West Ham - Manchester U
1 - 2

West Ham 1 - 2 Manchester United
Jesse Lingard fick avgöra mot West Ham, laget han var utlånad till förra säsongen.

Det var ett rejält söndagsdrama vi fick bevittna på London Stadium, när West Ham tog emot Manchester United. Ronaldo gjorde mål igen, Jesse Lingard fick revansch och David de Gea räddade straff i matchens slutskede. Tre poäng bärgades hem till Manchester - och OJ vad det smakade gott!

Sammanfattning:
Efter en slarvig start från Manchester United, där passningsspelet och beslutsfattandet inte riktigt stämde, kunde istället West Ham spräcka nollan efter en halvtimmes spel. Saïd Benrahma tilläts avlossa strax utanför straffområdet, via Varane och in i mål - 1-0 till West Ham. Men ledningen varade bara i knappt fem minuter, innan en viss Cristiano Ronaldo klev in i handlingarna. Efter ett precist inlägg från Bruno Fernandes kunde CR7 peta in sin egen retur, och 1-1 var ett faktum. Likaläge i paus med bud på mer från ”The Red Devils”.

Den andra halvleken dominerade Manchester United, men det skulle dröja till matchens sista minuter innan det hettade till på riktigt. Och det skulle till och med krävas en viss före detta West Ham-utlånad spelare för att avgöra. Inbytte Jesse Lingard kunde i matchens 89:e minut bryta in i straffområdet, vika in mot mål och borra upp 2-1 till United. Släkten var värst tydligen, och visst trodde man att segern var klappad och klar. Men dramatiken var inte slut.

I matchminut 93 blåste domare Martin Atkinson straff till West Ham, efter att bollen tagit på Luke Shaws hand. Och in byttes klubbikonen Mark Noble, säkerheten själv, för att förvalta från 11 meter. Men istället var det som om tiden stannade, och vår målvaktsgigant David de Gea kunde magiskt rädda straffen och därmed bärga hem vinsten.

JLingz scored and Dave saved - 3 poäng hem till Manchester!

West Ham (4-2-3-1): Fabianski - Coufal, Zouma, Ogbonna, Cresswell - Soucek, Rice - Fornals, Benrahma (Lanzini, 88’), Vlasic (Yarmolenko, 68’) - Bowen (Noble, 90+4’)

Manchester United (4-2-3-1): De Gea - Wan-Bissaka, Varane, Maguire, Shaw - McTominay, Fred (Matic, 88’) - Greenwood (Sancho, 73’), Fernandes, Pogba (Lingard, 73’) - Ronaldo

Statistik
Resultat: 1-2 (1-1)
Målskyttar med assist: Benrahma (Bowen), Ronaldo, Lingard (Matic)

1. Dave Saves is back

David de Gea hade inte räddat en straff sedan april 2016 (!) när nyinbytte Mark Noble gick fram till straffpunkten i matchens 94:e minut. Men vår glödheta spanjor till målvakt räddade, och blev tillsammans med Jesse Lingard stor matchhjälte. När de Gea sedan zoomades in som Uniteds huvudperson efter sin matchavgörande räddning fick jag plötsligt en riktig ’deja vu’-känsla till 2017, i sann "Dave Saves”-anda.

Hans genuina eufori efter slutsignalen visade vad detta betydde för honom, och det var svårt att inte glädjas vilt med spanjoren. Framförallt eftersom att han blivit väldigt ifrågasatt de senaste säsongerna. Men det råder inga tvivel om att David de Gea haft en grym start på den här säsongen, där han stått för många matchavgörande insatser och räddningar. Förhoppningsvis ger den här straffräddningen fortsatt självförtroende och positiv effekt på de Geas fina säsongsinledning

2. Jesse Lingards revansch
Efter tisdagens matchavgörande felpassning, som kostade United en förlust i Champions League-premiären, blev Jesse Lingard idag istället stor hjälte på London Stadium. Hans matchvinnande mål mot West Ham var inte bara väldigt snyggt, utan också otroligt förlösande. Kanske framförallt för Lingard själv.

Jag är väldigt glad att Jesse Lingard fortfarande är en Manchester United-spelare, även om jag samtidigt kan tycka att vi borde sålt honom efter succé-lånet hos just West Ham. Lingard kommer i mina ögon aldrig bli en startspelare för Manchester United, men håller han fortsatt den här kvalitén är jag väldigt glad att han finns att tillgå för att byta in när vi behöver kreativitet framåt. Och framförallt är jag väldigt glad för Jesses skull efter en revansch som denna!

3. Vitala Cristiano Ronaldo
Om man bara kollar på vad Ronaldo gör både med och utan boll rent offensivt så inser man vilken otrolig kvalité portugisen besitter. Med boll är han fullständigt livsfarlig när han kommer med fart och bryter in i straffområdet, och West Hams försvarare hade väldigt svårt att hänga med igår. Det ska också samtidigt sägas att det är helt skandalöst att Ronaldo heller inte får med sig någon straff i den här matchen, då han i mina ögon solklart kapas av både Coufal och Zouma i slutet av andra halvlek. Overkligt och under all kritik hur domarna inte kan döma straff i någon av de situationerna.

Utan boll (offensivt sett) tar Ronaldo alltid rätt löpningar för både sig själv och sina lagkamrater. Han rör sig så otroligt smart, hittar alltid ytor i motståndarens försvar och fick även kröna gårdagens insats med ännu ett mål. Han ser dessutom så extremt målsugen ut och är alltid framme på returer, precis som den naturliga målgörare han är. En helt exceptionell anfallare helt enkelt, den där Ronaldo, som redan är vital för Manchester Uniteds offensiv.

4. Ett slarvigt United
Efter alla hyllningar måste jag också vara lite kritisk. Manchester United såg otroligt slarviga ut igår. Antalet felpassningar, dåliga beslut och svaga mottagningar var avsevärt många. Framförallt hade Harry Maguire inte många passningar till rätt adress, och West Ham var nära att utnyttja ett dåligt beslut från vår lagkapten efter knappa kvarten spelad. Fred såg också otroligt slarvig och vilsen ut, men mer om honom snart…

Grundade sig detta slarv i trötthet efter förra veckans Champions League-match i Schweiz? Jag vet inte, men jag har svårt att tro det. Samtidigt har spelare som just Harry Maguire spelat otroligt mycket fotboll det senaste året, och kanske börjar det nu få konsekvenser. Troligen, och förhoppningsvis, var det nog bara en engångsföreteelse.

5. Fred håller inte
Rubriken talar för sig självt. Jag har så otroligt svårt att förstå hur Fred kan få spela från start i Manchester United, när han spelar som han gör just nu. Brassen passar fel, står fel och läser av spelet fel. Han var nära att kosta oss matchen mot Wolves för några veckor sedan, och fortsätter han spela så här kommer det få konsekvenser förr eller senare.

Och absolut, spelare har svackor. Fred har gjort riktigt bra insatser för United genom åren, men just nu är han verkligen inte i form. Och då måste Solskjaer agera genom att sätta honom på bänken och ersätta med någon annan. För som Fred spelar just nu, kan jag inte för mitt liv förstå hur han kan starta fotbollsmatcher för Manchester United.

Sebastian LuukTwitter: @sebastianluuk2021-09-20 08:00:00