Lagbanner
Tre tankar och spelarbetyg efter segern mot Southampton
Marcus Rashford och Matthijs de Ligt klev fram och sköt segern till United.

Tre tankar och spelarbetyg efter segern mot Southampton

Efter en lite tveksam start och en räddad straff tog Manchester United grepp om matchen med båda händerna. Spelare som ska kliva fram klev fram, tre nödvändiga poäng hämtades hem och Erik ten Hag har saker att bygga vidare på. Det ska absolut tas med att det var en segerlös nykomling på andra sidan, men United vann och då känns det bra att fokusera på positivitet.

Tre tankar om matchen

Valen på centralt mittfält

När startelvan kom fick jag titta både en och två gånger extra för att verkligen vara säker på att det var Christian Eriksens namn som fanns där. Inte för att jag har något emot dansken, tvärt om, men han har känts långt från en startplats. Valet berättade ändå – minst – två saker, Casemiro måste jobba för att hitta tillbaka in i startelvan och Ten Hag ville se ett United som ägde boll och styrde spelet. Under den första halvtimmen var det Southampton som främst styrde spelet, och ytorna kring ytterbackarna blev för stora vid flera tillfällen. Men när United sedan gjort mål kunde spelskickligheten istället ge trygghet och lugn. Det där berömda täcket ni vet – man vinner något och förlorar något annat. Manuel Ugarte fick en dryg kvart på plan och visade upp tendenser som kan bli användbara, det är nog förr snarare än senare vi får se honom i startelvan. Med rätt struktur och mot rätt motstånd finns ändå lite alternativ, idag valde Ten Hag rätt – nu håller vi tummarna för att han navigerar rätt i balansen även framöver.

Rätt spelare klev fram
Under inledningen av säsongen har formen lyst med sin frånvaro hos många spelare, men idag var det två tilltänkta ankare i startelvan som klev fram. Matthijs de Ligt fick undan i princip allt som kastades mot honom i eget straffområde, visserligen var det ett trubbigt Southampton – men ändå. Han klev också fram och nickade in ledningsmålet. Men nästan mer än det gillade jag hur han skällde på Amad efter en svag hemåtpassning efter 66 minuter. United hade läget under full kontroll, men han tydliggjorde att det inte är okej att slappna av. Den inställningen behöver United. Framåt kan vi också hoppas att detta var början på en islossning för Marcus Rashford. Målet osar klass, och att han dessutom vågade ta sig an försvarare i full fart är något vi så länge saknat. Oerhört viktigt att de ledande spelarna tar en ledande roll och vågar gå i bräschen, det fick vi se idag.

Ingen stress och lagom press
Vi ska inte skönmåla detta allt för mycket, det är en seger mot en nykomling och ska vi vara riktigt ärliga kom United undan med andan i halsgropen under första halvtimmen. Det finns med andra ord delar som kräver utveckling och förbättring. Men till skillnad från många gånger förr släppte United nu inte greppet om matchen efter att man tagit ledningen. Istället kontrollerade man händelserna full ut och agerade på ett sätt som inte bjöd in motståndarna till något hopp. Utan att chansa bort sig lät man bollen gå, vann tillbaka boll i rätt lägen och högg när möjligheter uppstod. Mer än det egna spelet var det kvaliteten i spelarna som gav United ledningen, sedan var det det egna spelet som rodde segern i land.

Spelarbetyg

1 – Sälj!
2 – Usel
3 – Underkänd
4 – Godkänd
5 – Bra
6 – Mycket bra
7 – Best


André Onana: 6
Hade i princip inget att göra under andra halvlek, men i första var det ändå han som klev fram och såg till att United inte hamnade i underläge. Fin räddning på Diblings avslut och räddar Archers – visserligen svaga – straff. Hanterade allt han fick emot sig på ett väldigt stabilt vis.

Noussair Mazraoui (ut 73’): 4
Tvingades inte till allt för mycket prov defensivt bortsätt från någon gång första halvtimmen. Använde sedan sin löpstyrka till att kliva in centralt när United ägde boll, och försökte även överlappa vid några tillfällen. Hållen nolla och ett gott dagsverke.

Matthijs de Ligt (ut 87’): 6
Från första sekund dominerade han duellspelet i eget straffområde, fick undan inlägg och täckte avslut. Blev bortgjord en gång av Walker-Peters, men det var väl också enda gången han gick fel. Klev upp och nickade in ledningsbollen för United, och kunde sedan bara kontrollera händelserna i andra halvlek.

Lisandro Martinez (ut 77’): 5
Spelade med mer kontroll än tidigare matcher, dels i försvarsspelet men även i spelet med boll. Avvägde när han skulle kliva upp i rygg och när han skulle avvakta, och hittade passningar som skar genom Southamptons lagdelar. Fortfarande saknas lite samspel i försvarslinjen och det finns mer att ta av tillsammans med Dalot.

Diogo Dalot: 4
Egentligen vill jag lägga större vikt vid första halvlek och då är det underkänt för Diogo. Stora bekymmer i defensiven, slarvig i passningsspelet och drog på sig en onödig straff. Presterade sedan klart bättre i andra halvlek och avslutade matchen med en fin framspelning till Garnacho. Kravlar sig nätt och jämnt upp till godkänt.

Kobbie Mainoo: 4
Visar i delar sin fina bollbehandling och är högst bidragande till att United kunde spela av matchen i andra halvlek utan allt för stora ansträngningar. Dock flyter spelet inte lika smärtfritt som det tidigare gjort, tappade boll en del gånger – visserligen ofta på grund av att han sätts i knepiga situationer av lagkamrater.

Christian Eriksen (ut 73’): 5
Fick en överraskande startplats, men tog tillvara på chansen och gjorde en fin prestation. Det märks absolut att hans ben inte har någon jättefart, men han spelar fotboll mest med touch och hjärnkontor. Vann en del bollar centralt och hittade en del riktigt fina passningar som öppnade ytor och gav lugn.

Amad: 5
Är en härlig spelare som alltid inger hopp om att spännande saker ska ske när han får bollen vid fötterna. Trixig och svår att stoppa på små ytor, skapade flera möjligheter för United. Slarvade ibland i passningsspelet men det offensiva bidraget var viktigt och lovar gott.

Bruno Fernandes: 4
Jättefin framspelning till ledningsmålet, och var en viktig pusselbit i omställningarna. Men inte lika utslagsgivande i spelet med boll som vi ofta sett, sprang ändå mycket och öppnade ytor för medspelare. Har mer kvar till toppform, men kunde ändå generera poäng.

Marcus Rashford (ut 73’): 5
Det verkar faktiskt som att landslagsuppehållet gjort Rashford mycket gott. Han lyckades inte med alla aktioner, men genomgående försökte han ta sig framåt och använde sin fart gång efter gång. Några fina kombinationer och han kröner prestationen med ett riktigt fint avslut från distans som gav United 2-0. Flera steg i rätt riktning.

Joshua Zirkzee: 4
Vill själv beskriva sig som en 9,5 och det syns i hur han spelar. Är som bäst när han sjunker ned och blir delaktig i spelet med att fånga in boll och kombinera för att skapa flyt i anfallsspelet. Även om han kanske inte är en utpräglad målskytt måste han ändå göra mål på någon av de möjligheter han har – avsaknaden av mål gör att betyget sjunker.

Inhoppare

Harry Maguire (in 73’): 4
Hann bara komma in innan han blev varnad. Annars stabil och hjälper United spela av sista minuterna.

Alejandro Garnacho (in 73’): 5
Åkte på en riktigt ful satsning som ledde till rött kort på Stephens. Bidrog med energi och ville skapa saker, trycker finfint in 3-0 i nättaket.

Manuel Ugarte (in 73’): 4
Lugn och stabil, lyckades vinna någon boll och framförallt är det underbart att se honom i spel för första gången i United.

Jonny Evans (in 77’):
Spelade för kort tid för att betygsättas.

Casemiro (in 87’):
Spelade för kort tid för att betygsättas, men högst bidragande till Uniteds 3-0-mål.

Tränare

Erik ten Hag: 5

Valde en offensiv balans på det centrala mittfältet för att ge United större möjligheter att styra matchen, vilket visade sig ge bra utdelning under slutet av första halvlek och hela andra. Det syntes dock att United och Ten Hag har mer att utveckla, Southampton skapar bekymmer fram till ledningsmål och då var det istället United som hade svårt att få grepp om händelserna. Att nederländaren ändå lyckades lösa så United kunde spela av matchen utan någon stress går raka vägen in på positivitetskontot – dessutom kunde han lufta några spelare och ge Ugarte några viktiga första United-minuter. Väl genomförd prestation i en match United skulle vinna.

Manchester United är tillbaka på vinnarspåret efter en - till slut - ganska bekväm tripp till sydkusten. Vad tänker ni kring matchen, vilka spelare stack ut? Dela med er i kommentarsfältet här under!


 

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2024-09-14 16:43:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham