Lagbanner
United in FredagsPanelen

United in FredagsPanelen

"Så här bra läge har vi inte haft i ligan sedan Sir Alex sista säsong!"

Efter plumpen mot Sheffield senast kan vi behöva studsa tillbaka med lite positiva tongångar och eftersom den här panelen besvarades innan onsdagkvällen är det ganska lättsam stämning.

De som håller oss i handen den här veckan är.....

Pontus Berg Nilsson: Pluggar i Borås för att bli en ”punk-ass book jockey”, som Leslie Knope hade sagt. Hunnit bli 28 år, och följt United sedan en Beckham-tröja inhandlades för sisådär 20 år sedan.
Tobias Nilsson: Småbarns farsa out of New York som följt United sen tidigt 90-tal. Mycket här i mitt liv som förändrats senaste årtiondet, flyttat runt i världen men det spelar ingen vart jag än befinner mig, spelar United 3 på morgonen så är jag uppe och tittar ändå. En av få saker som fortfarande prioriteras över nästan allt annat.
Johan Åkesson: 27 årig avdankad forward som nu studerar till journalist. Född på Öland, bosatt i Stockholm. Varvar dagarna med studier, fotboll och Fifa. Främsta merit på planen är delad skytteligavinst i Bullerby Cup som 12-åring. Slukar allt som har med Manchester United att göra. GGMU

....och här kommer veckans United in FredagsPanelen.

Formen på United just nu ser oförskämt bra ut. Falsk trygghet Eller ren klass?

Pontus: Hmm, jag är nog inte beredd att gå hela vägen ut på någon av dessa kanter. Att det bara är falsk trygghet känner jag inte, tycker det sett bättre och bättre ut och att det finns så mycket kvalitet i spelarna och så mycket mental styrka att det inte ska kunna falla igenom helt. Då kan man ju argumentera för att det är ren klass som avgjort så många jämna matcher, vilket inte alls behöver vara fel. Men samtidigt har vi hamnat i underläge väldigt många gånger och vunnit med uddamålet, risken är väl att det kommer en period där det blir något kryss istället för ett avgörande mål i sista minuten. Känslan jag har är att det finns så mycket klass och en stor tro i laget som gör att jag lutar mer mot ren klass snarare än att det är en falsk trygghet.

Tobias: Vi har absolut höjt oss senaste 2-3 månaderna och tillsammans med vår bortaform har vi plockat mer poäng än vad man kanske trodde på förhand vid halvtid denna säsong.
Är fortfarande inte nöjd med att vi alltid släpper in ett tidigt mål på bortaplan och vårt sätt att spela mot topp6 lagen som inte resulterat i många poäng. Finns mycket kvar att förbättra och vi ska nog vara lite tacksamma att de andra lagen går knackigt och vi måste höja oss om vi ska ha chans på ligan i år. Men vi spelar bättre överlag än på länge.

Johan: Ren klass kommer det att vara den dagen vi bärgar en stor titel. Å andra sidan vill jag inte kalla det för falsk trygghet. De gånger vi hamnat i underläge så lyckas vi, än så länge, alltid ta oss tillbaka på något märkligt vis. Det i sig vill jag inte kalla för trygghet men styrkan som finns i truppen och den kvaliteten som visas upp under det hårda schemat vi befinner oss i visar att obekväma vändningar är något mer och mer vanligt förekommande för United. Detta kan absolut leda till att vi inom en relativt snar framtid titulerar det som ren klass med bättre grundspel, men då måste en titel bärgas i min mening.

Skulle truppen klara av eventuell rotation?

Pontus: Jag tycker att truppen stärkts under de senaste fönsterna vilket gjort att möjligheterna till rotation ökat. Det känns dessutom som att vissa nyförvärv har höjt spelare som redan var i klubben. Att det finns möjlighet till rotation och att laget kan klara av det tycker jag nog, och det har vi fått se i en del matcher också. Men att det finns vissa spelare som är svårare att rotera än andra ser jag som oundvikligt, oavsett vilket lag vi pratar om. Med den trupp vi har nu ser jag absolut att det ska gå att rotera så mycket som behövs för att kunna kriga i de olika turneringarna vi är kvar i så länge det planeras några matcher i förväg hela tiden. Matic, Greenwood, McTominay, Bailly, van de Beek och Telles är några spelare jag inte ser som helt ordinarie men som jag ändå känner mig trygg med när de spelar. Så nog bör rotation klaras av.

Tobias: Ja till viss del. Är mindre orolig över backlinjen för vi har bra backups på varje position, Telles, Bailly, Tuanzebe osv. På mittfältet är det också okej, men vår front trio har egentligen inte mycket bakom. Greenwood egentligen den enda spelaren jag ser som duglig ersättare offensivt, dock en medioker säsong hittills jämfört med ifjol. Martial ur form, Rashford blandar och ger så rotation längst fram kan bli problematiskt.

Johan: På ett par positioner, utan tvekan! Jag känner att just centrallinjen är själva stommen. Sedan att byta just ett par spelare i offensiven eller runt omkring centrallinjen för att justera och för att vila och avlasta är fullt möjligt. Vi har de senaste fönsterna fått se positiva förstärkningar, dock just i den offensiva delen där vi har stora kvaliteter även vid en eventuell rotation.

Förutom Bruno. Vem är viktigast i laget?

Pontus: För mig är det inte glasklart vem som är viktigast i laget efter Bruno. Rashford, Pogba och Maguire är väl tre jag tänker är väldigt viktiga. Maguire får en hel del skit – och var inte bra i början av säsongen – men han spelar hela tiden, är lagkapten och jag tror han betyder mer för laget än många tänker. Pogba har verkligen lyft sig senaste veckorna och spelar nu på en väldigt hög nivå vilket gjort honom självskriven i startelvan och han bidrar med så mycket kvaliteter som övriga spelare inte besitter. Men om jag ska välja en spelare blir det nog ändå Rashford. Även om han har brister i sitt spel är han ändå ständigt farlig och kan skapa något ur ingenting. Han gör mål och assist, lägg därtill att han är en egen produkt vilket i alla fall jag värderar oerhört högt och ser som något att verkligen lyfta fram utifrån ett helhetsperspektiv för Manchester United.

Tobias: Cavani. Kort svar men ser ingen annan som är i närheten.

Johan: Utifrån de senaste matcherna så skulle jag säga Luke Shaw. Men för att se till helheten i truppen så skulle jag nog vilja säga Rashford, Pogba när han är i form och eventuellt Fred - den senaste säsongen. Problematiken jag har i detta är att de spelare som presterar högt kan efter ett par omgångar växlas av av någon annan som för stunden presterar bättre.

Vad ska Ole göra nu?

Pontus: Jag trodde absolut inte att vi skulle kunna vara med och utmana om en ligatitel denna säsong, men nu är känslan att det faktiskt kan hålla väldigt långt. Jag tycker Ole ska fortsätta köra på på samma sätt som han gör nu. Även om jag menade att det går att rotera, så säger jag att han ska fortsätta köra på det tongivande spelarna och göra det hårt. Så här bra läge har vi inte haft i ligan sedan Sir Alex sista säsong, och då gäller det att gå för det och bygga på det momentum som nu finns.

Tobias: Våga lite mer mot topp6 lagen, ta tag i bollen. Endast Liverpool och City som vi bör vara försiktiga emot. Resten ska vi vinna mot nu i andra rundan! Plus att Bailly ska in i elvan. VNL är inte tillräckligt bra och har dragits med ryggskada. Låt han vila ett tag.

Johan: Enligt mig bör han fokusera på inslagen väg och fortsätta trycka på för ligatiteln. Sätt press på de andra storklubbarna och tryck allt vad det går för titlarna. Vad gäller truppen så ser jag gärna att han redan nu börjar scouta och sondera terrängen för att förstärka på ett par positioner. Det jag ser behövs är en central mittback, en defensiv mittfältare, en ytter och en anfallare. Jag ser gärna en värvning av till exempel Erling Braut Håland som något United definitivt borde gå för. Främst för att Cavani inte är det långsiktiga alternativet som kommer ta United dit de hör hemma, och även för att jag anser att Martial inte är tillräckligt bra nog för att leverera minst 20-25+ mål per säsong. I övrigt toppas min önskelista av namn såsom Varane, Ndidi, Sancho och ovan nämnda Håland.

Veckans snabba runda är pest eller kolera. Du väljer alltså vilket av de mindre trevliga alternativen du ändå föredrar i varje runda.

City vinner ligan vs Pool vinner ligan
Pontus: City vinner ligan
Tobias: City
Johan: City vinner ligan
Skada på Maguire vs Skada på de Gea
Pontus: Skada på de Gea
Tobias: de Gea
Johan: Skada på de Gea
Ole avgår vs Bruno lämnar
Pontus: Bruno lämnar
Tobias: Ole
Johan: Ole avgår
Mourinho tillbaka vs Van Gaal tillbaka
Pontus: Van Gaal tillbaka
Tobias: Van Gaal
Johan: Van Gaal
Skada på Bruno vs Skada på Martial & Rashford
Pontus: Skada på Martial & Rashford
Tobias: Martial & Rashford
Johan: Skada på Martial & Rashford

Inte ren klass men heller ingen falsk trygghet. United har något fint på gång och sätter man bara ett gediget grundspel så finns det något att bygga vidare på. Panelen är ganska överens om att det ser ganska okej ut.

Sämst på plan mot Sheffield var helt klart Martial, igen. Bör skickas till Inter i sommar!

Är Pogba verkligen "viktig" i ordets rätta bemärkelse? Jag tycker fortarande att han kladdar med bollen på tok för mycket och är allmänt långsam i spelet. Donny har förvisso inte varit bra det senaste men förtjänar en rejäl chans.

Det är verkligen svårt att få paneldeltagarna oense när det kommer till "fem snabba".

All in på titelracet och fortsätta på inslagen linje. Absolut! Det verkar som att allt kan hända den här säsongen.

Full fart mot London och möte med Arsenal på lördag kl 18:30. Ge mig Cavani från start och en Bruno på spelhumör så kan vi nog städa av Gunners. Ett varningens finger för att de har sett bättre ut det senaste dock!

till next time – hare gött!

Calle Carlssonstatoilcalle@gmail.com2021-01-29 09:19:47
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham