Lagbanner
United in FredagsPanelen

United in FredagsPanelen

"En otroligt korkad idé från första början där fotbollens själ hade försvunnit" - hårda ord från panelen om det havererade projektet Super League!

Som ni säkert kan förstå kommer den här veckans panel till stora delar bestå av diskussioner om tågkraschen Super League. Rykten om en superliga har florerat ganska många år ocg nu tyckte ägarna till några av världens största klubar att det var dags. Föga förvånande tyckte fotbollens viktigaste tillgång – fansen inte riktigt samma sak.

Vi avrundar givetvis med lite sedvanligt United-snack där Ole, Pogba och Greenwood hamnar under luppen.

De som håller oss i handen den här veckan är.......

Viktor Rundlöf: 20-årig Journaliststudent från Stockholm som har ett ohälsosamt förhållande till Manchester United. Är en extrem tävlingsmänniska och kan nog beskrivas som en dålig förlorare.

Erik Söderlund: Nyss 20 vårar fyllda och har haft United varmt om hjärtat sen John Terry halka i Moskva innan Van der Sar klev fram skulle man kunna säga. På fritiden sparkar jag boll i div 3 och börjar ställa in mig för plugg efter en tid av jobb. Bäste röda spelare genom tiderna är Wayne Rooney och om nån vill argumentera emot att han inte är topp 7 genom tiderna varsågoda.

Victor Heed: 22 år från västkusten. Jag har följt United så länge jag kan minnas, jag får ofta frågan hur jag kan vara så positiv angående United, och ibland undrar jag även det själv. Jag har en förkärlek till hårt jobbande anfallare likt Wayne Rooney och Antonio Valencias extremt fina (eller inte) vänsterfot

.....och här kommer veckans United in FredagsPanelen.

Om jag säger Super League - vad säger du då?

Viktor R: En otroligt korkad idé från första början där fotbollens själ hade försvunnit om den hade blivit verklighet. Super League är tyvärr en produkt av den moderna fotbollen, där maktgalna pampar vill utnyttja sporten för att tjäna pengar och ta våra klubbar ifrån oss supportrar. Jag är glad över att spelare och supportrar till dessa klubbar markerade och sa ifrån.

Erik: Min första spontana reaktion är densamma som allmänhetens, att hela charmen i fotbollen försvinner. Men när man tar in allting kan jag nånstans se det från båda sidor. Att Uefa skulle ha renare mjöl i påsen är högst tveksamt och pandemin har drabbat flera klubbar hårt där detta hade blivit en ekonomisk lösning.

Victor H: SKIT. Jag ser inte någon fördel med detta. Superligan skapades enbart för att ägarna och presidenterna till de olika klubbarna skulle kunna bli ännu lite rikare. Att få en plats i en liga enbart på ekonomisk kraft är enligt mig helt fel. Jag blev väldigt upprörd när denna nyhet kom ut under söndagen och det var jag inte ensam om. De senaste dagarna har fotbollen som sport stått inför större prövningar och hot än någonsin tidigare. Under dessa dagar har det varit väldigt kul att se vad vi som supportrar kan åstadkomma när vi går samman. Enligt mig är superligan en väldigt dålig ide och jag tycker att vi ska göra allt vi kan för att se till att den aldrig blir av.

Kommer det någonsin att hända?

Viktor R: Jag tror definitivt inte att sista ordet är sagt i den här frågan. Det finns redan en del orosmoln på fotbollshimlen, bland annat så har UEFA annonserat ett nytt upplägg för Champions League 2024 som liknar Super League till viss del, något jag inte alls gillar. Sedan har vi FIFA som valt att lägga VM i Qatar också vidare. Jag hoppas att detta aldrig kommer hända och att klubbar och supportrar fortsätter att motsätta sig detta.

Erik: Jag tror att det är fullt möjligt men då med gradvisa förändringar. Denna idé kändes ihopkastad och lite krisartad för att bli någon större succé. Samhället rör sig framåt och som Perez,Agnelli m.fl. vart inne på så kommer det nya generationer med fans som kanske söker annat än det traditionella. Vi får helt enkelt låta framtiden utvisa vad som sker.

Victor H: Nu klarade vi oss, av allt att döma, från denna superliga för denna gången. Men det betyder inte att vi kan ställas inför detta igen. Jag tror inte att de drivande i superligan har gett upp sina förhoppningar om att införa detta. Dock tror jag att reaktionerna kommer bli lika starka nästa gång och jag tror inte att superligan kommer bli av. I alla fall inte i denna formen. Om en sådan här liga skulle bli av i framtiden så tror jag att den kommer se ut på ett annat sätt än vad det gjorde denna gången. Hur det är vet jag inte, och jag vill nog helst inte veta. Jag är nöjd med hur det ser ut idag och jag ser ingen anledning att förändra på något. '

Vad hade ett inträde i Super League inneburit för ditt supporterskap?

Viktor R: Det hade nog varit brytpunkten för mitt supporterskap till Manchester United. Personligen hade jag inte klarat av att se United spela Super League då hela klubbens själ skulle försvinna om så blivit fallet. Då hade jag hellre valt att titta på fotboll i de lägre divisionerna och Allsvenskan där fotbollen fortfarande är “äkta”.

Erik: Det man måste komma ihåg här är att det är Glazers som på egen hand med andra klubbars ägare är de som kommit med hela super League upplägget. Att familjen Glazers söker pengar mer än något annat är inte direkt en blixt från en klar himmel utan detta har varit rätt givet redan innan den här röran. Därav har jag svårt att se ner på United som klubb och hade fortsatt vara den supporter jag är idag men det bästa hade varit om Glazer ryker ihop med Woodward nu som det spekuleras i.

Victor H: Min kärlek för Manchester United kommer alltid att finnas. Det är inte klubben i sig jag är besviken på, utan snarare dem som driver den just nu. Hade Manchester United gått med i superligan hade det påverkat mitt suporterskap enormt mycket. Jag hade nog helt ärligt inte kollat mer på Manchester United i sånna fall, då klubben skulle ha glidit väldigt långt ifrån den klubben jag en gång i tiden blev förälskad i.

Woodward avgår till följd av kaoset kring Super League. Dina tankar?

Viktor R: Inte en dag för tidigt! Skämt åsido,att Woodward avgår är enligt mig bara positivt. Jag anser att det är Woodward och Glazers som är anledningen till att Manchester United inte är en av världens bästa klubbar i dagsläget. Woodward har drivit Manchester United som en affärsmodell snarare än en fotbollsklubb och syftet har varit att tjäna pengar framför sportsliga framgångar. Förhoppningsvis blir detta uppvaknande för klubben och att United väljer att anställa en mer kompetent VD som kan sporten.

Erik: Att rollen som sportchef varit fel för Woodvard har han bevisat ett flertal gånger sen han tillträdde och detta bör bli positivt för Uniteds del. Att Ed är duktig inom det kommersiella däremot är det ingen som argumenterar emot och han har säkert dragit in mer pengar till klubben än någon innan. Men för oss supportar spelar de sportsliga störst roll och där har han misslyckats

Victor H: Det råder inga tvivel om att Ed Woodward är en enormt duktig affärsman. Men någon fotbollskille är det då inte. Jag anser att det är bra att bli av med Woodward men samtidigt är jag lite rädd för vem som kommer att ta över. Jag tycker att just den positionen i klubben ska tillhöra en person som kan fotboll och som alltid sätter klubben före sig själv. Något jag inte tycker att Ed Woodward har levt upp till. Men som sagt, jag är lite rädd för vem som efterträder honom. Men jag är en positiv person och jag både tror och hoppas att Manchester United har många ljusa år framför sig utan Ed Woodward.

2 snabba Ja/Nej
Hade du att tittat?
Viktor R: Nej
Erik: Ja
Victor H: Nej
Kommer du sakna Woodward
Viktor R: Nej
Erik: Nej
Victor H: Nej

Har Ole definitivt vänt skutan Man Utd på rätt köl nu?

Viktor R: Man ska akta sig för att dra den typen av slusatser men jag tycker att United ser mer stabila ut än på länge, och det ska Ole definitivt ha cred för. Däremot finns det fortfarande en del att jobba på spelmässigt framförallt mot de sämre lagen. Jag vill inte säga att norrmannen vänt på skutan helt och hållet men vinner United Europa League så är jag beredd att hålla med.

Erik: Alltid svårt att säga med tanke på hur mycket bergochdalbana det vart under Oles tid men jag tycker att man hittar längre perioder av bra spel innan någon plump kommer. Flera gånger denna säsong har man gått 10 matcher utan förlust och jag tror att Solskjaer som tränare är rätt väg att gå framåt.

Victor H: Denna fråga har jag ställt mig många gånger under Solskjaers tid i klubben. Jag tycker dock att denna gång har det sett bra ut under en längre tid. Det ser ut som att spelarna trivs bra med Ole som tränare. Sen om han definitivt har vänt rätt på skutan vet jag inte. Jag anser inte att skutan är åt rätt håll innan vi är tillbaka på toppen. Jag tycker inte att Manchester United är en klubb som ska vara nöjda med att komma tvåa i ligan och vinna någon cuptitel här och där. Däremot ser det ju minst sagt bättre ut än vad det har gjort på länge men helt nöjd är jag nog ändå inte.

Har Pogba redan bränt sina broar eller förtjänar han ett nytt kontrakt?

Viktor R: Fransmannen har absolut inte bränt sina broar, snarare tvärtom. Det syns tydligt hur viktig han är för Uniteds spel. Han erbjuder en kreativitet som bara Bruno kan matcha och jag tyckte det att märktes att United blev sämre när Pogba var skadad tidigare under säsongen. Däremot borde den gode Paul bestämma sig snart om han vill stanna eller inte. Vill fransmannen lämna United ser jag ingen anledning varför vi ska behålla honom.

Erik: En svår fråga måste jag säga. Jag har stört mig något enormt på Pogba under perioder men det är en spelartyp som är i princip oersättlig. Om Solskjaer känner att en motiverad Pogba skriver på så får han gärna skriva på ett nytt kontrakt

Victor H: Jag är besviken på Pogba att han inte har gått ut och pratat om det som hans agent har sagt i media. Jag har i alla fall inte sett att han har kommenterat det. Men jag tycker att om Pogba är villig att skriva på ett nytt kontrakt så är det inget att tveka på. Det råder inga tvivel om att det trots allt är en väldigt bra fotbollspelare. Jag tvivlar dock på att det är något som Pogba själv vill och magkänslan är att han kommer lämna. Men jag hoppas att jag har fel.

Mason Greenwood är riktigt het - hur bra är engelsmannen och hur bra kan han bli?

Viktor R: Hur bra som helst! Jag tror extremt mycket på Greenwood och får han bara speltid och förtroende tror jag att han kan bli nästa världsanfallare. Han är redan extremt bra och även om hans säsong varit lite upp och ned så tycker jag inte det finns någon anledning att betvivla Greenwoods potential.

Erik: Greenwood i dagsläget är i min mening en aning överskattad men potentialen är större än någon annan ungdom ute i Europa. Innan jag blir grillad av hela den röda supporterskaran ska jag förklara varför. Om man jämför han med t.ex. Rashford som är en liknande spelare så har han inte den helheten i spelet Rashford har som i spelförståelse och förmågan att variera sitt spel. Det han däremot har är sin förmåga framför mål där spelare i både hans ålder men även äldre sällan har den förmågan att vara så självklar när läget dyker upp. Om han då lyckas sätta dessa andra bitar vilken kommer med kontinuerlig speltid så finns det ingen gräns för hur bra han kan bli.

Victor H: Det jag och många andra gillar med Greenwood är hans förmåga att skjuta med båda fötterna. Detta är en ovanlig spetsegenskap och något jag tror kan ta honom långt. Han har ju helt klart haft en jobbig säsong och jag tror att det beror mycket på att han inte haft samma självförtroende i år. Men självförtroendet har han börjat hitta nu och det är väldigt kul att se för då är han en riktig bra fotbollsspelare. Hur bra han kan bli är väldigt svårt att svara på. Jag tror att han definitivt kan bli en ordinarie anfallare i Manchester United i många år framöver och då har man ju lyckats ganska bra med sin karriär. Jag tror dock inte att det någonsin kommer bli tal om att han är en av världens bästa spelare men det vore ju såklart att förvänta sig lite väl mycket av honom.

3 snabba Ja/Nej
Manchester United vinner Europa League
Viktor R: Ja
Erik: Ja
Victor H: Ja
Cavani skriver på en förlängning
Viktor R: Nej
Erik: Nej
Victor H: Ja
Greenwood är vår mest renodlade avslutare sedan van Persie
Viktor R: Nej
Erik: Ja
Victor H: Ja

Jag skulle kunna skriva spaltmeter om Super League. Ser jag några fördelar? Njae – jag tror faktiskt intre det. En stängd liga blir ju dock inte per automatik en osportslig liga. Vi har ju i dagsläget exempel i USA med MLS, MLB, NHL, NBA osv. Dessa ligor fungerar ju helt uppenbart men det idrottssystemet är uppbyggt på ett helt annat sätt i grunden.

Super League – inte intresserad.

Ed Woodward out!

Ropa inte hej än. Vi vet inte vem som kommer ersätta Ed.

Att Mason Greenwood inte har tagit större steg i sin utveckling den här säsongen kan mycket väl bero på kontroverserna kring hans upptåg i Landslaget på Island. Jag har skrivit det förr. That kid's destined for greatness!

Om Glazers säljer klubben till den Saudiska kungafamiljen. Skulle alla vara glada och nöjda då?

Hatten av till samtliga spelare i samtliga lag som faktiskt stod upp och försvarade den fotbollen vi älskar.

På Söndag åker vi till Elland Road och kontrar sönder Marcelo Bielsas Leeds. Leeds borta en söndageftermiddag i April – faan vad vackert!

til next time – hare gött

Calle Carlssonstatoilcalle@gmail.com2021-04-23 11:53:55
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham