Lagbanner
Tack för allt, David de Gea
Efter tolv år blev det slutligen klart. David de Gea lämnar Manchester United.

Tack för allt, David de Gea

Tolv år. 542 matcher. 190 hållna nollor. David de Gea lämnar Manchester United som en av klubbens största legendarer någonsin.

David De Gea blir Van der Sars ersättare
Sommaren 2011 var Manchester United i behov av en ny målvakt. Lotten såg ut att falla på en då 20-årig spanjor från Madrids utkanter. Dåvarande tränaren Sir Alex Ferguson var den som fått nys om en riktig supertalang, hemmahörande i Atletico Madrid. Det ryktades om att spelaren, som var fostrad i klubben, var en av få spelare som lyckats få Sir Alex att aktivt missa en Manchester United-match för att bli scoutad. Killen han skulle scouta var David De Gea. Arvtagaren till Edwin van der Sar.

Sir Alex kom att gilla vad han såg och övergångssumman skrevs till omkring 25 miljoner euro.

Under stort hemlighetsmakeri lyckades höjdare i ledningen så när hålla övergången hemlig, om det inte hade varit för det där lakanet som nästan skylde vem som var bakom.

Debuten kom att ske på försäsongslägret i USA där Chicago Fire stod för motståndet. Inledning på Unitedkarriären blev en tuff period för De Gea. Det var svårt att komma in i tempot och han stod för en rad misstag i inledningen av säsongen 2011/2012. I en intervju med Manchester Evening News öppnade han upp om den svåra starten i sin nya omgivning. Han berättade bland annat att han hade svårigheter i att lära sig språket, väderomställningen tog på psyket och matkulturen var helt annorlunda.

- Men du vänjer dig, nu är det mitt hem.  

Ynglingen skulle dock med tiden komma att bli en vital del av det Manchester United, som visserligen var på nedgång, men som dock lyckades vinna flera titlar av olika storlekar under de tolv år han spenderade i klubben.

De Gea har genom åren gjort sig känd som målvakten som inte riktigt beter sig som en fotbollsspelare. Han gillar manga och dödsmetall. Har aldrig målat ut sig själv som en flitig krogbesökare utan har alltid fokuserat på sitt, något som med stor sannolikhet varit bidragande till att han under flera år ansetts vara en av världens allra bästa målvakter. Och definitivt världens bästa reflexmålvakt.

De Geas kontraktsituation
Under den senaste tiden har mängder av rykten florerat kring vad som skulle komma att ske med målvaktsuppsättningen i Manchester United. Erik ten Hag kom in i klubben inför förra säsongen och satte omgående en ny prägel på laget. Detta har även medfört att frågetecken och kritik har höjts och riktats mot just David De Gea och hans förmåga, eller oförmåga, med fötterna.

Mot slutet av säsongen redogjorde samstämmiga uppgifter från öarna att spanjoren gått med på nya och sämre villkor för att förlänga avtalet. Men något hände. Kontraktet skrevs aldrig på från klubbens sida. Rykten på senare tid har gjort gällande att Ten Hag själv ska ha lagt sitt veto mot att förlänga kontraktet då han bevisligen vill investera i en ny förstamålvakt.

David De Gea har varit Manchester United trogen i 12 år. Han har slagit rekord i längsta sejouren för en målvakt i klubben, rekordet för antal hållna nollor och varit en av de allra främsta anledningarna till att United tagit titlar under de tio tunga åren som varit. Han var en vital del i Premier League-titeln 2012–2013, FA-cuptiteln 2015-2016, Ligacupen 2016-2017 och 2022-2023 och Europa League-titeln 2016-2017.


David De Gea är och förblir en legend i klubben han älskar och som älskar honom. Han förblir den trofasta och lojala. Han symboliserar äkthet, passion och professionalism. Han stod aldrig i vägen för klubben, och var alltid den första att plitas ned i laguppställningen.

- Jag drog på mig tröjan med en enorm stolthet varje gång, att få leda det här laget, världens största klubb, är en ära som bara några få lyckliga spelare får vara med om, skrev han på Twitter under lördagen.

Vi är stolta över att du representerade vår klubb. Förmodligen går du till historien som den allra största mellan våra stolpar. Och sanningen är att du förtjänar det, för du är den största.

Tack David De Gea Quintana. Tack för allt.

Hur minns du David de Gea? Skriv gärna av dig i kommentarsfältet. 

TV: Det bästa från De Gea i Man United
 

Johan Åkesson@aakessonjohan2023-07-13 18:46:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham