Lagbanner
United in FredagsPanelen

United in FredagsPanelen

"Bruno kom verkligen in och förvandlade laget Manchester United från grunden." - Panelen sammanfattar 2020 samt blickar framåt.

Gott Nytt År kamrater! Visst känns det fint att gå in i det nya året som ligatvåa? Lägg till att vi vid seger ikväll går upp på samma poäng som Liverpool. Man får glädjas åt det lilla efter det året som varit.
UnitedRed. Inleder 2021 starkt med en formtoppad panel bestående av......

Johan Åkesson:: 27 årig avdankad forward som nu studerar till journalist. Född på Öland, bosatt i Stockholm. Varvar dagarna med studier, fotboll och Fifa. Främsta merit på planen är delad skytteligavinst i Bullerby Cup som 12-åring. Slukar allt som har med Manchester United att göra. GGMU

Eric Länje: 21-årig Helsingborgare som studerar journalistik i Göteborg. Såg min första match live på Old Trafford 2010, vilket gjorde mig till en Unitednarkoman utan dess like. Försökte i tidig ålder att bli den nya Edwin van der Sar, misslyckades grovt.

Kristian Svensson: Åttiotalist från Hälsingland som nu väl börjar anses som en gammal räv på redaktionen. En inventarie. Skriver mindre och mindre och pratar mer och mer.

.....och här kommer veckans United in FredagsPanelen.

United ligger i skrivande stund ganska bra till i en något haltande tabell. Har Ole tystat sina kritiker eller kan du ana en ny storm nalkas?

Johan Åkesson: Enligt mig har han utan tvekan tystat kritikerna. Däremot så kommer kritiken vid eventuella nederlag fortsätta att hagla mot honom av media och diverse brittisk press. Men från ledning och styrelsehåll sitter han säkert, vilket han förtjänar!

Eric Länje: Kritikerna kommer och går som regnet i Manchester. I början av säsongen krävde många att han skulle ersättas med Pochettino och att han var en skam som tränare. I nuläget finns det väldigt få grejer som Solskjaer kan bli kritiserad på. Ligger på en andraplats trots en dålig start och är obesegrad på elva raka bortamatcher. Inte helt dåligt för en norsk idrottslärare. Förhoppningsvis fortsätter Solskjaer att bygga på den nuvarande positiva känslan i klubben och ser till att vara med i slutspurten i toppen. Oavsett prestationer kommer Solskjaer alltid bli bemött med kritik under sin tid som tränare för Manchester United. Är man tränare för den största klubben i England och inte heter Sir Alex Ferguson kommer det alltid vara kniven mot strupen. I nuläget är kritikerna i ide men kommer att vakna till vid det minsta bakslaget.

Kristian Svensson:  Det är för mig en komplicerad fråga att besvara. Sett till rena resultat så kanske han borde ha tystat sina kritiker vid det här laget. United har ändå rejält häng i ligan och har definitivt lyft under norrmannen sen han tillträdde. Tittar man lite djupare på hur spelet ser ut och hur Manchester United fungerar som lag finns det fortfarande en hel del frågetecken och jag kan mycket väl se att kritiken kommer fortsätta komma även under 2021.

Bruno Fernandes kom in och förändrade fotbollslaget Manchester United - rejält. Det mesta har väl egentligen sagts om den magiske Portugisen eller har du något att tillägga?

Johan Åkesson:  Egentligen inte. Alla vet hur oerhört bra han är. Snarare så tror jag att många, mig själv inkluderad, blev aningen överraskad av den karaktären, inflytandet i spelargruppen och de prestationer han faktiskt bidragit med. Att han var en bra fotbollsspelare förstod de flesta men just hur han har presterat är något nytt, fräsch och välbehövligt. Enligt mig världens just nu bästa mittfältare med KDB. Det som kan tilläggas är att han är den rättmätige kaptenen i United.

Eric Länje: UNTIL BRUNO I WAS NEVER HAPPY! Finns det mycket mer att säga om honom? Låter siffrorna tala för honom. Involverade i 32 mål på 29 Premier League. Portugese magnifico!

Kristian Svensson: Som du säger - det mesta har nog redan sagts. Bruno kom verkligen in och förvandlade laget Manchester United från grunden. Jag vet ärligt talat inte om jag någonsin tidigare sett en spelare ha en sådan enorm impact på ett lag som han har haft. Kandiderar just nu till att vara världens bästa mittfältare i min bok.

Hur står sig nyförvärven från sommaren?

Johan Åkesson: De stora namnen har blandat och gett. Donny Van de Beek har det tufft, och jag lider med honom. Förmodligen får han denna säsongen på sig att komma in i den brittiska fotbollen och livet utanför planen för att förhoppningsvis ta större kliv under nästa säsong. Telles är jag svag för men han har också blandat och gett och är lite för offensivt riktad i förhållande till Uniteds bräckliga defensiv, där Shaw fortsatt har övertaget som vänsterback enligt mig. Den som jag är mest nöjd med är Cavani. Allt det som Martial inte behärskar just nu, behärskar Cavani. Rörelserna innanför och utanför boxen, smarta löpningar, förmågan att sätta lagkamraterna i bra situationer och framför allt näsa för mål.

Eric Länje: Tycker hittills att värvningar har varit positiva bidrag i laget. Diallo anländer i januari och det man har sett från Pellistri med akademin är bara positivt. Bra med boll, kloka beslut och rapp med bollen. En bra talang och det hade varit intressant att se Pellistri med första laget. Cavani, Telles och Van De Beek är tre värvningar som jag tycker har varit klockrena. Den som har gett mest effekt är givetvis Cavani. En värvning som jag var skeptisk till men som har förvånat mig. Rörelserna och energi sitter fortfarande där och har redan vunnit två matcher för Manchester United. Telles har bidragit med ännu ett offensivt alternativ med sin läckra vänsterfot och har tagit fram det bästa ur Shaw som har höjt sig. Van De Beek tror jag på och vill se honom mer på planen. Med Pogba påväg ut så måste man satsa på nederländaren och ge honom mer minuter. Han bidrar inte direkt med mål eller assist men förenklar allt för Bruno.

Kristian Svensson: Det har ju visat sig vara väldigt vettiga värvningar allihopa, även om Van de Beek naturligt haft lite svårigheter med att hitta helt rätt. Cavani har visat sig vara exakt den värvning det här laget behövde och jag är otroligt belåten över att se vilken satans kapacitet han besitter.

Vad tänker du på när jag säger "Manchester United 2020"

Johan Åkesson: Avslutningen på förra säsongen var stark! Vad gäller Europaspelet så är det såklart en oerhört stor besvikelse att inte gå vidare med det utgångsläget vi hade. Dock ser jag tillbaka på när lottningen inför CL gjordes där jag kände att om vi kunde fightas om slutspel så är det bra utifrån lagen och deras prestationer. Slutsatsen jag drar är att fotbollsåret 2020 för Manchester United blir godkänt jämfört med tidigare säsonger. För högre betyg krävs naturligtvis titlar!

Eric Länje: Horribelt framtill Bruno. Var svajigt men spelade fortfarande bra mot storlagen. Problemen för Manchester United kom när vi skulle vara spelförande och hade ingen general på planen som styrde. Sen anlände portugisen från Sporting och såg till att vi fick spela Champions League igen. Tycker även det är viktigt att påpeka den mentala styrkan i truppen att prestera under en pandemi och lösa en Champions League plats. Denna säsong har verkligen varit en karusell som har gjort en åksjuk flera gånger. Extremt höga toppar med 5-0 mot Leipzig och 6-2 i rosornas krig. Samtidigt djupa dalar som att slänga iväg ett slutspel i Champions League och återvända till Europa League ännu en gång. Men i slutändan har jag en positiv känsla över Manchester United i nuläget. Såklart det finns saker som måste ändra, främst med vilka som sitter i ledningen i klubben. Dock känns det som att vi äntligen efter sju långa och plågsamma år är på rätt riktning.

Kristian Svensson: Ångest... Vi levererade toppfotboll mot de bättre lagen och spelade som valfritt korpgäng mot de sämre. Det känns som att 2020 varit en rejäl berg och dalbana. Det ska dock sägas att jag ger året 2020 godkänt ändå.


Vad förväntar du dig när jag säger "Manchester United 2021"

Johan Åkesson: Jag förväntar mig att vi naturligtvis slutar topp 4, vilket bör vara minimum krav med det utgångsläget vi sparkar igång det nya året med. Allt vad gäller toppstrid och slutseger, som det talas en del om i England, ser jag som en bonus. Jag tror att med en eller två starka defensiva värvningar från Liverpool så vet de flesta nog att dem drar ifrån rätt fort. Således förväntar jag mig topplacering, minst en titel (helst fler) och att vi ger Liverpool på nöten 17 januari.

Eric Länje: Det är svårt att veta vad man får av Manchester United i nuläget men jag hoppas verkligen att vi fortsätter att tro på Solskjaer och att han får stödet från ledningen. Årets Premier League har varit något extraordinärt och extremt jämnt. Med en potentiell två veckor lång paus och flera inställda matcher kanske det är ett mirakel om säsongen spelas klart. Kan bara Manchester United se till att hålla sig involverade i toppstriden till slutet av säsongen kan allt hända. Det enda jag verkligen kräver och tycker är acceptabelt är en Champions League placering. Utan den tror jag vi kommer få det svårt att kunna värva in storspelare som exempelvis Sancho till sommaren. Solskjaer får chansen att påbörja det nya året på bästa sätt med en match mot kluriga Aston Villa. Jag har ingen aning vad som väntar oss nästa år men jag vill förbli optimistisk och tror fortfarande på detta Manchester United under Ole Gunnar Solskjaer.

Kristian Svensson: En plats bland topp fyra i ligan som absolut minimum, en stark transfersommar och en start på nästa säsong där vi är med från början är vad jag förväntar mig av Manchester United anno 2021. Dessutom har ju den här klubben på något sätt lyckats med att få mig att tro på en titel igen vilket gör att jag med skräckblandad förtjusning ser fram emot avslutningen av denna säsong..

5 snabba - vi plockar spelare från dagens trupp och ställer mot spelare från den trupp som vann PL senast 12/13

Jonny Evans vs Victor Lindelöf
Johan Åkesson: Lindelöf
Eric Länje: Lindelöf
Kristian Svensson: Vigge
Wayne Rooney vs Marcus Rashford
Johan Åkesson: Rooney
Eric Länje: Rooney
Kristian Svensson: Rooney
Michael Carrick vs Bruno Fernandes
Johan Åkesson: Bruno
Eric Länje: Bruno
Kristian Svensson: Jag vill så gärna säga Carrick, men måste säga Bruno Fernandes här.
Anderson vs Fred
Johan Åkesson: Anderson
Eric Länje: Anderson
Kristian Svensson: Anderson
Darren Fletcher vs Scott McTominay
Johan Åkesson:Fletcher
Eric Länje: Flecther
Kristian Svensson: There's only one Darren Fletcher, one Darren Fletcher!

Ole kommer alltså fortsatt få det hett om öronen när förlusterna trillar in. Frågan är om inte det är ödet för alla tränare som skulle sätta sig i hans stol.

Anderson var ett skämt till spelare enligt min mening. Att han fick så många matcher av Sir Alex är ett mysterium!

Topp-4 placering förväntas av 2021 – det kommer bli tajt. Toppen är sjukt jämn och lag som brukar vara något avhängda till julschemat hänger fortfarande på. We're in for a treat!

Edi Cavani avstängd 3 matcher. Det kommer att kännas. Dags för Martial att visa varför han hålls om ryggen av så många. Övertyga mig gärna Anthony!

Fred har inte visat sig vara speciellt bra han heller.

Jag tror panelen står bakom mig när jag väljer att sammanfatta 2020 som följer:
Bruno Fernandes
Ligamatcher 29
Mål 18
Assist 14
PoM 3
DET är världsklass!

Nu stormar vi in i 2021 med match mot Aston Villa ikväll – det är roligt med engelsk ligafotboll!

Till next time – hare gött
 

Calle Carlssonstatoilcalle@gmail.com2021-01-01 16:39:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham