Lagbanner
Spelarsummering 2022/23 - Mittfältare
The Brazilian Rolls-Royce

Spelarsummering 2022/23 - Mittfältare

Då har det blivit dags att besikta maskinrummet. Ett av Manchester Uniteds stora bekymmer sedan SAF har onekligen varit mittfältet. Med Casemiro och Christian Eriksen i laget känns det problemet som bortblåst.

Kriterier: Alla spelare som har genomfört minst 90 minuter för klubben i en tävlingsmatch kommer att bedömas och betygsskalan är densamma som vi har haft till våra spelarbetyg under säsongen.

1 – Sälj!
2 – Usel
3 – Underkänd
4 – Godkänd
5 – Bra
6 – Mycket bra
7 – Best


Casemiro: 7
(Matcher: 51 Mål: 7 Assist: 6) 
Sedan Paul Scholes och Michael Carrick la skorna på hyllan har vi Unitedfans tjatat om en mittfältsstrateg som aldrig dök upp, men så, den 27e augusti borta mot Southampton i matchminut 80, äntrade ”The Brazilian Rolls-Royce” planen och sedan dess så har ingenting varit sig likt. Lyckades förvisso bli avstängd i sammanlagt 8 matcher och hade en mindre svacka efter det, men stundtals har brassen varit löjligt dominant. Smått hysteriska 7+6 från sin position som defensiv mittfältare är grymt. I mina ögon Uniteds klart bästa spelare denna säsong. Ren och skär världsklass.

Bruno Fernandes: 6 
(Matcher: 59 Mål: 14 Assist: 15)
Manchester Uniteds Ironman har alltså spelat 59 matcher i den röda tröjan och 11 matcher i Portugals dito. 70(!) matcher eller runt 6000 minuter totalt! Började lite skakigt offensivt, men spelade upp sig och såg riktigt läcker ut när han i ett par matcher utgick från en djupare position. Portugisen återfinns som vanligt i topp när det gäller skapade målchanser i ligan – galna 119. För övrigt hela 21 före trean på listan Kevin De Bruyne. 29 poäng i alla turneringar är bra, även med Brunos måttstock. Lite för ojämn för att nå 7an. 

Christian Eriksen: 5
(Matcher: 44 Mål: 2 Assist: 10)
Började stappligt, förvisso aningen ursäktad då han fick spela nia i första matchen och sexa i katastrofmatchen mot Brentford – alla vet ju hur det gick. Sedan dess har dansken spelat på sin naturliga position och gjort det riktigt bra. I sina bästa stunder styr Eriksen tempot i en hel match och var stundtals opetbar för Erik ten Hag. Kom inte riktigt i gång efter skadan, men 10 assist är helt okej. Stark säsong!

Fred: 5
(Matcher: 56 Mål: 6 Assist: 6)
En typisk Fred-säsong. Stundtals fladdrig och hopplös, för att i nästa match vara så där klinisk och underbar som bara Fred kan vara. Verkar ha accepterat rollen som andrafiol även om han trivs allra bäst bredvid brassekompisen Casemiro. En av ligans bästa spelare utan boll, men har också en passningsfot som blixtrar till. På väg bort?

Marcel Sabitzer: 4
(Matcher: 18 Mål: 3 Assist: 1)
Österrikaren kom in från frysboxen i Bayern för att ersätta skadade Eriksen. Gör absolut inte bort sig och var kanske allra bäst som djupledslöpande tia. I grund och botten har Sabitzer kapacitet för att styra ett mittfält, men det blev blott 11 matcher från start i den röda tröjan. Tveksamt om han blir kvar. Godkänd. 

Scott McTominay: 4
(Matcher: 39 Mål: 3 Assist: 1)
Tung säsong för skotten som alltjämt dragits med skador. Är oavsett ett tydligt andraval och kommer inte närmare en plats med bara 15 starter. Hade dock en fin period innan Casemiro kom in i laget. Rent karriärmässigt borde McTominay kanske fundera på att byta omgivning, men samtidigt är han skadefri en nyttig truppspelare. Godkänd. 

Donny van de Beek: 1
(Matcher: 10 Mål: 0 Assist: 0)
Donny skrapade ihop till 10 framträdande varav 4 matcher från start. I ärlighetens namn kan vi inte minnas en enda bra insats. Oturligt med skadan men för allas skull så bör han söka sig till en lämpligare miljö. 

Förstärkningsbehov:
Med Eriksen och Casemiro har mittfältet hastigt och lustigt förvandlats från sorgebarn till ett av ligans bästa. Med största sannolikhet lämnar Sabitzer och van de Beek, vilket öppnar upp för nyförvärv. I skrivande stund är Chelseas Mason Mount det hetaste spåret, då ten Hag uppges uppskatta engelsmannens egenskaper. Återstår att se om Fred och McTominay får fortsatt förtroende. Känslan är att minst en av McFred blir kvar.

GGMU

TV: Casemiros monstermatch: "Är i en ruggig form"
 

Micke Martinsson2023-06-16 07:47:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham