Lagbanner
Spelarbetyg 19/20 - Försvarare
Miljardmannen Maguire

Spelarbetyg 19/20 - Försvarare

"Året var 2019. Mannen på bilden är Miljardmannen Harry Maguire som skulle komma att sätta Manchester U:s backlinje på kartan. Sällan har väl en backlinje skärskådats så till den milda grad att allt annat i världen tycks grått, ointressant och meningslöst". Så kanske Hans Villius hade uttryckt sig om han hade fångat skeendena i spåren av historiens dyrast övergång för en försvarare. Nu finns ju inte Villius med oss längre, men här kommer ett försök att recensera försvarsledet i Man United.

5 - Världsklass
4 - Mycket bra
3 - Bra
2 - Godkänd
1 – Underkänd



#2 Victor Lindelöf (46 starter, 1 inhopp, 1 mål, 1 assist)
Kontrakt: Juni 2024
Säsongsbetyg: 3                                                                       

”Vigge” följde upp fjolårets revansch med ytterligare en stabil säsong, gjuten bredvid Maguire. Stort plus att han dessutom konsekvent fått spela som höger innerback, på så vis kommer han rätt i pressen plus att hans vassa förstapass kan levereras utan att han först behöver ta emot och vända upp. På utvecklingskontot finns fortfarande fysiken och positionsspelet. De flesta anfallarna i PL har nu lärt sig att svensken sällan attackerar utan oftast väljer att falla av. Med sin riskminimerande spelstil undviker Lindelöf för det mesta att bli rundad, men samtidigt blir avigsidan av det att motståndaren hinner fylla på med folk i anfallen, vilket vi inte minst fick bevittna mot Sevilla i Europa League-semin. En ögonblicksbild som förklarar varför Ed Woodward scannar marknaden efter en ny mittback.

 
#3 Eric Bailly (8 starter, 3 inhopp, 0 mål, 0 assist)
Kontrakt: Juni 2022
Säsongsbetyg: 2                                                                              

Den hårt skadedrabbade Ivorianen har knappt fått möjlighet att sätta ett avtryck i den röda tröjan - endast 85 framträdande på fyra säsonger! Den senaste säsongen var inget undantag. Likt kollegan Phil Jones tycks Bailly eftersträva en spelstil som hans kropp uppenbarligen inte är kapabel till. Med knappt två år kvar på kontraktet så känns det lite som sista chansen för den hårdföre kämpen. Ett panikköp ifrån att bli placerad i frysboxen som fjärde-femteval.
 
 
#4 Phil Jones (7 starter, 1 inhopp, 1 mål, 0 assist)
Kontrakt: Juni 2023
Säsongsbetyg: 1                                                            

Åh herregud, hur ska jag lyckas recensera Phil Jones utan att raljera? Jag minns så väl när en haussad Jones hämtades från Rovers och Sir Alex (även solen har fläckar) formligen öste lovord över sin nya ”golden boy” som minsann kunde spela på de flesta positioner och skulle bli en av de största i klubbens historia. Sedan kom skadorna och med dem ännu fler skador och till slut förvandlades den engelske landslagsspelaren till en hackkyckling utan dess like. I sina bästa stunder är Jones en stabil och kraftfull mittback med en hyfsad uppspelsfot, men utan självförtroende liknar insatserna numer mest någon form av fars. Obegripligt nog förlängde Woodward plågan fram till 2023. Fulham lär behöva förstärkning? Sälj!  
 

#5 Harry Maguire (55 starter, 0 inhopp, 3 mål, 2 assist) 
Kontrakt: Juni 2025
Säsongsbetyg: 3                                                                        

Det har varit en blandad kompott från den gode Harry. Några svaga ingripanden har fått stor uppmärksamhet. Somliga gör sig lustiga över Maguires storlek och skyhöga prislapp. Det gör att han ofta granskas på felaktiga grunder. Jag tycker att han är en stark mittback med väldigt bra passningsfot. Hela 55 matcher från start inger respekt! De offensiva eskapaderna som var så lyckosamma i Leicester, har vi sett embryon till, men än så länge har de inte givit samma utdelning i United. Jag tycker dock att kaptenens debutsäsong har varit med beröm godkänd, med löfte om mer! Sen får vi inte glömma att det sällan endast är mittbackarnas fel när defensiven läcker…

 
#12 Chris Smalling (36 starter, 1 inhopp, 3 mål, 2 assist – Roma) 
Kontrakt: Juni 2022
Säsongsbetyg: - (Betygssätts ej - utlånad)

Trotjänaren Smalling gjorde sina bästa säsonger när det blåste som hårdast i svallvågorna efter SAF. Utvecklades så småningom till en stabil mittback utan att för den skull glänsa. Men i takt med den tätnade konkurrensen föll engelsmannen allt längre ner i hackordningen och utlåningen till Roma ifjol kändes därför logisk. Väl där fick han en nytändning och skulle nog må bäst av att fortsätta äta oliver och dricka ett glas rött till lunchen. Jag skulle bli väldigt förvånad om han inte säljs eller lånas ut de närmsta veckorna.
 

#16 Marcos Rojo (7 starter, 2 inhopp, 0 mål, 0 assist) 
Kontrakt: Juni 2021
Säsongsbetyg: 1

Sluggern från La Plata är precis som sin argentinske kollega Romero väldigt högt aktad i hemlandet och landslaget, men haft svårt att få speltid i Premier League. Den kompromisslösa spelstilen (minst en tvåfotstackling med sträckta ben varje säsong) har inte bara inneburit viss skepsis hos samtliga managers som hållit i rodret sedan Rojo anlände 2014, den har också slitit på argentinarens kropp med en rad skador som följd. Trovärdiga källor menar att Marcos Rojo har gjort sitt på Old Trafford och verkar bli kvar i Argentina, kanske i den mytomspunna storklubben Boca Juniors?    
 

#20 Diogo Dalot (7 starter, 4 inhopp, 1 mål, 0 assist)
Kontrakt: Juni 2023         
Säsongsbetyg: 1                                                                           

Stortalangen Dalot hämtades från talangfabriken Porto av självaste ”The Special One”. Flera med Mourinho menade att den unge portugisen kunde utvecklas till en av de bästa wingbackarna i världen. Dessvärre är verkligheten ibland alltför verklig för dikten och i Dalots fall väntar vi fortfarande på att utvecklingskurvan ska inta någon annan form än vågrät. Spekulationerna varierar mellan tålamod, utlåning och försäljning. Personligen lutar min åsikt åt att visa tålamod. I ärlighetens namn har Dalot inte fått chansen på riktigt. AWB är given, men dennes offensiva brister kan bädda för Dalot på sikt, men då behöver Porto-talangen höja sitt positionsspel och en-mot-en-förmåga.
 
   
#23 Luke Shaw (29 starter, 4 inhopp, 1 mål, 2 assist)
Kontrakt: Juni 2023        
Säsongsbetyg: 4                                                                          

I mitt tycke Uniteds klart jämnaste och bästa försvarare de senaste två säsongerna. Engelsmannen la ner skräpmaten, tränade hårt och fick till slut ordning på sin fysik. I takt med den fysiologiska förvandlingen kom självförtroendet tillbaka efter ett längre besök i Mourinhos källarfrys. Shaw har under säsongen matchats hårt, dels som vänsterback, men också som någon slags Sheffield United-inspirerad inverterad vänsterinnerback (i 3-4-1-2-uppställningen) med rätt att följa med upp i anfallen. Jag minns särskilt insatserna mot City och andra toppkonkurrenter när Shaw tycktes höja sig ett par snäpp i sin nya roll.  Även om säsongen slutade med en vrickad fotled och trots den ökande konkurrensen från unge Williams känns nr23 som det givna valet till vänster i backlinjen.
 

#24 Tim Fosu-Mensah (3 starter, 3 inhopp, 0 mål, 0 assist)
Kontrakt: Juni 2021      
Säsongsbetyg: 1                                                                   

En av truppens mest anonyma spelare har brottats med skadebekymmer och sviktande utvecklingskurva sedan han anslöt från Ajax organisation. De både lånesejourerna innebar förvisso nyttig PL-rutin, men vi har inte sett Tims fulla potential ännu. Med endast ett år kvar på kontraktet och en mördande konkurrens trots holländarens mångsidighet känns hans framtid i den röda tröjan högst osäker. Det luktar försäljning/utlåning till en PL-nykomling.

 
#29 Aaron Wan-Bissaka (45 starter, 1 inhopp, 0 mål, 4 assist) 
Kontrakt: Juni 2024
Säsongsbetyg: 3                                                            

Kan tyckas snålt med endast en trea i betyg, då AWB gjort en alldeles lysande debutsäsong i United. Defensivt en klar fyra – då han har få övermän i en-mot-en-spelet. Men i det offensiva spelet har bläckfisken med teleskopbenen en bra bit kvar. Alltför fantasilös och lättläst kör han oftast fast i de matcher där United konsekvent rullar bollen i sidled. Wan-Bissaka har med rätt coachning goda möjligheter att utvecklas till en av ligans bästa ytterbackar. Jag skulle gärna se United-legendaren Patrice Evra ta sig an en konsultroll som personlig tränare för ytterbackarna i allmänhet och AWB i synnerhet. Kom ihåg vart ni läste det först…

  
#33 Brandon Williams (25 starter, 11 inhopp, 1 mål, 0 assist)
Kontrakt: Juni 2024     
Säsongsbetyg: 3                                                              

Vi fick under säsongen bevittna ett makalöst genombrott av den egna produkten med de glödande ögonen. Just passionen och vinnarskallen är de egenskaper som jag tycker utmärker Williams allra mest. Jag ser en ung Gary Neville eller kanske till och med en Rio Ferdinand i Williams blick. Ynglingen mattades förvisso mot slutet av säsongen, men det är normalt för en så pass ung spelare. Med rätt vägledning och utveckling kan detta bära långt, riktigt långt.

 
#38 Axel Tuanzebe (7 starter, 3 inhopp, 0 mål, 0 assist)
Kontrakt: Juni 2022            
Säsongsbetyg: 2                                                                     

Precis som för Fosu-Mensah har skadorna förstört utvecklingen för Tuanzebe. Efter 1,5 säsong i Villa trodde många att Axel Tuanzebe på allvar skulle kunna konkurrera om positionen som tredjeval, ja, kanske till och med en startplats, men skadeeländet tycks förfölja honom. Får han bara vara frisk undrar jag om vi verkligen behöver hosta en halv miljard för någon trött 29-åring från kontinenten? Jag tror på dig Axel!


Fortsättning följer - på torsdag granskar vi mittfältet!

GGMU

Mikael Martinsson2020-09-07 22:03:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham