Lagbanner
United in FredagsPanelen feat Makoto Asahara

United in FredagsPanelen feat Makoto Asahara

"inte läge än att börja skrika efter Solskjaeravgång och trupprensning." - Sportbladets Makoto Asahara gästar veckans panel.

Ligan och cupspelet har dragit igång – panelen rullar vidare. Den här veckan har vi tagit hjälp av en gäst. Du har säkert läst någon av hans texter i Sportbladet alternativt hört hans stämma i någon av Sportbladets poddar om fotboll.
Vi på Svenskafans United-redaktion är glada att få välkomna Makoto Asahara som veckans gäst!

Övriga panelmedlemmar är.....

Joel Åkerberg: 31 år, Malmöbo och gammal tennisspelare. Extremt trogen supporter och lite väl optimistisk.

Eric Länje: 21-årig Helsingborgare som studerar journalistik i Göteborg. Såg min första match live på Old Trafford 2010, vilket gjorde mig till en Unitednarkoman utan dess like. Försökte i tidig ålder att bli den nya Edwin van der Sar, misslyckades grovt.

.....och här kommer veckans United in FredagsPanelen.


0-1 i genrepet mot Villa och 1-3 i premiären hemma mot Crystal Palace. Ge mig en – helst fler – anledningar till att vara fortsatt positiv.

Makoto: Under våren och början av sommaren visade detta United att det trots allt finns en hel del kvalitet som kan störa alla lag väl när det stämmer. Dessutom, med tanke på att det är första matchen för säsongen och att försäsongen varit minimal (och dessutom minst sagt stökig för vissa spelare) så är det inte läge än att börja skrika efter Solskjaeravgång och trupprensning.

Joel: Träningsmatchen räknas knappt och en premiär är bara en premiär. Sex, åtta veckor fram i tiden tror jag vi ser en naturlig fortsättning på den positiva utvecklingen som tog fart tidigare i år.

Eric: Kan tyvärr bara säga Donny Van De Beek. Var tydligen bra i träningsmatchen mot Aston Villa och är matchens spelare mot Crystal Palace. Läser spelet exceptionellt och bidrar med ett helt annat tempo i passningsspelet. En klassvärvning ser det ut som, men tyvärr kan jag inte bidra med mer optimism än det.

Vi har två spelare i truppen som lider av samma åkomma. De presterar bra/världsklass i respektive landslag kontra dåligt/uselt i United. Vad ska man göra med:

a) Paul Pogba


Makoto: Kan låta lite papegojigt att efterfråga tålamod här. Men alla vet att Paul Pogba är en fantastisk fotbollsspelare i sina bästa stunder med unika egenskaper. Så länge man håller honom motiverad och pigg så kommer han börja leverera. Sedan är naturligtvis frågan hur man också håller honom motiverad och pigg...

Joel: Svårt. Alltid kul att se honom briljera men lika frustrerande när han känns totalt ointresserad. Blir det ej bättre är det lika bra att låta honom gå.

Eric: Pogba sitter i samma sits som De Gea. Det är en make-or-break säsong för honom också. Pogba ska vara föredömet, den som sätter prägeln i matchen. Men vi får enbart två eller tre riktigt bra prestationerna i United varje säsong. Hur länge kan man vänta tills han får sitt genombrott? Upp till bevis Pogba!

b) Victor Nilsson-Lindelöf

Makoto: Jag kan personligen tycka att VNL får mycket oförtjänt kritik för sina insatser i Unitedtröjan. Även om han naturligtvis inte var något vidare senast mot Crystal Palace. Men även här så tycker jag att ett mittlås med Maguire-Lindelöf borde kunna börja fungera som det ska på sikt. Just det faktum att han levererat som han gjort i landslagströjan visar att det ändå är en mittback med väldigt hög nivå vi pratar om.

Joel: Vigge får ofta ta skiten när Harry Maguire är lika usel. Sen får vi ej glömma att duon under våren många gånger varit väldigt stabil, och att deras partnerskap är relativt nytt. Oavsett vad har han hösten på sig att visa om han vill vara kvar. Då krävs att han både är fokuserad och fysiskt maxad. Annars passar nog serie A bättre.

Eric: Tyvärr håller inte Lindelöf på denna nivån. Visst, han var den enda försvararen i hela Premier League att inte bli bortdribblad förra året. Men tyvärr håller han inte med sin fysik som mittback. Maguire har heller inte varit mycket bättre, men det känns som att andra lag har Lindelöf som en måltavla i duellspelet. Kraven som mittback i Manchester United är större än vad det är i svenska landslaget.

Timo Werner, Kai Havertz, Thiago Silva, James Rodriguez, Ferran Torres, Thiago Alcantara och Gareth Bale. Det har regnat stora namn över Premier League den här sommaren och det enda United har plockat in är Donny van de Beek. Vad behöver man göra för att fönstret skall klassas som godkänt?

Makoto: Jag känner inte att det där behovet att byta ut Luke Shaw är lika akut som många andra gör, även om en värvning av typ Alex Telles hade varit allt annat än dålig. Däremot behövs ju någon form av offensivt komplement till forwardstrojkan med Rashford, Martial och Greenwood. Om det så är något långsiktigt som Sancho eller något kortsiktigare. Daniel James är en spelare jag gillar, men inte riktigt tillräckligt bra för att vara första backupalternativ i ett lag som har Uniteds ambitioner. Donny Van de Beek är i sig en bra värvning på så sätt att han bidrar med oerhört välbehövlig bredd till det där tremannamittfältet.

Joel: In med en striker som kan byta av Martial. Gärna Harry Kane eller något liknande. Ighalo är tyvärr inte tillräckligt bra för denna uppgift. I övrigt kan man låta det vara och fokusera på att träna det som finns. Vi är ju unga, och mycket bra kan hända på kort tid.

Eric: En mittback, en vänsterback och Jadon Sancho. Is it too much to ask for? Tydligen verkar det så. Telles har ju ryktas vara nära och det blir en riktig uppgradering från Luke Shaw. Sancho höjer ju hela anfallet och det är faktiskt absurt hur den affären inte är gjord än. Bara till att öppna plånboken Ed!

Hur länge är Ole kvar på sin post om det fortsätter knacka i ligan under hösten?

Makoto: December? Det beror ju dessutom helt på hur mycket det knackar också. Om det helt enkelt "bara" är lite dålig luft i bollen så kommer han nog sitta på fortsatt förtroende ett tag. Om det däremot är pyspunka så finns ju risken att han ryker tidigare än så. Allt beror ju också på vilka andra alternativ som finns tillgängliga väl när och om det skulle bli aktuellt.

Joel: Jobbig tanke. Men springer spelarna runt och är loja som mot Palace och vi har en position runt 8-10 i dec/jan lär Ole hänga löst.

Eric: Jag vill att Ole ska få säsongen ut, oavsett hur det går. Tror jag att det kommer att ske om vi får en dålig höst? Känns orimligt. Tror att han tyvärr kan försvinna redan i december eller januari om resultaten inte rullar in.

I veckans snabba runda kommer jag ge ett bud på en spelare i den befintliga truppen. Din uppgift blir att ta ställning till om man ska sälja för det erbjudna priset. Alltså – Sälj eller behåll.

Dean Henderson egen produkt Bud 30m Euro
Makoto: Behåll
Joel: Behåll!
Eric: Behåll
Anthony Martial köpt för 60m Euro bud 50m Euro
Makoto: Behåll
Joel: Behåll!
Eric: Behåll
Victor Lindelöf köpt för 35m Euro bud 20m Euro
Makoto: Behåll
Joel: Behåll!
Eric: Sälj
Paul Pogba köpt för 105m Euro bud 100m Euro
Makoto: Sälj
Joel: Sälj
Eric: Behåll
Marcus Rashford egen produkt bud 100m Euro
Makoto: Sälj
Joel: Behåll!
Eric: Behåll
Fred köpt för 59m Euro bud 30m Euro
Makoto: Sälj (om det är cash up front och inte avbetalt över en längre period)
Joel: Behåll!
Eric: Behåll

Veckans frågor gav svar som spretar åt alla möjliga håll och kanter – något jag bara kan analysera som såhär. Det är väldigt svårt att läsa av dagens Manchester United. Vi vet att kvalitén finns där. Startelvan är slagkraftig, bredden är lite för tunn och laget verkar vara allt för beroende av individuella prestationer.

Ang. Pogba kan jag tycka att om han inte har hittat inspiration till mer än vad vi har sett hittills så har jag svårt att se vart han skulle få det ifrån nu? Casha in det som går – ge mittfältet till Bruno och se vad han kan hitta för kemi med Van de Beek.

Skulle det inte vara intressant att se hur Lindelöf skulle klara sig med fem-sex kilo muskler till?

Svettig räddning av Henderson senast – kan man verkligen rotera ut de Gea på det där kontraktet?

Jag undrar om inte det viktigaste i det här fönstret skulle vara att plocka in en grym central defensiv mittfältare? En riktig "pivote". Jag vill ha en rapp – inte nödvändigtvis snabb, bollsäker och granithård bläckfisk framför backlinjen. En som täcker upp och distribuerar. Han behöver inte slå några avgörande genomskärare eller crossar på 40 meter – en enkel bredsida uppåt i planen med en passningsprocent över 90 skulle sitta fint. Kan du fixa en sådan Ed?

Både Makoto och Joel är inne på att United behöver komplement i anfallet. Är inte Edinson Cavani fortfarande arbetslös?

Det finns risk för att Van de Beek är för bra för att hålla på bänken.

Frågorna är minst lika många som svaren just nu och det börjar bli dags att avrunda. Vi på United-redaktionen vill tacka Makoto Asahara för hans medverkan i veckans panel.

'til next time – hare gött!

Calle Carlssonstatoilcalle@gmail.com2020-09-25 09:23:48
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham