Lagbanner
Tre tankar och spelarbetyg efter krysset mot Twente
Nej, det ville inte till ett avgörande idag heller.

Tre tankar och spelarbetyg efter krysset mot Twente

Europa League-premiären genererade ännu ett frustrerande oavgjort resultat. Twente fick med sig ett kryss från Old Trafford och även om det kanske gör gott för Erik ten Hags hjärta var det knappast ett resultat som ger hans hjärna arbetsro.

Tre tankar om matchen:

1. Återerövringsspelet
Det som skulle vara ett av huvudspåren förra säsongen har istället blivit det under inledningen av denna – Ten Hags omtalade idéer om offensiva omställningar. United har i i stort sett alla första halvlekar, så även idag, lyckats med väldigt många bollvinster högt upp i banan. Flera av nyförvärven är starkt bidragande till detta där Ugarte både kan agera mopp men också dra upp sistalinjen. Det här höga återerövringsspelet mattas dock av enormt mycket i stort sett i varje match och känslan är att de flesta lag lyckas läsa av United ju längre matcher går. Grunden verkar finnas där, men anpassningar i matcherna behöver göras och de behöver göras snabbt. 

2. Kliv fram. Gör mål. 
Jag skrev om det i inför-rapporten. Det verkar dessvärre bli ett mer seglivat problem. Det här var ingen bländande anfallsinsats men det är en insats som genererar mer än tillräckligt för att göra fler än ett mål. Någon av alla anfallsspelare, oavsett om de gör en bra match eller inte, måste bara kliva fram och sätta in ett avgörande mål. Det går att göra en mer kvalificerad analys av varför ingen gör det, men låt oss avvakta något och se exakt hur seglivat problemet blir. Hoppas att det inte blir nödvändigt. 

3. Glaset är väl ändå halvtomt?
Det blev inte tre av tre premiärvinster, och kräftgången fortsätter således. De flesta bristerna i spelet är dessutom sådana vi sett prov på många, många gånger – idag tydligast exemplifierat av att en löpning från motståndarnas planhalva skär igenom hela vårt lag och slutligen leder till ett mål. Jag är inte alls med på linjen att vi inte har ett spelsätt utan tycker det finns tydliga tendenser på att många delar av spelet ser bättre ut än såväl förra säsongen som den pragmatiska säsongen innan dess. Men det räcker inte riktigt. Tendenserna behöver bli fler, problemen behöver fasas ut och insatserna behöver framförallt balanseras ut med fler resultat som går rätt väg. Snart. Erik ten Hag har nämligen inte så mycket tid kvar att göra det på. 


Spelarbetyg

1 – Sälj!
2 – Usel
3 – Underkänd
4 – Godkänd
5 – Bra
6 – Mycket bra
7 – Best

Andre Onana: 4
Börjar spela kortare mer och mer konsekvent och det märks att det är det han ska göra. Har bra koll på straffområdet men kan och bör väl göra det bättre på målet.

Noussair Mazraoui: 4
Frånsett en riktig ”indianare” i mitten av första fortsätter han sin trygga och lovande inledning i United-tröjan.

Harry Maguire: 5
Visar upp hela huvudspelsregistret. Förlorar väl inte en enda nickduell på hela matchen och står för en individuellt solid försvarsinsats. Stundtals mer tveksam med boll.  

Lisandro Martinez: 5
Kanske märkligt att både mittbackarna kvitterar ut ett bra betyg givet resultatet, men det är ju inte riktigt därifrån någon av farligheterna kommer. Några sedvanligt otroliga aktioner i uppspelsfasen, och löser de flesta situationer på ett bra sätt. 

Diogo Dalot: 4
Hittar mycket fina ytor men är inte riktigt lika bra vän med bollen. 

Manuel Ugarte: 4
Täcker upp ytor bra och värderar oftast bra. Några mindre säkra situationer men ser ut att kunna fullfölja sitt huvudsakliga uppdrag på ett gott sätt. Lär med rätta vara tokig på Christian Eriksen när han är den enda som sätter stopp för  klockren brytning som ändå lyckas landa i en kvittering.

Christian Eriksen (Ut 79’):  4
Stabil men mer anonym insats än de senaste matcherna. Allt annat än anonym i de avgörande skedena där han nästan bokstavligen spelar 1-1 med sig själv. Borde bytts ut tidigare.

Amad Diallo (Ut 67’): 4
Blixtrar till då och då och gör inte en dålig insats, men är väl mest anonym i anfallslinjen. Behöver börja producera lite poäng i och med konkurrenssituationen.

Bruno Fernandes: 3
Slår den briljanta bollen som leder fram till ledningsmålet. Har någon chans, skapar såklart lite grann, men generellt fortsätter han sin ganska svaga säsongsinledning. Ribban är hög när man dels är kapten och dels är Bruno Fernandes. Behöver höja sig snabbt.

Marcus Rashford (Ut 79’): 5
Såg statistiken att Kobbie Mainoo stått för flest tunnlar i Premier League-inledningen och bestämde sig för att göra något åt det. Ligger bakom i stort sett allt farligt i första. Faller ifrån något i andra halvlek. 

Joshua Zirkzee (Ut 79’): 5
Bör såklart ha gjort fler poäng, både idag och över säsongsinledningen, men det är svårt att sätta ett lägre betyg när han står för de aktionerna han gör. Otrolig i länkspelet och pressar därtill bra. 

Inhoppare:
Alejandro Garnacho (In 67’): 4
Bidrar som vanligt med energi och uppfinningsrikedom från bänken. Något märkligt beslut sista tredjedelen. 

Mason Mount (In 79’): N/N
Spelade för kort tid för att betygsättas.

Kobbie Mainoo (In 79’): N/N
Spelade för kort tid för att betygsättas.

Rasmus Höjlund (In 79’): N/N
Spelade för kort tid för att betygsättas.

Erik ten Hag: 3
Det känns som att vi som står längre ifrån sidlinjen alltid gnäller på att tränare gör byten för sent i matcher, men idag är det väl ändå berättigat att ifrågasätta saktfärdigheten i att försöka ändra matchbilden när matchen under en längre period i andra halvlek glider United ur händerna. Det allra mest irriterande med Ten Hag är dock hans förmåga att hitta en tillfällig lösning (i det här fallet Christian Eriksen) och sen fortsätta med den lite för länge. Eriksen ska inte starta 4 matcher på rad på såhär kort tid, inte ens mot gynnsamt motstånd. Ska han tvunget göra det  ska han inte spela 80 minuter idag. Det ska inte Eriksen ta på sig, det ska Ten Hag. 

Håller ni med om betygen? Vad tar ni med er från matchen? Skriv er åsikt i kommentarsfältet men tänk på att hålla god ton!

GGMU

Tim Norinder Nordin2024-09-25 23:39:32
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham