Emirates Stadium, 2023-03-01 20:45

Arsenal - Everton
4 - 0

Matchrapport: Arsenal - Everton (4-0)
En dominant insats från Arsenal och Martinelli.

Matchrapport: Arsenal - Everton (4-0)

Arsenal kör över Everton, resultatmässigt, i en ganska avslagen och bekväm match hemma på Emirates Stadium. Fem poängs serieledning och Arteta njuter.

En ganska slö tillställning, som väntat, blixtrade till från ingenstans precis innan paus. Arsenal dominerade bollinnehavet, Everton använde sin fysik och försökte kontra, men slutsiffrorna skrev sig slutligen till en överkörning. Saka och Martinelli klättrade båda upp på tvåsiffrigt antal mål i ligan och Ödegaard närmar sig tätt där bakom. Backlinjen med Gabriel i i spetsen satte inte en fot fel och Parteys inhopp gav ett lugn till hela laget. Det blev en ”walk in the park” för Arsenal mot Everton i omgång sju som spelades ett halvår försent. Fem poäng ner till tvåan Manchester City i tabellen och Artetas liv leker just nu. 

1-0!
Zinchenko hittar en öppnande passning till en relativt fristående Saka vid den högra delen av straffområdeslinjen. På två tillslag vänder han och tar med sig bollen mot mål innan han avlossar högerbössan mot Pickfords första stolpe. Och som han avlossar skottet. Rätt upp i nättaket och otagbart för landslagskollegan i mål. Firar gör han som Henry gjorde en gång i tiden, genom att ställa sig bredvid hörnflaggan, hålla den i ett stadigt grepp och blicka ut över publikhavet. 

2-0!
Från ingenstans kommer det andra målet för Arsenal i slutsekunderna av första halvleken. Gueye stannar upp och slutar spela när han har bollen vänd mot sitt eget mål. Saka ser möjligheten att peta fram bollen som går når Martinelli. Helt ensam med Pickford rullar han enkelt in den. Domaren vinkar för offside men efter en VAR-granskning står målet. Två snabba mål och ledning för Gunners precis innan paus.

Den andra halvleken startar och slutar likt den första. Everton försöker hitta några omställningslägen men det är Arsenal som dominerar bollinnehavet och styr spelet. Inga direkt farliga chanser för några av lagen men ett tredje mål för Arsenal ligger i luften. 

3-0!
Ödegaard ville inte vara sämre än skytteligajagarna, ja den interna såklart. Xhaka öppnar yta när han spelar ut bollen till Trossard på vänsterkanten. Han tar sig in i boxen och ner mot kortsidan innan han slår in bollen längs marken till Ödegaard. På ett styr han bollen mot mål och via Tarkowski når den nät. 

4-0!
Det dröjer inte många minuter innan Martinelli gör sitt andra mål och Arsenals fjärde. Zinchenko hittar in till Nketiah i straffområdet som bara petar den vidare in framför mål. Martinelli är först där och kan styra in bollen bakom Pickford. Ett enkelt mål för Gunners.

I sista minuten står Ramsdale för en otrolig dubbelräddning för att spika nollan. Gray får iväg skottet, returen hamnar hos Davies och Ramsdale stoppar retur både en och två gånger. Överlag är det en hyfsat klassisk veckomatch. Inget superhögt tempo, ingen explosion av chanser men en bekväm vinst för Arsenal. Everton har ett par farliga lägen och Arsenal får in bollen i nät fyra gånger om. Dominant bollinnehav och spelar av matchen redan från start i andra halvlek egentligen. Vi tar med oss att Smith-Rowe fick några minuter i kroppen, att Parteys comeback gav ett lugn i truppen och att Vieira fortfarande behöver tid för att hitta helt rätt. Ytterligare tre poäng in i kassavalvet, serieledning med ytterligare en match att bocka av i schemat och ett självförtroende på topp när Bournemouth står för motståndet på lördag.

Spelarbetyg (enligt följande skala): 
1 = Underkänd
2 = Godkänd
3 = Bra
4 = Mycket bra
5 = Världsklass 

Aaron Ramsdale - 3
Inte jättemycket att göra men skötte sig när det behövdes. 
 
Oleksandr Zinchenko - 4 (ut 82’)
Lite knackig första halvlek men i den andra lyfter han sig rejält. Han är så given i den startelvan och otroligt viktig.
 
Gabriel Magalhaes - 4
Fortsätter storspela på mittbacken och tar verkligen kliv framåt.

William Saliba -3
Gjorde det han skulle och stod för en bra match.
 
Ben White - 3 
Ingen match som sticker ut men absolut bra på högerkanten.
 
Martin Odegaard - 3
En bra match från kaptenen och får göra ett mål dessutom.
 
Jorginho - 3 (ut 45’)
Gör det säkert och bra på mittfälten när han vikarierar för Partey.
 
Granit Xhaka - 3 (ut 72’)
Ingen prestation som sticker ut men absolut bra på den vänstra delen av innermittfältet.
 
Bukayo Saka - 4 (ut 82’)
1 mål och 1 assist och går upp på tvåsiffrigt antal mål i ligan i år. Riktigt bra!

Gabriel Martinelli - 4
Bäst på plan under dagens match. 2 mål och passar verkligen in i rollen som 9. Startade till vänster men rörde sig allt mer inåt mitten, vilket gjorde att han tar ledningen i den interna skytteligan.
 
Leandro Trossard - 4 (Ut 72’)
Fortsätter ta sina chanser och trivs väldigt bra där uppe tillsammans med Martinelli. 
 
Avbytare:

Thomas Partey - 4 (in 45’)
Lugnet himself och det känns inte som han har varit borta alls. Gör direkt in med samma form han hade innan skadeavbrottet.

Eddie Nketiah (in 72’) -
Spelade för kort tid för att betygsättas.

Fabio Vieira (in 72’) -
Spelade för kort tid för att betygsättas.

Emile Smith-Rowe (in 82’) -
Spelade för kort tid för att betygsättas.

Kieran Tierney (in 82’) -
Spelade för kort tid för att betygsättas.

TV: Arsenal körde över Everton i målkalas

Isaac Turnerisaacturner_2023-03-02 13:03:00
Author

Fler artiklar om Arsenal