Lagbanner
United in FredagsPanelen

United in FredagsPanelen

"Det finns en stolthet över att våra fans tar tydlig ställning mot ägare som inte visar hjärta för klubben eller sporten" - Veckans panel går hårt åt Glazers!

Det har hänt en hel del runt Manchester United de senaste veckorna som inte har utspelat sig på en fotbollsplan. I förra panelen avhandlades Super League – den här veckan har Glazers hamnat under luppen.

De som ska sia om ägarnas öde är.....

Gustav Kulle: Storfräsare med residens i London - "Man vill ju vara där det händer". Bossen på UnitedRed och således vår SAF.

Johan Åkesson: 27 årig avdankad forward som nu studerar till journalist. Född på Öland, bosatt i Stockholm. Varvar dagarna med studier, fotboll och Fifa. Främsta merit på planen är delad skytteligavinst i Bullerby Cup som 12-åring. Slukar allt som har med Manchester United att göra. GGMU

Eric Länje: 21-årig Helsingborgare som studerar journalistik i Göteborg. Såg min första match live på Old Trafford 2010, vilket gjorde mig till en Unitednarkoman utan dess like. Försökte i tidig ålder att bli den nya Edwin van der Sar, misslyckades grovt.

......och här kommer veckans United in FredagsPanelen.

Hur kände du - rent spontant när bilderna på demonstrationen kablades ut?

Gustav: Första känslan var att jag tyckte det var tråkigt då jag var sugen på att se en bra drabbning mot Liverpool när vi nu är i ganska fin form. När man sedan helt greppade kontexten så fanns det en stolthet över att våra fans tar tydlig ställning mot ägare som inte visar hjärta för klubben eller sporten.

Johan: För Unitedsupportrar så var det just detta som behövdes. Att få möjligheten att uttrycka sitt missnöje och samtidigt visa ägarna vad man tycker om den rad av beslut som tagits sedan 2005 var viktig. Min spontana tanke var således att det var något jag också hade förväntat mig, speciellt med tanke på de senaste veckornas händelser. Jag kan samtidigt ha respekt för de människor som ställer sig frågande till de risker som togs i samband med demonstrationen i och med de tider vi lever med. Utifrån det perspektivet är jag förstående men samtidigt så var behov så pass stort och någonstans oundvikligt.

Eric: Från ett supporterperspektiv, helt rätt! Sen kan det diskuteras med corona och handlingarna av några få av flera tusen. Men Manchester United supportrar visade att de inte kommer acceptera dem längre. Super League var slutdroppen för många. Det hade varit spiken i kistan för mitt supporterskap med Manchester United. Som tur var, stoppade vi supportrar denna horribla handling. Gällande protesten kan jag inte förespråka att kameror gick i sönder och att en polis skadades. Men förutom det, var jag stolt att hålla på Manchester United. Att de som är äkta supportrar kommer inte ge upp kampen mot Glazers. Det var inte enbart mörkklädda män i huvor som var där. Mammor, pappor och barn. Alla som genuint bryr sig om Manchester United gjorde sin del genom att vara där och låta sin röst höras. Detta var den första gången som en match blev stoppad i en protest vilket visade mottot som många har pratat om. ”We decide, when you play”. Det är även viktigt att påpeka att protesterna inte har något mot spelarna eller Solskjaer att göra. Vi vill såklart alla se Manchester United spela men detta är viktigare.

Kommer det göra någon skillnad?

Gustav: Det är för tidigt att veta vilken av alla protester som blir den som får bägaren att rinna över men amerikanska multimiljardärer äger klubbar av främst två anledningar: finansiell avkastning och social status. Kritiken mot ägarfamiljen slår hårt på deras status vilket förr eller senare kommer vara ohållbart för en fortsättning.

Johan: Min förhoppning, liksom de flesta Unitedsuppotrars, är att något kommer att förändras. Jag tror att den skillnad det kan vara bidragande till är eventuella parlamentsbeslut som kan komma att påverka ägandeförhållandena gentemot supportar i framtiden. Dock tror jag att den realiteten är mer utav ett önsketänkande, när jag försöker sätta någon slags reson på alla tankar som flödar. Det ska krävas en oerhörd urkraft och viljestyrka för att få parlamentet att kliva in och göra de kraftansträngningar som det delvis har talats om men också önskats från supporterhåll som i så fall kommer påverka hela den brittiska fotbollen. Summa summarum, jag tror inte att det kommer att göra skillnad kortsiktigt men om upproret fortsätter bland fansen av de klubbar det kretsar kring nu så kanske något kan komma att förändras, men jag har svårt att se det för tillfället. Jag har gärna fel!

Eric: En direkt påverkan kommer det inte att bli. Huvudorsaken var att fånga Glazers intresse. Vi har gjort protester förr. En enorm 2005 när de tog över. Det var även protester när vi vann titlar och mötte Roma i kvartsfinalen i Champions League 2006. Det har inte haft en påverkan. Men nu visade supportrarna att de kan påverka och om det krävs kommer de säkert åka till Tampa. Jag hade inte varit förvånad om flera klubbar följer efter och det kommer säkert vara protest nästa match på Old Trafford. Jämfört med andra gånger känns det på riktigt nu. För att det ska göra en skillnad måste det fortsätta. En stor protest räcker inte, utan det måste vara varenda hemmamatch. Protester måste även ske från de andra storlagen vars ägare försökte förstöra engelsk och europeisk fotboll. Jag hoppas att detta är starten på en revolution och att större organ i England inte tillåter Glazers att få styra med en järnhand.

Var det rätt att storma Old Trafford

Gustav: Jag tänker inte gå ut här och backa civil olydnad, men det är ett väldigt effektfullt sätt att få ut sitt budskap (uppenbarligen) så aktionen får se som väldigt lyckad. Rätt eller fel.

Johan: Jag tycker att kraften som fanns och de känslorna som supportrarna höll på behövde få utlopp på något sätt. I och med att arenan var mer eller mindre obemannad så tycker jag att det politiska värdet av att ‘’kliva in’’ på Old Trafford är högre än att supportrar står utanför arenan och demonstrerar, mer eller mindre utan gehör. I ordets bemärkning ‘’storma OT’’ så vill jag snarare se det som ett ställningstagande att man ‘’klev in’’ och visade sitt missnöje för att få någon reaktion. Jag anser att missnöjet behövde få utlopp och visas på ett starkare sätt, den här gången blev det att gå in på arenan.

Eric: Jag tror det var det enda sättet för att fånga Glazers intresse. En inställd match mot Liverpool krävs för att de ska förstå det räcker nu. Personligen ser jag inget fel med det. Det fotbollsmässiga efter att Glazers valde att gå med Super League känns sekundärt nu. Ge Liverpool vinsten och ta bort tre poäng från oss. Jag bryr mig faktiskt inte längre om det. Nu handlar det om att vinna tillbaka vår klubb och stoppa rånet av ett lag byggt på historia, tragedier och triumfer. 500 supportrar på Old Traffords gräsmatta är ett mindre hot mot Manchester United jämfört med Glazers girighet. Jag tror att det inte kommer bli en stormning av Old Trafford igen, men bara att de lyckades var ett starkt ställningstagande. Jag tror planstormningen inte var planerad eftersom de som var på planen verkade förvirrade. Är vi på gräsmattan på Old Trafford? Allting framtill det kändes planerat.

Kommer Glazers släppa Manchester United?

Gustav: Absolut. Men de har varit ifrågasatta och protesterats emot sedan förvärvet 2005 så det är uppenbart ganska luttrade mot kritik. Jag tror däremot att kollapsen av Europeiska Superligan är den största motgången för dem just nu. Det gjorde ett aktivt försök, där de var väldigt drivande, att försöka säkra sina finansiella intäkter framöver men misslyckades. Jag misstänker att de får dem att omvärdera sina framtidsplaner som ägare för klubben och att det kan leda till att vi har nya ägare inom de närmaste 2 åren.

Johan: Jag ser två scenarier. Ett mindre troligt och ett mer troligt. Antingen får Glazers ‘’ett erbjudande de inte kan tacka nej till’’ eller så behåller de klubben och fortsätter mjölka. Jag tror tyvärr på det sistnämnda. Det finns inga som helst uppgifter på att Glazers ska ha gett något tecken på att man är redo att sälja, snarare tvärtom efter fansen entre på Old Trafford. Uppgifterna gör ju snarare gällande att de vill fortsätta mjölka pengar och höja marknadsvärdet på klubben till minst 10 miljarder pund innan något annat är på tapeten. Tyvärr.

Eric: Tror inte det. De kommer att fortsätta att se Manchester United som sin personliga bank. Nästan över två biljoner pund har de tagit ur Manchester United och jag tror de inte kommer besöka de brittiska öarna igen. Det enda sättet att verkligen få bort dem är genom att Boris Johnson beslutar om en ny lag med krav för vad som krävs att äga ett lag. Vill de behålla en gnutta värdighet ska de sälja klubben nu. De försökte att tjäna pengar under pandemin med att starta Super League. Glazers bryr sig inte klubben. Jag tror inte de kan nämna en enda spelare. De tror säkert att Paul Scholes spelar fortfarande. Avram blev konfronterad av Sky Sports nyligen och vägrade att säga ett enda ord. Tills det förs en dialog mellan parterna kommer protester som mot Liverpool matchen att ske. För varje gång kommer det säkert bli fler som deltar och konsekvenserna allvarligare.

I veckans snabba runda snackar vi floppvärvningar - du väljer den du gillade mest.

Alexis vs Falcao
Gustav: Falcao
Johan: Falcao
Eric: Falcao
Di Maria vs Memphis
Gustav: Verkligen ingen
Johan: Memphis
Eric: Memphis
Kleberson vs Schneiderlin
Gustav: Schneiderlin
Johan: Kleberson
Eric: Schneiderlin
Veron vs Forlan
Gustav: Forlan (ingen flopp)
Johan: Veron
Eric: Forlan
Moyes vs Van Gaal
Gustav: Van Gaal
Johan: Van Gaal
Eric: Van Gaal

Glazers, Glazers, Glazers – ständigt dessa Glazers. Ge oss 51% regeln tillbaka så vi slipper dessa diskussioner i framtiden.

Effektfullt eller inte – våldsamma protester med skador på människor och egendom är aldrig ok!

Likt panelen tror jag inte att det kommer bli någon skillnad på kort sikt. Vad som däremot händer i det långa loppet är svårt att sia om.

Något som kan vara värt att tänka på inför framtiden är: Vad finns det för alternativ till Glazers? Är det givet att det blir bättre bara vi blir av med Jänkarna? Själv är jag kluven – det finns många nyanser av ondska och girighet där ute.

Nu tar vi med oss ett avancemang till EL-finalen och hoppas på att det faktiskt kommer att spelas fotboll på Old Trafford i helgen.

Til next time – hare gött!

Calle Carlssonstatoilcalle@gmail.com2021-05-07 10:47:57
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham