Lagbanner
Tre Champions League-kvällar vi minns

Tre Champions League-kvällar vi minns

Inför Atalanta matchen på onsdag blickar vi tillbaka till tre av de mest ikoniska kvällarna United har haft i turneringen. Allt ifrån Fergie time på Camp Nou, till en nederländsk finalhjälte i Moskva och en osannolik comeback i Paris. Här är tre matcher som är evigt inskrivna i Uniteds europeiska historia.

"Oh what a night!"


Sheringham var en av målskyttarna i finalen 99

När: 26 maj 1999
Var: Camp Nou, Barcelona

Manchester United startelva (4-4-2): Schmeichel, Neville, Johnsen, Staam, Irwin, Giggs, Beckham, Butt, Blomqvist (Sheringham: 67:e min), Yorke, Cole (Solskjaer 81:e min).

1998/99 är den mest ikoniska säsongen i Manchester United historia. Under bara sex dagar hade man vunnit Premier League och FA-cupen. För att fyra dagar senare åka ner till Camp Nou. Redan innan matchen hade börjat var oddsen emot United. Både Paul Scholes och Roy Keane var avstängda med för många gula kort. Jesper Blomqvist och Nicky Butt kom in i startelvan vilket tvingade Beckham att spela innermittfältare. Ryan Giggs flyttades över till högerkanten och svensken tog vänsterkanten

Bayern München storspelade hela matchen och tog även ledningen tidigt efter en frispark av Mario Basler i sjätte minuten. United kom aldrig riktigt nära kvitteringsmålet under ordinarie tid. Bayern däremot var nära att avgöra trots att superstjärnan Lothar Matthaus blev utbytt för Thorsten Fink. I 79:e minuten lobbade Mehmet Scholl bollen över ”The Great Dane” men träffade vänstra stolpen. Sen blev United räddat igen av målramen i 84:e när en cykelspark av Carsten Jancker tog ribban. Men det var den här kvällen som uttrycktet ”Fergie Time” myntades.

Tre minuter tilläggstid och United vann en hörna. Schmeichel sprang upp i desperation för att hinna upp. Beckham hörna nickas undan och Giggs får ett läge utanför straffområdet. Walesaren får iväg ett skott men missar målet helt. Men Sheringham kvitterar i 91:e efter att ha styr in felträffen. Båda lagen förväntar sig att det blir förlängning. Men ödet ville annat när United fick en hörna igen bara två minuter senare. Beckham från samma hörna lägger in bollen. Sheringham är först till Beckhams boll och nickar vidare till bakrestolpen. Solskjaer från ingenstans smäller upp den högra krysset i 93:e. Kommentatorn Clive Tyldesley skrek ut ”And Solskjaer has won it”.  

Huvuddomaren Pierluigi Collina tvingades att dra upp förtvivlade Bayern München spelare för att kunna blåsa slutsignalen. Två minuter och två byten var allt som krävdes för att skapa europeisk fotbollshistoria.

Som Sir Alex Ferguson sa i intervjun efteråt:

– Football, bloody hell!
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

"It´s red in Moscow!"


Van der Sars räddning färgade Moskva rött

När: 21 maj 2008
Var: Luzhniki Stadium, Moskva

Manchester United startelva (4-4-2): Van der Sar, Brown (Anderson, 125:e min), Ferdinand, Vidic, Evra, Hargreaves, Scholes (Giggs, 87:e min), Carrick, Ronaldo, Teves, Rooney (Nani, 101:e min).

Den 21:e maj var det en helengelsk Champions League final i Moskva. I Luzhniki Stadium var det Manchester United i det röda hörnet och Chelsea i det blåa. Ett final med två jämbördiga sidor som stred till slutet. Ronaldo gav United ledningen i 26:e minuten när han flög upp och nickade in ett inlägg från Wes Brown. United öste på och hade tagit en tvåmålsledning om det inte var för Petr Cech. En dubbelräddning där han först parerade bort en nick av Carlos Teves precis framför målet. För att direkt efter i samma spelsekvens lyckades få handen på ett skott av Michael Carrick.

Frank Lampard kvitterade precis innan första halvlek slutsignal efter ett snöpligt försvarsspel. Michael Essien försökte med ett skott långt utanför men med lite tur studsade skottet på både Nemanja Vidic och Rio Ferdninand. Detta gav Lampard en chans från ingenstans som han konverterade. Närmst att avgöra i ordinäre tid var Didier Drogba som träffade stolpen i slutet andra halvlek. Ivorianen hamnade på höjdpunkterna igen när han såg rött precis innan straffläggningen. Efter att ha bråkat lite med Anderson gav han sig Vidic och gav den serbiska mittbacken en örfil. Matchen slutade 1-1 och det gick till straffar.

Efter fyra stensäkra straffsparkar var det dags för Ronaldo att gå till straffpunkten men fick se sin straff bli räddad av Cech. Detta lämnade Chelseas kapten John Terry med chansen att färga Moskva blått med den sista och avgörande straffen. Men Terry blev livbojen för United och syndabocken för Chelsea när han halkade från elva meter och träffade stolpen. 4 – 4 stod det nu i straffarna.

Nästa straffskytt var Anderson, som kom in precis innan straffläggningen. Brasilianaren hade inte fått röra bollen men skulle lägga den första straffen i sudden death. Anderson har i flera intervjuer efter sin tid med United berättat om nerverna inför straffen.

– I went to the ball, I got the ball, I looked at that goalkeeper, who is a giant. Cech opened his arms, I said: ‘Oh, I’m f*****, sa Anderson i en intervju med Radio Granal.
 
Anderson lyckades att sätta bollen efter att ha bett till högre makter. Två straffar senare blev det dags för Edwin van der Sar att skriva in sig i historieböckerna som finalhjälte. Fransmannen Nicolas Anelka blev utpsykad av nederländaren. Man visste när Anelka sköt mot vänster att Van der Saar skulle ta den och Manchester United blev mästare över Europa igen. Resten av Manchester United samlades i en enorm hög vid målet. Men Cristiano Ronaldo låg kvar på mittlinjen och grät i regnet.

– I missed my penalty and it felt like the worst day of my life. Now it's the happiest day of my life, sa Ronaldo efter matchen.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

"And Solskjaer has won it, and you´ve heard that somewhere before!"


Rashford och Greenwoods firande efter det sena vinstmålet


När: 6 mars 2019.
Var: Parc des Princes, Paris.

Manchester United startelva (4-4-2): De Gea, Young (Greenwood, 87:e min), Bailly (Dalot, 36:e min), Smalling, Lindelöf, Shaw, McTominay, Fred, Pereira (Chong, 80:e min), Lukaku, Rashford.

Ole Gunnar Solskjaer fick vad som sågs vara en omöjlig uppgift. En åttondel mot PSG, där det blev en tvåmålsförlust i första mötet. Utmaningen blev inte enklare med att lagets huvudkreatör Paul Pogba blev utvisad och laget var redan uträknat. Men norrmannen som vet bäst om att aldrig ge upp sa i intervjun direkt efter förlusten.

– Mountains are made to be climbed aren't they! You can't lay down and say this is over!

United började långsamt att klättra upp för det berget på Parc des Princes. Efter bara två minuter tog Lukaku vara på dåligt passningsspel av Thilo Kehrer. Juan Bernat kvitterade tio minuter senare vilket skickade Manchester United tillbaka ner till botten av berget. Men Solskjaers mannar gav sig inte. Lukaku slog till igen i första halvlek efter att Buffon gav belgaren en gratis chans när han släppte en retur på ett skott från Marcus Rashford. Pojken från Wythenshawe skulle visa sig spela en större roll senare i matchen.

I de allra sista minuterna drog Diogo Dalot på ett skott utanför boxen som Presnel Kimpempe blockar ut till en hörna. Högerbacken var den enda som sprang efter huvuddomaren Damir Skomina och skrek efter en straff. Dock precis innan hörnan ska läggas stoppades spelet och Skomina sprang ut på en VAR-check. På reprisen kan man se att Dalots skott rörde precis Kimpempes arm. Minuterna kändes som timmar när man väntade på beslutet. Till slut kom Skomina ut igen. Med pipan i munnen pekade han på punkten och blåste en straff.

Marcus Rashford utan rädsla ställde sig på straffpunkten och la hela sin själ i straffsparken. Buffon gick åt rätt håll men stod ingen chans mot Rashfords högerbössa. I 94:e spelminuten hade Manchester United nått toppen av berget och gjorde en av sina bästa comebacks någonsin. Med ett lag betonat av egna talanger och upplärda med att Manchester United ger sig aldrig.

– It's this club. It's what we do, that's Man Utd, sa Solskjaer efter matchen
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Mina tankar

Dessa tre matcher symboliserar Manchester United för mig. Tron på att aldrig ge upp oavsett oddsen. Sen blir allting såklart större med tanke på att det är Champions League där varje match har en ökad betydelse. Matchen mot Bayern München var före min tid som supporter och jag har inget känslomässigt minne till det. Är extremt avundsjuk på er supportrar som fick uppleva det. Vändningen är helt absurd och hur United vann måste vara den mest berömda ”smash and grab” vinsten någonsin. Hela säsongen är fylld av ikoniska stunder. Men Champions League-finalen är det alla tänker på om man nämner Manchester United 1998/99.

Däremot minns jag kvällen i Moskva. Jag var bara nio år men minns hur min pappa höll i fjärrkontrollen för att snabbt stänga av tv:n ifall Terry hade satt sin straff. Men vi tackar regnet och att Terry inte hade längre skruvdubbar. Moskva finalen var den matchen som verkligen fick mig att älska United och jag får bara gåshud genom att tänka på det. Det var även därför man försökte bli nästa Edwin Van der Sar. Men insåg snabbt att jag inte hade koordinationen eller längden för det. Men ute på trädgården dagen efter försökte man att återskapa straffräddningen och firandet.

Matchen mot Paris blev en emotionell urladdning efter flera år av besvikelser i Champions League. Allt ifrån finalförluster, till pinsamma uttåg och deprimerande Europa League-kvällar. Det har varit en jobbig period att håll på Manchester United i post-Fergie eran. Men all emotionell smärta som man fick utså med som Unitedsupporter lönade sig när Marcus Rashford bombade in den straffen och skickade PSG ur turneringen. På onsdag är det ännu ett berg som ska bestigas och förhoppningsvis kan Manchester United leva upp till förväntingarna som har kommit efter de historiska framgångarna i Champions League. 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Källor
https://www.uefa.com/uefachampionsleague/news/01e8-0e750333e183-06456a1441e7-1000/

https://www.manutd.com/en/news/detail/glory-days-how-man-utd-won-champions-league-final-in-1999

https://www.uefa.com/uefachampionsleague/history/clubs/52682--man-united/

https://www.independent.ie/sport/soccer/premier-league/manchester-united/ole-mountains-are-there-to-be-climbed-37811512.html

https://www.bbc.com/sport/football/15956703

https://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/manchester-united-news-anderson-penalty-2008-champions-league-final-a7810771.html

Eric Länje2021-10-18 13:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham