3 - 2

Matchrapport: Arsenal - Manchester United (3–2)
Eddie Nketiah avgör matchen i slutminuterna.

Arsenal vände underläge och avgjorde i slutminuterna mot toppkonkurrenten och bittra rivalen Manchester United. Fem poäng ner till andraplatsen och allt ser ljusare och ljusare ut för Gunners i titelstriden.

Herregud, vilken match. Fem mål, ett sent avgörande och utökat avstånd ner till tabellkonkurrenterna. Arsenal och Eddie Nketiah sänkte Manchester United i slutminuterna hemma på Emirates Stadium i en underhållande och fartfylld match. Fem poäng serieledning med en match mindre spelad än tvåan Manchester City och Arsenal visar att de verkligen menar allvar halvvägs igenom Premier League-säsongen. En dag senare har allt landat någorlunda men glädjen inombords hos oss alla är fortfarande enorm. Det är verkligen kul att älska Arsenal igen.

Första kvarten var sådär från båda lagen. Arsenal styrde spelet allra mest och försökte hitta fram i boxen. Det såg ganska slarvigt ut från många håll och det skedde enkla misstag, så som det inte har sett ut tidigare. Det skapas inte direkt några farliga chanser åt något håll utan både var försiktiga och kände på varandra. Någon tidig hörna åt Arsenals håll men ledningsmålet för gästerna dök egentligen upp från ingenstans.

0–1!
Saka tappar boll i uppspelsfasen och när Partey ska åtgärda det slår han passningen fel. Bruno Fernandes petar den lätt i sidled till Rashford på halva halvplan. Rashford tar sig läckert förbi just Partey och tar några kliv framåt innan han avlossar bössan. Från ganska bra avstånd trycker han dit ett välplacerat skott i Ramsdales högra hörn och det inte mycket att säga. Manchester United tar ledningen tack vare en sylvass Marcus Rashford som firar med fingret mot tinningen.

Det dröjer dock inte många minuter innan Arsenal ska svara på målet. Med energi tar de tag i taktpinnen och pressar på framåt. Mycket folk i boxen hela tiden, försök att hela tiden hitta förbi backlinjen och ett mål ligger i luften. Hörna efter hörna dyker upp. Martinelli får iväg ett skot, Nketiah likaså och Arsenal närmar sig en kvittering.

1–1!
7 minuter efter Rashfords ledningsmål kvitterar anfallaren från Hale End, Eddie Nketiah. Tryck framåt från Arsenal under många minuter ger till slut utdelning. Xhaka får bollen av Ödegaard vid straffområdeslinjen på den vänstra kanten. På ett slår han in bollen mot bortre stolpen och Nketiah trycker sig fram och når högst. Med huvudet på bollen styr han in kvitteringsmålet och Arsenal var inte i underläge länge.

Arsenal fortsätter att slarva en del i passningsspelet men känns fortfarande hetast. Farligaste chansen får dock Man United strax efter målet. McTominay laddar bössan strax utanför straffområdet och Ramsdale tvingas till en bra räddning ut till hörna. Annars är resten av halvleken ganska svängig utan några direkt farliga målchanser. Värt att notera är att Luke Shaw kapat Saka fyra (!) gånger, utan att få en varning. I stället skrivs Arteta in i den boken när han tydligt protesterar mot Taylors bedömningar.

Den andra halvleken inleds ungefär likadant. Arsenal har höjt sitt passningsspel någon nivå och ser betydligt piggare och bättre ut. Ödegaard som jag tyckte hade en ruskigt svag första halvlek har vaknat till liv och är sugen på att spela fotboll ordentligt igen. Efter 51 minuter söker han Xhaka i boxen med, som Erik Niva sa, årtiondets assist om det blivit mål men Martinez hinner in och blockar. Strax därefter ska Saka stå för matchens snyggaste mål och ge Arsenal ledningen.

2–1!
Från högerkanten bryter Saka in med boll. Han har Eriksen emot sig och försöker vrida och vända för att ta sig förbi. I sidled får han ett försprång och med vänsterfoten drar han till med ett otroligt välplacerat skott i bortre burgaveln. Otagbart för De Gea och Saka gör ett väldigt vackert mål från distans. Ingen kanon men så välplacerat att det inte går att rädda. Ledning för Arsenal tidigt in i den andra halvleken och Saka firar vid hörnflaggan. Och hur gör han det? Jo, med fingret mot tinningen, precis som Rashford.

Rashford försöker svara ganska direkt efter målet. På egen hand bryter han in från vänsterkanten och får iväg ett skott. Via Saliba ändrar den riktning men Ramsdale är snabbt nere och gör en riktigt bra räddning. Men ett par minuter senare lyckas Man United hitta kvitteringsmålet.

2–2!
Hörna från Eriksen som inte ser särskilt farlig ut i första skedet. Ramsdale kommer ut och ska plocka ner den men det är fullt med Arsenalspelare runt honom. Tomiyasu hoppar upp precis framför och stör, bollen studsar ner mot Martinez som med en lobbnick kan dra den över både Ramsdale och Gabriel som försöker rensa undan med huvudet på mållinjen. Rätt upp i nättaket går den och gästerna har kvitterat.

Arsenal vaknar till liv igen efter målet. Full fart framåt och dominerar verkligen bollinnehavet. Likt efter första målet från United har Arsenal tryck framåt i stort sett resten av matchen. Många försvarare i vita tröjor som står i vägen för diverse skottförsök. Hetaste chansen har Saka när han, likt det första målet, bryter in från högerkanten och avlossar bössan. En touch på Eriksen gör att bollen styrs i utsidan av bortre stolpen. Otroligt nära. Ten Hag och United är nöjda med ett kryss för de försvarar med i stort sett hela laget på egen planhalva. Även Nketiah ska få ett drömläge med dryga kvarten kvar att spela. Bollen studsar fram och på halvvolley pressar han skottet mot mål från nära håll. Ingen direkt riktning och De Gea kan med starka händer styra undan bollen. Med tio minuter kvar på klockan byts nyförvärvet Trossard in för Arsenals del och han är med i bidrar till det avgörande skedet i matchen.

3–2!
EDDIE NKETIAH!! I den sista minuten av ordinarie tid avgör anfallaren som har varit så ifrågasatt med sitt andra mål i matchen. Trossard spelar vidare till Zinchenko som med bra fart på vänsterkanten slår in bollen mot straffpunkten. Trossard har rört sig dit, men Ödegaard är först på bollen. En styrning framåt mot mål där Nketiah står rätt placerad och med en form av klackspark styr han bollen i nät. Misstänkt offside men han är på rätt sida. Emirates Stadium exploderar, Arsenal avgör matchen och Nketiah firar likt Rashford och Saka ute vid hörnflaggan.

Anthony Taylor blåser av matchen efter fyra tilläggsminuter och Arsenal vinner matchen med 3-2. Vilken drabbning, vilket nervositet men också, vilken lättnad. Eddie Nketiah avgör matchen i slutminuterna och Arsenal fortsätter ånga på. Det finns få lag i världen som visar den form Gunners gör just nu. Halvvägs igenom säsongen och poängställningen står på 50. Fortsatt obesegrade på Emirates Stadium och fortsatt fem poängs ledning i tabellen. Arsenal revanscherar sig mot Manchester United efter hösten dråpliga förlust. Arsenal vänder ett underläge och visar prov på mental styrka och ett otroligt självförtroende igen. Arsenal vinner matchen som betydde allt. Allt ser ljust ut för Gunners nu och vi kan verkligen börja drömma om guldet. COYG!!!