Mästarna kliver in i Champions League
Det har blivit dags att försvara titeln för Chelsea FC.

Mästarna kliver in i Champions League

Förväntningarna är höga när de regerande mästarna Chelsea FC på tisdagskvällen kliver in i Champions League 2021/2022. Man gör det på hemmaplan mot det ryska topplaget Zenit.

Historia:
Chelseas matcher mot ryskt motstånd har för det mesta slutat med vinster och flertalet mål. Så sent som förra säsongen spelade man mot Krasnodar där man spelade hem totalt sett 4 poäng. År 2010 spelade Chelsea 2 matcher mot Spartak Moskva, vinster i bägge matcherna med klara siffror den gången.  Även de båda matcherna från år 2004 mot CSKA Moskva slutade med vinster. 

Historiskt sett klarar Chelsea sig vidare från gruppspelet. Senaste gången man missade avancemang från gruppspelet var 2012/2013. Chelsea har vunnit Champions League 2 gånger, bägge gångerna de senaste 10 åren. Vad vore bättre än att under våren återigen vinna, våren då klubben 10 år tidigare vann sin första titel. 

Zenit har vid några tillfällen mött engelskt motstånd, dock inte i Champions League. I början av 2013 spelade man i Europa League mot Liverpool. Efter att han vunnit på hemmaplan med 2-0 och lagt upp det hela fint så kunde man slå ut det engelska laget med sammanlagt 3-3 efter att ha gjort mål på bortaplan i returmötet. Kul att notera är att målskytten från första matchen var Semak, som numera tränar laget. 2007/2008 vann man UEFA Super cup efter att ha vunnit mot Manchester United som året innan vunnit Champions League. 

Zenits senaste deltaganden i Champions League har ägt rum de två senaste säsongerna. Man har bägge gångerna tagit 6 poäng under gruppspelet. Innan säsongen 2019/2020 så hade lagt bommat spel i Champions League under 3 säsonger. Bäst resultat har man från säsongen 2013/2014 då man tog 12 poäng i gruppspelet för att sedan åka ut direkt i sextondelen. Bästa målskytt i Champions League i klubbens historia är brassen med namnet vi alla känner till, Hulk. Den gode brassen har gjort 13 mål för klubben i CL-spelet. 

Lagen har ingen historik sett till möten dem emellan.

Läget i lagen:

Chelsea

Det är ingen som undgått att Chelsea FC vann förra säsongens Champions League. Sättet man gjorde det på, från start till mål har imponerat på långt fler än lagets fans. Thomas Tuchel fick snabbt ordning på spelet och hittade de spelare som verkligen toppresterande under våren. När Chelsea nu kliver in i gruppspelet gör man det med favoritskapet på sina axlar, kanske inte till att vinna hela turneringen, men absolut skall man vinna gruppen. Med tanke på värvningar lag som Paris och Manchester U gjort så är det fler lag som kan ses som favoriter. 

Chelsea mår bra, många spelare mår bra. Flertalet spelare som normalt sett får många minuter i viktiga matcher kunde vilas eller delvis vilas i matchen senast mot Aston Villa. Med tanke på det landslagsuppehåll som just varit var dessa vilominutrar viktiga. Laget kan ställa en stark elva på planen. 

Christian Pulisic och N´Golo Kanté är bägge skadade. På måndagens pressträff meddelandes att Chelsea inte kommer att chansa med dem, de behöver fler träningar där de går 100%  för att vara aktuella. Med i truppen istället är Ross Barkley och Ruben Loftus-Cheek

Hetast i Chelsea just nu är målvakt Mendy som var fantastisk mot Aston Villa i lagets senaste match. Tillsammans med Romelu Lukaku avgjorde han matchen med flertalet enorma räddningar. Lukaku å andra sidan sköt högklassigt in 2 mål. Väldigt mycket talar för att han gör mål snart igen. Skall någon ytterligare spelare nämnas så är det Mateo Kovacic som med härligt driv mot Aston Villa och med många landslagsminuter i benen mycket väl kan äga mittfältet på tisdag. 

Möjlig startelva (3-4-2-1):
Mv: Mendy
Backar och wingbacks: Azpilliucueta, Christensen, Rudiger, James, Chilwell
Mittfält: Kovacic, Jorginho
Anfallare: Havertz, Mount; Lukaku

Zenit
Laget från St:Petersburg leder för tillfället den ryska ligan där man inlett med 5 vinster och 2 oavgjorda matcher. Laget har gjort mål i alla ligamatcher än så länge och visar upp en god form redan så här på tidig höst. Zenit har under det senaste årtiondet varit ett lag att räkna med i den ryska ligan där man som sämst varit 5:a för ett par år sedan. Vanligare är att man vinner ligan eller att man är väldigt nära att göra det. 

Magomed Ozdoev är knäskad. I övrigt är det inga skador enligt tillgänglig information. Wendel och Sardar Azmoun är de spelare som stått för klart mest framåt för gästande Zenit under höstens ligaspel. De är i form och här bör Chelsea vara extra vaksamma. I övrigt så har man kunnat gå runt en del på manskap de senaste matcherna vilket borde innebära att man inte är slitna. Att man vunnit så mycket som man gjort och att man leder ligan gör att man går in i matchen med ett fint självförtroende. 

Möjlig startelva (4-4-2): 
MV: Mikhail Kerzhakov
Backar: Douglas Santos, Dejan Lovren, Vyacheslav Karavaev, Yaroslav Rakitskiy
Mittfält: Wilmar Barrios, Wendel, Claudinho, Daler Kuzyaev
Anfall: Malcom, Sardar Azmoun

Förväntad matchbild:
Inget annat än klart övertag i bollinnehav och dominans förväntas av fans, media och alla som tycker om fotboll. Att som mästare få inleda på hemmaplan bör innebära ett ordentligt tryck från både spelare, ledare och inte minst publik. De blå hemmaspelarna lär lyftas fram och de lär också orka springa så mycket det bara går.  Med Lukaku i laget är Chelsea bättre även om lagen man möter ställer sig lågt. Lukaku kan med sin fysik på små, trånga ytor skapa målchanser. Lägg därtill Mason Mount, Kai Haverz som har den rörelse som krävs för att spela bort vilket försvar som helst. Chelsea skall kunna mala ner motståndet, även om inte målen kanske kommer direkt. 

Tips: 3-0

Domare: Bartosz Frankowski (POL)
VAR: Marco Fritz (GER)

Matchen spelas tisdagens den 14:e sptember
Avspark kl. 21:00 på Stamford Bridge
Matchen visas på Cmore och Cmores streamtjänster

Källa: Uefa.com & https://en.fc-zenit.ru/

Erik Larholm@eriklarholm2021-09-13 15:52:00
Author

Fler artiklar om Chelsea