Matchrapport: Chelsea FC - Swansea City 1-0 (1-0)

Matchrapport: Chelsea FC - Swansea City 1-0 (1-0)

En Boxing Day-drabbning med nerv, undermåligt offensivt spel och en räddande ängel från Belgien. Chelsea kom undan med blotta förskräckelsen och hänger på i toppen.

Chelsea

Mourinho valde att kasta om i startelvan och lät Ma-Za-Car återförenas på offensivt mittfält, uppbackade av Mikel - Ramires. I backlinjen återtog Luiz en startplats, tillsammans med Cole. Längst fram skulle Eto'o göra något vettigt. Det gick sådär

Startuppställningen: Cech - Ivanovic, Terry, Luiz, Cole - Mikel, Ramires - Mata, Oscar, Hazard - Eto'o

Swansea

Ett skadedrabbat Swansea ställde ipp med en hyfsat väntad elva, där Hernandez och Bony hamnade på bänken, men annars var det ingen sen överraskning från en lite bakbunden Laudrup

Startuppställningen: Tremmel - Rangel, Amat, Williams, Taylor - Britton, Canas - Pozuelo, Shelvey, Routledge - Vazquez. 

Första Halvlek

Chelsea började matchen otroligt frenetiskt, med mycket boll högt upp i plan, dock utan att skapa de där riktiga chanserna. Swansea hade svårt att få låna bollen under långa stunder och Ma-Za-Car kändes extra pigga och livliga, i alla fall till en början. Eden Hazard hade också matchens första riktiga farlighet, men lyckades inte riktigt med avslutet och Tremmel kunde andas ut, utan att behöva ingripa.

Där startades en riktig Chelseapress, härförda av Terry som inom en kort sekvens lyckades vara i händelsernas centrum tre gånger, där alla avslut antingen plockades ner av Tremmel eller missade målet. Fortfarande ingen syn av ett attackerande bortalag och man satt bara och väntade på det där förlösande målet.

I den 28:e minuten var det så dags. Hazard snappar upp bollen, glider förbi Jordi Amat och hamrar dit 1-0 till synes otagbart för en skymd Tremmel. I mina anteckningar står här "Nu jäklar blir det målshow, det känns så...". Ack så fel jag hade. För även om Eto'o höll på att ställa till det för Tremmel och även hann med att testa keepern en gång till innan halvtid, efter en fantastisk passning av det spanska geniet Mata, så blev det inga mer mål under första 45. Trots ett massivt övertag. Och vid åtminstone två sekvenser kände man, med ett styng av avund att "...hade det bara varit Ronaldo/Suarez/van Persie/Lewandowski/Ibrahimovic/Rossi" istället för Eto'o så hade matchen nog varit klappad och klar.

Andra Halvlek

Man kan inte säga att Eto'o inte försöker i alla fall. Andra halvlek är inte gammal innan kameruniern testat lyckan två gånger, den ena gången på passning från Mata och den andra gången från Hazard. Dock utan någon som helst framgång. Avlsuten är för svaga, för missriktade, för långsamma - ja, helt enkelt för dåliga. Mourinho såg bistert på från bänken.

Ett tydligt drag hos årets Chelsea har varit ett komplett misslyckande i att stänga givna matcher, precis som dagens drabbning mot Swansea. En match som Chelsea dominerar, men inte lyckas punktera. Mycket på grund utav ineffektivitet framför mål, osäkerhet i backlinjen och en inkompetens i avgörande situationer. Därför, när klockan började ticka upp mot 70 minuter, satt man i soffan och var återigen osäker och nervös.

Ett inhopp för Schürrle, Lampard och sedemera även Willian rådde inte bot på nervositeten, eftersom det fortfarande bara stod 1-0. Även om Swansea inte skapade något så hade walesarna tagit över allt mer, så kändes det som om Terry och grabbarna hade bra koll även vid en annalkande slutpress från Swansea.

Det sista av värde som hände i en, med Chelseaögon sett, dålig halvlek var att en tämligen misslyckad Ramires såg till att dra på sig en dum varning som gör att brassen missar söndagens drabbning med Liverpool, något som kändes korkat och direkt idiotiskt vid tillfället. Nåja, det finns både en och två spelare extra i dagens Chelseatrupp.

Ett par blockerade skott av Mikel och dåliga hörnor från Swansea var det sista som hände. 3 poäng, inte mer än så.

Sammanfattningsvis

En pigg halvlek - fram tills 1-0. Sedan slutar Chelsea spela sin fina anfallsfotboll och faller tillbaka i gamla synder, ofta med en oskärpa av dignitet och alldeles för fegt agerande i offensiv tredjedel. Eto'o personifierar Chelseas höst på ett klockrent sätt idag - massor av chanser som man är inkapabel att utnyttja. Sällan har ett behov av en anfallare av klass varit så stort på Stamford Bridge. Synd bara att den bäste anfallaren i dagens Chelsea spelar i ett annat blått lag...

Hur våren kommer se ut står skrivet i stjärnorna, men att få med sig 4 pinnar, trots undermåligt offensivt spel, mot Arsenal borta och Swansea hemma under julhelgen får ses som godkänt. Utan mersmak.

Statistik

Chelsea (4-2-3-1): Cech; Ivanovic, David Luiz, Terry (c), Cole; Ramires, Mikel; Mata (Schurrle 71), Oscar (Lampard 66), Hazard (Willian 81); Eto'o.
Unused substitutes: Schwarzer, Azpilicueta, Cahill, Torres.
Scorers Hazard 28
Booked Ramires 85

Swansea (4-2-3-1): Tremmel; Rangel, Amat, Williams (c), Taylor; Britton, Canas (de Guzman 60); Pozuelo, Shelvey, Routledge (Bony 78); Vazquez. 
Unused substitutes: Zabret, Flores, Tiendalli, Davies, Hernandez.

Referee Mike Jones
Crowd 41,111 

Erik Belfrage2013-12-26 19:52:21
Author

Fler artiklar om Chelsea