Lagbanner
Spelarsummering 2021/22 – Anfallare
Säsongens minst dåliga spelare

Spelarsummering 2021/22 – Anfallare

Om bara några hundratals ord kan vi äntligen sätta punkt för den här evighetslånga helvetsfärden till säsong, men först ska truppens anfallare mottaga sina betyg. Vi sammanfattar också veckans konstaterade förstärkningsbehov i en kort liten lista.

Jag noterade att kommentarsfunktionen på de övriga lagdelarnas artiklar var låsta, men jag har öppnat de nu så att ni kan gå tillbaka och påminna er själva om kriterierna för betygen och lämna en kommentar om hur felsatta alla betyg är. Betygsskalan får ni däremot en sista gång för säsongen här nedan:

1 – Sälj!
2 – Usel
3 – Underkänd
4 – Godkänd
5 – Bra
6 – Mycket bra
7 – Best

Och på tal om skalor och siffror, i och med att alla positioner snart är genomgångna kommer här en sammanfattning över positionernas förstärkningsbehov i fallande ordning. Lite slarvigt kan man säga att de tre första är positioner vi absolut måste förstärka nu, de tre följande är bra om vi förstärker nu men som kanske kan vänta något halvår eller år, plats 7-9 är positioner som inte behöver förstärkas om inte flertalet spelare lämnar och den sista är det vi borde lägga absolut minst krut på. Här är den:

1 – Defensivt mittfält
2 – Centralt mittfält
3 – Högerytter
4 – Anfallare
5 – Högerback
6 – Mittback
7 – Offensivt mittfält
8 – Vänsterback
9 – Målvakt
10 – Vänsterytter

Högeryttrar
Mason Greenwood – 020-50 50 50
(24 matcher, 6 mål, 2 assist)
Kriterierna säger att han skall avverkas här, och nu har han gjort det. Dömd eller inte, efter den ljudfilen skall han aldrig ta på sig en United-tröja igen. Får istället illustrera ännu ett exempel på hur hemsk fotbollens baksida kan vara, och på hur lätt det kan vara att ta fel på en människa. Misstänker du att en anhörig far illa i hemmet – försök hjälpa till.

Anthony Elanga – 4
(27 matcher, 3 mål, 2 assist)
En av få ljusglimtar under Ralf Rangnick, men så värst bländande var det väl kanske inte. Gjorde det habilt och visade tendenser till mer, men brände faktiskt ganska många bra lägen och såg ofta lite feg ut i öppet spel. Inte så konstigt kanske givet de dysfunktionella omgivningarna, och visade också på en mental styrka i och med att ofta vara bättre när mycket stod på spel. Hade vi varit snälla hade han kanske kunnat nå ett högre betyg, men litar man på ungdomar skall de också bedömas enligt samma förutsättningar som alla andra.

Förstärkningsbehov
Förbannelsen över Uniteds högerkant fortsätter. Man plockade in Jadon Sancho för att fylla positionen, men liksom i stort sett alla befintliga alternativ i klubben stod det snabbt klart att även hans bästa position är till vänster. Den enda naturliga högeryttern klubben har till sitt förfogande är Facundo Pellistri, då de yngre förmågorna (Elanga och Amad t.ex.) precis som de lite äldre alla föredrar att utgå från andra sidan eller centralt. Samtidigt är det såklart av yttersta vikt att man på något sätt använder den potential som redan finns i klubben över hela anfallslinjen, men vi kan inte bara gå runt och hoppas på att Elanga skall bli hemmastadd ute till höger eller att Pellistris utveckling skall gå chockartat fort. Köp någon.

Centrala anfallare
Cristiano Ronaldo – 5
(38 matcher, 24 mål, 3 assist)
Jag har mina egna åsikter både om personen och fotbollsspelaren Cristiano Ronaldo, men det går inte att komma från att han var den absolut bäst presterande spelaren i Manchester United i sin återkomst. Och det, liksom mycket annat, säger ganska mycket eftersom han var direkt dålig i öppet spel under långa perioder av säsongen också.

Det var redan på förhand en värvning som inte var speciellt logisk och rev upp mycket av den truppdynamik som Solskjaer byggt upp. Om det var värt det i framtiden får den framtiden själv utvisa, men visst kan det vara väldigt nyttigt för Ten Hag att ha Ronaldo att jobba med. Om det var värt det för den här säsongen är väl kanske lite lättare att svara på, men vi kommer å andra sidan aldrig få veta hur det hade gått om vi inte hade värvat honom. 24 mål i denna omgivning är inget mindre än bisarrt, men det är också ganska bisarrt att han lyckades ta sig in i årets lag när hans största bidrag, alltså just målen, knappt räckte till en Europa League-plats.

Edinson Cavani – 2
(20 matcher, 2 mål, 1 assist)
“Availability is the best ability” passar in på många av Uniteds tilltänkt bärande spelare under gångna säsongen, men få spelare förkroppsligar uttrycket på samma sätt som Edinson Cavani anno 2021/22. Var nästan aldrig tillgänglig och de gånger han var det såg han ut exakt som en spelare som blivit ersatt de sista dagarna av transferfönstret och redan på förhand visste att han skulle bort efter säsongen. Glappet mellan hans första nästan kultförklarade säsong och denna är ungefär lika stort som utfallet av Uniteds diton.

Anthony Martial – 3
(11 matcher, 1 mål, 0 assist)
Svårt att ge något rättvist betyg till en spelare som var på lån halva säsongen, borta skadad nästan hälfen av den andra halvan och mestadels stod för några riktigt marginaliserade inhopp. Klart är att det här känns som att det blir svårt för Martial att rädda sin United-karriär ifrån. Liksom inhoppen känns hela hans uppenbarelse i klubben väldigt marginaliserad, och Sevilla-lånet gjorde inte heller det minsta gott för hans aktier. Samtidigt har han tagit sig tillbaka förut, och det verkar inte helt självklart att Ten Hag hittar något centralt alternativ på marknaden.

Förstärkningsbehov
En 37-årig Cristiano Ronaldo varken kan eller bör leda en anfallslinje över en hel säsong. Jag hoppas och tror själv att både han och klubben inser att det bästa bara är om han spelar alla viktiga matcher och låter någon annan få chansen i de alldagliga ligamatcherna. Men då återstår problemet att man skall hitta en, gärna ganska ung, spelare som ska in och vara okej med att växeldra med en av fotbollens verkliga giganter, med bara månader kvar till VM. Det är nog inte helt lätt. Namn som Scamacca, Osimhen, David slängs runt av medierna men för klubben verkar själva varit mest intresserade av Nuñez och nu Christopher Nkunku, den senare främst till nästa sommar. Nkunku känns för mig som den perfekta värvningen och är det enda alternativet att ta honom nästa sommar och ha som back-up alternativ att spela Bruno som falsk nia om Martial lämnar eller visar sig för dålig – då får det väl vara så. Vi måste köpa en anfallare, men behovet är än mer skriande om ett halvår eller ett år.

Vänsteryttrar
Jadon Sancho – 4
(38 matcher, 5 mål, 3 assist)
Poängproduktionen är underkänd, prestationerna (i synnerhet i relation till många andras) tycker jag i sin helhet är godkända. Ibland lämnade Sancho en frustrerad genom att överarbeta situationer, men allt oftare kändes det som att han bara var på en annan våglängd än medspelarna. Kanske var det en 'blessing in disguise' att han fick just den här säsongen på sig att acklimatisera sig till sitt hemland igen och åtminstone jag är snuskigt taggad på att se vad han leverarar framöver. 

Marcus Rashford – 2
(32 matcher, 5 mål, 2 assist)
Inför säsongen ingick jag ett vad med en god vän – Marcus Rashford gör mer än 30 poäng den här säsongen. Jag trodde att en utvilad Rashford, revanschsugen efter EM-debaclet, bara skulle gå in och köra. Det blev exakt raka motsatsen. Han har verkligen inte lyckats med någonting och det har varit direkt smärtsamt att bevittna. Nu kommer inte ett försök till att ursäkta hans säsong, utan snarare ett försök att förstå hur en spelare med en sån höjd kan leverera så här dåligt under en så här lång period. Det finns mycket att se till; rasismen som riktades mot honom och flera av hans goda vänner i somras; den konstanta kritiken mot allt fint men tidsuppehållande han gör vid sidan av planen; hans väldigt nära relation till en lagkamrat som förståeligt nog måste varit allt annat än nöjd under säsongen och att han uppenbarligen bryr sig väldigt mycket om Manchester United och har godare insikt än många andra i hur dåligt ställt det faktiskt varit i klubben. Ser man till allt som faktiskt har hänt både för honom själv, i hans närmaste omgivning och i klubben så gör jag verkligen det.

I slutet av säsongen ingick jag ett nytt vad – Jag tror inte Marcus Rashford spelar fotboll när han är 30. Men jag hoppas att han gör det. Jag hoppas att han gör det i Manchester United. Och jag hoppas att han gör minst 30 poäng varje säsong till dess.

Daniel James – 4
(2 matcher, 0 mål, 0 assist)
Hann faktiskt med två matcher och 128 minuter innan han såldes till Leeds i slutet av transferfönstret förra hösten. Eftersom att han knappt han göra avtryck får han sitt betyg utifrån premissen att han såldes med vinst och inte gjorde Leeds avsevärt mycket bättre. Och lite för att jag egentligen gillar Dan James, ännu mer när han inte är i Manchester United.

Förstärkningsbehov
Nä men det räcker väl nu, va..? Spelare vars bästa position är till vänster: Sancho, Rashford, Elanga, Garnacho och kanske till och med Martial. Frågan är om inte det är en av de löjligare uppsättningarna av (än så länge brutalt outnyttjad) potential på samma position i toppfotbollen. Sen vet vi ju att oavsett vilka offensiva förstärkningar vi gör kommer det sluta med att de verkar trivas bäst till vänster i alla fall.

Icke bedömda
Amad Diallo (68’ spelade totalt)
Shola Shoretire (37’ spelade totalt)
Alejandro Garnacho (11’ spelade totalt)

Tim Norinder Jonsson2022-06-20 12:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham