Emirates Stadium, 2023-01-03 20:45

Arsenal - Newcastle
0 - 0

Matchrapport: Arsenal - Newcastle (0-0)

Efter en grisig match där hemmalaget blev blåsta på straff och ett bortalag som gjorde allt i sin makt att förstöra, fördröja och fulspela blev resultatet i toppmötet mellan Arsenal och Newcastle 0-0.

Matchen inledde i ett högt tempo där Arsenal började starkt första fem innan Newcastle åt sig in i matchen. Gästerna stod högt på Arsenals insparkar och pressade rejält mot Arsenals backlinje, framförallt mot William Saliba. Det skulle dröja cirka 20 minuter innan domaren började vifta rejält med korten och man kunde ifrågasätta en hel del beslut. Newcastle drog på sig två gula inom loppet av en minut och fortsatte att förstöra i uppspelsfasen där man tog vara på varje möjlighet till att maska. Nketiah var näste man att få sitt gula - ett tämligen hårt beslut där han på offensiv planhalva hakar upp Fabian Schär som faller väldigt enkelt.

Matchen fortsätter att bölja där Arsenal står för bollinnehavet men lyckas aldrig riktigt komma till farliga målchanser. Man stod mycket på bollen på defensiv planhalva och ville aldrig slå någon avgörande eller hotande boll. Newcastle försökte så gott det gick att genom frisparkar och hörnor skapa situationer men Gabriel storspelade i mittlåset och nickade bort det mesta.

Den andra halvleken började med en frisk fläkt när Arsenal klev ut där Zinchenko trädde in en del bollar och vi kunde få ett rakare anfallspel. Arsenal åt in sig mer och mer där Newcastle mot slutet spelade någon form av 10-0-uppställning och slog ifrån sig allt. Spelförstörande, maskande och spelare som låg ner började sakta ner matchen mer och mer till hemmapubliken och våran stora frustration. Arsenal skapade flera situationer i offensiv tredjedel men fick aldrig riktigt till kvalitén på sista passningen eller avsluten.  Man måste även ifrågasätta domarteamet och VAR när Gabriel brutalt blev dragen i tröjan i offensivt straffområde av Dan Burn. Ingen straff tilldömd men dagen till ära satt Stuart Atwell i VAR-rummet så man får heller inte bli allt för förvånad.

Newcastle försvarade matchen resolut och stabilt hela matchen igenom och var oerhört svåra att tränga igenom. Bortalaget kunde även stundtals avlasta försvaret emellanåt när man låste bollen på offensiv planhalva. Det kändes aldrig riktigt farligt i öppet spel men Newcastle fick med sig en del hörnor som alltid känns farliga när de packade in sina fyrtorn framför Ramsdale.

Trots säkert 30 minuter av avbrott i matchen lades endast fem minuter på i den andra halvleken. Arsenal fortsatte att trycka på och i matchens sista minut slår Xhaka in ett inlägg från kortlinjen som tar solklart på Murphys arm. Kanske låg Murphy för nära Xhaka när inlägget slogs, kanske ansågs armen inte ligga i en onaturlig position, för straff blev det inte. Arsenal lyckades skapa en hörna direkt efter utan resultat och domaren blåste av matchen.

Man kan argumentera för att oavgjort var ett rättvist resultat, Arsenal var aldrig tillräckligt farliga framåt under 90 minuter för att testa Nick Pope i målet på riktigt. Däremot får domaren ta på sig en del i den här matchen som gång på gång delade ut billiga gula kort, blåste flitigt i pipan och satte ingen tydlig nivå för matchen. Vi tar med oss en poäng och går vidare som fortsatta serieledare med åtta poäng till godo. Vi får se ifall det står sig fram till nästa omgång då Man City ska möta Chelsea på Torsdag och har därmed chansen att ta in två poäng.

Aaron Ramsdale - 2
Hade inte mycket att göra egentligen och höll på att schabbla till det i uppspelsfasen vid ett tillfälle. Låg däremot rätt i sin positionering och kom ut bra på framförallt en långboll som hade kunnat resultera i friläge för inbytte Saint-Maximin.

Oleksandr Zinchenko - 3
Gjorde en okej första halvlek men spelade upp sig i andra med fina raka passningar i uppspelsfasen.

Benjamin White - 3 (Ut 76’)
Gjorde det mesta rätt i försvaret och var stabil matchen igenom. Skulle kunna önska ett lite större hot framåt i den här matchen.

Gabriel Magalhaes - 4
Otroligt stabil, nickade bort allt, bröt många bollar och var även farlig framåt. Bra med fötterna i uppspelen dessutom.

William Saliba - 3
Lugn och säker i matchen. Hamnade i trångmål ibland men löste de flesta situationerna bra.

Thomas Partey - 3
Säker och lugn som vanligt, spindeln i nätet. Utmärkte sig inte idag utan jobbade bra i det tysta.

Granit Xhaka - 3
Likt Partey bra med bollen. Hittade bra positioner i sista tredjedelen i andra halvlek men kom aldrig till ett riktigt bra läge att servera någon eller gå på avslut själv.

Martin Ödegaard - 2.5
Ödegaard var tyst idag. Fick inte alls lika mycket tid på bollen och det märktes. Ingen dålig prestation men vi vet vilka kvalitéer han besitter som han visat upp de senaste tre matcherna.

Bukayo Saka - 3
Publiken reser sig när han får bollen och han skar in flera gånger i den här matchen för att komma till farliga lägen. Såg ut att komma förbi enstaka gånger men hade bra uppvaktning på sig ständigt.

Gabriel Martinelli - 1
Vill ge Martinelli godkänt men måste ändå ge underkänt i den här matchen. Lyckades aldrig ta sig förbi sin gubbe och var väldigt lätt att läsa.

Eddie Nketiah - 2
Kom till ett bra läge där Pope var tvungen att parera och var livfull i matchen med flera bra aktioner. Tappade däremot en del boll och han fick kämpa som uppspelspunkt i matchen med hård uppvaktning.