Lagbanner
Spelarsummering 2022/23 – Målvakter & Erik ten Hag
Får de Gea fortsatt förtroende av ten Hag?

Spelarsummering 2022/23 – Målvakter & Erik ten Hag

Efter att ha fått smälta in säsongen som nyss var kommer vi under veckan ha vår årliga summering av spelarnas individuella säsong. Redaktionen kommer att gå igenom spelartruppen lagdel för lagdel och betygsätta hur bra spelarna presterade i årets säsong. Vi blickar även framåt till nästa säsong och kollar på förbättringsområden i respektive lagdel.

Förra året orkade Tim Norinder Jonsson mirakulöst att gå igenom varje lagdel efter en av Uniteds värsta säsonger i modern tid. Men det var längesen och mycket har hänt i United sedan dess. En tredje plats och en ligacupen-trofé gör att det är blir lite mer optimismen och lite bättre betyg när vi ska summera Unitedspelarna 22/23.

Kriterierna är samma som förra årets summering. Alla spelare som har genomfört minst 90 minuter för klubben i en tävlingsmatch kommer att bedömas och betygsskalan är densamma som vi har haft till våra spelarbetyg under säsongen.

1 - Sälj!
2 - Usel
3 - Underkänd
4 - Godkänd
5 - Bra
6 - Världsklass
7 – Best

Först ut är kanske den mest omtalade positionen med målvakterna och Erik ten Hag.

David de Gea: 4
(58 matcher, 25 hållna nollor, 61 insläppta mål)
Vinner man Golden Glove borde man väl få ett högre betyg då man håller flest nollor i Premier League? Så enkelt är det inte, då de Gea fortsätter att vara en stor vattendelare. Han startade alla 38 matcher i Premier League och jag hade det väldigt svårt att bedöma de Geas säsong. Han vinner priset med flest hållna nollor och har stått för flera poängavgörande räddningar. Men samtidigt har han stått för flera snöpliga misstag i just de avgörande matcher, som exempelvis Sevilla borta och Man City i FA-cupfinalen. De Gea har en förmåga att göra det svåra att se enkelt ut med sina spektakulära räddningar, då han främst är en shot stopper. Men han får det enkla att se frukantsvärt svårt ut med sin distribution, duellspelet i luften och oförmåga att svepa sitt målområde. Spanjoren är en klubblegendar och har varit en av Uniteds viktigaste spelare under en lång tid. Men fotbollen förändras och Erik ten Hag står inför ett stort beslut denna sommar med de Geas vara eller icke vara. Jag tror att de Gea kanske spelade bort sitt kontrakt med FA-cupfinalen. Vinner man Golden Glove tycker jag man gör en bra säsong, samtidigt som jag tycker det är ett bevis på att Uniteds försvar har höjt sig sen förra säsongen. De Gea har gjort flera viktiga räddningar, där hans sinnesjuka räddning mot Leicester hemma står ut. Men däremot har han kostat United för mycket i de stora stunderna. Ten Hag har viktigare områden att förbättra inför nästa säsong men samtidigt kan man se varför han potentiellt vill få in en ny målvakt.


Tom Heaton: 4
(2 matcher, 2 hållna nollor)
Felfritt facit med två matcher och två hållna nollor. Heaton känner att han antagligen förtjänade mer minuter med hans prestationer. Hjälpte United att sig vidare till ligacupfinalen och 37-åringen är en stabil andra målvakt. Men om han blir kvar tills nästa säsong återstå att se, personligen har jag gärna kvar Heaton då han verkar vara omtyckt av truppen och viktig för omklädningsrummet.


Martin Dúbravka: 4
(2 matcher, 1 hållen nolla, 2 insläppta mål)
Spelade Dúbravka i United? Ja, sjukt nog gjorde han det. Minns när han presenterades att man spontant kände det var en märklig värvning med tanke på Heaton och Henderson redan fanns i klubben. Slovaken gjorde väl helt okej ifrån sig men inget minnesvärd. Han blev återkallad av Newcastle nära inpå ligacupfinalen, vilket han inte kunde spela i då han redan hade representerat United i tävlingen. Erik ten Hag masterclass att tvinga Newcastle att använda Loris Karius? Kanske det.


Erik ten Hag: 6
En imponerande första säsong av den nederländska tränaren som fick stå emot flera rejäla utmaningar. En kalldusch på säsongsinledningen som han lyckades vända. Den enda förlusten på hemmaplan i Premier League var mot Brighton, sen blev Old Trafford ett fort. Säsongsinledningen följdes upp av Cristiano Ronaldo-gate. Men något som ten Hag har bevisat sig vara bra på är att ta de hårda besluten och resa sig efter misslyckande. Ett tungt uttåg mot nuvarande Europa League-mästarna och chockresultat mot Uniteds rivaler. Men ten Hag lyckades att sluta säsongen på tredje plats och vann en av två finaler. Jag hade höga förväntningar på ten Hag men att han skulle ta Uniteds första trofé sen 2017 och lösa en Champions League-plats i sin första säsong trodde jag ej. Nederländaren har också under säsongen tagit upp flera unga talanger med Facundo Pellistri och Alejandro Garnacho som har tagit stora kliv snabbt. Nederländaren har utan tvekan förtjänat förtroende av klubben och supportrarna. För att bygga vidare på detta måste ten Hag backas i sommarfönstret ifall man ska tävla om de stora troféerna nästa säsong. Bald is best! 

Förstärkningsområden:
Jag personligen tycker inte att målvaktspositionen är Uniteds största problemområde. Det som måste prioriteras är mittfältet och anfallet. Men jag skulle inte bli förvånad ifall ten Hag väljer att köpa in en ny målvakt till nästa säsong, ifall han blir backad av ledningen (vilka det nu blir som tar över återstå att se). Tre namn har ryktats med André Onana, David Raya och Diogo Costa. Personligen hade jag helst vilja se Costa som har verkligen bevisat sig i Porto och skulle förbättra Uniteds distribution direkt och agera som en sweeper-keeper. Spontana känsla dock är att de Gea lär bli kvar för ten Hag väljer att prioritera att få in två riktiga bra anfallare. Det hade samtidigt varit intressant att se hur Uniteds spel skulle påverkas ifall nån av de tre nämnda målvakter skulle ansluta till United nästa säsong. 

Vad tycker ni? Kommer det in en ny målvakt tills nästa säsong och hur högt skulle ni ranka ten Hags debutsäsong? Skriv era tankar nedan.  

GGMU

Eric Länje2023-06-12 17:25:14
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham