Lagbanner
Spelarsummering 2022/23 - Försvarare
Har vi sett det sista av Harry Maguire i United?

Spelarsummering 2022/23 - Försvarare

Vi rullar vidare med säsongsbetygen och det har nu blivit dags att ge våra försvarare årets betyg. Vi ska även blicka framåt och se vad som kan hända under sommaren i just denna lagdel.


Kriterierna är samma som förra årets summering. Alla spelare som har genomfört minst 90 minuter för klubben i en tävlingsmatch kommer att bedömas och betygsskalan är densamma som vi har haft till våra spelarbetyg under säsongen.

1 – Sälj!
2 – Usel
3 – Underkänd
4 – Godkänd
5 – Bra
6 – Mycket bra
7 – Best


Högerbackar:
Diogo Dalot: 5
(Matcher: 42 Mål: 2 Assist: 2)
Under första halvan av säsongen så flyger han verkligen fram på högerkanten. Just där och då visar han upp det som Mourinho pratade om då han lät Dalot debutera under säsongen 18/19. ”Dalot could be our right-back for a decade”. Efter detta vet vi att det inte gått spikrakt för vår portugis tyvärr, men känslan är att han har hittat rätt nu. Även om formen efter VM var svagare så avslutar han stabilt och får även vikariera på vänsterbacken i några matcher som han löser galant. 

Aaron Wan-Bissaka: 5
(Matcher: 34 Mål: 0 Assist: 1)
Ett av frågetecknen inför säsongen då han verkligen inte rosade marknaden året innan. Börjar även denna säsong lite tveksamt, mycket tack vare både skador och sjukdom. Men efter VM-uppehållet visar han verkligen att han vill vara med i Erik ten Hags lag nästa år. Visst kan man önska att han bidrar lite mer i offensiven, endas en assist landar han på i år vilket är lite för lite som ytterback tycker jag. Defensivt vet vi vad han kan, men det som överraskade positivt på mig var hur han tog till sig Erik ten Hags sätt att spela fotboll. Han visar upp ett lugn med boll som jag inte hade sett i honom innan. En av de bästa spelarna för oss under våren.

Förstärkningsbehov:
Från att ha varit en position där man nästan hade velat se två nya backar inför denna säsong till att man nu inte tänka i de banorna alls längre. Känslan är att vi har två högerbackar som kompletterar varandra väldigt bra. Detta ger Erik ten Hag en fin möjlighet att välja hur han vill ställa upp i olika matcher. Då även Lindelöf kan spela på högerbacken tycker jag inte vi har något behov av att förstärka den positionen. Den som det har ryktas om ett tag är den Nederländska högerbacken Jeremie Frimpong från Leverkusen. Detta rykte har dött ut lite på senare tid och känslan är som sagt att vi inte ser något nytt namn på denna position nästa år.

Mittbackar:
Raphael Varane: 6

( Matcher: 34 Mål: 0 Assist: 0)
Efter en lite tveksam första säsong i United tröjan tycker jag verkligen Varane visade vilken klasspelare han är. Han sätter inte många fötter fel under de matchens han spelar och har varit en av de starkaste orsakerna till att vi fått ordning på vårat försvarsspel denna säsong. Jag var tveksam om vi skulle få se den nivån han visade upp i Real Madrid, men det fick vi verkligen göra i år. Gör även en riktigt bra VM för sitt Frankrike som tar ett silver.

Lisandro Martinez: 6
( Matcher: 45 Mål: 1 Assist: 0)
Många experter var tveksamma till om Martinez skulle funka i PL.  Men han har verkligen motbevisade alla som hade de åsikterna. Även om det var honoms kollega i Ajax (Jurrien Timber) som det pratades mest om i början av förra sommaren så tror jag ingen Unitedsupportar vart missnöjd med att det blev Martinez till slut. Han har varit en av de klart bästa spelare för United denna säsong och gång på gång visat sin underbara spelförståelse både i uppspelsfasen och i hur han läser spelet defensivt. Har verkligen vuxit ut till en favorit bland supportrarna mycket tack vare att han ger hundra procent i varje situation. Närmare en 7 än en 5 i betyget. 
 
Victor Lindelöf: 5
(Matcher: 35 Mål: 0 Assist: 0)
Även om säsongen startar trögt för Lindelöf så spelar han verkligen upp sig. Får lite problem när han spelar med Maguire, men vem får inte det? Han steppar däremot upp rejält sista månaderna efter att Martinez gått av skadad mot Sevilla. Visar ett bra spel med boll men framförallt utan boll som vi inte sett innan. Speciellt hans förmåga att kliva in före sin anfallare och bryta uppspelen har han lyckas väldigt bra med. En av de viktigaste spelare sista månaden när vi säkrar tredje platsen i ligan.

Harry Maguire: 3
(Matcher: 31 Mål: 0 Assist: 0)
Ännu en säsong av våran kapten som inte håller måttet. Sen tycker jag inte han har varit så dålig som många andra verkar vilja få det till. Med det sagt är han inte tillräckligt bra för att få fortsätta hos oss ett år till. Stora problemet som jag ser är att han drar ner tempot alldeles för mycket. Det går helt enkelt för sakta när han har bollen. Även det höga presspelet blir lidande när vi spelar med Maguire då han chansspelar alldeles för mycket. Gör ändå några insatser som är helt okej i år som drar upp betyget lite, men landar på en svag 3 i mitt tycke. Mycket talar för att vi sett det sista av Maguire i United-tröjan. 

Förstärkningsbehov
Stora frågan är väl vad som händer med Harry Maguire. Mycket talar för att han lämnar i sommar samtidigt som det nu kommer lite lösa rykten om att han vill stanna i klubben för att slåss om sin plats. Jag personligen ser ingen plats för honom hos oss och tycker väl både för honom och oss att han ska lämna. Det ryktas även friskt att Eric ten Hag vill ha in en ny mittback. Mest prat har det varit om Napolis sydkoreanska mittback Kim Min-Jae, 26 år. En spännande spelare som verkligen har imponerat i år för Napoli. Även Monacos franska mittback Axel Disasi har kopplas till Old Trafford i sommar. Återstår att se vem Erik ten Hag vill gå efter, för nog kommer vi få se en ny mittback i sommar. Klart verkar ändå att Lindelöf kommer stanna då Erik ten Hag ser honom som en viktigt del i laget. Eric Bailly kommer tillbaka efter att ha varit utlånad till Marseille under året. Känslan är att Bailly kommer få hitta en ny klubb under sommaren.

Vänsterbackar:
Luke Shaw: 6

(Matcher: 47 Mål: 1 Assist: 6)
Stabil igenom hela säsongen. Kom från en lite sämre säsong och steppade upp rejält detta år. I mitt tycke var han bästa vänsterback i PL under säsongen. Fick även rycka in som vikarierande mittback under ett par matcher och löste det kanon. Har även under säsongen visat sin vassa vänsterfot och får vi bara in en riktigt bra anfallare under sommaren så tror jag nog vi kan dubbla hans assist till nästa år. Slutar på sex assist vilket är klart poängbäst av våra backar.

Tyrell Malacia: 4
(Matcher: 39 Mål: 0 Assist: 0)
Blandar och ger under sin första säsong i United tröjan. Har några matcher då han gör det jättebra, men tyvärr faller han igenom i vissa matcher. Men visar ändå att det finns en stabil vänsterback i honom för kommande år. Klart godkänt första år för 23 åringen som kom från Feyenoord.

Förstärkningsbehov
Som jag skrev om högerback positionen så tycker jag inte vi har något behov av att förstärka vänsterbacks positionen heller. I Shaw har vi en världsback och i Malacia en klart godkänd backup. Vi har även sett under året att Dalot kan spela på vänsterkanten. Det har även varit tyst om just vänsterbackar som kopplas ihop med oss, så här kommer vi nog inte få se några nya ansikten nästa år.

Vilken försvarare har varit bäst i år? Hur ser vårna försvarsuppsättning ut nästa år? Skriv gärna några rader  


TV: Manchester United klara för Champions League
 

Marcus Sundellminiraka@hotmail.com@Miniraka2023-06-14 17:51:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham