Lagbanner
UnitedRedaktionens chefredaktör om förhållningssätt till Cristiano Ronaldo

UnitedRedaktionens chefredaktör om förhållningssätt till Cristiano Ronaldo

UnitedRedaktionens chefredaktör intervjuas angående Cristiano Ronaldo och de kontroversiella uppgifter som har framkommit i media de senaste åren. Följ med för att förstå hur han och resten av redaktionen förhåller sig till dessa uppgifter nu när combacken står för dörren.

Bakgrunden till de blandade känslorna härstammar från 2018 då den tyska tidningen Der Spiegel publicerade en artikel som gav eko över hela fotbollsvärlden. I artikeln presenterades hemliga dokument som antydde att Cristiano Ronaldo skulle ha gjort sig skyldig till våldtäkt i Las Vegas 2009. Trots att fallet lades ner av åklagare 2019 har anklagelserna mot Ronaldo förföljt honom och fick nu förnyad kraft i och med den överraskande övergången till Manchester United.

Vi intervjuade chefredaktör Gustav Kulle för att ge Unitedredaktionens syn på situationen.

Hur ser du på Ronaldo som spelare och som person?
Jag hade privilegiet att vara på plats på Old Trafford när en väldigt ung Cristiano Ronaldo debuterade mot Bolton sommaren 2003, när han blev inbytt mot Nicky Butt. Kan lätt låta som en efterkonstruktion, men jag minns redan då att jag kände att jag hade bevittnat startskottet för en enormt talangfull fotbollsspelare. Sedan dess har min beundran av hans fotbollskunskaper bara växt och växt. Jag tycker att han i stora delar av sin karriär varit så nära komplett man kan bli som en offensiv fotbollsspelare och samtidigt visat prov på en förstklassig professionalitet. Dessutom upplever jag att han alltid visat en enorm respekt och tacksamhet för Manchester United i allmänhet och Sir Alex Ferguson i synnerhet, även när han kommit på besök som motståndare. Detta är något jag värderar extremt högt. Han är i mitt tyckte inte bara en av de absolut bästa fotbollsspelarna i historien, utan även en av de mest dominanta idrottsmännen. Så hans spelmässiga avtryck i vår klubb är av absolut högsta rang.

Personen Cristiano Ronaldo kan jag, från mitt perspektiv, omöjligen göra en bedömning av då världens mest framgångsrika idrottare idag är så extremt skyddade bakom sina respektive varumärken och de kommunikationsavdelningar de samarbetar med. Hans publika bild har jag länge varit en ganska stor beundrare av, men tycker inte det här är rätt tid eller plats för att marknadsföra hans positiva initiativ så det låter jag våra läsare hitta om de så vill. Många jag pratat med genom åren upplever honom som arrogant och ytlig. Det är en bild jag personligen inte delar alls, baserat på de framträdanden jag sett honom i. Men när det gäller att bedöma publika personer privat, så tar jag allt - positivt som negativt - med en stor nypa salt då jag helt enkelt inte har möjligheten att bilda mig den uppfattningen. 

Hur förhåller du dig till de allvarliga anklagelser som publicerats av Der Spiegel?
Det är med en extremt bitter eftersmak jag har följt de uppgifter som Der Spiegel publicerat kring vad som utspelat sig i Las Vegas 2009. De uppgifter som framkommit ger ju en högst tvivelaktig bild av privatpersonen Cristiano Ronaldos omdöme, moraliska kompass och kvinnosyn som på alla sätt inte är förenlig med min egen.

Med det sagt har jag personligen en väldigt tydlig linje när det gäller brottslighet och rättsprocesser. Jag anser att det är väldigt problematiskt när man drar konklusiva slutsatser kring skeenden eller personer utan att antingen ha förstahandsinformation till händelserna eller att man låtit rättsprocessen nå sitt utfall. Så även om min bild av Cristiano Ronaldo tveklöst blir komprimerad så handlar det om en man som inte är dömd, eller rättsligt prövad, för dessa händelser. Jag är medveten om att det nyanserade amerikanska rättssystemet lämnar utrymme att ibland försvåra möjligheten att bli just rättsligt prövad. Men för mig känns det omöjligt att ta tydlig ställning i ett fall där det i slutändan handlar om ord-mot-ord. Åklagarna avslutade fallet i juli 2019 med motiveringen att de inte funnit tillräckligt starkt bevismaterial för att väcka åtal. Rent rättsligt, är det den verklighet jag väljer att förhålla mig till.

När måste man som supporter dra en moralisk gräns gällande sitt lag eller specifika spelare?
I den här typen av fall ser jag ingen distinktion mellan att vara supporter, arbetstagare, vän eller medmänniska. Här måste det vara helt och hållet upp till var och en att göra sin etiska och moraliska bedömning om vad som är förenligt med sina respektive värderingar. Jag tycker inte att det finns några direkta rätt eller fel i hur man agerar, utan inser att det är större komplexa frågor som handlar om väldigt mycket mer än de sportsliga intressen vi alla delar i våra respektive klubbar.

Hur ska man förhålla sig till Ronaldo i denna väldigt komplexa och allvarliga situation?
För mig finns det inga tydliga riktlinjer för hur man måste förhålla sig. Som jag nämner ovan, är det viktigt för mig att man gör vad som känns rätt för sig själv. Om det sen yttrar sig i att bara fokusera på det sportsliga och juridiska utfallet är det okej. Om det innebär att man publikt vill kritisera och distansera sig från spelaren för de anklagelser han är under, är det också okej. Jag tycker det är helt och håller upp till var och en. Det viktigaste för mig, och oss på UnitedRedaktionen, är att vi välkomnar allas åsikter och debattinlägg i en mycket komplex fråga. Detta då vi tror att mångfald i åsikter är något som får oss att utvecklas, förstå varandra bättre och på sikt komma varandra närmare. Både som supportrar och medmänniskor.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

MUFC SvenskaFans uppmanar alla våra läsare att hålla en god ton i kommentarsfältet.

GGMU

Eric Länje2021-09-05 15:14:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham