Lagbanner
United in FredagsPanelen

United in FredagsPanelen

Är det ens en fråga om Luke Shaw ska starta för England i sommar?!

Segern mot City i derbyt smakade gott. Det sent insläppta målet mot Milan smakar dock väldigt surt. Veckans panel blandar de flesta smaker när det diskuteras derby, Bruno Fernandes, Luke Shaw och mycket mer.

Veckans panel består av.......

Tobias Nilsson: Småbarns farsa out of New York som följt United sen tidigt 90-tal. Mycket här i mitt liv som förändrats senaste årtiondet, flyttat runt i världen men det spelar ingen vart jag än befinner mig, spelar United 3 på morgonen så är jag uppe och tittar ändå. En av få saker som fortfarande prioriteras över nästan allt annat.

Pontus Berg Nilsson: Pluggar i Borås för att bli en ”punk-ass book jockey”, som Leslie Knope hade sagt. Hunnit bli 28 år, och följt United sedan en Beckham-tröja inhandlades för sisådär 20 år sedan.

Joel Åkerberg: 31 år, Malmöbo och gammal tennisspelare. Extremt trogen supporter och lite väl optimistisk.

.....och här kommer veckans United in FredagsPanelen.

Hur viktig var derbysegern mot City?

Tobias: Viktig för Ole att få lite andrum att jobba med, har varit på rätt skör is senaste tiden då vi bara vunnit 3 av våra senaste 10 matcher före City. För säsongen som helhet har den inte så stor betydelse utöver bragging rights i Manchester, för det förändrar egentligen inte så mycket tror jag. Är 99% säker på att vi kommer komma topp4 oavsett och skiter i om det är 2, 3 eller 4. Det största problemet vi har tycker jag fortsatte mot City, dvs att vi lever på individuella prestationer som tex Shaw's mål. Skapar egentligen väldigt lite utöver McTominay's snubbelpass till Martial som sedan missar. Dock försätter sig Ole i den sitsen själv när han gång på gång väljer att spela 2 CDM så Bruno blir den enda centralt som kan slå en offensiv passning. Trodde aldrig jag skulle säga detta, men jag saknar Pogba!

Pontus: Viktig, alltid viktigt att vinna derbyn så klart. Efter en hel radda 0-0 matcher mot lag från Big Six var det välbehövligt att få en seger, och extra skönt att det kom mot suveräna Manchester City. Det öppnar inte upp en titelstid, men det ger oss ett fint utgångsläge för att behålla andraplatsen säsongen ut. Och ska vi behålla den positionen var det viktigt att vinna en match igen efter några onödiga poängtapp. Tycker det kändes som att United tog sig an matchen som ett derby medan City mer tog det som vilken match som helst, och det är så himla fint att se United då också få med sig resultatet.

Joel: Givetvis oerhört viktig. Den kommer i ett läge då vi både behöver en seger i ligan men också en prestation som visar att vi vill spela riktigt bra fotboll under våren. Även om titeln i år redan är citys rör vi helt klart om i grytan genom att vinna mot dom på deras hemmaplan. Också viktig i den aspekten att om vi vinner mot city såhär, så ska Milan inte vara några problem över huvud taget.

Luke Shaw har exploderat i år! Förvånad?

Tobias: Ja det får man väl ändå erkänna. Har alltid varit bra offensivt men har ifrågasatt hans defensiva arbete och hans kroppshydda tidigare men Telles värvningen satte verkligen eld under fötterna på Shaw som nu är vår bästa spelare där bak.

Pontus: Jag har alltid hållit Shaw högt och tycker han fått oförtjänt mycket kritik genom åren. Känslan är att det sakta har byggts upp senaste säsongen för att nu explodera, men att det skulle bli så här bra trodde jag kanske ändå inte. Han har visat att han kan göra det bra som en av tre mittbackar i vissa matcher, är stabil defensivt på sin kant och tycker att Luke alltid har visat en vilja att ta sig framåt och har grym fart – trots att man kanske inte tror det när man bara tittar på honom. Det jag saknat är att hans offensiva utflykter skulle ge resultat, den sista leveransen har varit lite för svag. Men nu skickar han in inlägg efter inlägg till medspelare, slår fina hörnor och gör till och med mål. Är det ens en fråga om han ska starta för England i sommar?!

Joel: Exploderat uttrycker det väl. Alltid kul med spelare där saker och ting succesivt faller på plats, och gällande Luke Shaw var väl tanken att han skulle spela på denna nivån vid en ålder av 25, även om han tagit ut svängarna genom åren. Så inte superförvånad och en eloge till Man Utd som klubb som haft tålamodet med honom.

Hur kan Martial få fortsätta som nia!?

Tobias: Har alltid tyckt att Martial inte funkar som 9a för han vill ha mycket boll vid fötterna för att skapa ytor för sig själv och sina medspelare. När han spelar centralt så har han inte riktigt det GameIQ som krävs tycker jag. I en derby match höjer ofta spelare sig och Martial har haft en lång svacka bakom sig så väljer att inte sväva iväg, men med tanke på att Cavani inte är någon vi kan lita på till 100% att spela varje match så lär Martial få fortsatt förtroende centralt i många matcher.

Pontus: Det han visat som nia tidigare – och kanske framför allt under förra säsongen – är jag oerhört förtjust i. Han gjorde några riktiga måltjuvsmål som jag föll för mer än de där briljanta chipparna eller liknande vi vet att han kan göra, och tycker han är underskattad som uppspelspunkt. Sen går det ju inte att säga att han varit bra denna säsongen. Det är klart att han är en annan spelartyp än Cavani och mer söker kombinationer än tar löpningar stenhårt mot första stolpen vid inspel, men jag tyckte mig se mer av den varan förra säsongen. Att han får fortsätta spela trots svag form denna säsong beror ju dels på att Cavani missat en hel del matcher och att han är en bättre nia än de andra offensiva spelarna vi har. Jag är inte beredd att ge upp på Martial!

Joel: Bra fråga. Och det kommer han sannolikt inte få göra länge till, men vad är alternativet? När Cavani är hel går han före alla dagar i veckan och till sommaren fyller förhoppningsvis OGS på med en riktigt bra striker. Så den gode fransmannen får njuta av sina minuter nu under våren.

Cavani ryktas till Boca i sommar. Ska vi släppa el Matador redan efter en säsong?

Tobias: Så länge vi värvar in Håland eller nån liknande så får han väl gå. Står vi nästa säsong med Rashford/Martial/Greenwood som offensiv trio med spelare likt James på bänken, så kommer det bli platt fall 2021/2022.

Pontus: För mig kom detta rykte som en överraskning, var ganska övertygad om att det skulle bli en säsong till i United. Han är inte en spelare för 38 matcher men ändå en fin pusselbit att ha, även nästa säsong. Lämnar han behöver det komma in något riktigt bra – och det behöver det väl ändå. Det jag funderar lite kring är vilken nivå Greenwood kan hålla nästa säsong, och vilken position han ska spela på. Jag har tidigare varit tydlig med att jag vill se United gå hårt för Sancho i sommar, men att det skulle bli både Sancho och en klass-nia tror jag inte. Tror Solskjaer på Greenwood som nia kan vi släppa matadoren och gå för Sancho, annars är det en nia vi behöver få in. Inte slåss med näbbar och klor för att behålla Cavani, men har inget emot att han skulle bli kvar.

Joel: Vore tråkigt om han lämnar. Kul om han stannade åtminstone ett år till och alternerande med någon vi köper in i sommar. En spelare som Cavani är av stort värde då han dels gör mål men också är ett föredöme för dom yngre att lära av.

Bruno ser frustrerad ut. Är du orolig?

Tobias: Tycker Ole har agerat fel kring Bruno som spelat extremt många minuter och knappt fått vila. I meningslösa matcher har Bruno sagt att han vill spela och Ole lyssnat, men nu tycker jag han ser slutkörd ut. Men fick du spela med McT och Fred varje match hade jag också blivit frustrerad. Tror det blir bättre när Pogba kommer tillbaka och Bruno får lite större ytor då inte allt fokus hamnar på honom.

Pontus: Håller med, tycker också han sett ganska frustrerad ut senaste tiden. Dels har vi som lag dippat en del i form och dels har han själv inte lyckats med sina aktioner i lika hög utsträckning. Det självklara att peka på är så klart att han spelat non-stop sen han kom till United, och det måste ju ta ut sin rätt någon gång tänker jag. Att Ole Gunnar ändå spelar honom hela tiden förstår jag – och vila kan man göra efter karriären sa ju Bruno själv – för som Luke Shaw sa var han kanske inte så bra mot Sociedad i första mötet men lämnar ändå matchen med två mål. Och vad är alternativen när Donny, Mata och Pogba är skadade? Jag är inte särskilt orolig, det fluktuerar under en säsong och jag är säker på att portugisen kommer hitta jämnheten snabbt igen.

Joel: Inte det minsta. Visst, han har sänkt sig några procent, men tror också det har att göra med att många andra spelare har höjt sig och att han då inte sticker ut lika mycket som innan. Fast klart, visst vill vi att han konstant lirar på sin högsta nivå, då är han kanske tom bäst i världen?

Fyra snabba Ja/Nej

United kommer sluta två i ligan
Tobias: Ja
Pontus: Ja
Joel: Ja
Louis Saha var en bättre striker än Anthony Martial
Tobias: Ja
Pontus: Ja
Joel: Ja
Fred har truppens sämsta skott
Tobias: Ja
Pontus: Ja
Joel: Ja
Greenwood kommer studsa tillbaka
Tobias: Ja
Pontus: Ja
Joel: Ja

Efter den matiga panelen tänkte jag nöja mig med att konstatera ett par saker.

En derbyseger är en derbyseger är en derbyseger – så är det bara!

Bruno Fernandes växer mer och mer ut till en ledarfigur i United – tänker på hans uppträdande efter att ha blivit utbytt mot City. Fint att se!

Att Martial startar som nia är ett stort fett underkänt till valfri ansvarig!

Luke Shaw! Just nu känns det som att "the sky is the limit"!

Amad Diallos debutmål mot Milan var riktigt trevligt ögongodis.

Som jag ser det så finns det bara ett riktigt stort transfermål i sommar: Erling Braut Haaland – vilket jävla monster killen är!

Til next time – hare gött!

Calle Carlssonstatoilcalle@gmail.com2021-03-12 16:31:03
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham