Lagbanner
London Stadium, 2023-05-07 20:00

West Ham - Manchester U
1 - 0

West Ham 1 – 0 Manchester United
David De gea stod för en rejäl målvaktstavla när Manchester United förlorade mot West Ham.

West Ham 1 – 0 Manchester United

Andra raka 1-0-förlusten inkasserades när West Ham utnyttjade ett ineffektivt Manchester United. Nu skiljer bara en poäng ner till ärkerivalerna Liverpool och det ser ut att bli en kamp in i det sista om Champions League-platserna.



Sammanfattning:
Manchester United inledde, som så många gånger förr, matchen i ett rasande tempo. Rashford prickade stolpen och Antony likaså men återigen var det ett ineffektivt United som hade svårt att sätta lägena. West Ham var inte helt ofarliga och skapade en del halvchanser på farliga omställningar. Bortalaget hade en del problem med att hantera Londonlagets centrala mittfält bestående av Declan Rice och Thomas Soucek. The Red Devils skulle återigen bli straffade för sina missade målchanser. Said Benrahma sköt ett tillsynes löst distanskott som De gea på något oförklarligt sätt lyckades tappa in i mål. Efter målet gick momentumet ur ten Hags manskap och man orkade inte resa sig. West Ham tog över initiativet och kunde mycket väl fått med sig en straff efter en hands på Lindelöf.

Hemmalagets övertag fortsatte även i den andra halvleken. Man dominerade mittfältet och skapade de hetaste chanserna. De gea fick göra några bra räddningar och hålla bortalaget kvar i matchen. I slutet mäktade United ändå med en forcering.  Martial och Rashford  fick varsitt bra läge, men skärpan fanns inte där. Det blev till sist en blytung förlust för Erik ten Hags mannar som ser slutkörda ut och den bedrövliga bortaformen håller i sig. En poäng skiljer ner till Liverpool och just nu har jag svårt att se hur Manchester United ska lösa topp fyra.


Startelvor:
Manchester United (4-2-3-1): De Gea – Wan-Bissaka (Dalot 87’), Lindelöf, Shaw, Malacia (Fred 88’) – Casemiro, Eriksen (Sabitzer 74’) – Antony, Fernandes, Rashford  – Weghorst (Martial 57’)

West Ham (4-2-3-1): Fabianski - Kehrer, Ogbonna, Aguerd, Cresswell (Emerson 98’) - Soucek, Rice - Bowen, Paqueta (Downes 95’), Benrahma (Fornals 87’) - Antonio (Johnson 96’)


Statistik: 
 Resultat: 1-0
Målskyttar med assist: West Ham: Benrahma Bollinnehav(%): 35 % - 65 %
Avslut: 15 - 19
Avslut på mål: 4 - 4
Gula/röda kort: 0/0 - 2/0
Bäst i United: Victor Lindelöf


Fem tankar om matchen
1. Förlänga med De Gea?
Det blev en hemsk kväll på London Stadium för David De Gea. En grov matchavgörande målvaktstavla gör tyvärr att han blir den stora syndabocken. Det är inte första gången detta händer den här säsongen och frågan måste ställas, ska United fortsätta att satsa på spanjoren som förstemålvakt nästa säsong? De gea har tillhört klubben sedan 2011 och har egentligen varit som bäst när United varit som sämst. Jag hyser enorm respekt för målvakten men det är nog dags för en utfasning. De gea tillhör den gamla skolan av målvakter. Enormt stark på linjen men sämre i luftrummet och i spelet med fötterna. 

Fabrizio Romano rapporterade under söndagskvällen att ten Hag fortsatt vill satsa på spanjoren och vill förlänga kontraktet som går ut efter säsongen (ett optionsår finns inskrivet). Personligen ser jag hellre att United går för ett nytt namn i sommar, exempelvis David Raya i Brentford.

2. Nummer nio-positionen
Erik ten Hag valde att starta med Wout Weghorst på topp istället för Anthony Martial. Det taktiska draget föll inte särskilt väl ut då nederländaren hade en minst sagt tung dag på jobbet. Det är uppenbart att anfallaren inte har de kvaliteter som krävs för att spela nia i United och den så kallade paniklösningen i vintras har inte fallit väl ut. 57 minuter på plan blev det för Weghorst innan han ersattes av nyss nämnde Martial. Men fransmannen tog inte heller chansen att göra nummer nio-postionen till sin. Uniteds stora problem den här säsongen är att man inte har haft en renodlad anfallare som kan leverera mål kontinuerligt. Det saknas tyngd i luftrummet och det var en relativt enkel uppgift för West Hams mittbackar att nicka bort de inlägg som kom in i boxen.  Jag har svårt att se firma Weghorst och Martial tillhöra Manchester United nästa säsong.

3. Rashford fortsatt alldeles för ensam
I införraporten nämnde jag att flera offensiva spelare behövde kliva fram för att avlasta Marcus Rashford. Tyvärr var det ingen som  tog chansen. Rashford hade det tufft och har inte varit sig själv sen han kom tillbaka från skadan. Trots det var han den piggaste offensiva spelaren enligt mig. Antony inledde positivt men blev sämre ju längre matchen led. Martials och Weghorsts prestationer har jag redan nämnt i tidigare punkt och känner inte att jag behöver återupprepa mig. Bruno Fernandes tycker jag står för en godkänd prestation men inte mer. Det är tydligt att när Rashford inte är på topp, ja, då hackar de offensiva spelet. Vi är för beroende av United-produkten och ska det bli en topp fyra-placering är det dags för fler att kliva fram.

4. Ten Hags matchcoachning
Återigen går det att rikta kritik mot ten Hags byten. Förvisso byter han ut Weghorst tidigt i andra halvlek, vilket jag tycker var rätt beslut, men överlag görs övriga byten alldeles för sent. West Ham har ett tydligt övertag på det centrala mittfältet och käkade upp United fullständigt. Eriksen stod för en svag prestation och borde bytts ut mot Sabitzer eller Fred som hade kunnat matcha West Hams mittfält på ett bättre sätt. Men ten Hag valde att åtgärda problemet alldeles för sent. När väl Sabitzer byttes in mot fick United bättre kontroll på matchen och kunde inleda en slutforcering. Det är inte första gången ten Hag väljer att vänta för länge med bytena och det börjar bli ett problem. Det var tydligt att spelarna var tröttkörda och därför borde han agerat tidigare för att få upp energin i laget. 

5. Orkar United hålla undan hela vägen in?
En poäng skiljer mellan Manchester på fjärdeplatsen och femteplacerade Liverpool. Det bekväma försprånget Erik ten Hags mannar hade skaffat sig är uppätet och med fyra matcher kvar av säsongen är känslan att det kommer bli en kamp hela vägen in för att nå en topp fyra-placering. United har fortsatt allt i egna händer då man har en match mindre spelad än ärkerivalerna, men givet hur formkurvan ser ut just nu är jag tveksam om spelartruppen orkar hålla undan. Laget ser rejält slitna ut och det täta spelschemat tycks ha tagit ut sin rätt. Wolverhampton, Bournemouth, Chelsea och Fulham är de matcher som återstår. Samtliga lag har inte särskilt mycket att spela för och Manchester United ska gälla som favoriter. Skulle The Red Devils missa Champions League-spel nästa säsong får det ses som en monumental kollaps. Skulle det dessutom innebära Liverpool tar platsen kommer det smärta enormt.

GGMU
Vad är era tankar efter förlusten i London? Skriv er åsikt i kommentarsfältet men tänk på att hålla en god ton.
 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2023-05-08 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham