Lagbanner
UnitedPanelen VM-edition: "det är ett mästerskap som i grund och botten är ett haveri"
Många Unitedsupportrar kommer att hålla ett extra öga på Lisandro Martinez i kommande VM

UnitedPanelen VM-edition: "det är ett mästerskap som i grund och botten är ett haveri"

På söndag är det dags för VM i Qatar att sparka igång. Ett mästerskap som blivit hårt kritiserat, men det ska trots allt spelas. Unitedpanelen går igenom tankarna inför, Vilken Unitedspelare som kommer lyckas bäst i VM? och mycket mer. Håll till godo!


 Har man någonsin varit så otaggad på ett världsmästerskap? Det spelas mitt i vintern, i Qatar och Sverige är inte med.  Nåväl det ska trots allt spelas och de är ju alltid kul att följa våra Unitedspelare. Kommer Lisandro Martinez att bli mästerskapets bästa back? Kan Casemiro föra Brasilien till ett efterlängtat VM guld? Och lossnar det äntligen för Rashford i den engelska landslagströjan? Sportsligt finns det ändå en del att se fram emot om man bortser från allt det förkastliga runt mästerskapet. Dagens Unitedpanel går igenom en del av förutsättningarna.

United panelen VM-edition består av: Johan Åkesson, Marcus Sundell och Pontus Berg Nilsson

1. Vad är era tankar kring att VM hålls i Qatar? Kan man hålla två tankar i huvudet samtidigt och kritisera att världsmästerskapet ska hållas i den här typen av länder men samtidigt titta på matcherna och uppskatta fotbollen som spelas?
Johan:
Jag anser att det är nödvändigt att hålla två saker separerade just när det kommer till detta mästerskap. För mig är det en självklarhet att kunna vara kritisk till mästerskapet och allt runt det samtidigt som jag också finner njutningen av att det änligen spelas ett VM igen. Lika viktigt tycker jag också det är att kunna vara kritisk mot diktaturer och förbund som tillåter stora mästerskap att anordnas under oerhört tveksamma förhållanden i ännu tveksammare länders järngrepp. Av många exempel finns förutom detta VM i Qatar också OS i Peking 2008, OS i Peking 2024, Argentina 1978, italienska och spanska supercuper i Förenade arabemiraten och så vidare, listan kan dessvärre göras lång nu för tiden.

Det är således en förutsättning att kunna hålla två bollar i luften. Detta världsmästerskap är nog de flesta överens om att det aldrig borde anordnats, men likaså står vi nu här. Är det inte då möjligt att visa vår kritik och samhörighet, stå upp för rättvisor och mot orättvisor samtidigt som vi kan uppskatta vad som uträttas på plan? Jag tycker det. Även om jag gör det med en bitter smak i munnen och en kritisk röst höjd.

Pontus: Stor fråga som egentligen kräver spaltmeter av utrymme. Jag vill ju vara kategorisk här och säga att man inte kan kolla på fotbollen från VM 2022 eftersom det är ett mästerskap som i grund och botten är ett haveri, för jävligt och uselt hanterat. Men det är ändå mer komplext, å ena sidan och å andra sidan liksom. Det som händer och utspelar sig innanför en fotbollsplans vita linjer går att frikoppla från det som händer runt om, men det går också att sammankoppla hur mycket som helst.

Nu var ju frågan vad jag tycker, och jag tycker man kan kolla på matcherna och att det är nödvändigt att hålla två tankar i huvudet. Kolla på matcherna men samtidigt vara kritisk och ta avstånd från allt det hemska som händer. Alla har ett ansvar att försöka göra världen lite bättre, göra det man kan med de förutsättningar man har. Vi kan stå upp för mänskliga rättigheter och allas lika värde i både ett litet och ett stort perspektiv, och samtidigt titta på fotboll i två gånger 45 minuter plus lite förlängning och några straffar. Mästerskapet smakar inte särskilt gott i munnen, men att hålla två tankar i huvudet är ett måste, och det är ett krav.

Marcus:  Ja detta är inget VM jag har längtat efter som jag brukar göra när det vankas VM-slutspel. Det har så klart med att det är i Qatar det ska spelas och med allt vad det innebär. Alla skandaler från hur de fått mästerskapet från början till mänskliga rättigheter och nu senast att Danmark inte får ha texten ”Human Rights For All” på sina träningströjor för Fifa, som så klart har med att det spelar i Qatar.
Sen tycker jag att man kan se på fotboll och ändå vara kritisk till landet det spelas i. Jag hoppas att media kommer våga visa och prata om alla problem det finns runtomkring detta mästerskap och inte bara fokusera på fotbollen som ska spelas.


2. Om vi ska gå över till det sportsliga vilket land kommer du följa lite extra under VM?
Johan: Sedan barnsben har jag alltid varit svag för tre länder i VM: Brasilien, Holland och Italien. Nu är de sistnämnda inte med så därför kommer mitt fokus nog ligga på Argentina som tredjelag. Anledningen brukar vara tvådelad: spelartrupperna och matchtröjorna. I mitt tycke så är dessa länder, mer eller mindre, alltid topp tre när det kommer till just snyggast tröjor. Sedan ska det tilläggas att jag är nyfiken på att se om mitt förhandstips håller: Brasilien tar guld. Utöver detta är jag också spänd på att följa Messi i hans förmodade sista världsmästerskap. Ska han bli större än Maradona? Dessa tre nationer burkar göra mig svag, vi får se om det gäller nu också.

Pontus: Sedan barnsben har det funnits ett gott öga åt England, vilket kanske är givet sett till att det brukar finnas ett gäng United-spelare där. Den där viljan att England ska gå bra har absolut trubbats av med åren och jag sitter inte längre och blir sur när de åker ur, men lite extra fokus kommer hamna på engelsmännen. Sen har ju Brasilien en sjukt spännande trupp och känslan är att det kan bli en hejdundrande turnering för brassarna, så dit kommer jag också kika lite extra. Men främst kommer jag nog ändå hålla koll på Danmark – skåning som man är – de kan få gå hela vägen för min del.

Marcus:  Ett lag som jag alltid håller lite extra koll på i ett VM är Argentina. Grundar sig i att jag har Maradona som min första och största idol inom fotbollen och för mig finns ingen större. Det han gjorde för Argentina (VM 1986) och för Napoli saknar motstycke tycker jag. De vann nu senast Copa America och de har en stark trupp. Så ska bli spännande att se vad de kan göra i detta mästerskap.

3. Vilken Unitedspelare kommer du hålla extra koll på?
Johan
: Såklart blir det ett extra öga på brassarna: Casemiro, Antony, Fred och Telles. Eftersom jag både tror och hoppas att de vinner guldet så blir det ett extra öga för dem. Därefter blir det nog jämt skägg mellan Portugal, Holland och Argentina (med Martinez i backlinjen).

Pontus: Kan inte säga att jag kommer hålla mer specifik koll på någon än någon annan, men det blir väl lite utifrån lagen jag nämnde ovan. Men egentligen – eftersom det nu spelas VM mitt under säsongen – är det inte mig emot att de alla åker ut så fort som möjligt och återvänder till Manchester. Ska jag ändå välja en blir det Christian Eriksen, det är fint att han nu kommer få dra på sig landslagströjan i ett VM med tanke på allt som hände under EM senast. Honom unnar jag allt gott.

Marcus: Kommer nog försöka hålla lie koll på alla våra spelare. Men lite extra på Lisandro Martinez och se hur mycket speltid han kommer få. Han har inte varit given i startelvan för Argentina under VM-kvalet. För mig är han en startspelare i detta mästerskap. Vi får se om tränaren Lionel Scaloni tänker likadant.


4. Vilken Unitedspelare tror du kommer lyckas bäst i VM?
Johan: Jag tror uppriktigt sagt att antingen Martinez i Argentina eller Casemiro i Brasilien kommer lyckas bäst. Detta på grund av två orsaker: Jag tror först och främst starkt på dessa nationer, som jag skrivit tidigare så är mitt förhandstips att brassarna vinner. Jag tror också att med lite tur i lottningen kan även Argentina komma långt och då kommer Martinez vara direkt avgörande för defensiven. Casemiro är i sin tur också en cementerad del i Brasiliens så urstarka startelva vilket jag ser som en naturlig del i ett förhoppningsvis framgångsrikt lag. Utöver dessa två hoppas jag att Antony kan få ett extra break i landslaget också, och således komma tillbaka till United med vind i seglet.

Pontus: Ser framför mig att detta kan bli Brasiliens turnering, och central i det laget kommer så klart Casemiro vara. Han kommer inte vara spektakulär, han kommer inte vinna någon skytteliga eller så, men han kommer göra att laget klickar och det är inte alls otänkbart att han får lyfta pokalen. Sen tror jag Luke Shaw kommer göra en riktigt fin turnering, han är ganska ohotad på vänsterkanten och kommer få stort ansvar. Vi såg vad han kunde göra i EM, och sett till formen i United senaste tiden tror jag han kan bli ett utropstecken. Sen åker nog England ut ganska tidigt, men sett till en personlig insats backar jag Shaw.

Marcus: Casemiro kommer vara en viktig spelare om Brasilien ska gå långt, vilket jag tror de kommer göra. Sen tror jag även Christian Eriksen kommer göra ett fint VM. Det ska bli kul att se honom dra på sig den danska landslagströjan i ett stort mästerskap igen efter det hände i senaste EM.

5. Om vi hoppar till lite nostalgi, har du något speciellt VM-minne med någon Unitedspelare inblandad (kan vara en tidigare eller en nuvarande)?
Johan: Efter att ha funderat en stund på denna fråga så är det ändå två minnen jag återkommer till. Det ena är från VM 1998, England möter Argentina. En kaxig Diego Simeone har varit som en igel på David Beckham hela matchen, vilket leder till en efterslängare från engelsmannen som genererar det röda kortet från domaren. Det sitter starkt i minnesbanken.

Det andra är taget från ett VM-kval, tre år senare. England tar emot Grekland på Old Trafford i den avslutande och direkt avgörande VM-kvalmatchen. Oavgjort resultat tar England till Sydkorea/Japan 2002. Klockan tickar upp mot 93 minuter och det står 1-2 till Grekland. England får frispark. En hel nation håller andan, så även jag och pappa hemma i soffan på Öland. Klockan tickar upp, Beckham stegar bak. Tar sats och skruvar den i främre krysset. England till VM. England i eufori, även jag och pappa hemma i soffan. Otroliga scener i minnenas allé.

Pontus: Det här krävde lite tankeverksamhet, men till slut landar jag i David Beckhams straffmål mot Argentina 2002. Beckham var min stora idol som barn, jag tittade på allt och läste allt som gick att få tag på. Det är till stor del honom jag har att tacka för min kärlek till Manchester United, så att se honom dunka in den straffen var oerhört stort. Historiken från 98 känner vi till, vilket så klart bidrar till magnituden av målet. Sen tycker jag straffen i sig har något, de djupa andetagen, inga krusiduller - farten i ansatsen, och tillslaget är för mina ögon estetiskt väldigt tilltalande. Att bollen svävar just över marken och att målvakten står kvar mitt i mål gör också straffen lite häftigare.

Marcus: Tyvärr är de minnena som etsat sig fast hos mig inga roliga minnen av United-spelare i mästerskap. Beckhams utvisning mot Argentina i VM 1998 och Rooneys utvisning mot Portugal i VM 2006 är väl det första jag kom att tänka på när jag läste frågan. Men efter att man fått tänka lite så är nog bästa minnet från 2018 när Frankrike vinner VM och Paul Pogba är sådär otäckt bra genom hela VM. Då hade jag en tro på att Pogba kommer bli riktigt bra och viktigt för oss i många år framöver. Tyvärr vart det inte riktigt så, men just 2018 var jag riktigt nöjd med att han spelade för oss.



6. Slutligen vilka vinner VM?
Johan: Brasilien!
Pontus: Brasilien.
Marcus: Brasilien

Mina Tankar
Jag kan bara instämma med övriga paneldeltagare. VM i Qatar får anses som en mörk fläck i fotbollshistorien och det svårt att känna den här VM-peppen som infinner sig vart fjärde år.  Samtidigt kommer jag självklart titta på matcherna. Jag tycker det är bra att media är på plats och bevakar och lyfter fram allt det usla med det här mästerskapet och jag hoppas de kommer göra ett bra jobb. 

När det kommer till sportsliga kommer jag likt Johan och Marcus följa Lisandro Martinez framfart i Argentinas backlinje. Jag har stora förhoppningar på mittbacken och tror han kan stå för ett succéartat VM om Argentina går långt. Utöver ”The Butcher” hoppas jag att detta kan bli Marcus Rashfords mästerskap. Han har inte riktigt fått det att lossna i den engelska landslagsdressen och det är tveksamt om han kommer att starta i ”The Three Lions”, men jag hoppas det. Även jag har en förkärlek till det engelska landslaget och kan Rashford få det att lossna kanske fotbollen äntligen "kommer hem"?

När det kommer till VM-minne så minns jag väl Van Persies lobbnick över Casillas i VM 2014 när Nederländerna fullständigt krossade Spanien med 5-1. Den dåvarande United anfallaren sprang hela vägen till tränarbänken och gjorde en ”High five” med den blivande United-tränaren Louis Van Gaal. En känsla av Nederländsk optimism väcktes man trodde att Van Gaal var mannen som skulle leda United tillbaka till toppen efter ett tungt år med Moyes. Så blev tyvärr inte fallet.

Jag vill egentligen motsätta mig övriga tre panelmedlemmar när det kommer till vem som vinner VM, men jag måste vara tråkig och svara Brasilien, den kvalitet som truppen besitter kan få lag matcha.

Vilka Unitedspelare kommer ni följa lite extra under VM? Vilka tror ni vinner? Gör din åsikt hörd i kommentarsfältet men tänk på att hålla god ton.

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2022-11-17 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham