Mason Mount om jakten på ligatiteln
Chelseas guldgosse!

Mason Mount om jakten på ligatiteln

Mason Mount är tillbaka i gammal god form efter en tids frånvaro till följd av ett tandläkarbesök. I en lång intervju med Sky Sports berättar Chelseas guldgosse om sin utveckling och utmaningarna man står inför denna säsong.

Vi börjar med en tillbakablick. Inom loppet av drygt en månad tidigare i år spelade Mason Mount sina två största matcher i livet. Två europeiska finaler, en med klubblaget och en med landslaget. Triumfen i Champions League följdes av en snöplig förlust i EM-finalen efter straffar. Mount ser tillbaka på en kaotisk tid, icke desto mindre tack vare det redan svåra spelschemat Chelsea tvingades hantera.

"Det var en berg- och dalbana och det gick så fort,“ säger Mount. ”Att avsluta säsongen med en titel och sedan direkt åka till EM var otroligt, jag lärde mig så mycket. Jag hade lite problem med baksida lår, så jag missade ett par matcher.”

Debutsäsongen i Chelseas A-lag var ett verkligt genombrott, men säsongen 2020/21 som följde därpå var ännu bättre för Mount. Som nyckelspelare i såväl Thomas Tuchels Chelsea som Gareth Southgates England var förväntningarna stora inför denna höst. Inledningen på säsongen blev dock inte alls vad Mason Mount hade hoppats på. En liten skada följdes av verkliga problem med hans visdomständer.

”Det var ingen rolig upplevelse,” säger Mount. ”Jag vaknade och kände direkt att något inte stämde så jag for raka vägen till London. Jag var tvungen att dra ut alla fyra [visdomstränder]. Det var så frustrerande, för vad gäller kroppen så känner du att du kan spela. Du är inte skadad, men det fick stora konsekvenser.”

Tandläkarna gjorde sitt jobb, tacksamt nog så inföll ingreppet med ett för England bagatellartat landslagsuppehåll. Mount kunde därmed stanna kvar på Cobham och hitta tillbaka till matchformen i lugn och ro. Under Thomas Tuchels styre har Portsmouth-födde Mount fått stort förtroende, då som en del i Chelseas tremanna-anfall.

”Nu är jag fullt frisk och kan fokusera på fotboll. Jag är inte nöjd. Jag vill göra fler mål. Det är en stor del av mitt spel, det betyder mycket för mig. Mina första två år så spelade jag något längre ned i planen, som en nummer 8. Nu spelar jag högre upp, som en hybrid mellan nummer 10 och en ytter. Det ger mig fler möjligheter att ta mig in i straffområdet. De vill ha mig inne i straffområdet och att jag ska utgöra ett hot offensivt, så det är ett stort fokusområde för mig,” säger Mount.

Den för Mount nya, framskjutna positionen innebär en omställning. Den innebär samtidigt en kortare väg mot motståndarmålet och chansen att stå för matchavgörande prestationer. Den högerfotade Mount användes främst på den vänstra flanken tidigare. Denna säsong har majoriteten av hans spelminuter spenderats till höger i stället.

”Jag kan se en förbättring i de senaste matcherna vad gäller de chanser jag får bara genom att ta mig in i straffområdet. Att ha fler bollkontakter i motståndarnas straffområde visar att det fungerar. Ifjol så höll jag mest till ute till vänster. Jag blev väldigt van att skära in i banan och använda högerfoten förra säsongen. Nu är det lite mer fokus på att slå inlägg, ta mig mot kortlinjen för att passa snett-inåt-bakåt,” säger Mount.

Chelseas högerkant definieras till stor del av Reece James närvaro. Den dynamiske högerbacken är jämngammal med Mount och har växlat upp sitt offensiva spel till en ny nivå denna säsong. Dessa två unga herrar är alltså vana att samarbeta med varandra, även om Mount nu spelar på en obekant position.

”Han [James] har spelat fantastiskt bra,” säger Mount. ”Jag vet hur han spelar och hur han föredrar att kombinera med någon. Vi ute till höger försöker skapa chanser och arbeta utifrån varandras aktioner. När han vandrar inåt i planen så överlappar jag på kanten. När jag drar mig inåt så stannar han ute vid sidlinjen. Det handlar om att få ut det bästa från varandra.”

Inverterade ytterspringare har blivit något slags norm de senaste tio åren. En pionjär var före detta Chelsea-spelaren Arjen Robben, även om han främst användes till vänster under sin tid i London. Yttern som använder sin föredragna fot för att bredda planen och slå inlägg är något mer sällsynt idag, men uppdraget välkomnas av Mount.

”Det är en annorlunda position med andra kravställningar, men jag är bekväm med att komma in centralt och avsluta med min svagare fot. Jag har alltid försökt jobba på att utgöra ett hot med båda fötterna,” säger Mount.

Mason Mounts far, Tony, har betytt mycket för Chelseas egen ’Star boy’. Fadern var noga med att hans son skulle kunna behandla bollen med båda fötterna. Unge Mason övade ofta på egen hand i garaget, då med olikfärgade strumpor för att påminna honom om vikten av att använda båda fötterna.

”Jag kommer ihåg att han brukade säga det,” säger Mount. ”Så jag gick in dit och sparkade bollen mot väggen 100 gånger med varje fot utan att misslyckas. Jag var där i timtal för mig själv med bollen. Det gjorde jag i flera år. Det bidrar till känslan, du vill inte att det ska kännas annorlunda beroende på vilken fot du använder. Det har definitivt hjälpt mig.”

Mount d.ä. och hans råd har fått effekt för Mason Mount sedan han blev proffs. Inte minst när han tvingats till få tillslag, till exempel vid målet mot West Ham i början av december.

”Bollen kommer in i boxen och du har ingen aning om hur den kommer landa,” säger Mount. ”Du kan inte tänka för mycket, såsom ’Den kommer mot min vänsterfot, jag låter bli att skjuta’. Du måste bara ta den i steget och få skottet på mål. Det är exakt det jag försöker åstadkomma. Supportrarna glömmer aldrig, eller hur? De gav mig lite skit för det, men du vill ha den dynamiken. Det går fram och tillbaka, jag njuter av det.”

Mason Mount är såklart så mycket Chelsea som det bara går att vara. De första åren spenderades dock i Portsmouth, vilket var Masons favoritlag. Premier League-säsongens vårschema erbjuder matcher mot Pompeys ärkerivaler Southampton följt av en drabbning mot Leeds. Chelsea hemmamöte mot Leeds var en fartfylld tillställning, en viss Mason Mount såg till att elda på rivaliteten ytterligare. Det är sådana matcher han vill spela.

”Det är ännu bättre. Det kommer såklart vara hetsigt men du måste använda det. Jag älskar det,” säger Mount.

Sedan han gjorde comeback i Tuchels trupp har Mason Mount varit glödhet. Även om Chelseas resultat inte alltid har gått rätt väg så har Mount presterat, särskilt framför mål. Fyra baljor på de fem senaste ligamatcherna har det blivit för Mount, en framgång han tillägnar sin tyske tränare.

”Han har definitivt förbättrat mitt offensiva spel. Jag hade aldrig spelat riktigt så långt fram i min karriär innan han kom in. Det handlar om att ta sig in i straffområdet, vara effektiv, den sista passningen. Det handlar om att ställa de kraven på mig själv, att vara någon som skapar. När du spelar med den pressen på att vinna Premier League så är varje match livsviktig. Varje poäng räknas. Vi låg i topp ett tag, vi kryssade ett par matcher och halkar ner till tredje plats. Det visar att om du tappar poäng  så kan titelstriden avgöras snabbt.”

Att Manchester City nyss gjort ett litet ryck i ligatoppen avskräcker inte Mason Mount. Chelsea slåss om sex titlar denna säsong, men Premier League-bucklan hägrar kanske mest av alla.

”Titeln har alltid varit vårt mål,” säger Mount. ”Vi vill vara där uppe. Mer än någonsin tidigare så känner vi att vi har chansen. Vi kan absolut göra det. Vi har självförtroendet. Men vi måste vara ödmjuka och fokuserade också. Vi måste göra de enkla sakerna bra.”
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2021-12-23 15:41:19
Author

Fler artiklar om Chelsea