Old Trafford förra veckan var Manchester United inte ens nära att ta sig vidare till semifinal. Sevilla var bättre på i princip varenda punkt. När United dessutom själva skjuter sig i foten och ger bort flera mål och knappt skapar något i Spanien blir det helt sonika respass.

Sammanfattning:
Otroligt mäktig inramning på Estadio Ramón Sánchez Pizjuán och den där hätska och fientliga stämningen Erik ten Hag pratade om innan matchen var ett faktum. När Marcel Sabitzer rullar igång matchen är det en visselorkan från läktarna och hemmalaget sätter en hög och intensiv press som United har svårt att hantera.
Sevilla trycker till i dueller och vinner boll, United har svårt att komma in i matchen och tempot och slarvar på tok för mycket med boll – särskilt på egen planhalva.
Just ett sådan aktion ger ett baklängesmål. Och då är det verkligen betoning på GER. David de Gea sätter upp en kort boll på Harry Maguire som inte har koll på omgivningen och mer eller mindre ger bort bollen – återkommer mer till detta senare – och fri framför mål är En Nesyri hur kylig som helst.
Manchester United försöker spela sig igenom Sevilla, medan hemmalaget ofta sätter upp en längre förstaboll och då allt som oftast vinner andrabollar. För många gånger slår United bort bollar och ställer till det för sig själva, men när det kommer någon fin passning från Casemiro eller Eriksen händer det ändå lite. Jadon Sancho tar sig fram på sin kant och Antony gör det samma på sin, då skapas också något som kanske inte är fullskaliga lägen men likväl helt okej.
Men det är hemmalaget som är klart bäst och United klarar sig till med andan i halsen till paus med bara ett baklängesmål tack vare en knapp offside. En uppryckning krävs till andra.

Vad är motsatsen till uppryckning? Marcus Rashford och Luke Shaw kommer in till andra halvlek men hinner knappt äntra plan innan det är Sevilla-hörna och 2-0. Badé når högst och med hjälp av axeln tar bollen en hög båge och smiter in via ribban bakom De Gea. Nu är det mörkt för United.
Den energi United tänkt komma ut med och effekten av förändringarna blev ungefär lika med noll efter målet. Ten Hag gör ytterligare byte för att vaska fram lite liv, men det är fortsatt Sevilla som är hetare typ överallt. De fortsätter vinna boll och United har så oerhört svårt att hitta några lägen som kan oroa.
Visst, Casemiro skickar iväg några avslut från distans, men det är Sevilla som är närmre ett tredje mål och det är med lite flyt United lyckas freda sig på fasta situationer.
United spelar runt och runt men får inte in bollen i straffområdet och verkar inte riktigt ha någon plan B. Istället ger David de Gea bort ett baklängesmål till, när han ska plocka ner en lång boll studsar den iväg och En Nesyri har tom kasse och kan inte missa. Punkt och slut. Manchester United var inte nära och det blir ingen Europa-titel denna säsong.  

Manchester United (4-3-3): De Gea – Wan-Bissaka (Shaw 46’), Maguire, Lindelöf, Dalot – Casemiro, Eriksen (Elanga 86’), Sabitzer (Fred 68’) – Antony, Martial (Weghorst 54’), Sancho (Rashford 46’)

Sevilla (4-2-3-1): Bounou – Navas, Badé, Marcao (Suso 29’), Acuna (Telles 85’) – Fernando, Gudelj – Ocampos, Rakitic, Lamela (Gil 80’) – En Nesyri

Statistik: 
Resultat: 3-0
Målskyttar med assist: En Nesyri x2, Badé (Rakitic)
Bollinnehav (%): 41 – 59
Avslut: 10 – 9
Avslut på mål: 6 – 3
Gula/röda kort: 1/0 – 3/0

Bäst i United: Antony

Fem tankar om matchen 

1. Harry Maguire – symbolen för misstagen

Han har fått så mycket skit och kritik Harry Maguire under så lång tid, och jag vill egentligen inte spä på det en massa. Egentligen gör han väl inte det jättemycket sämre än någon annan sett över hela matchen, men så gör han ju en supertabbe – en sån tabbe man absolut inte får göra vid en tidpunkt som denna och i en match som denna.
När vi nu summerar detta dubbelmöte är det Maguire som blir huvudperson för de två tillfällen som gör att United ger bort avancemanget. Han kan inte göra något åt självmålet i slutskedet på Old Trafford, det är bara otur och det ska han inte ha kritik för. Samtidigt är det på något vis symboliskt att det är han som får bollen i huvudet och styr in den bakom De Gea. Men när han ger bort 1-0 i denna match finns det inga förmildrande omständigheter. Visst, De Gea kunde satt bollen långt, men Maguire vill ha bollen, får den också men orienterar sig inte alls och där och då visade det sig vara kört. Sen kom fler misstag från fler spelare (vad gör De Gea på 3-0?!) och det var genomgående för låg kvalitet i United.
Men misstag som dessa duger inte – detta var dödsstöten.

2. Hantera den fientliga stämningen – all in kryb him
Vi hoppas det kommer vara en fientlig stämning, då måste vi spela fotboll. Så sa Erik ten Hag inför matchen, och det lät ju bra – ett lag som var beredda på att det skulle blåsa och hade en plan för att stå upp och stå emot. Men det visade sig att United inte alls var så förberedda eller kunde hantera trycket som man hoppats på. Det var tydligt redan från första minuten.
Sevilla vann dueller och andrabollar, United spelade bort boll och tappade boll på egen planhalva gång efter annan.
Man tog sig visserligen fram genom fint spel med några öppnande passningar under andra halvan av första halvlek, men det renderade inte i några farligheter att skriva hem om. När man så fick chansen att prata ihop sig i paus och kom ut i andra gick all luft ur direkt.
Nej spelarna kanske inte gick och tänkte på helgens match på Wembley – men det var för dålig kvalitet rakt igenom och med en prestation som denna har man bara sig själva att skylla för att det blir respass.

3. Ta tillvara på sina lägen
Wan-Bissaka fick ett bra läge men rullade bollen i famnen på målvakten, Casemiro hade några distansskott. Mer än så skapade United inte. Inför matchen skrev jag om att United inte lyckats döda de senaste matcherna tidigt trots mängder av chanser, och att det kanske inte skulle komma lika många nu – så då gällde det att vara giftiga när de väl dök upp.
United bjöd in Sevilla i slutet av första matchen och de få gånger man hittade avslut denna match var det inte tillräckligt kliniskt. Här fanns knappt några lägen att ta tillvara på.
Snarare var det så att de lägen man inte tog tillvara på kom längre ner i plan där man var för svaga och idéfattiga för att ens komma till målchanser. Tittar vi då på laget som…

4. För viktiga spelare saknades
… ställde upp på Estadio Ramón Sánchez Pizjuán var det i stort sett exakt det jag önskade inför matchen. Men det funkade inte alls och önskan kom sig ju så klart utifrån att flera viktiga och avgörande spelare inte var tillgängliga. Problem i de bakre leden har vi redan pratat om och det blev återigen tydligt att firma Varane-Martinez ger något helt annat än det som nu fanns att tillgå.
Men framför allt saknades Bruno Fernandes. Vi gnäller lite på honom när han slår bort många passningar, men vi ger också honom mycket credd för hur han alltid fortsätter och till slut ofta har ett finger med i det avgörande United gör. Vi har knappt fått se United utan honom denna säsong och då är det kanske svårt att kvantifiera exakt hur viktig han är. Men nu blev det tydligt – vi hade behövt en grinig och tjurig jävel, och vi hade behövt hans kvalitet. Har inte Casemiro varit, kanske inte dålig, men åtminstone beskedlig sedan han kom tillbaka också?
När dessutom Marcus Rashford just kommit tillbaka och inte är i matchform behövde andra spelare kliva fram, men det var det ingen som gjorde och då slutar det som det slutar.

5. Hur tar vi oss framåt nu?
Det här ska ju handla om denna match, men jag kan inte komma ifrån att tankarna under andra halvlek när man insåg att det var kört började röra sig framåt. Vi ska inte skärskåda hela säsongsavslutningen, men på bara några dagar kan det gå från chans på tre titlar till att ”bara” bli en. Topp fyra i ligan är inte fastslaget med hammare och spik, men utgångsläget ser bra ut. Hur ska United ta sig an Brighton i FA cup-semin till helgen?
Det var visserligen en fin match mot ett svagt Nottingham Forest, men mot Sevilla släppte United in fem raka mål. Och Brighton är ju betydligt närmre Sevillas kvalitet – bättre till och med? – än de är Forests.
United har grävt sig upp från dåliga prestationer tidigare – gör man det igen till helgen? Matchandet och skadorna har kommit ikapp, och även om jag kanske inte riktigt tror på det just nu hoppas jag att det finns några droppar kvar i tanken att hosta fram.


En plattmatch där United bjöd på mål och aldrig var nära att lösa ett avancemang. Vad tänker ni kring matchen? Hur kommer United klara säsongsavslutningen?
Dela med er av era tankar i kommentarsfältet!

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2023-04-21 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham